Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

РАНГЛИСТАТА

Е-поща Печат PDF

Около Нова година е угодно време за анкети, ранглисти, допитвания, сиреч за равносметки. Та и аз се разрових в числата и процентите на най-различни класации и статистики, да огледам къде сме ние. И се видя: по-надолу няма накъде. Последни места на клетата ни държава колкото щете. Евростат отреди на България мястото на опашката в ЕС по минимална работна заплата. Най на дъното сме по производителност на труда.

Последните стават и първи. Сред европейските страни сме на върха по бедност. Вместо да настигаме другите, Бойко Борисов иска те да се сринат на нашия хал – да изравнят заплатите и пенсиите си с нашите. Да видят те тогава как се оцелява. Нашата средна заплата е 352 евро, ала дори  Босна и Херцеговина и Черна гора, които още не са заличили раните от войните, са ни изпреварили, нищо че нашият БВП е по-голям. Тия държавици били в категория “частично свободни”, а България в – “свободни”. Но пък защо ли сме на последно място по свобода на словото (според “Репортери без граници”)? Средният доход на българина за тримесечие е 978 лева, а разходите му са 917 лева. 51 на сто от нашенци едва свързват двата края, съобщи Европарламентът. Всеки втори българин е сиромах, а страната ни е най-бедната в ЕС, най-пропадналият регион в него е Северозападна България. Прагът на бедност у нас е 211 лева. 92 на сто от запитаните българи в проучване на Евробарометър са отговорили, че мизерстват. По други “сметки” бедняците  са 1,6 млн. души, или всеки трети българин живее под чертата. Ако под нея все още може да се живее. Естествено има и богати. Според Галъп 10 процента от най-богатите притежават 41,5 на сто от съвкупните доходи на българските домакинства. 2 на сто от богатите имат за харчлък по 14 000 лева на месец. А 10-те процента от домакинствата, които са в мазето на обществото, притежават 1,8 % от съвкупния продукт, т.е тънат в мизерия. 2124 лева на месец е минимумът четиричленно семейство що-годе да преживее, или по 531 лв.на глава.

България е на европейската опашка и по показателя кредитиране на малки и средни предприятия. У нас 80 на сто от фирмите имат просрочени несъбрани вземания. В същото време държавата дължи още 500 милиона на бизнеса. Сивият сектор смуче от хазната 10 млрд. годишно, 70 на сто от икономиката ни работи отвъд закона. Чуждите инвестиции за година са намалели с 40 на сто.

На всичкото отгоре сме категорични първенци в ЕС по корупция. Индексът ни тази година е 3,3 и ни нареди на 83-о място в света. Дишаме вече прахта и на Румъния, тя ни изпревари, макар че доскоро се движехме в пакет. На първо място сме и по софтуерно пиратство, за битовата престъпност няма кой нещичко да каже, всичко се замита. По проституция сме сред първите пет в Европа.  А затворите ни са най-мизерните на стария континент.

Средният българин според учените от БАН е над 50-годишен, недостатъчно образован и болен. Отрицателният прираст на нацията е 4-5 души на 1000 българи. Населението се топи и застарява. България е първа по смъртност в Европа – 14 – 14, 6 на 1000 души, а средната продължителност на живот е най-ниска – при мъжете - 70, при жените  - 77 години. Детската смъртност е под 10%, но и тя е висока в сравнение в повечето страните от ЕС. И няма да намалее с “курбани”, както ни поучава премиерът. Позволете да му напомня, че сме и на последно място по качество на здравните услуги в общността.

Българчетата четат най-зле от всички деца в Европейския съюз. 41 на сто от 15 годишните у нас още сричат. Една трета не завършват гимназия. Министър Сергей Игнатов призна, че у нас има 80 000 неграмотни, върнали сме се 70 години назад. Всеки втори в България не си купува книга.

Всеки пети у нас полудява или казано по-евфемистично има психически проблеми. Средно по трима души на ден правят опит за самоубийство, а първото място по успешни самоубийства никой не може да ни отнеме. Всяко осмо дете у нас става сексуална жертва. 17 на сто от учениците са опитвали наркотици.

