Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 32 (4 септември 2018) ЯСТРЕБОВОТО НАСЛЕДСТВО НА МАККЕЙН

ЯСТРЕБОВОТО НАСЛЕДСТВО НА МАККЕЙН

Е-поща Печат PDF

Новият военен бюджет на САЩ за 2019 г. за разходи във военната сфера

 

На 13 август на тържествена церемония в Ню Йорк във военната база „Форт Дръм” където е разквартирувана 10-ата планинска дивизия, американският президент Доналд Тръмп постави острия си като кардиограма подпис под  новия Закон за националната отбрана на САЩ за 2019 г -военния бюджет на страната. Междувременно, на 25.08 почина Джон С. Маккейн, вносителят на законопроекта.

 

Още приживе на новия закон за националната отбрана, бе учековечено името на вносителя „Закон за националната отбрана -Джон С. Маккейн” (John S. McCain National Defense Authorization Act) с него за  нуждите на отбраната на САЩ през фискалната 2019 се осигуряват за разпределение около 716 милиарда долара. Впрочем точната сума никой не може да назове, защото в сайта на Пентагона се говори за 717 милиарда долара.

“Ние не бихме се събрали тук днес на тази церемония, без всеотдайните усилия на членовете на Конгреса на САЩ, които бяха фокусирани върху приемането на бюджета за отбрана,” - каза Тръмп, с което благодари на сенаторите и високопоставените представители на Пентагона участвали в подготовката на закона.

Самият Маккейн написа в мрежата, че е бил трогнат  от решението на колегите му в конгреса да назоват закона в негова чест, въпреки, че е пропуснал последната сесия на която се е приел бюджета- по причина последвалите усложнения с болестта му ,който според лекарите вече е в последен стадий . В основанието на мотивите на членовете на комисията да кръстят закона на името на колегата си – вероятно стои не само признанието към кариерата на русофоба сенатор от републиканската партия Джон Маккейн като дългогодишен председател на Сенатската комисия по въоръжените сили,  но и намерението чрез неговите твърди русофобски убеждения, да се демонстрира срещу кого се готви да воюва империята. Що се отнася до русофобията на бившия военен пилот Джон Маккейн, тя както е известно е патологична и датира още от времето на Виетнамската война. Тогава Маккейн е свален от виетнамците със съветска ПВО ракета попада във виетнамски затвор с последващи за него обстоятелства и съмнения и доброволно е сътрудничел на ГРУ на СССР във виетнамския затвор - все срамни петна в неговата военна кариера, които той в целия си последващ живот не прости, нито на виетнамците, нито на руснаците. Обективно  основанията му за тази омраза са неоснователни и съвсем не иде реч за кариерата на въздушен ас. Според документи от архивите на Военноморската академия в Анаполис в САЩ, която Маккейн завършва през 1958г. „успешно” той е на 894-то место от всички 899 курсанти. А до свалянето му във Виетнамската война е потрошил още пет самолета. Що се отнася до позорящото го сътрудничеството със съветското ГРУ то е било доброволно с цел спасяване на собствената му кожа и за сметка на кожите на неговите колеги. За отбелязване е и факта,че сенатор Маккейн мразеше не само руснаците, но и своя президент, защото публично бе написал в Туитър, а осведомени казват и в завещанието си, че на своето погребение не иска  президентът Доналд Тръмп. Впрочем може би чувствата им да са взаимни, защото медиите, които отразиха церемонията по подписването на закона с интригантски хъс отбелязаха ,че Доналд Тръмп в речта си не е назовал закона с официалното му наименование и нито веднъж не е споменал името и заслугите на Маккейн за неговата подготовка.

 

Но за подробностите около церемонията по подписването и за авторите на закона толкова.

СЪЩНОСТТА НА ЗАКОНА

Американският военен бюджет за 2019 г., одобрен от президента Доналд Тръмп ,в размер на  716 млрд. долара е нов рекорд и най-голямото парично вложение във военната сфера на САЩ през последните години.

Според политическите анализатори и специалистите във военната област и строителство целите на този мега бюджет могат да бъдат сведени най-общо до следното:

САЩ да се противопоставят на Китай и Русия. В документа изрично се посочва ,че бюджетът трябва да гарантира „възпиране” на поне две сили - Русия и Китай .

