Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 9 (2018) Подготовката за война е равносилна на война

Подготовката за война е равносилна на война

Е-поща Печат PDF

Вашингтон се движи неотклонно в посока към световна война - това е мрачният извод, който може да се направи, като се съди по три американски военни сценария, осъществявани в Сирия, Северна Корея и Украйна. Става дума за това, че в интерес на американския едър капитал се преследва утвърждаване хегемонията на САЩ над света. Основните мишени за предприетата от САЩ глобална офанзива са две - Русия и Китай.
Трите американски военни сценария, осъществявани в Сирия, Северна Корея и Украйна, не са изолирани помежду си. Те са взаимно свързани аспекти на американската военна стратегия, която предвижда поставянето на военната машина в положение на превъзходство по отношение на съперниците на САЩ.
В Сирия инцидентът, при който американски самолет обстреля и причини смъртта на над 100 сирийски проправителствени бойци край град Деир-ез-Зор, представлява дръзко открито нападение на САЩ срещу сирийската държава. Заедно със свои съюзници от НАТО САЩ от седем години водят непряко, а посредством свои наемници, война против сирийския президент Асад, който е съюзник на Русия, с цел смяна на режима в Дамаск и установяване на проамериканско марионетно правителство.
Избиването на сирийските бойци съвсем не е първото нападение против сирийската правителствена армия от страна на американските въоръжени сили, които съвсем незаконно се намират на сирийска територия, но сега пролича по-ясно от винаги, че САЩ открито действат за смяната на режима в Дамаск. Те се държат като окупационна армия и се противопоставят на Русия и нейната подкрепа за сирийската държава - подкрепа, за която Москва има мандат, предоставен й от законното сирийско правителство.
Напрежението в Сирия особено се изостри след съобщенията, че сред жертвите на американския въздушен удар при Деир-ез-Зор е имало и руски военни предприемачи. В случая със Северна Корея Вашингтон нагло саботира предприеманите в момента дипломатически усилия за сближение между държавните ръководства на Северна и Южна Корея. И докато този междукорейски диалог набира инерция, САЩ се занимават с това да разполагат в региона най-малкото три самолетоносача, както и самолети Б-52 и Б-2, които могат да пренасят ядрено оръжие, а в случая с Б-2 - снабдени с 14-тонни бомби, предназначени да разрушат подземните ракетни силози на Северна Корея и да „обезглавят“ ръководството в Пхенян.
Американският вицепрезидент Пенс, присъстващ на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, произнесе недвусмислена заплаха за война. Той заяви, че сегашното разведряване между Северна Корея и американския съюзник Южна Корея било временно и щяло да продължи само до „угасването на олимпийския огън“, т.е., докато игрите приключат към края на месеца.
Агресивната политика на САЩ напълно осуетява усилията на Китай и Русия да улеснят междукорейската мирна дипломация.
В източната част на Украйна положението изглежда твърде мрачно поради съществуващата опасност украинската армия, ръководена от САЩ, да извърши инвазия в отцепилия се район Донбас. Съвсем наскоро в Украйна са били военни инспектори на Пентагона, които посетили зоната, разделяща въоръжените сили на подкрепяния от САЩ режим в Киев от проруските Донецка и Луганска народни републики. Военният командир от Донецк Едуард Басурин предупреди, че пристигането на военни съветници от САЩ и други страни-членки на НАТО като Великобритания и Канада свидетелства, че въоръжаваните от САЩ войски на режима в Киев се подготвят за нова военна офанзива против етническите руснаци в Донбас. Дори контролиращите формалното примирие наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които обикновено не са особено загрижени, напоследък съобщават, че киевската армия е придвижила значително напред своите тежки въоръжения, което е в нарушение на мирното споразумение, сключено в Минск през 2015г.
Съществуват реални опасения, че ако ръководените от САЩ въоръжени части на режима в Киев пристъпят през следващия месец към очакваната офанзива в Донбас, това ще причини извънредно голям брой жертви сред гражданското руско население. Едно „етническо прочистване“ на руснаците в Донбас, извършено от неонацистките военни формирования на киевския режим, най-вероятно ще предизвика широкомащабна интервенция на Москва за оказване на хуманитарна защита на населението. Може би именно това искат американските политически плановици, за да може спасителната интервенция на Москва да се представи от послушните западни медии за „поредната руска агресия“.
Според американския политически анализатор Ранди Мартин подготовката за война е равносилна на война. Той припомня, че Пентагонът открито е обявил, че счита Русия и Китай за своя мишена и че е готов да употреби ядрена сила против двете страни. Все пак, отбелязва Мартин, на сегашния етап не е ясно какво точно иска Вашингтон. Разбира се, всичко опира до стремежа за световно господство, което е дългорсрочната цел на американския империализъм, пояснява анализаторът, но се пита: “Въпросът е какво конкретно искат САЩ от Русия и Китай. Вашингтон очевидно използва заплахата за война като лост за въздействие върху двете страни. Но не е ясно какви техни отстъпки биха го задоволили. Навярно Вашингтон иска смяна на режима в Москва, а президентът Путин да бъде заменен с някоя смирена прозападна фигура.
Или Русия и Китай да изоставят своите планове за евразийска икономическа интеграция, а също така да се откажат и от намерението си да престанат да използват долара като обменна валута в търговските отношения”.
Същевременно е съвсем ясно, че САЩ са пристъпили към осъществяването на план за глобална война, което се подтвърждава от сериозното развитие на събитията в Сирия, Корейския полуостров и Украйна. Всеки един от трите сценария, за които стана дума, може да се разглежда като средство за натиск върху Москва и Пекин, за да бъдат принудени двете страни да преклонят глава пред американските амбиции за глобално господство.
Разбира се, поведението на САЩ е безразсъдно и престъпно по своята същност. Те нарушават Хартата на ООН, както и безброй други документи на международното право. Вашингтон нагло действа като разбойнически режим, без да проявява и капка срам.
Въпреки всичко Русия и Китай надали ще капитулират, просто защото е невъзможно да се осъществи амбицията на САЩ за налагане на американска еднополярна хегемония над света.
Международният ред, установен след Втората световна война, в който САЩ господстваха почти седем десетилетия, вече излиза от употреба и съвсем естествено се транформира в многополярна конфигурация. Когато Вашингтон обвинява Москва и Пекин ,че “се опитват да променят международния ред в своя полза”, това, което американските лидери мълчаливо признават, е, че времето на американската хегемония изтича.
Всъщност Русия и Китай не вършат нищо незаконно. Това, което се случва, е просто част от историческата еволюция на света. Така, че в крайна сметка военните планове на Вашингтон да постигне целите си посредством престъпна принуда, са съвсем безполезни. Тези планове не могат да върнат историята назад, но по един сатанински начин те могат да унищожат бъдещето на планетата.
Както в навечерието на Първата и на Втората световна, човечеството отново е изправено пред пропаст. Капитализмът, империализмът и фашизмът отново са в центъра на световната арена. Както се изразява политическият анализатор Ранди Мартин, “американските управници открито показват своята истинска и немаскирана природа на хора, които искат да водят война против света. Безспорно тяхната идеология на милитаризъм и мания за превъзходство представлява фашизъм в действие”.
Бистра СТАЙКОВА
(по The US is Executing a Global War Plan for the Benefit of US Capitalism by Finian Cunningham, Dandelion Salad, February 18, 2018)