Тогава не е чудно, че сме сред най-нещастните нации, посочиха ни 164-ото място от 178 страни. По-щастливи от нас са румънците ( 136),  сърбите (136), македонците (146), турците (133), либийците (108). Гърците са на 84-то, нищо че сега правят изкуствено дишане на икономиката си.

Изпаднахме на дъното и в ранглистата във футбола, вече сме на 85 място, пред нас са дори Габон, Зимбабве, Мали, Антигуа.  Премиерът, звездата на “Витоша” – Бистрица, да беше кандисал да стане футболист № 1 на годината, пък и завинаги, ако не друго, поне  футбола щеше да оправи.

Народът пък се пита кога ще видим светлина в тунела. Отговорът се знае - когато излезем от него. Ама като влакът е спрял в тунела...

14 март 2012 г.

Приписка: Българският влак е още спрял в тунела... И светлинка не се вижда. Тръгне ли, ще дерайлира... Пътниците в него страдат от „остра социална недостатъчност” и са в безпросветен мрак. Статистиката е „озъбено свирепо куче”: Над 2.45 млн. души у нас преживяват с по-малко от 314 лева - официалната линия на бедност. Около 1.5 млн. от тях са пенсионери, но останалите са бедни работници или безработни.  Над 5.5 млн. българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка за живот. 32 процента от населението живее в материални лишения. 1.5 млн. са с доходи под линията на бедност - 325 лева, с пенсии под 325 лв. са над 1,3 млн. пенсионери, от тях над 400 хил. са с пенсия под 180 лв. Сега кабинетът Борисов 3 ще вдигне минималните пенсии до 180 лева. Българските пенсионери доживяха да чуят от устата на благообразния социален министър Бисер Петков словесния „бисер”: „180 лева минимална пенсия е достатъчна. Пенсионерите оцеляваха и с 163 лева...” Когато го прочетох, се почувствах като ударен с тухла по главата. Оцелях, защото тухлата беше обвита с вестника, който обяви министъра за гьонсурат. С право. „При това равнище на пенсиите, смъртното наказание в България май изобщо не е отменено”, написа във Фейсбук Любен Дилов-син.

Още статистики: Общо за четиричленно семейство са нужни 2287 лева на месец или 572 лева на член от домакинството, за да живеят нормално. 27 на сто от домакинствата или 1.5 млн. българи  нямат този доход. Най-стабилен е процентът на лицата под линията на бедност - той се движи между 21 и 22 %. Относителният дял на хората с риска на бедност и социално изключване е нараснал на 41 на сто от  населението. И още: 45 на сто от българите нямат пари за топло (ще рече страдат от енергийна бедност). 40 на сто от децата живеят в риск от бедност и социално изключване. 150 000 бедни деца не ходят на училище.

България е рекордьор по работещи бедни. Нека припява час по час Бойко Борисов, че нямаме безработица. Какво от това, като 700 000 работници, които се трепят по осем часа, а не могат да покрият разходите си.

Средната заплата в България е четири пъти по-ниска от средната заплата в Европейския съюз, според изследване на БАН. В ЕС най-ниската минимална заплата е у нас - 235 евро (За сравнение:  Румъния - 320, Словакия -435, Естония - 470, Гърция - 684, Словения - 805, Испания - 826, Германия - 1498) , а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда, показват данните от доклад за Института за икономически изследвания при  БАН. На дъното сме и по ръст на икономиката в Източна Европа.

Бедността не е порок, но мизерията е. По смъртност нашата страна е на първо място в Европа, следват ни Литва и Украйна, и на второ място в света – след Лесото. И в още нещо сме първи в ЕС - по убити при пътни инциденти. България е втора в ЕС по непълнолетни родилки (след Румъния).  И последното, което открих - българите спортуват най-малко в Евросъюза.

Май Господ е вдигнал ръце от "тази страна"!