Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 28 (10 юли 2018) СТРАТЕГИЯТА “...ВОДНА ДЪСКА”

СТРАТЕГИЯТА “...ВОДНА ДЪСКА”

Е-поща Печат PDF

Във Великобритания бе публикуван доклад на Комисията по разузнаване и сигурност, който показва, че правителството и разузнаването на страната са били съучастници или са отминавали без внимание американските програми за изтръгване на показания посредством изтезания над заподозрените, въпреки че много добре са знаели какво се случва. Поне някои от тези заподозрени, задържани и изтезавани противозаконно, са били британски граждани.

Британски офицери от разузнаването са наблюдавали изтезанията, макар и да не са участвали в тях. Освен това Великобритания е предавала лица, заподозрени в тероризъм, на САЩ, а и на брутални режими, знаейки, че тези лица ще бъдат подложени на нечовешко отношение.

Правителството е възпрепятствало авторите на доклада да разговарят с важни свидетели, въпреки че първоначално е дало обещание за достъп до тях. В резултат разузнаването “опира пешкира” за британското съучастие в изтезанията, а политиците остават относително незасегнати от разследването.

 

Джина Хаспел е първата жена-директор на ЦРУ. Името й се свързва с тайни американски лагери-затвори в Тайланд, както и с практиката на “...водна дъска” (waterboarding)


 

Неслучайно тогавашният външен министър на Великобритания Джак Стро, с когото авторите на доклада не са получили разрешение да говорят, заявява, че едва сега научавал много неща, за които преди не е бил информиран. Това надали е истина. Ако имаше възможност да се говори с важни свидетели, може би щеше да стане ясно, че британското правителство носи главната отговорност за позорното съучастие в американските програми за изтезания.

Сега американското правителство твърди, че е противник на изтезанията над затворници, но всички много добре помнят изказването на президента Тръмп, че “изтезанията вършат работа”. Освен това той постави начело на ЦРУ Джина Хаспъл, служителка на агенцията, получила прякора си “царицата на изтезанията” за своето участие в изтезания на затворници.

 

Това са инструментите за “уотърбординг”, които са прилагани в края на 70-те години и срещу студенти и арестанти от Белфаст, Северна Ирландия... Служител на ЦРУ подлага затворник на мъчителното изтезание, наречено waterboarding (приблизителен превод “прилагане на водна дъска”). При този метод за мъчение човекът е здраво завързан за наклонена дъска или пейка с главата надолу и обездвижен по този начин, върху лицето му се поставя парче плат и отгоре се налива вода. Човекът, подложен на изтезанието, изпитва усещането, че се дави. Освен смърт чрез задушаване, това изтезание може да причини извънредно силна болка, увреждане на белите дробове, а и на мозъка поради липса на кислород, физически наранявания поради това, че жертвата се мъчи да се изтръгне, а също и трайни психологически травми. Физическите последствия могат да траят месеци и години след събитието, а психологическите...


 

САЩ, Великобритания, западните държави въобще, се преструват, че са примери за свобода и демокрация, докато всъщност нарушават международното право, въоръжават, обучават и финансират терористични групировки и геноцидни режими. В САЩ дори затварят малки деца, съпровождащи родителите си, които търсят убежище от насилие и преследвания в своите страни. Същевременно се отправят към други страни обвинения за нарушение на човешките права с позваване на манипулирани и политически мотивирани доклади и разследвания на послушните международни институции.

Западът определено се доказа като лицемерен, жесток, безчовечен и непрекъснато извършващ актове на жестокост по света, докато същевременно се държи така, сякаш представлява връх на морала. Думи като “свобода” и “демокрация” звучат като подигравка в устата на западните политици.

 

Бистра СТАЙКОВА

(по “Duran”, June 29, 2018, със съкращения)