Една от важните цели на новия военен бюджет на САЩ е и формирането на нови клъстери на икономиката в тежката военна индустрия, и в сферата на високите технологии. „Америка ще пренасочи средства от сферата на самолетостроенето към решаването по-интересни задачи - в сферата на космическата индустрия”, бе коментарът на Сергей Судаков - член-кореспондент на Военната Академията на науките на Русия.

Втората цел, според политическите експерти е да се укрепят връзките и взаимодействието между Белия дом  и Пентагона, и военното и оръжейно лоби. Става въпрос конкретно за тези компании, които произвеждат нужните за армията стоки и услуги, както и тези, които лобират за интереси по отношение на провеждането на американските военни кампании зад граница.

В допълнение, военният бюджет според замисълът на Маккейн и компания е „стратегия, която позволява на Съединените щати да играят нова роля в света и да засилят своето участие във военни кампании в регионите попадащи в  сферата на американските интереси”. От приетия текст на закона под който Тръмп постави своя остър подпис става ясно ,че ястребите в Конгреса отново са се наложили на своя президент. Малко вероятно е законът за отбраната за 2019 г. да е един от документите които държавният глава е подписал без да е чел докрай един грях в който Доналд Тръмп бе обвинен от уволнената със скандал в средата на юли месец  бивша директорка на връзки с обществеността на Белия дом –журналистката Омароса Маниголт. Дали е така или не е, документът вече е факт и това е именно нещото от което Тръмп се опита, но не му достигнаха воля и сили да се откаже. Той обвини своя предшественик Барак Обама ,че харчи огромни средства за военни операции в чужбина, но обстоятелствата го задължиха и изглежда да върши същото.

ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА НЕ Е СКЛОННА ДА ОТСТЪПИ

Огромни средствата ще бъдат изразходвани за изграждането на бойни самолети, военни кораби и разработването на космически оръжия. 40 милиарда долара ще бъдат отпуснати за модернизация на военновъздушните сили (от които 7,6 милиарда долара - за закупуване на 77 на бойни самолети -F-35 изтребители пето поколение ).  24,1 милиарда щатски долара са предвидени за финансиране на изграждането на 13 бойни кораба.

65 млн. долара ще бъдат отделени за разработването на нови ядрени бойни глави с малка мощност предназначени за оборудвани с ракети, изстрелвани от подводници. Отпуснати са средства за модернизиране на 135 танка “Абрамс” и  повече от 3 600 военни превозни средства от различни класове, включително и бронирани превозни средства. Предоставя се огромно финансиране и за развитието на безпилотните летателни средства.

Бюджетът включва и чувствително увеличаване на личния състав на армията на САЩ с общо с 15.6 хиляди души. 487.5 хиляди войници ще служат в армията; 335 400 - във флота; 186 100 - в морската пехота и 329 100 –във военно въздушните сили. Заплатите на военния персонал ще бъдат увеличени с 2,6%. Това, според пресслужбата на Белия дом, е най-значителното увеличение през последните девет години.

Законът предвижда  замразяването на „Договора Открито небе”. Той беше подписан през 1992 г. от членовете на ОССЕ и позволяваше на страните членки да извършват над чужди държавни територии „въздушни наблюдателни полети”. Като причина , бе посочено че  нарушаването на този договор от страна на Русия.

„Това беше предсказуемо в логиката на поведение на САЩ - всячески да се ограничава възможността за договаряне с Русия”, - каза в коментар за Първи канал на руската телевизия депутата от Думата  Павел Дорохин.

