Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

ЦЕЛУНАТ ОТ БОГА

Е-поща Печат PDF

Да имаш око за красотата и съвест за правдата; да не се огъва езика ти в думите, да вдъхваш вяра и доверие; да знаеш що е мъжка дума и чест, и как те се отстояват; да имаш сърце да твориш и когато държиш ръкохватката на електрожена или пускаш отвеса, а като ябанджийски псета подлеците да подвиват опашка, когато те видят, че си сключил вежди или стискаш зъби; да имаш изправен гръб и да нямаш гърбица в душата си, и ако Светлин Русев може да нарисува за поета „една руса светлина“, ти да построиш за него „един Карабалкан“! Всичко това означава да се казваш Георги Карауланов! И да не те мори отровата нито на дребните чиновници, нито на световните въхви; да не си подвластен на никакви служебни прогнози и на нито един акт, който трябва да удостоверява твоята смърт!

Защото си Георги Карауланов. И значи, че си целунат от Бога! И като всеки истински талант носиш гордо и отговорно искрата божия, която може и да свисти в горчивата пот на битието, но тъкмо поради това става все по неугасима през годините.

Тя рано определи своята „кръвна група“; от рано се научи да отсява „зърно от плява“; позна победи, загуби, възходи и крушения, но не измени на коравия залък, на правдата за хляба, на големите работнишки ръце, на калта, която може и да жвака във високите ботуши на строителя, но затова пък пречиства, проветрява и осветява душата му, като порив на Кремиковски вятър и слънце, влетели през отворената врата или прозореца на работническата барака.

Георги Каралуланов е близък до сърцето на много хора със своя пример на творец и човек, чиито талант съумява чрез тайните формули на сърцето да пресътвори света на създадените от него материални блага в неизмеримото богатство на духовните ценности.

И новите му три миниатюри, които поместваме в този брой, потвърждават неговото кредо!

На 4 декември, през отминалата 2018г., той изпълни дълбоката крина на своите години с един красив юбилей. 85-тия километър на неговия достоен път бе отбелязан със сборника „Гасена вар“ - една пречистваща метафора за неотменимата потребност на всеки човек да съумее да погледне в душата си, честно и открито и съвестта му да освети неговият път, отвесно и пряко, както слънцето осветява олтара на храма.

Честито приятелю! Желая ти несвършващи километри, крепко сърце и онова перо на талантливите мъжествени и честни таланти, което ти не посрами!

Белосвай с гасена вар одимените от дългата, несвършваща зима стени на живота ни. Варта пречиства. Тя освежава.

И наоколо светва.

А пролетта побеждава!