Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 42 (13 ноември 2018) И В ТОВА ЦАРСТВО, КЪРВАВО, ГРЕШНО..

И В ТОВА ЦАРСТВО, КЪРВАВО, ГРЕШНО..

Е-поща Печат PDF

Оуен Джоунс„Националният исторически музей е домакин на парти за саудитците. Срам за него!“ - Това написа в Интернет на 14 октомври, на дванадесетия ден от изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, журналистът от британския вестник „Гардиън“ Оуен Джоунс. А на 24 октомври той заклейми политическите елити на Обединеното Кралство, с драстично заглавие на  поредния си коментар: „Британия продаде душата си на Дома на Сауд. Жалко за нас!“

 

Никоя известна медия - американска, британска, западноевропейска, или българска, не намери за нужно да публикува написаното от Джоунс в първия коментар. Не го публикува дори вестникът, в който той работи. Защото, както споделя авторът, и вестник „Индипендънт“, в който е работил по-рано, и вестник „Гардиън“, за който пише сега, получават пари от най-корумпираната и тиранична династия на света. А парите, както е казал на своя син император Веспасиан, не миришат, дори когато са събрани като данък от обществените клозети.

Прочетете какво друго пише Оуен за „гостоприемството“ на Великобритания и музеите в Лондон, за да разберете защо журналистът смята, че и там парите стоят над всички фундаментални човешки права и ценности, с които ни залъгват западните и българските приятели и съдружници на саудитския режим. Нали не сте забравили, че след американския президент Доналд Тръмп, и нашият Дядо Цар с неговия бивш бодигард играха танц със саби в Рияд? А след посещението си в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Борисов дори се похвали, че е постигнал дипломатически „пробив“, подобен на този в Саудитска Арабия. Вероятно е имал предвид откриването на български посолства и назначаването на посланици в двете страни.

 

На практика, обаче, „пробивът“ беше направен в единната осъдителна позиция на демократичната общност спрямо опръсканата с кръв саудитска тирания. Защото посланикът ни в Рияд, бившият седесар Димитър Абаджиев, се похвали, че въпреки „бойкота на Запада“, е присъствал „в лично качество“ на инвестиционния форум „Давос в пустинята“, проведен под патронажа на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Същият Салман, когото светът обвинява за убийството и разчленяването на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

 

„ЗОРА“


<<Саудитска Арабия се управлява от една от най-отвратителните диктатури на Земята. Нейният тоталитарен, теократичен режим лишава милиони от нейните граждани, особено жените, от най-фундаментални права. Той обезглавява дисиденти и хора, които са гейове. Понастоящем мачка Йемен с оръжия, доставени от Британия и САЩ, причинявайки смъртта на хиляди хора, включително на деца, избити в училищни автобуси. Пет милиона йеменски деца са заплашени от гладна смърт. Режимът изнася екстремизъм по цялото земно кълбо, радикализирайки потенциални терористи и поставяйки под голяма заплаха британската национална сигурност и живота на нашите граждани. Сега режимът е обвиняван за отвличането, убийството и разчленяването на журналиста Джамал Кашоги в Турция миналата седмица. Това би трябвало да е показало на света, че

парите струват повече

от най-фундаменталните човешки права.

Довечера Националният исторически музей в Лондон – публична институция, чийто попечители са назначавани главно от правителството - домакинства на един прием за саудитското посолство. Това, че музеят домакинства на една вечеря в чест на един от най-екстремните режими на Земята, докато йеменски деца гладуват до смърт, е достойно за презрение. Той пусна едно изявление, поясняващо, че „никой от състава на музея няма да присъства като гост или да говори на събитието“ (неуместно), но че такива събития са „важен източник на външно финансиране“.  Нека да е абсолютно ясно: парите в брой, получени от Националния исторически музей, са кървави пари.

Музеят настоява, че тези събития не представляват „джиросване на продукти, услуги или виждания [на неговите клиенти]“. Наистина ли? Значи музеят има абсолютно неморални стандарти относно това от кого приема пари в замяна на факта, че позволява нещо, което неговото презряно, аморално изявление описва като „нашите портретни пространства“? Би ли бил той напълно щастлив, предлагайки своите „портретни пространства“ на посолството на Северна Корея? Нали в края на краищата той не „одобрява“  страната, а само взема нейните пари? А какво ще кажете за „Ислямска държава“? Не обезглавява ли публично Саудитска Арабия жени, които обвинява че са вещици? Или не осъжда ли неверниците на смърт? Не изнася ли екстремизъм, който помогна да се пръкнат такива, като „Ал-Кайда“, „Талибан“ и ИДИЛ? Каква точно е моралната точка на разграничаване за Природно историческия музей, ако изобщо такава съществува? Когато запитах техния прес офис, той отказа да каже.

Както изтъкна кампанията против търговията с оръжия: „Природно историческият музей е едно много престижно място за срещи и не би трябвало да домакинства на един режим, който беше обвинен в убийството на журналисти. И, който причинява хуманитарна криза на народа на Йемен.“ Наистина, онези, които присъстват на приема довечера, се очаква да си тръгнат безопасно. Нещо, което не може да се каже за Кашоги след посещението му в саудитското консулство в Истанбул. За срам, журналистите са сред онези, за които се говори, че ще присъстват, наред с британските парламентаристи.

В един справедлив свят Саудитска Арабия би била международен парий. Докато стигнем до там, британското гражданско общество би трябвало да покаже елементарна нравственост. Свикани са протести за тази вечер в 6,30 след обед зад музея: народът би трябвало да я наложи (нравствеността, б.р.). Ако Природно историческия музей не отмени приема за този опръскан с кръв режим, репутацията му постоянно ще бъде изхвърляна на боклука. Той ще е показал на света, че парите струват повече от всички фундаментални човешки права.Това е толкова елементарно, че се разбира>>.

