Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 28 (10 юли 2018) ФАЛИРА ЛИ НАИСТИНА СОЦИАЛИЗМЪТ, ИЛИ ГО “ЗАКЛАХА”, ДОКАТО БЕШЕ БЕБЕ...

ФАЛИРА ЛИ НАИСТИНА СОЦИАЛИЗМЪТ, ИЛИ ГО “ЗАКЛАХА”, ДОКАТО БЕШЕ БЕБЕ...

Е-поща Печат PDF

Фалирал ли е социализмът? Ще чуете много клишета по този въпрос, и повечето ще бъдат чисти лъжи

Социализмът не е фалирал. Той бе убит, докато бе в младенческата си възраст. Т.е. убит, преди да израсте и да се докаже. Социализмът бе убит, като веднага след брутална апокалиптична война, ето така - както е разрушен, бе въвлечен в невиждана надпревара във въоръжаването и принуден да поддържа военен паритет със страна, която не е пострадала (и дори е спечелила) от войната!

Ако същата стратегия би била приложена спрямо капиталистическа държава, то и тя би била убита. При това далеч по-бързо.

Социализмът никога не е имал шанса да проведе дълго и мирно развитие, за да се види какво ще постигне. Той е в обсада от първия си ден, от държави, които преди това имат повече от век дълго и мирно развитие и са натрупали капитал и индустрия.

Това е все едно 40-годишен мъж, в разцвета на силите си, да се бие с новородено. Дори детето да е извънземно или заченато от Бог, пак би загинало. Апропо, да припомним, дори самият Исус е бил мишена на подобно изтребление, и се е спасил с много късмет.

Нека погледнем фактите.

През 1945 г. приключва Втората световна война. От нея най-тежко пострадалата държава е Русия. 27 милиона убити, изтребено е огромна част от младото население. Т.е. ударът е двоен, защото се избити и поколенията на тези хора.

Цялата руска икономика е разсипана. Каквото е оцеляло, е на военни релси и произвежда танкове и самолети. Цивилната индустрия се свежда до производство на храна, при това - некачествена, и недостатъчна.

Войната свършва, предстоят години, може би десетилетия, на възстановяване. На необходимия мир, за да се рестартира обществото.

Но какво следва?

Следва незабавна нова и убийствана “студена война”. Тя е обявена от Чърчил, още докато формално са съюзници с Русия. И е наложена безмилостно.

САЩ пускат 2 атомни бомби над Япония и недвусмислено доказват, че след няколко години, ще могат да унищожат Русия. Така Русия е принудена незабавно да се включи в ядрена надпревара, която е много скъпа.

Проектът “Манхатън”, по който е създадена бомбата, е струвал колосалните 2 милиарда тогавашни долара. Ако ги преведем през курса на златото, това са 100 милиарда сегашни долара.

 

И това е проектът в САЩ, където освен него, е ползвана и инфраструктурата на действащата икономика.

В Русия такава инфраструктура няма. Няма ги и парите. Въпреки това, трябва да се прави атомна бомба. Апропо, да припомним, че Хитлер не успява да направи такава именно поради колосалните разходи. По това време само САЩ, които са във фактически мир и войната им е декоративна, могат да си го позволят.

Но Русия прави атомната бомба през 1949 г. Възстановява паритета. Но не е спасена.

Защото САЩ веднага палят войната в Корея и демонстрират, че при нужда ще направят военна окупация където си искат. Започва и безогледно въоръжаване и разработка на ракети и нови технологии. Целият немски ракетен потенциал като учени отива в САЩ. Русия знае това и трябва да направи същото. Започва руска ракетна програма. Отново безбожно скъпа.

Каква е логиката на всичко това? Четете сега внимателно, защото тук е разковничето.

Представете си икономика, която произвежда 100 единици и отделя от тях 10 единици за отбрана.

Представете си разсипана икономика, която произвежда общо 10 единици. Но е заплашена от първата, която се въоръжава. Трябва да поддържа паритет.

Прави го. От 10 единици икономика, 8 отиват за армията.

За народа остават 2 единици.

В Америка народът получава 90 единици, а в Русия - 2 единици.

Това се казва “изначално задушаване”.

Принуждаваш врага да влезе в разходи, които са несъизмерими с икономиката му, и така тя остава без вътрешни инвестиции за развитие. Предимството ти е, че ти вече си развит, докато той не е. И докато на теб това ти струва от излишъците, то той вади от залъка си. Въвлечен в подобна битка, врагът е обречен.

Ще ви дам един подобен пример, за да разберете. Сърбия започна да гради бази до границата с Косово. Сърбия е 7 милиона, а Косово е 2 милиона. Икономиката на Сърбия е много по-голяма.

Косово не може да не противодейства. Започва и то да се въоръжава. Сърбия изобщо няма да го нападне. Но заплахата от нападение, обрича Косово с десетилетия на застой, защото и без това малката икономика, ще налива основно в оръжие.

За Сърбия това няма да е фатално. Тя е по-голяма, и икономиката й се развива. Т.е. Сърбия задушава Косово с военни разходи. Това се случва сега.

Точно същото направиха САЩ с Източния блок. Направиха го с Куба, Северна Корея и на други места.

Например Куба е много интересна. Революцията на Кастро идва след напълно разрушителен режим на диктатора Батиста. Куба няма икономика, народът е беден. Кастро взема властта.

И... САЩ веднага започват да му пращат терористи да правят контрареволюция. Налагат му обсада. И той, за да оцелее, трябва да поддържа несъразмерна на икономиката армия.