Член-кореспондента на Военната Академия на науките Сергей Судаков пред сайта на News.ru. дефинира още по-ясно целта на Вашингтон „Договора за открито небе в сегашния му вид просто не е необходим на САЩ,защото това споразумение възпрепятства развитието на американските военни технологии в  космическата сфера”, каза той

ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ

„Рекордният американски военен бюджет няма да стане причина Русия да увеличи бюджета си за отбрана”,заяви Владимир Путин пред членовете на Съвета за Национална Сигурност в резиденцитя Ново Огарьово. Според него правителство на Русия има „стабилен, добре проверен и балансиран” документ за отбраната и воененния бюджет на страната се разходва много по-ефективно и  винаги е несравнимо по-нисък от американския. Думите му бяха предадени веднага за СМИ от депутата от Държавната Дума и член на Комисия по отбраната Павел Дорохин. „Русия няма да се включи в надпревара във въоръжаването със Съединените щати в това няма смисъл, и ние няма да го направим”, - заяви Дорохин. И за да бъде ясно разбран от онези, които разбират само от сила президентът на Русия, поясни, че разработвайки нови видове оръжия, Русия „обезценява” огромните парични инжекции на САЩ, свързани с руския фактор.В подкрепа на тази констатация Министерството на отбраната на Русия непрекъснато представя на света и най-вече на вниманието на „партньорите” отвъд океана  най-новите руски оръжейни системи, включително блокове за свръхзвуково планиране и ракети с далечен обсег на действие. Типичен пример в това отношение е представения от МО на РФ на 17 август, без предварителен анонс нов свръх мощен и без аналог в света стратегически бомбардировач ТУ-22М3М, който е два пъти по-мощен от събратята си от типа ТУ 160. Новият ТУ-22М3М може да носи 4 ракети(до сега МиГ-31 носи само една ракета) от свръхзвуковата ракетна система „Кинжал”,а също така и високо точни крилати ракети Х-32, летящи със скорост 5,400км./ч и дължина на полета 40,000км. Самолета от който 30 бр. влизат на въоръжение през 2021г. във руските ВКС е снабден с изкуствен интелект ,а електрониката без участие на пилота сама взима решение за водене на бой срещу стратегическите цели на противника. В същото време е важно да се отбележи ,че тези нови оръжия и разработки са били предвидени и няма да товарят военния бюджет на Русия. Обемът на военните разходи през тази година - според информацията, споделена още в началото на 2018 г. от Владимир Путин  пред руската общественост - не надхвърля 3 трилиона рубли (около 41,2 милиарда долара).

На фона на вихрещата се в САЩ нова вълна от бясна анти-руска истерия, спокойствието на руската страна и президента Путин изглеждат нелогични за крайните патриоти в Русия и импулсивните русофили по света, които смятат ,че Русия трябва да отговаря много по-твърдо на американските предизвикателства. Наскоро един от не малкото приятели на Русия сред американските политически експерти,  редакторът за списание Wall Street Journal - Пол Крейг Робъртс емоционално предложи в своя статия президента Путин да заяви на побеснелите управляващи на Запад буквално следното:

„Постоянния поток от неоснователни лъжи и военни маневри на нашите граници, убедиха Русия, че Западът има намерение да започне война срещу нея. Последствията от това ще бъдат пълното унищожаване на Съединените щати и техните марионетки. Край! Това би прекратило всички неоправдани провокации, военни учения и санкции.Вместо това, ние чуваме приказки за “недоразумение” с нашите “американски партньори”, които ги насърчават само за още големи лъжи и още по-големи провокации.”

Дали е прав да иска такава рязка позиция  от президента на Русия докторът по икономика, бивш зам-министър на финансите на САЩ и отговарящ за икономическа политика в администрацията на президента Роналд Рейгън –Пол Крейг Робъртс е спорно. От гледна точка на информацията за американския политически истаблишмънт с която той разполага,може би има право.Светът обаче е глобален и взаимозависим, а и нивото от информация, която обладава руският президент със сигурност не му позволява да прави такива резки изказвания,той е човек на добре премереното и неприятно изненадващо противниците си действие. Иначе Путин не би отказал неговият неизказан девиз е: „Нервите ни са достатъчно здрави и няма да реагираме така, както вероятно искат и както очакват от нас!”

Такава е стратегията на президента на Русия – и тя винаги му е носила успех. Това все по-ясно разбират в Западна Европа. Оценяват го и В САЩ. И се опитват по всички възможни начини да разколебаят или уплашат хората, които му вярват. За сега в Русия нямат успех. По света също.

 

 

Американският военен бюджет за 2019 г., одобрен от президента Доналд Тръмп ,в размер на  716 млрд. долара е нов рекорд и най-голямото парично вложение във военната сфера на САЩ през последните години.