Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 22 (29 май 2018) БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ

БЕЛЕЖКИ ПОД ЛИНИЯ

Е-поща Печат PDF

„Историческата” среща на върха ЕС-Западни Балкани в София

Скромните резултати от европейската седянка на върха ЕС-Западни Балкани, провела се в София на 16-17 май 2018 г., не попречиха на пиарите да я нарекат историческа. Ако се погледне по-нашироко, всяко събитие, случило се в определен исторически отрязък от време, може да се нарече историческо. Но само събития, които са променили или са определили хода на историческия процес, съдбите на планетата, отделни континенти, държави и нации, могат да се наричат исторически.

 

От тази гледна точка срещата в София е най-обикновен форум. Въпреки че според пиарите България се е справила блестящо с организацията на това мероприятие.

Същото мислят и „присъдружните” на правителството политолози, социолози и „политически коректни” медии и журналисти. А предварително формулираните от управляващите цели – балкански, европейски и български, са били постигнати.

Първо, защото в София се изсипаха лидерите на 27 от 28-те страни членки на ЕС (испанският премиер Мариано Рахой дойде само да каже, че няма да участва), плюс председателите на ЕК и Европейския съвет (Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск), еврокомисари като Федерика Могерини, президенти или премиери на 6-те страни от Западните Балкани: Албания, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Второ, защото на една маса седнаха и дори си стиснаха ръцете сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Хашим Тачи.

Трето, защото Гърция и Македония дадоха вид, че са на път да се споразумеят за името на републиката край Вардара. Премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев загадъчно подхвърлиха, че са се разбрали, но трябва да убедят и обществеността и опозицията в своите страни.

Българският вицепремиер Красимир Каракачанов открехна завесата, като каза, че името, за което са се договорили Ципрас и Заев, е Република Илинденска Македония, или съкратено РИМ. Остава с този „исторически” компромис да се примирят и техните народи. Опозицията в Гърция отхвърли и това име, но кой знае? „Париж си заслужава една литургия”, казал кралят на Навара, хугенотът Анри Четвърти, когато за да седне на трона на френските крале, трябвало да присъства на католическа меса и да приеме католицизма... Политиката е поле на компромисите и осъществяване на възможното. А на Балканите компромисите се приемат по-трудно откъдето и да било другаде.

Четвърто, покрай загрижеността от кървавите стълкновения между израелските военни и палестинците, протестиращи срещу преместването на американското посолство в Ерусалим (което е равнозначно на обявяването му за столица на Израел), както и от покачването на напрежението в Близкия изток като следствие от решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран и да възобнови американските санкции срещу Техеран, в София се говореше и за европейските перспективи на страните от Западните Балкани. А така също и за еманципирането на ЕС от САЩ. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск индиректно причисли Тръмп към враговете на ЕС. Дори му благодари, че е освободил европейците от илюзиите. Веднага след срещата в София канцлерът на Германия Ангела Меркел си стегна куфарите за Пекин, а преди това се срещна с Владимир Путин. На Тръмп бе показано, че Европа може да диша и без САЩ.

Що се отнася до евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, срещата в София не ги приближи до ЕС. Поне никой не им обеща членство в ЕС в конкретни и ускорени срокове. Лидерите на Европа просто използваха случая да им напомнят, че има да извървят дълъг път, преди да се сдобият със свои еврокомисари. И че това минава през реформирането на собствените им системи на правосъдие и правоналагане, през справянето с корупцията и организираната престъпност, членството в НАТО, покриването на европейските критерии за демокрация и човешки права и свободи, и през решаването на споровете със съседите...

В приетата Заключителна декларация се казва че:

ЕС приветства споделената ангажираност на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи, както и с визията за силна, стабилна и обединена Европа, основана на общите исторически, културни и географски връзки и взаимни интереси в областта на политиката, сигурността и икономиката;

че ЕС потвърждава отново недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани, а въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа. Но се изтъква, че надеждността на тези усилия зависи от ясното информиране на обществеността;

че ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи;

че ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинствата. Изтъква се ключовата роля, която играят в процеса на демократизация гражданското общество и независимите медии;

че  ЕС подкрепя ангажимента на партньорите от Западните Балкани да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество. Това включва по-специално намирането и изпълнението на окончателни, приобщаващи и обвързващи решения на двустранните им спорове, които се коренят в наследството от миналото, и полагането на допълнителни усилия за помирение.

И така, чрез създаването на тесни връзки и възможности в рамките на региона и през насърчаването на благоприятна за пазара и инвестициите среда в Западните Балкани, през обещанието за създаването на нови възможности за младите хора и премахването на всички административни пречки на границите, се стигне до констатацията, че ЕС и партньорите от Западните Балкани имат много общи предизвикателства в областта на сигурността, които изискват координирани индивидуални и колективни действия. Като по-важни от тях се определят дезинформацията и други хибридни дейности, където се препоръчва съвместна борба чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, кибер сигурността и стратегическата комуникация.

