Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 19 (7 май 2019) ПАРАД НА ПОБЕДЕНИТЕ

ПАРАД НА ПОБЕДЕНИТЕ

Е-поща Печат PDF

По Първи май си казах, че ни трябва нещо ново, различно от традиционните манифестации - нещо което да ни събуди, да взриви барута, доколкото е останал в хората. Време е за Парада на ПОБЕДЕНИТЕ - на жертвите на Победилия Преход.

Някой трябва да призове и извади на площадите ония, които години наред - три непосилни десетилетия - бяха обругавани, унизявани, обеднявани, оскотявани. Тази Манифестация на Победените ще бъде нещо страховито - докато те се влачат мълчаливо пред очите ни. Крайно време е за този техен Поход, защото и времето им свършва.

 

Кеворк Кеворкян


Летоброенето на Парада може да започне на есен – 10 ноември е напълно подходяща дата за това. В Политическата Секта няма да има особени спорове около нея, понеже всички там са незаконни деца на Прехода. Всички имат принос към Погрома на Победените. Кой каквото можа, направи - според собствената си скромна кройка. Бяха по-изобретателни само в краденето, но тук винаги е така.

Всички се наиграха до насита - докато се точеше Голямото Пропадане. И дори не се сещаха да уредят един Парад. И ето ни сега нас, с тази спасителна идея.

Реализацията й няма да е лесна - тя ще бъде истинско предизвикателство, няма да е достатъчно рутинното въображение, занаятчийските напъни на нашите политикани няма да са достатъчни. Нужни са сценаристи с бунтовно мислене - и обезателно трябва да са достатъчно гладни.

Те трябва да са наясно с прокуждането на Народа, в превръщането му в една тълпа, която мълчаливо се влачи към Края си.

Първият Парад може да се състои още на 10 ноември 2019-а. Къде трябва да се проведе софийското/централното шествие? Празното място на бившия Мавзолей изглежда напълно приемливо, хубава метафора ще се получи: „тогава“ са манифестирали пред една празна, както се оказа, идея; сега пък ще се завлачат пред Тоталната Празнота, част от която е и животецът на милиони хора у нас.

Онзи ден пак ни посетиха: милион и половина българи живеели под границата на бедността! Повтарят ни го, сякаш, за да не забравим. За останалите няколко милиона също не бива много-много да се замисляме.

 

Това не е нормална статистика, тя има друго предназначение - да открие тайната, заради която оцелява българското племе. Този фокус е интересен, особено за политиканите ни. Но как може да бъде представен той на Парада, с какви средства? Нямам представа.

Дефилето може да се проведе и пред някаква временна конструкция. Понякога, когато въображението е в затруднение, се явяват някои ефектни идеи, донейде груби, но поне ясни, например - това може да е една гигантска клетка, може да е и от злато, и в нея да се разположат Първенците на Прехода.

Звучи заплашително, но пак ще има мераклии да се кипрят в Клетката, пред която се влачат Победените. И ще прииждат те на талази, грабнали останките от живота си.

Парадът може да бъде открит от каре маршируващи скелети - толкова на брой, с колкото е намаляло българското население през последната година, това ще бъде и текущият отчет на демографската криза. Мълчаливо ще преминават скелетите, заедно с оглозганите си мечти…

След това ще видим постиженията на здравеопазването - това ще е сравнително лесно: 200 клетници ще носят един безжизнен апарат за цинтография; зад тях няколко гигантски екрана ще припомнят на Клетъчните Хора рекордите ни по смъртност. Отговорник за мултимедията - комисарката Габриел.

Сценарият трябва да предвижда рязка смяна на настроенията в Парада - за да не скучаят Клетъчните. Затова следва каре от Черносотници/ Наемници на Лъжата от всякаква порода. Весела групичка малоумници, ухилени до шия, славословят Рая, който обитаваме.

 


И после прииждат пенсионерите - живите мощи на Победата. Това шествие ще се точи най-малко шест часа - почти колкото парадите на Путин. Там поне оплакват победите си, а ние тук и себе си не смеем да оплачем.

Отново следва рязка промяна: възхвала на чуждестранните инвестиции - тя трябва да бъде поднесена въздържано, но убедително. Например - виждаме робини от шивашки цех в Радомирско, натъпкани като сардели в един товарен асансьор - там ги криел собственикът грък, когато социалните идвали на проверка в предприятието.

Ред е на карето на Бодростта, на необяснимото за българския разум веселие - това на циганите; тях не успяха да победят, няма и да успеят. „Чае шукарие“ принуждава дори скелетите от първото каре да се заклатят доволно.

Ехти циганското веселие - и на този фон учители носят няколко хиляди фотоса на закрити училища, превърнати в руини. Клетъчните прегръщат деца-математици и дори са се накичили с медалите им.

Сетне… После…

Накрая специално каре от подбрани Скелети вдига Клетката на Победителите и понася Клетъчните към Рая…

Циганското веселие е отминало. На площада остава да се търкаля един въпрос: Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат?