Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 18 (1 май 2018) НОВАТА ПРИКАЗКА ЗА “АГЕНТ ОРИНДЖ”

НОВАТА ПРИКАЗКА ЗА “АГЕНТ ОРИНДЖ”

Е-поща Печат PDF

• Открийте приликите!

Свидетели сме не само на грубо нарушение на Международното право, на незачитане на ООН, но и на едно алогично поведение на трите големи – САЩ, Англия и Франция, които изстреляха 105 ракети на 14 април сутринта срещу предполагаеми обекти на Сирия, имащи, според тях, отношение към производството на химически оръжия. Защото нормалната човешка логика не може да приеме, че срещу една суверенна държава ще се изстрелят тези смъртоносни ракети – само защото се предполага, че е използвала химическо оръжие. Тоест, преди да се докаже и потвърди, че това е вярно. Отгоре на това вече излизат факти, включително и от независими източници, че такава химическа атака не е имало, а ако е инсценирана, то това е провокация, извършена от бунтовниците, които в този момент напускали град Дума.

Припомниха се подобни провокации, от които най-фрапиращата е измисленият повод за войната в Ирак, когато същите тези държави обявиха, че Саддам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение, нападнаха страната и я доведоха до разруха и до смъртта на стотици хиляди невинни хора. Някои пък сравниха случая с провокацията на хитлеристкото разузнаване, което на 1 септември 1939 г. инсценира нападение от полски войници на немската радиостанция в граничното градче Глайвиц и използва това като повод за започване на Втората световна война.

Аз пък искам да припомня на читателите на „Нова Зора“ как започна войната на САЩ срещу Виетнам през 1964 г. Война, продължила десет години и донесла неописуеми трагедии за Виетнам и неговия народ. Поводът за тази война бе инцидент, станал на 2 и 4 август 1964 г. в Тонкинския залив, край брега на Северен Виетнам. Тогава, според американското разузнаване и военноморското командване на САЩ, американските бойни кораби „Мадокс“ и „Търнър Джой“ са били обстрелвани от северновиетнамски катери. Нападението се приема от САЩ като провокация от страна на Северен Виетнам. Американският президент Линдън Джонсън обвинява Северен Виетнам, че обстрелва американските ескадрени миноносци и на 7 август американският Конгрес приема т.нар. Тонкинска резолюция, с която Северен Виетнам е обвинен в провокативно поведение и се обявява, че САЩ започват да оказват военна помощ на Южен Виетнам.

Фактически с това започва Виетнамската война на САЩ, продължила до 1973 г. и довела до смъртта на 1 млн. виетнамски войници, 4 млн. цивилно население и 58 226 американски войници. За жертвите и екологичните щети от т. нар. “агент Ориндж” , да не говорим (“Аgent Orange” е хербицид, изключително вреден за човешкото здраве, силно токсично химическо вещество, водещо и до загуба на листната маса на растения и дървета, както и на реколта за прехрана; разпръскван е от въздуха над джунглата, за да се “оголи” и да се види къде е противникът; най-малко трийсет години това вещество причинява малформации у поколенията, води до безплодие и спонтанни аборти, а диоксинът причинява рак и други хронични болести, тъй като се разпада бавно и навлиза масирано в хранителната верига - бел. ред.).

Разследванията по-късно показват, че не е имало нападение на северновиетнамски катери срещу американските кораби и че това е инсценировка, извършена от американското разузнаване, за да бъде обвинен Северен Виетнам в агресивност и да се оправдае включването на САЩ във войната.

Както се казва в онази детска игра – открийте приликите, защото май разлики няма...