Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2018 Брой 43 (20 ноември 2018) СТАБИЛНОСТ В НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА

СТАБИЛНОСТ В НЕПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА

Е-поща Печат PDF

Идва зима и улиците отново се изпълват с протестиращи тълпи и шествия, напомнящи на онези от зимата на 2013 г. И тогава от ГЕРБ обвиняваха опозицията и тъмните сили, че искали да дестабилизират страната, да я тласнат към хаоса с едничката цел да спрат устрема и успехите на правителството. Тогава до 19 февруари, на призивите за оставка Бойко Борисов отговаряше, че няма да хвърли кърпата за да угоди на Доган и Станишев, но след едно нощно посещение в американското посолство „размисли“ и направи обратното. Като причина за това измятане обяви не провала на своето управление, а нежеланието си да вижда окървавени лица.

Ветрилото на гнева

Новото, което отличава днешните протести от тези в началото на 2013 г., е ветрилото от основания на участниците в уличните демонстрации. Вместо срещу високите сметки за ток, днес хората протестират за достоен живот; срещу високите цени на горивата, срещу отказа на вицепремиера Симеонов да напусне поста, след като нарече майките на деца с увреждания „шепа кресливи жени, изкарващи на пек и дъжд уж болните си деца“, срещу намерението на управляващите да вдигнат данъка върху старите коли и застраховката „гражданска отговорност“, срещу таксата бонус-малус, както и срещу корупцията в държавната и общинската администрация. На всичко това управляващите отговарят с контра обвинения. Протестите, санким, били неоснователни и политически мотивирани от опозицията; вдигането на данъка върху старите автомобили било минимално – с по-малко от един лев на месец; поскъпването на горивата било следствие от повишаването на цената на суровия петрол и природния газ на международния пазар.

 

И, че предупрежденията на застрахователите, че ако не се въведе лимит на обезщетенията, изплащани на близките на пострадали при катастрофи, ще поскъпне драстично застраховката „гражданска отговорност“, били спекулация. Но точно тук беше направена първата крачка назад и предложените от Менда Стоянова поправки в Закона за застраховането бяха редуцирани. Що се отнася до корупцията, арестите които прокуратурата извърши в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), както и проверката от Инспектората на Министерство на правосъдието на начина, по който са били раздадени бонуси в Агенцията по вписванията, въпреки блокирането на Търговския регистър, подозрително изпревариха с малко появата на очаквания с интерес Доклад на ЕК за напредъка на България. В него черно на бяло се изтъква, че страната ни е изпълнила

три от шестте условия за сваляне на мониторинга,

но по останалите три наблюдението ще продължи поне до 31 октомври 2019 г. Сред тях, наред с продължаването на съдебната реформа, са изброени корупцията по високите етажи на властта, корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите, както и влошената медийна среда. Ясно е, че обещанието за скорошно отпадане на мониторинга на ЕК е просто потупване по рамото. Въпреки това управляващите предварително го интерпретираха като свършен факт. Нали затова се беше разчевръстил и главният прокурор Цацаров, когато поиска имунитета на шест народни представители, от които двама от БСП, трима от „Воля“ и един от ГЕРБ, обвинен за укрити данъци. За цвят, така да се каже, докато Елена Йончева от БСП се обвинява в пране на пари и източване на КТБ. Голямата риба, банкерът Цветан Василев, е недосегаем и си яде откраднатите милиарди в Белград, но никой не прави опити да го докара, за да бъде съден у нас. Защото отвори ли си устата, ще се стъжни животът на някои хора тук. „Когато не могат да набият стопанина, бият магарето му, а когато и него не могат, бият чула“, гласи една турска народна поговорка. Йончева, обаче, не е нито магаре, нито чул. Не разполага и с милиони, за разлика от бившия съдружник на Цветан Василев, Делян Пеевски, който успя да узакони стотици милиони. И накрая пробута в НС цял закон за медиите, който трябва да изсветли собствеността върху тях. Лоша медийна среда ли?! Ако приносът на ДПС за подобряването на медийната среда у нас не е отчетен в Доклада за напредъка на ЕК, виновна е…Корнелия Нинова!

