Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 32 (4 септември 2018) „РУСИЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВОЮВА НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ!“

„РУСИЯ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВОЮВА НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ!“

Е-поща Печат PDF

Сергей Караганов, личен съветник на Владимир Путин, с разговор с Кристиан Ниит, за германското списание Der Spiegel.

 

SPIEGEL: Сергей Александрович, НАТО планира да разшири дейността си в източноевропейския регион на НАТО ...

Караганов: Вече говорих за ситуацията, близка до войната, преди 8 години.

SPIEGEL: Искате да кажете от момента на избухването на войната в Грузия?

Караганов: Дори тогава доверието между големите противостоящи страни бе почти нулево. Русия едва тогава започна процеса на превъоръжаване. Оттогава ситуацията по отношение на доверието само се влоши. Предварително предупредихме НАТО - не е необходимо да се приближавате до границите на Украйна. За щастие Русия успя да спре напредването на НАТО в това направление. По този начин опасността от война в Европа в средносрочен план, засега, е намалена. Но пропагандата, която ни залива в момента, много прилича на състоянието на войната.

SPIEGEL: Надявам се, в смисъла на пропаганда, да включите и да кажете и нещо за Русия?

Караганов: Руските медии в този смисъл са далече по-скромни в сравнение с медиите в НАТО. Но трябва да разберете главното за Русия, чувството за сигурност от външен враг е първостеппено. Ние просто трябва да сме готови за всичко. Това е причината,поради която нашите медии понякога преувеличават. А какво прави Западът? Вие ни упреквате, че сме били агресивни. Положението прилича на това, което беше в края на 70-те, началото на 80-те години.

SPIEGEL: Имате ли предвид разгръщането на съветски ракети със среден обсег и реакцията на американците към тези действия?

Караганов: Съветският съюз практически вече се бе сринал отвътре, но въпреки това реши да разгърне ракетните системи СС-20. С което започна една напълно ненужна криза. Сега Западът прави точно тъкмо това. Вие успокоявате страни като Полша, Литва и Латвия чрез разполагането на ракетните системи там. Но това изобщо няма да им помогне, това е провокация. В случай, че започне пълномащабна криза, най-напред тези оръжия ще бъдат унищожени от нас. Русия никога повече няма да воюва на своя територия!

SPIEGEL: ... ако Ви разбирам  правилно – Русия ще напада? Ще се придвижва напред?

Караганов: Но разберете – сега е напълно различно, има нови оръжия и това прави положението е много по-лошо от преди 30-40 години.

 

Сергей Караганов


SPIEGEL: Президентът Путин се опитва да убеди хората си, че Европа почти планира атака срещу Русия. Но това е абсурдно! Не мислите ли?

Караганов: Разбира семоже да е преувеличено. Американците обаче открито заявяват, че санкции срещу Русия са призовани да променят властта в държавата. Това е открита агресия, и ние трябва да реагираме.

SPIEGEL: Неотдавна , президентският съвет, оглавяван от Вас, публикува доклад на президента. Аз се запознах подробно с него. В него Вив често говорите за единствения възможен път за Русия – придобиването отново на миналата й мощ. Идеята е ясна, но какви са Вашите конкретни предложения?

Караганов: Преди всичко вършим добра работа - искаме да се противопоставим на продължаващата дестабилизация в света. И искаме да си върнем статута на велика сила. 300-те години величи са оставили своите следи в нашите гени.От това и да искаш няма как да се откажеш.  Искаме да бъдем център на великата Евразия, едно място, където ще царуват мир и сътрудничество. Към тази Евразия Европа също принадлежи.

SPIEGEL: Европейците не вярват на Русия сега, не разбират нейната политика, намират я за странна. Непонятни за нас са целите на Вашето ръководство в Москва.

Караганов: Трябва да разберете, че нашето доверие към Вас е кръгла нула. След всички ндосегашни разочарования това е напълно естествено. Ако вземете това предвид, ще разберете че правим нещо, което може да бъде наречено тактическо предупреждение. Целта е  да осъзнаете, че сме по-умни, по-силни и по-решителни, отколкото мислите.

SPIEGEL: Да вземем от скорошния Ви подход към военните действия в Сирия - ние бяхме силно и неприятно изненадани. Вярно, не действаме заедно, но все пак, но по някакъв начин си сътрудничим. А Вие изтеглихте някои военни части, без дори да ни информирате. Така доверие печели ли се?

Караганов: Това беше силен, прекрасен ход на моето ръководство. Ние действаме въз основа на това, че в този регион сме по-силни. Може в икономиката да не са толкова силни, също и в изкуството на преговорите, но ние руснаците сме прекрасни воини. А Вие в Европа  имате политическа система, която не може да издържи теста на времето. И няма да можете да се адаптирате към новите предизвикателства. Твърде много сте се приземили, до толкова,че вашият канцлер веднъж заподозря, че президентът ни е скъсал с реалността. Какво да Ви кажа – такива сте, реални някакви.

