Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 28 (10 юли 2018) ЕКАТЕРИНКИНИТЕ ЧАНОВЕ

ЕКАТЕРИНКИНИТЕ ЧАНОВЕ

Е-поща Печат PDF

Свърши българското европредседателство и от главата на премиера Борисов трябваше да се махнат и Западните Балкани, и пазарлъците между ЕС и Ердоган за бежанците и нелегалните мигранти, както и проблемите с влизането на България в Шенген и чакалнята на еврозоната. Те действително се махнаха, но не защото получиха някакво разрешение, а в смисъл, че бяха оставени да се решат от самите страни, кандидатки за членство в НАТО и ЕС. И то - в необозримо бъдеще!

На 26 юни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подари 28 чана от Балкана на австрийския държавен министър за Европейския съюз, изкуствата, културата и медиите Гернот Блюмел по повод поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Австрия. Г-жа Захариева, обясни, че чановете са различни по размер и издават различен звук, също както и страните членки, но заедно имат силен глас, който се чува надалеч! Захариева пожела на Гернот Блюмел успех в ръководенето на съвет “Общи въпроси” през следващите шест месеца и го увери, че България винаги ще бъде насреща и готова да помогне...

 

 

На 26 юни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подари 28 чана от Балкана на австрийския държавен министър за Европейския съюз, изкуствата, културата и медиите Гернот Блюмел по повод поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Австрия

 

Естествено, отсреща не обещаха нищо, подобно на бърза евроинтеграция на шестте страни от Западните Балкани, те просто ще бъдат оставени да се пържат в собствен сос, като пътем трябва да решат вътрешните си проблеми и тези със съседите.

Уважение всекиму,

вересия никому!

Дори на България, въпреки всички похвали, потупвания по рамото и самореклами заради успешно проведеното председателство на Съвета на ЕС, не бяха обещани никакви аванти... Било за Шенген, било за еврозоната. Това накара Бойко Борисов да изригне поне толкова искрено, колкото след разпространението на „фалшивата новина”, публикувана според един сайт в гръцките медии, според която той си бил купил цял гръцки остров. Та Борисов нарече авторите на информацията „мръсници”, а от Нова-тв превантивно спряха едно предаване на Милен Цветков, в което фигурираше същата тема. Ръководството на Нова телевизия оправда своето действие с това, че предаването не отговаряло на високите стандарти на медиата. Брей, да му се не види. Такъв висок професионализъм рядко се среща днес!

След негативната обществена реакция срещу тази автоцензура, премиерът „помоли” журналистите от телевизията да не забъркват името му в такива скандали, понеже имал семейство, което гледа. Друг е въпросът как е научил за съдържанието на неизлъченото предаване...

Едно е да наречеш „мръсници” журналисти от чужди медии и от един сайт, който ги цитира, или да спреш неудобно предаване по „независимата” Нова телевизия, а съвсем друго е да роптаеш срещу европейските лидери, които измислят все нови и нови изисквания, само и само да не припари България до Шенген и еврозоната.

Не ни се вярва баш на среднощното заседание на Европейския съвет от 28 юни Борисов да се е опънал на Ангела Меркел и Еманюел Макрон по въпроса за връщането на нежеланите от тях бежанци и мигранти в страните, през които са минали на път за Западна Европа, и в които за първи път са били регистрирани. За щастие, лидерите на страните от Вишеградската четворка, към която се присъедини и Австрия, оказаха по-твърда съпротива. И реадмисията на нежеланите от Западна Европа бежанци и мигранти беше трансформирана от задължителна в доброволна. Което би трябвало да означава, че в България ще дойдат само тези, които я харесват. Така беше спасена главата на Ангела Меркел, чийто вътрешен министър Хорст Зеехофер (от ХСС) й беше дал двуседмичен ултиматум да реши въпроса с мигрантите, ако не иска коалицията да се разтури.

Празните центрове за прием на бежанци и мигранти у нас явно продължават да подхранват нездрави мераци да бъдат запълнени с разни афганистанци, пакистанци, иракчани, сирийци и африканци, които са нежелани в Германия, Франция, Холандия или Белгия. Най-подозрителното е, че страни като Гърция (в която и без друго има 60 000 бежанци и мигранти от Изтока) и Испания се самопредложиха за  приемни страни, в които при желание от тяхна страна, могат да бъдат създадени бежански центрове.

Какви ли пачки са им били обещани? Обаче ако вярваме на нашия премиер, нас хем ни хвалят за охраната на югоизточната границата на ЕС, хем се налага той, Борисов, да показва на европейските лидери къде се намира страната ни, която има обща морска и сухопътна граница с Турция...

Едни пари за приятеля Тайпи

Отлично организирано европредседателство, поставяне на въпроса за Западните Балкани в дневния ред на Европа, нисък външен дълг като процент от БВП и т.н., а пък ЕК ще даде не на нас, а на Турция още 3 млрд.евро, за да задържа бежанците и мигрантите на своя територия!

И турският външен министър Мевлют Чавушоглу приканва ЕС този път да бъде по-чевръст при изплащането на обещаните на Анкара милиарди. Освен това Анкара обвързва въпроса за бежанците и с визовите облекчения за турските граждани. Ще рече, че доста Борисов се е морил, само за да може „приятелят Тайпи” да изкрънка едни пари от ЕС, плюс премахването на визите.

Македонския въпрос го решихме в интерес на гърците и албанците, а бежанския го решаваме в полза на Турция. Ако това са „успехи”,

какво ли представляват пораженията?

Между впрочем, точно днес международното положение може да направи на пух и прах претенциите ни за „евроатлантически ценности”, „цивилизационен избор” и прочее дивотии. Както пише турският всекидневник в. „Миллиет” (30.06.2018), Макрон нямало да приложи във Франция собствения си план за решаване на бежанския проблем. Ден по-рано същият вестник извести, че Тръмп е предложил на Макрон Франция да напусне ЕС, след което САЩ и Франция да се разберат помежду си по търговско-икономическите въпроси. Тоест, не Путин, а Тръмп работи за разпадането на Евросъюза, а Тереза Мей е един Троянски кон на Щатите.

Но има нещо, което направо ще втрещи нашите правоверни евроатлантици. И то е

готовността на Тръмп да признае Крим за руски.

А според Си Ен Ен Интернешънъл на срещата си с Путин в Хелзинки, на 16 юли, Тръмп ще предложи в замяна на изтеглянето на войските в Южна Сирия да се сформира един закрит район, където те да се пренесат.

Изобщо светът не е такъв, за какъвто го мислят нашите политически „калинки” и „екатеринки”.

Те могат да отидат на море през август, загърбвайки протестите и палатковите лагери на майките на деца с увреждания (а не майките с увреждания, както ги нарече Цветан Цветанов), но Видовден наближава.

На следващите избори, предсрочни или редовни, урните ще им покажат, че не може цял народ да се лъже винаги. След „успехите” на европредседателството избирателят ще им окачи такъв наниз от чанове, че ушите им ще писнат!

Вярно е, че нашият път през вековете е утъпкан от овчите крака, но вече е 21-ви век и от славния овчарски занаят са останали само чановете. Може да се каже, че у нас има повече чанове, отколкото овце.

Хората и чанове да им вържат, няма да станат овце, които безропотно да пасат и блеят, да дават мляко и вълна, преди накрая да свършат под ножа на касапина. Макар че някои се опитват да ни опровергаят, гласувайки с краката си - не за своите пастири, а за своите касапи!..