Накрая, в т. 17 на декларацията, се посочва, че ЕС и партньорите от Западните Балкани са съгласни с изложените принципи, препоръки и изисквания.

Но и да не съгласни, все тая. Някога НЛО пееха: „Стой си, Стойчо, във България, майната й на Швейцария!” Дали пък не е по-добре?.. Щото на бюрократите от Брюксел трябва непременно да се прочете написаното от Ботев в „Моята молитва”: „Не ти, който учиш роба да търпи и да се моли,

и храниш го дор до гроба, само със надежди голи..”

За всеки случай бе приета и „Приоритетна програма от София”, която няма да публикуваме поради нейния фундаментален характер!

Все пак България като домакин на срещата, изкяри нещо от себе си: западняците научиха къде се намира страната ни на географската и политическата карта на света и вече няма да я смятат за страна от Африка. Най-много да решат, че е страна от Западните Балкани. Покойният Тодор Колев разказваше как като културен аташе в Канада някакъв чернокож го запитал откъде е. Като чул отговора „От България”, негърът рекъл: „И ние сме от Африка”.

Но ето че пак се появиха завистници, които поставят под въпрос дипломатическите успeхи на Бойко Борисов и неговото правителство. Не Корнелия Нинова, а Симеон Дянков, бившият министър на финансите в кабинета „Борисов-1”, каза по БНР на 18 май, че срещата на върха „ЕС-Западни Балкани” била успешна не от общоевропейска, а само от гледна точка на двустранните ни отношения с държавите от Западните Балкани. Нещо повече, била стъпка назад, защото вече не се говорело, че те вървят към европейско присъединяване, а да им се даде перспектива в бъдеще те да се присъединят към Европа. В ЕС доминирали външните теми като Иран и Корея, а вътре в съюза, заради Брекзит, нямало предишното обединение. Темата за разширяването не стояла на дневен ред поне за основните политици в Европа.

Германският вестник „Ханделсблат” пък нарече Бойко Борисов „безсилния портиер на Европа”. В смисъл, че се опитвал да вкара в ЕС страните от Западните Балкани, които засега не заслужават тази чест и Брюксел не възнамерява да ги приобщи скоро... докато турският „Миллиет” (18 май) написа: „В последния ден на срещата на върха ЕС-Западни Балкани – остра реакция срещу Тръмп”.

Хей, завистници, само това ли видяхте от София!

А за острова на стабилността на Балканите не сте ли чували? Ами за „Ангела Меркел на Балканите”, както нарече Бойко Борисов албанския колега Еди Рама?!

Разбира се, и след софийския форум България ще си останем най-бедната страна в ЕС, докато там бъде приета някоя „по-осиромашена”, както казват братята македонци. По-бедни сме от над половината страни от Западните Балкани, които ще водим към Европа. А по критерия „свобода на медиите” сме на 119-о място в класацията на „Репортери без граница”. Цифрата 119 беше спомената и по повод това, че Прокуратурата е погнала двама квестори на КТБ за безстопанственост, довела до загубата на 1 млн. лв. Сравнени с милиардите, откраднати от КТБ, това са джобни пари, но за да изкара толкова пари една наша медицинска сестра трябва да работи 119 години. „Имайки предвид, че средната възраст на нашите медсестри е 53 години, остава им да работят още 84 години”, заключава авторът на материала, който коментира поредния скандал с източването на КТБ. Това положение ще остане актуално и след евентуална повторна среща ЕС-Турция у нас до края на българското председателство на Съвета на ЕС. А така също и след евентуалната ратификация от 44-ото НС на Истанбулската конвенция.

Няма да видят светлина в тунела и българските превозвачи, протестиращи срещу „Закона Макрон”. Париж и Берлин вече заявиха, че хигиенните навици на българските шофьори били неприемливи. Добре е поне, че Борисов се отърси от някои евроилюзии, поради което реши да рестартира проекта АЕЦ „Белене”. Предстои НС да отмени мораториума върху изграждането на нови ядрени мощности, за да се ангажира с Втора атомна китайската държавна атомна компания. Иначе „Инерком” на Гинка Върбакова няма да има какво да разпределя, след като купи ЧЕЗ. А България ще се върне в епохата на свещите, караджейките, сърпа и дървеното рало..

Умните се учат от чуждите грешки, глупавите се учат от собствените, а тъпите не се учат от нищо. Те отиват на бунището на историята, затривайки и държави, и народи, ако са управляващи. В някакъв смисъл дори тяхното пропадане става „историческо”...