SPIEGEL: Не е трудно да се забележи, че вие ​​в Русия не скривате своята радост от някои наши неуспехи напоследък. По-специално по отношение на нашия проблем с бежанците. Защо е така?

Караганов: Да, много от моите колеги често се подиграват с вас и вашите проблеми, но винаги им казвам, че не е нужно да сме арогантни. Е, добре - какво искате: европейските елити търсеха конфронтация с нас – и я намериха. Ето защо няма да помагаме на Европа, макар че тя лесно може да се оправи  в областта на бежанците. Например, ние бихме могли съвместно да затворим границите - в това отношение ние сме 10 пъти по-ефективно от вас, европейците. Но вместо това Вие търсите сътрудничество с Турция. Жалко за вас! Ние се придържаме към своята твърда линияи го правим успешно.

SPIEGEL: Винаги подчертавате, че сте разочаровани от Европа и от това което се случва се случва там. Но в края на краищата, съвсем неотдавна, Русия искаше да се интегрира в Европа? Или повече Ви допадна Европа на времената на Аденауер и Де Гол а днес сте изненадани от промените?

Караганов: Не ме карайте да се смея - повечето европейци искат тъкмо онази Европа, а не съвременната. През следващите десетилетия Европа със сигурност няма да бъде пример за нас,от това което търсим,нито от това от какво се нуждаем.

SPIEGEL: В своя доклад споменавате неколкократно, че използването на оръжия е “очевидна и правилна мярка в случая, че са засегнати интересите на държавата”. Вие Украйна ли имате предвид?

Кагаранов: Да, разбира се. Освен това и случаите, когато сериозни враждебни сили се съсредоточават близо до границата.

SPIEGEL: Добре, имате предвид, че струпването на войски на НАТО в балтийските страни  е същият случаи?

Кагаранов: Идеята, че ние сме готови и търсим конфронтацията, е идиотска. Кажете ми защо НАТО трупа войски там? Вие имате ли представа какво ще се случи с тези войски в случай, че наистина започне открита конфронтация. Това е само някаква символична подкрепа за балтийските страни, нищо повече. Давате ли си сметка, ако НАТО започне да проявява агресия към нас, към страна която има такъв атомен арсенал, Вие ще бъдете наказани.

SPIEGEL: Има планове за възобновяване на диалога между Русия и НАТО. Доколкото разбирам, Вие не приемате тези  идеи за сериозни?

Караганов: Подобни срещи са все още нелегитимни. Впрочем, НАТО с течение на времето се развива в нещо съвсем различно. Започнахте като съюз на демократичните държави, за да се защитавате. Но постепенно това се превърна в идеята за разширениеТогава, когато ни беше нужен диалог  - през 2008 и 2014 г. вие ни отказахте възможността да разговаряме.

SPIEGEL: ... нека да уточним ... Имате предвид кризата в Грузия и Украйна? Разбирам. Но, в доклада Ви постоянно ли се срещат термини като “чест”, “храброст”, “кураж”, “достойнство” ... Кажете, това ли е политическа лексика ли е ?

Караганов: Това са неща, които наистина имат стойност за руския човек. В света на Путин, а също и в моя свят, просто не е възможно честта на една жена да не бъде защитена, когато по най-опустошителния начин тя е потъпкана  .

SPIEGEL: Вие намеквате за злополучната Коледна вечер в Кьолн?

Караганов: В Русия всеки мъж, който се опита да направи  нещо такова, ще бъде убит на място. Грешката е може би в обстоятелството, че и германци, и руснаци много години загубиха в търсене на някакви универсални ценности, не схващайки всъщност за какво иде реч. Ние твърде дълго в  съветската епоха търсихме социализма . Случаят с вашата демокрация, твърде много прилича на нашия.

SPIEGEL: Как Вие виждате грешките на руската външната политика в последно време?

Караганов: Истината е че доскоро въобще  нямахме ясна политика спрямо най-близките си съседи – страните от бившия съветски съюз. Единственото, което правихме, бе да приобщаваме,сиреч да  купуваме елитите. Парите частично бяха окрадени и от двете страни. И, както показа конфликтът в Украйна, стана невъзможно да бъде избегнта глобална криза. Друга наша грешка е, че политиката ни твърде дълго се опитваше да поправи грешките 90-те години.

SPIEGEL: Последният въпрос. Има ли някакви шансове, че Русия, в близко бъдеще да потърси пътища за сътрудничество?

Караганов: Не се надявайте на наши директни и открити признания за несправедливостта към вас. Ние имаме право на това. Днес Русия е  мощна азиатско-европейска държава. И аз бях един от онези, които видяха, че този път на развитие на изток е правилен. И все пак в момента ,до известна степен, може би си струва отново да си спомним за Европа . Това е единственото, което мога да кажа.

 

Превод от руски:

Габриела МИХАЙЛОВА