Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 20 (15 май 2018) НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН. НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!

НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН. НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО!

Е-поща Печат PDF

Девети май, празникът на Победата, денят, в който преди 73 години бе сложен край на най-страшната и кървава война в историята на човечеството, събра столичани и гости пред Паметника на Съветската армия в София. Сред тях бяха представители на дипломатическия корпус, депутати, политици, общественици, представители на военно-патриотични и обществени организации, на творчески съюзи, руски съотечественици, хиляди граждани. Скъпи гости бяха делегацията на Московския градски съвет на ветераните и на Ямало-Ненецкия автономен окръг на Руската федерация. По улиците на София премина внушителното шествие  на българския Безсмъртен полк, начело със знамето на Победата. То се сля с множеството пред Паметника на Съветската армия, където младежи тържествено запалиха жертвения огън в чест на Победата.

Софиянци сърдечно посрещнаха словото на Н. Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в България, без превод.

Възторжено бе приет призивът да не забравяме войната, огромните жертви, които даде Русия за спасяването на човечеството, за да има мир.

В своето приветствено слово Калоян Паргов, председател на ГС на БСП и член на ИБ на НС на БСП, изтъкна приноса на антифашистките сили по време на Втората световна война и на българското участие във войната.

Приветствие до организаторите и участниците в празника изпрати г-н Петър Харампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Приветствени думи произнесе и Марина Дадикозян, председател на Координационния съвет на руските съотечественици в България, който съвместно със Съюза на ветераните от войните на България и други военно-патриотични организации подготвиха и участваха в шествието на Безсмъртния полк не само в София, но и в много градове на страната.

За поредна година координационният съвет „България–Русия“ и фондация „Устойчиво развитие за България“ организираха празничен  концерт с любими изпълнители на вечните руски и български песни: Грета Ганчева, квартет „Светоглас“, Николай Манолов, хор „Планинарска песен“, Дмитрий Быстрий и Светлана Быстра, трио „ЬI“, Ирина Панчева,  Владимир Маринов, вокален ансамбъл „Душата пее“ към Руски клуб – София. Малките ученици от Руския лицей в София спечелиха сърцата на публиката с неподправените си изпълнения на танци и песни.

Своя творба,  посветена на Русия, рецитира поетът Матей Шопкин.

Венци и цветя бяха поднесени от признателната общественост, от посолства и дипломатически мисии, обществени и военно-патриотични организации, политически партии, граждани: посолствата на Руската федерация, Азербайджан, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Венецуела, Виетнам, Германия, Казахстан, Китай, КНДР, Куба, Палестина, Сирия, Южна Африка; от зам.-председателя на НС г-н Явор Нотев, от парламентарната група „БСП за България“, Националния съвет на БСП, Парламентарната група на ПП „Воля“, ПП „Атака“, ПП “АБВ”, ГС на БСП, организациите, членове на координационен съвет „България–Русия“, Представителството на Россътрудничество в България, участниците в Безсмъртния полк в България, от Безсмъртния полк в Ирландия, Земеделския съюз „Ал. Стамболийски“, ПП “Нова Зора”, Съюз на ветераните от войните, БАС, СБП, СБЖ, Отечествен съюз, СОК „Камчия“.