Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 18 (1 май 2018) НАЙ-МОРАЛНОТО Е ДА ЛИКВИДИРАШ С БОМБИ 1 МИЛИОН ДУШИ

НАЙ-МОРАЛНОТО Е ДА ЛИКВИДИРАШ С БОМБИ 1 МИЛИОН ДУШИ

Е-поща Печат PDF

Обърнатото с хастара навън лице на западната цивилизация е позор. По-вярно е да се каже така: западната цивилизация има две лица - едното са добрините, донесени от нея на човечеството в области като науката, философията, изкуството и мисленето. И ако оставим настрана военната й страна, технологията, ориентирана към цялото човечество.

Другото лице е политическото: опира се на хегемонията и интереса. Това лице е безнравствено.

Ние споделяме онова, което е човешко и вселенско. И винаги се противопоставяме на двуличното и безнравственото, опиращи се на хегемонията и тежката експлоатация. В този момент най-безнравствената и нехуманна игра на Запада се разиграва в Сирия. Върху тази страна се стоварват стотици бомби. Тази страна е ислямска. Къде? В Близкия изток.

Безнравственото лице на Запада

Кой се е качил на върха на Близкия изток? Безнравственият Запад.

Не разпарчетоса ли и не унищожи ли живота на един милион мюсюлмани в Ирак? Направи го. Не започна ли и не подстрекаваше ли бунтовете срещу режима в Сирия? Да, направи го.

Преди това не насъска ли Ирак срещу Иран? Да, така направи. Не стана ли причина за смъртта на хиляди иранци с отровните газове, които даде на Саддам? Да, стана. Обади ли се тогава Западът? Не, не гъкна.

След като накара Ирак и Иран да се трепят взаимно, само че под предлог, че Саддам имал химически оръжия, не разпокъса ли и не сви ли територията на тази страна? Да, така постъпи. После Западът каза ли: „Нямало, излъгахме, търсихме, но не намерихме...”? Да, така каза.

И овчарското куче, наречено Блеър, не си ли призна? Да, призна. Ама късно.

Когато цялата сегашна история на Запада се върти над мекия ислямски свят (Русия е отделна тема)... от властта в Турция  излиза ли подкрепа за това двуличие? Да, така е. Добре стана, заслужиха си го. Председателят на дружеството, което уж е с цел хуманитарно взаимно подпомагане, а в действителност е политически инструмент на Анкара, каза ли: „Сърцето ни не изстина, само толкова ли трябваше да бомбардират?” Да, каза го.

Тези, които подкрепят бомбардировката на западните империалисти в Сирия, не стават ли оръдия на империализма? Да, стават.

Не е ли двуличен дискурсът на властта във формата: „Ние сме против империализма, над нас се разиграват игри”? Да, такъв е.

Асад е предлог. Важно е разпокъсването на Сирия. Ще го търсите не в добронамерените лафове, а в реалното политическо поведение.

„Химическият газ” през 2003 г.

Сякаш забравихме... Човешкият ум е осакатен, и помни само бързо протичащите актуални събития.

Август 2013 г.: Отново под предлог, че Асад е убил с химическо оръжие 2000 души, Обама се готвеше да бомбардира Сирия. Обама каза: „Ако Асад използва химическо оръжие, ще се намесим. Химическото оръжие е нашата „червена линия”.

И тогава прибързано, без убедителни доказателства бяха тиражирани изявления „да, използвано беше химическо оръжие”, изготвиха се измислени доклади. Освен това, според Анкара, категорично газът бил хвърлен от Асад... МИТ заяви, че е изготвила доклад за употребата на химически газ и го е дала на Русия и САЩ.

Но в света, в ООН, все още се дискутираше кой е хвърлил газа и нямаше убедително заключение. Тогава наблюдатели на ООН, намиращи се в Дамаск, веднага отишли на местопроизшествието и в първите си изявления казали: „Не можахме да намерим сведения за това, че е бил хвърлен от правителството в Дамаск и не мислим, че е било така”. Но на империалистите им трябва просто предлог, за да бомбардират. И Анкара тогава казваше за бомбардировката: „Не стига, но да...!” Притискаше САЩ за военна интервенция срещу Дамаск! Основната политика беше да се прави намаз в джамията „Емеви”. „Тази работа не става с бомбардиране от въздуха, трябва да се интервенира по суша”, казваха в Анкара!

Забравихме ли тези неща?

Годината е 2014: Лъжата за газа

Най-напред оповести доклада си известният и уважаван университетски преподавател M.И.T: „Химическите оръжия в Гута ги хвърлиха опозиционните групи... Ракетите, хвърлящи химически вещества, имаха обсег от най-много 2 км и можеха да бъдат изстреляни само от района на враждуващите с Асад опозиционери!”

Американският журналист Сиймур Хърш публикува през 2014 г. подробно разследване във връзка с тогавашния газов инцидент: „Нещото, което караше правителството на Обама да се откаже два дена преди операцията, беше разбирането, че зад атаката не стои режимът на Асад, а воюващият срещу режима фронт „Ал Нусра”, подчинен на „Ал Каида”.

В горното изречение има един израз, който обвинява и Турция. Има го и извънредното положение (OHAL), което тук не вземам предвид.

Съдружниците в лъжата

Ел Гута беше в ръцете на фундаменталистите и терористите от „Ал Нусра” и подобните им. Тогава, без да им мигне окото, отровиха и убиха 2000 души. И сега, когато Дамаск щеше да освободи от тях собствените си територии, се повтори същата история. Този път били умрели 80 души. Дали са умрели? И това не се знае. Но съдружниците в империалистическите лъжи в Турция са много. Както и тези, които лично произвеждат лъжи.

И продължават да плачат, когато Дамаск освобождава страната си.