Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 13 (26 март 2019) ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА?

ЗА КОГО БИЕ КАМБАНАТА?

Е-поща Печат PDF

Президентът Румен Радев, по повод на споровете дали да купим шведски изтребители „Грипен“, или американски „F-16“ заяви „Цветанов не разбира от самолети, той разбира от апартаменти!“ Първата част от изявлението не се нуждаеше от доказване тогава, а втората – от опровержение сега. Защото апартамент 315 кв. метра на последния етаж на сграда „Летера“ на улица „Латинка“ №8, обявена за „Сграда на 2017 година“ не остава никакви съмнения, че човекът си разбира и от заменките и от преговорите с фирма „Артекс“. За аргументите и обстоятелствата не си струва да се говори преди да се е произнесла Прокуратурата дали има нарушение на закона. Защото какво ли не е бивало! Негово Величество, например се изтърва навремето да даде обяснение по одумките за „възвърнатите си обществени и семейни имоти“, със следната формула: „може да не е морално, казва, но е законно!“. В случая - дребна подробност е, че и замяната, и покупката са станали в един и същи ден, като сделките са изповядани пред един и същи нотариус. Както и това, че купувачът на двата стари апартамента Симеон Велков е бил в предизборния щаб на ГЕРБ, ръководен от самия Цветанов, но преди две години е напуснал, за да заработи в Ръководство Въздушно движение (РВД). Скоро ще стане ясно дали това са поредица от „случайности“, през които си пробива път „историческата необходимост“. Според нас доста напрежения има по върховете на управляващата партия и нищо чудно до няколко дни да видим кой-кого?!


Удивително е че „приятелски огън“ по Цветанов откри не някоя медия на БСП, за да бъде квалифицирана като „предизборен медиен залп“, а възстановеното за оперативен медиен простор „Радио Свободна Европа“. Впечатляващо е също, че като аргумент за възкресението на този «рупор на демокрацията» беше...»отсъствието на достижения демокрация». И в България, въпреки че из „правилните“ телевизии шестват „адвокати на дявола“, като Георги Харизанов, както и други „говорещи глави“, те всички, очевидно, изчакват реакцията на падишаха в Банкя или някакъв нишан за мнението и волята на Хегемона. Няма съмнение, че „случаят Цветанов“ ще се отрази негативно на публичния рейтинг на ГЕРБ преди европейските избори. Още повече, че подозренията не са само към него. По същия начин с луксозни апартаменти на не пазарни цени са се сдобили и Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Последният казва, че парите, с които си е купил апартамент, са честно спечелени, но не е ясно дали осъзнава, че по този начин поставя под съмнение честността на имотните придобивки на другите двама. А това вече е само по себе си изобличение.

Под натиска на опозицията, Прокуратурата и КП КОНПИ вече се заеха да разследват сделката с апартаментите на Цветанов. Но като се има предвид как той беше оправдан по четири дела, по две от които беше осъден на първа инстанция, нямаме съмнение, че това разследване ще бъде функция от тежката дума на Борисов или от снизхождението на Хегемона. Нашето мнение е, че ако до излизането на броя и не повече от 3-4 дни след 26 март не стане ясна съдбата на новодомците, включително и на Цветанов, това ще означава началото на демонтирането на проекта „Борисов“. Защото ако министър председателят тръгне да оправдава заподозрените, в очите на народа това ще е все едно да се признае за съучастник в аморалните деяния. Не може, обаче да се направи и на ни лук ял, ни лук мирисал. В обществото казусът се коментира с все по-големи подробности и непрестнно. Още повече, че едва има допълнително утежняващо обстоятелства: одобряват решението на ръководството да отстъпи две избираеми места в евро листата на партията за СДС – една политическа сила с почти минусов рейтинг! И в случая едва ли аргументите за някакво дясно единство, за някакви препоръки, пък били и те на „Джоузеф“ (Жозеф) Дол, са в състояние да послужат като оправдание. Може ЕНП да е скъпа на сърцето на Борисов, но евродепутатската заплата по-тежко тегли за „гражданите за европейско развитие на България“. Пък и за техните съдружници от ОП. Заради това „обединените патриоти“ се изпокараха и разделиха, формирайки още по-причудливи коалиции. Маневрите на Марешки с излизането (и влизането) на ПП „Воля“ в НС също могат да имат за цел ГЕРБ да им отстъпи някое избираемо място в листата за ЕП.


Зер ако „Париж си заслужава една литургия, какво тук значи едно място и за „Воля“ е ЕП“. Важно е да се доберем до пълния мандат за управление. В тази атмосфера на политически алъш-вериш, прегрешенията на Цветанов, Цачева и Рашидов са си съвсем съизмерими. Защото, както пише Стефан Цвайг: „Тя, политиката, има толкова общо с етиката, колкото астрономията и геометрията“. А ние ще добавим, че днешната българска политика има още по-малко отношение към морала и т.нар. европейски ценности, към които всеки се досеща защо се добавя и „атлантически“. Ако Борисов е решил да скъса опашката на гущера, като остави Цветанов на кучетата, значи е осъзнал, че той вече е заплаха не само за ГЕРБ, а и за самия него. Ако Хегемона не му позволи да действа, ще означава, че камбаната този път бие за него. Остава само да се намери някой, който да рече като Бай Ганьо след падането на Стамболов: „ГЕРБ боклатмъш!“. Сиреч, гражданите за европейско развитие да са олайнявили работата. И всички останали ще въздъхнем – бактън! До гуша му дойде на народа.


 

Още по темата