Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 6 (2018) Президентът Румен Радев: Истанбулската конвенция е зле написан документ...

Президентът Румен Радев: Истанбулската конвенция е зле написан документ...

Е-поща Печат PDF

На 30 януари Румен Радев пристигна в Брюксел на своето първо официално посещение. Както съобщава новинарският сайт dnes.bg, президентът летя вместо с правителствения “Ербъс” с военнотранспортния самолет „Спартан” - заради по-ниските разходи. Първата му среща бе с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
С Белгия ни свързват дълбоки исторически връзки, подчерта българският президент след срещата си с белгийския крал Филип. Впрочем, Филип Белгийски също е пилот и на изстребител, и на хеликоптер.
Румен Радев и премиерът Бойко Борисов бяха в Брюксел по повод тържественото откриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
На 1 февруари новинарските емисии в България отделиха заслужено внимание на позицията на президента Радев и във връзка с ратифицирането на т. нар. Истанбулска конвенция. „Това е зле написан документ... Вносителите и проповедниците на конвенцията се скриха зад Конституционния съд. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини. Първо, тя сама по себе си не може да предотврати насилието... Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание. Точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. Всички тези внушения, че ще направим резерви и това няма да мине, не са основателни.
Още нещо - конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на НПО-та, които се превръщат в контролни органи . Това по-скоро ще стимулира съдене на държавата, а когато държавата абдикира от своите правомощия е опасно.
Тази конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца“, категоричен бе президентът Румен Радев.
Във връзка с идеята за организиране на референдум по повод ратифицирането на конвенцията, Румен Радев изрази надежда, че няма да се стигне дотам. „Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства“.
Коментарите на засегнатите НПО-та не закъсняха. Както винаги, откровено грантови, в угода на чужди поръчители.