Вторият коментар на Оуен Джоунс предаваме в резюме, така както е преразказан в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (25.10.2018).

 


Оуен Джоунс, журналист от вестник „Гардиън“, който съобщи, че най-накрая в обществеността са започнали да се дискутират интересчийските отношения на Англия с една от най-отвратителните диктатури на света, отбеляза, че пътя към това е отворила не войната в Йемен, превърнала се в една от най-големите хуманитарни кризи, а престъплението срещу журналиста Джамал Кашоги. „Но не очаквайте тези дискусии да продължат много. Установеният английски ред и саудитската тирания са се заобиколили взаимно“, каза Джоунс и продължи писанието си така:

<<Връзките между нашите управляващи елити и този режим, който отсича главите на опозиционерите, изнася терор и избива децата в Йемен, са прекалено изгодни, за да бъдат прекъснати. Погледнете политическите ни елити. По време на премиерстването на Тони Блеър върху прокуратурата бе упражнен натиск за разследването на гигантска корупция, включваща едно саудитско оръжейно споразумение. Откакто под саудитско водачество започна провежданото в Йемен клане, до сега, английското правителство подписа с Рияд оръжейно споразумение за 4,7 млрд. лири стерлинги. Английски военни съветници работеха в саудитските военни щабове. Дори и Германия да забрани оръжейния износ за Саудитска Арабия, не е възможно Англия да тръгне по пътя на Германия.

Саудитският режим превежда стотици хиляди лири стерлинги на английските депутати, повечето от които са тори, а някои са депутати на Лейбъристката партия. След една разходка, организирана през месец април тази година, Пол Уйлямс от Лейбъристката партия беше казал: „Видях една модерна и напредничава Саудитска Арабия. Представите ми за тази страна изцяло се промениха“. Саудитците, които му превеждаха ресурси, бяха останали много доволни: по времето на Мохамед бин Салман наказанията отсичане на главата нараснаха двойно, арестувани бяха активисти за правата на жените и опозиционери, и бяха избити стотици хиляди йеменци. Разхождането на английските депутати с цел създаване на лъжливо възприятие за реформи, е изгодна инвестиция.

Има и икономически връзки. Докато беше министър на външните работи, Борис Джонсън беше заявил, че през идните 10 години ще привлекат 65 милиарда лири стерлинги саудитски инвестиции в различни сфери: от финансите до образованието, от отбраната до здравеопазването. През този период беше отменена и поправката, възпрепятстваща поставянето в „първа категория“ на Лондонската борса на чужди държавни компании. Източници казват, че това е било направено заради саудитската петролна компания „Арамко“. Англия променя правилата си заради една диктатура. Гигантският текущ дефицит, образувал се в резултат на изтласкването на края на производствения сектор, предпочитайки финансовия сектор, се финансира с петродоларите, идващи от Персийския залив".

Саудитски фондове в гражданското общество и печата.

„Саудитското влияние е проникнало до дълбините на гражданското общество. Университети харчат пари, идващи от саудитската кралска фамилия. Само на Оксфордския университет бяха преведени десетки милиони долара пари. Музеите в Ню Йорк вече не приемат саудитските пари, но Природно историческият музей в Лондон, в отговор на призивите след престъплението срещу Кашоги да отмени едно мероприятие на саудитското посолство, организирано в музея, каза че Саудитска Арабия е важен източник на финанси.

Погледнете уж свободния английски печат. „Индипендънт“, бившето ми работно място, заедно с една медийна група, близка до саудитската кралска фамилия, реши да открие информационни сайтове в Средния Изток и Пакистан. По един обезпокоителен начин, бизнесмен, имащ близки връзки със саудитската кралска фамилия, купи 30 на сто от акциите на „Индипендънт“. За да рекламират дневния ред с реформите на принца престолонаследник, саудитците дадоха обявления на вестниците, включително и „Гардиън“.

Саудитска Арабия е тирания, която заплашва всички ни. Тя изигра централна роля за появата на „Талибан“, „Ал-Кайда“ и ИДИЛ. Страна, която подлага на  зверски натиск жените; която издава смъртни присъди на хомосексуалисти и „вещици“; която забранява всички политически партии и свободния печат; която използва английски и американски оръжия, за да разпарчетосва хора в Йемен. Съюзът на Англия със саудитската династия показва, че споменаването за човешки права на другите страни е голяма лъжа. Великобритания подрежда чужди режими в йерархията на лошите, но подреждането е не според това колко безпощадни са режимите, а според това доколко те обслужват интересите на Запада. Има още много  причини за това рухващият обществен порядък на страната ни да губи своята легитимност. И тази кървава връзка привлича вниманието, колкото другите причини>>.

 

Източник:

BBC Turkue

 

В заключение ще напомним, че въпреки убийството на Джамал Хашоги, на „бойкотирания“ от Запада инвестиционен форум „Давос в пустинята“, Саудитска Арабия подписа 15 меморандума за разбирателство на стойност 34 млрд. долара с фирми от осем държави, в това число САЩ. Според генералния изпълнителен директор на саудитската държавна петролна компания „Арамко“, Амир Насер, сключени са споразумения за още 16 млрд.долара в други икономически сектори. Сред компаниите партньори са: американските петролни дружества „Халибъртън“, Шламбъргър“, „Бейкър Хюджис“ и „Еър продактс“, която ще работи по други проекти в икономическия сектор, френската „Тотал“ и южнокорейската „Хюндай Хеви Индъстрийз“. Има и фирми от ОАЕ,  Япония, Индия и Китай. Както казва за САЩ един сърбин в Алековия пътепис „До Чикаго и назад“: „И тука е велика корупция, както е у нас. Навсякъде парицата е царица!“