Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 38 (16 октомври 2018) ЕДИНЕНИЕ И СМЯНА НА ВЛАСТТА

ЕДИНЕНИЕ И СМЯНА НА ВЛАСТТА

Е-поща Печат PDF

Уважаема, редакция,

С това писмо искам да обърна вниманието ви ма обстоятелството, че и други вестници, застъпват вашите с години отстоявани идеи за единение, за концентрация на националната енергия, в битката срещу разрухата и душевното запустение, които слетяха народа ни, в годините на т.нар. преход.

Промяната, по-точно необходимостта от промяна, се осъзнава от все повече хора. И това е обнадеждаващо. Народът казва, че Господ, когато е решил да затрие някого, му взема най-напред ума. Не съм чул и не зная дали се е произнесъл, какви са признаците, когато Господ е решил да го поживи, да му даде още един шанс. Но дори и да не се е произнесъл, аз като един от народа, поемам върху себе си риска да обявя, че надежда има. Не само, защото тя умира последна и не само поради мисълтта, че Господ е българин. Запомнете: Хората прогледнаха! Някои се посъбудиха, други направо опипом търсят сопата. Ето, четете!

Вестник „Златна възраст“ от 14 септември 2018 г.

Главния редактор г-н Христо Куфов, пише: „От нас пенсионерите зависи кой ще управлява – нека го проумеем“. Посочва, че пенсионерите сме 2,2 млн. избиратели – огромна сила! И допълва:  ако се обединим в едно мощно движение, на предстоящите избори, няма кой да ни се опре.

Още по-силен и сигурен ще бъде успеха, ако движението бъде общонационално. Без лидерски пазарлъци за постове и привилегии. Заедно възрастни и млади да изберем личности, милеещи за България, с които да сменим управлениския, икономическия и социален модел в страната.

Поколенията, които с труда си от 1950 до1990г., преобразихме България и от изостанала я превърнахме в съвременна държава, не можем повече да търпим гледаме как ни ограбват. Как България се превърна в най-бедната, с най-ниски пенсии, с нищожна средна и минимална заплата и как все по-голямото доходно неравенство я унищожава.  При това положение не е възможен социален мир. И значи, борбата за ново вързраждане и за спасение е повече от необходима

Ако някой еготеист си въобразява, че държавата – това е той, то първото, което трябва да проумеем е чл.1(ал.3) от Конституцията: „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност – не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет“.

В същия брой на в. „Златна възраст“ , г-н Борислав Цеков, подкрепя президента Радев, че самоцелното правене на избори не е решение. „Необходима е смяна на системана на управление, установена от неолибералния глобализъм със „свободната“ търговия, която поробва държавите в полза на корпорациите, с ерозията на наднационалната държава в полза на безконтролна и безотечна наднационална бюрокрация, избрирана от елита, а не от народите... “.

За съжаление пишещите обикновенно спират на този поврат, когато следва да кажат как и с какво да сменим системата, която ни убива? Очаквам този въпрос подобаващо да бъде обяснен.

Вестник „Отминаха години“ от 10 септември 2018 г публикува отворено писмо от група летци, офицери от резерва на ББС до Президента на Р. България, ген. Румен Радев, с призив : „Спасете България!“. Възмутени са от това, което се върши вече 28г в страната. Народът е напълно отчаян от поведението на избранниците в парламента и правителството.

Но ето, подготвя се поредното престъпление – даване на концесия на Летище София – вратата на България към света. Несъмнено, това ще доведе до тлъсти комисионни на високо поставени чиновници и ще лиши държавата от значителни приходи.

Офицерите настояват за „анализ на успехите и грешките направени преди и след 1989 г „– за пълен преглед на всички приватизационни сделки, за вземане на спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа, която ни влачи към гибел, за иницииране на референдум по въпросите нетърпящи отлагане; за приемнаето на важни за страната закони, като:

Закон за медиите, подобен на френския;

Закон за референдумите за пряка демокрация, както е в Швейцария;

Закон за задължителната военна служба;

Вижда се, че летците ни знаят по-добре от законотворците какво трябва да се прави в Народното събрание. Честите изменения и допълнения, лобистките закони, формализма и бездушието в народните дела, говорят по-убедително и от най-аргументираната критика, за работата на народните избраници.

От трибуната на Народното събрание чуваме декларации, обвинения, виждаме свади и непристойно държане. Рядко се чуват идеи и предложения в интерес на народа и защита интересите на държавата. Шумотевицата само подчертава  професионалната неспособност да се изпълняват сложните и отговорни задължения,към държавата и народа, за които са се клели пред Конституцията т.нар. народни избраници.

По-важното е друго. Днес в България е налице едно премиерско, вместо парламентарно управление, което по същество променя формата на държавността и ерозира сплотеността на народа. Високият рейтинг, уважение, чувството към човешките неволи и служебното положение на президента Румен Радев, са предпоставка да се зачете волята на народа. При това положение дали ще я бъде България, зависи само от нас и от никой друг.

Вестник „Нова Зора“ от 9 октомври 2018г публикува призивът на президента Румен Радев на българския народ за помирение. „Единението е единственият път на нацията“. Публикувана е и програмата на Инициативен комитет за учредяване на национално движение “Помирение за възход на България“  с девиза „България за всички“.

С години гледаме с надежда към усилията на  „Нова Зора“ , за създаване на Единен народен фрон. Отколешни са идеите за помирение и единение на българския народ и това е единстено възможния спасителен път за изход от разрухата, която води до гибелтта на народа и държавата.

Обръщам се с молба към редакциите на в.“Нова Зора“ , към т.нар пенсионерски вестници, като носители на разума и опита, да установяват връзки , като трибуни на доказания патриотизъм, да си подадът ръце, да си сътрудничат координирано в  митинги, протести, чествания, статии и др., които ще пропагандират и умножат енергията и волята за промяна – съдбовна и неотменима. В единението е силата, дрази приятели. По отделно никой не е успявал да победи колективното зло. Обединявайте енергията на българският народ. Дайте пример за разумност и патриотизъм. Примерът винаги вдъхновява и младите ще Ви последват.


Ангел Телбизов

София