Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 10 (5 март 2019) БСП ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ВИШЕГРАД

БСП ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ВИШЕГРАД

Е-поща Печат PDF

Лидерите на партии от Вишеградската четворка и присъединилите съм тях БСП и Социалдемократическата партия на Хърватия, подписаха на своя среща в гр. Храдец Кралове – Чехия, Декларация за общи действия и взаимна подкрепа. Домакин на срещата бе председателят на чешката социалдемократическа партия, вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Корнелия Нинова запозна колегите си с политическата обстановка в страната, с причините за напускането на парламента, от страна на БСП и получи подкрепа за отстояване на демократичните права на гражданите и върховенството на закона в България. Това е третата среща във формат Вишеград плюс, в която Нинова участва. Първата се проведе в Словакия, а втората – в Унгария.

 


В подготвената Декларация по повод на проведената среща, бе включен и текст в защита на свободата на изразяване. Повод за това стана оповестяването от българската делегация на случаи на ограничаване на свободата на словото и предприемане на недопустими репресивни мерки срещу български журналисти.

В декларацията шестте партии се обявиха за европейска минимална пенсия, за европейски трудов кодекс и европейска агенция по трудова заетост. Тази тяхна инициатива е насочена към гарантиране на еднакви социални и трудови права на всички европейски граждани и за недопускането на двойни стандарти между държавите членки на ЕС. Шестте партии участнички в срещата, настояват за борба с укриването на данъци и премахване на данъчните убежища. В декларацията се набляга на мерки за забрана на двойния стандарт при храните. Корнелия Нинова отново потвърди позицията на БСП против Истанбулската конвенция и джендър идеологията в училищата, както и против Пакта за миграция. Тя увери своите колеги, че по тези два въпроса БСП няма да направи компромис. Лидерът на БСП и председател на коалиция „БСП за България“ постави въпроса за ускорено изграждане на европейска прокуратура и избор на най-доказания в практиката професионалист за главен европейски прокурор. Тя изрази увереност, че това ще допринесе за по-ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта. На въпрос на колегите относно последния доклад на ЕК за пране на пари в България, с покровителството на политици, тя отговори, че това е от най-сериозният удар по правителството на Борисов през последните години и то от неговите европейски партньори.

 


“За съжаление, по този начин, управляващите ни отдалечават от Шенген и от Европа”, заяви още Нинова. Лидерите на 6-те партии декларират: "След срещите в Братислава и Вишеград, ние лидерите на партии от държавите от Централна и Източна Европа, оставаме ангажирани с този формат и занапред, и взаимно ще се подкрепяме за предстоящите европейски избори". Нинова се обърна към колегите си: нека всеки от нас положи усилия да привлечем и други страни от региона, защото когато повече партии се обединим около общи ценности, имаме по-големи възможности да ги отстояваме".

Тя закачи с мартеници колегите си от Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Хърватия и ги запозна с тази стара българска традиция. Пожела им здраве и сили.


 

 

Още по темата