Е, Куба как може да “отлепи”...

Същото стана и със Северна Корея, която е поставена под обсада. Това води до тотална милитаризация, и до невиждан комунизъм, какъвто няма никъде другаде по света. Всичко това се прави, от страх от САЩ. А този страх е съвсем обективно обусловен...

Но голямата война безспорно е с Русия. Първо й пуснаха Хитлер и той я разсипа чисто физически. После Хитлер падна, а САЩ възстановиха Германия с реки от пари (план “Маршал”). Но Русия никой не я възстанови! Тя си остана с руините и започна от “нулата”.

Но не я оставиха да го направи! Вместо това я обявиха за “световен идеологически враг” и я въвлякоха във въоръжаване.

Интересното е, че Германия бе напълно освободена от този разход. Също и Япония. Под предлог, че са загубили войната, им се забрани да имат армии. Т.е. никакви военни разходи! Агресорите във войната получиха реки от пари да се възстановят, а жертвата във войната бе въвлечена в нова “студена” война.

САЩ са градили икономиката си 100 години преди това. Американският възход започва след края на Гражданската война. Те са водеща икономика, а през двете световни войни кредитират воюващите, и прибират всички пари. От самата Втора световна САЩ печелят трилиони долари, и прибират почти цялото злато на света. А след войната, като абсолютен хегемон над западния свят, налагат т.нар. Бретън-Уудска система, т.е. превръщат се в единствен с право да печата световни пари. Т.е., могат да си печатат и да изсмукват каквито си искат ресурси от всякъде. Дори от Русия, която също има нужда от долари! Реално тя има нужда не от долари, а от “световни пари”, от злато, за да участва в международната търговия. Но златото е заменено от доларите, и реално САЩ могат да си купуват каквото искат, дори от Русия, като печатат долари. Нещо за нищо...

Е, в тази система, как социализмът да порасне? То бебето няма мляко. Отива за патрони.

Реално случилото се в социализма, при тези чудовищни разходи, би следвало математически да означава, че той е много ефективен. След като все пак успя да построи болници и училища, да направи домове на хората, да изгради някаква индустрия, селско стопанство...

Да повторим - това става в ситуация на тотален военен терор, който те заставя да даваш 70-80 % от ресурсите си за отбрана!

Вярно е, че “Москвич” не е “Форд”. Но колко пари налива “Форд” в технологии и в качество? И колко налива “Москвич”?

Нека сравним някъде, където се наливат съизмерими средства.

Руските танкове са равностойни на американските. Самолетите са равностойни. В ракетите дори ги превъзхождат!

Значи руснаците не са некадърници, които не могат да произвеждат качествено! Значи биха могли да направят и “Форд”. Но има ли пари, има ли инвестиции в тази посока?

Вероятно би имало, ако не беше военният терор в младенческа възраст.

Социализмът е задушаван, преди да е пораснал, и това драстично забавя прогреса му.

САЩ печелят, не защото капитализмът е по-добър. А защото има преднина. Натрупан ресурс, с който да се натиска другият, преди да го е натрупал.

Не говорим за соц и кап. Америка дори робовладелска да беше, с това начално превъзходство, и непрекъснат натиск, пак би имала предимство.

Всъщност, резултатите от “студената война” са причина да се замислим. Това “бебе”, удушено още в люлката си, оцеля. Изкара толкова години. Поизрасна, изгради един нов и модерен свят.

Вярно е, че накрая загуби. Не без помощта на предатели в своите редици. Но истината е, че соцът би могъл да загуби още в 50-те или 60-те. Още тогава би могъл да бъде задушен, и това не би било изненадващо. Вероятно му помагат проблемни процеси в западното общество - младежките революции в Европа и негърската еманципация в САЩ. Тези събития охлабват натиска и може би спасяват социализма. Вероятно има и доза “късмет” - победата в космическата надпревара на Русия вдъхва голям морален импулс. Но тази победа не е била сигурна. Тя се дължи и на грешки в САЩ, недоглеждания и глупави решения. Ако САЩ биха победили, би се получил обратен удар.

Превъзходството на Америка изначално е огромно. Правото й да приватизира целия свят с напечатани долари е огромен втори удар, допълнително предимство. Войната е неравна.

А след като с толкова малко, социализмът издържа толкова много, то вероятно той всъщност е изключително ефективен. Т.е., точно обратното на пропагандата - че е некачествен и неефективен.

И нека видим и последния пример.

През 80-те САЩ победиха, Горбачов предаде Русия.

Но...

Китай не се предаде.

САЩ отхлабиха хватката, защото решиха, че победата над Русия е тотална победа.

Изпуснаха Китай.

И в мир, без опасност от война, те за 20 години превзеха света. Със... социализъм...

Представете си този шанс да имаше Русия след Втората световна война! Да няма “студена война”, атомни бомби, надпревара със САЩ!

Дали социализмът нямаше да победи още тогава?

Китайското настъпление може да доведе сега до нова световна война или до победа на социализма. Китай вече е първа икономика по реално производство. Втора е, изчислено през цените, раздувани в САЩ от напечатаните долари. До години ще стане първа и формално.

В този случай вече може да се получи обратен натиск. Китай да притискат САЩ с военни разходи, и тъй като са по-големи - да ги задушат...

Може, в крайна сметка, исторически предречената победа на социализма, да е неизбежна...

 

13.06.2018

http://www.komentari.com