Тъй върви всичко в нашия „опакий свят“. Управляващите и техните „присъдружни“ медии, социолози и политолози твърдят, че герберско патриотичното управление е без алтернатива, защото другото е връщане на власт на БСП и ДПС. И респективно, ново правителство „Орешарски“. Тоест, тази власт може да бъде свалена само ако така пожелае Бойко Борисов, но той е решен да добута до края на мандата. Който призовава за предсрочни избори, той иска нестабилност и хаос! Сякаш България е основана не от Аспарух, а от Бойко Борисов... И от неговото и на ГЕРБ управление по-добро не може да има, както няма по-високо от Витоша и по-дълбоко от Искъро.

А какво да кажем за външната политика?

Има ли друг, който да е „набил канчето“  на „сестринска партия“, както направи Бойко Борисов на конгреса на ЕНП в Хелзинки? Той напомни на уважаемия Джоузеф (Жозеф, б.р.) Дол, че дисциплината е най-важното нещо за една организация. Дори заплаши Манфред Вебер, че може и да не стане председател на ЕК. За тази цел Борисов проведе демонстративна среща с Александър Стуб, бившият финландски премиер, който също се кандидатира за поста на Юнкер. Накрая гербавата делегация гласува единодушно за Вебер и демонстрира пословичната българска (не)последователност. Майтап бе, Уили! Нищо ново под слънцето. Първо от ГЕРБ подкрепяха Истанбулската конвенция, подписана от Екатерина Захариева през 2016 г. После не им харесваше в името на Македония да има географско определение. През октомври 2018 г. Захариева обяви и, че българското правителство подкрепя глобалния пакт на ООН за миграцията. Всичко това се преобърна наопаки заради общественото негодувание: Истанбулската конвенция не беше внесена в НС за ратификация; името Северна Македония започна да ни харесва, а след Коалиционен съвет, проведен в МС, Цветан Цветанов обяви, че България няма да подпише пакта за миграцията на ООН. Така страната ни се нареди до САЩ, Австрия, Словения, Хърватска, Унгария и Полша, които са обявили, че няма да подпишат този проект.

Това отрезвяване обаче настъпи, след като

на 9 ноември Корнелия Нинова поиска дебат

и прикани Борисов да обясни кога и кой е решил да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националните интереси. И после разправят, че БСП не била алтернатива на ГЕРБ! Дори обвиняват Нинова, че ръководи партията си еднолично и авторитарно. Оказа се обаче, че тя може да насочва и ГЕРБ, след като ги принуди да се откажат и от Истанбулската конвенция, и от пакта на ООН за миграцията. Не е приятно да имаш почти цялата власт и да отстъпваш пред опозицията. Но, както казва храбрият войник Швейк: „Всичко се развиваше добре, докато във войната не се намеси Генералният щаб“. В нашия случай това направи Прокуратурата, чиято роля в ръцете на изпълнителната власт едва ли ще срещне адмирации в Брюксел. Съвпадението на нейните репресивни акции срещу шестимата депутати с настояванията на БСП за независима проверка на родните строителни далаверите едва ли е случайно.

За други неща прокуратурата не бърза особено. Например според една публикация във вестник „Дума“ (13.11.2018), тя поне от четири години е знаела за търговията с български паспорти. По-точно, с удостоверения за български произход, които се издават от ДАБЧ. В далаверата с паспортите участват хора от ведомството на Цецка Цачева, но министърката на правосъдието никой не я безпокои. А по повод на бонусите в Агенцията по вписванията госпожа Цачева каза, че е назначила проверка от Инспектората, а бонусите на директорката били лични сведения. Така де, още Данте в „Ад“ го е казал: „О, вий, прекрачващи през този праг, надежда всяка тука оставете.!“


 

 

Още по темата