Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 20 (14 май 2019) КЪДЕ ЗЯПА ДЪРЖАВАТА

КЪДЕ ЗЯПА ДЪРЖАВАТА

Е-поща Печат PDF

„Турското робство е метафора, историческата истина е друга“. Какво мислите за автора на това твърдение? Какъв е той - обикновен сквернословец, още по-обикновен комплексар или нещо друго?

И какви слабаци управляват държавата, та търпят подобни хули? Докачливи, ако хвърлиш дори прашинка върху постните им личности - обаче толерантни към опозоряването на Историята ни.

 


Навсякъде една думица да бъде казана срещу Холокоста - и ще разкостят хулигана. Преди време в Австрия осъдиха известен британски историк, защото си беше позволил да се усъмни в някои твърдения за Холокоста. Тук публично изнасилват Историята ни - но слабаците си мълчат.

Клетият арменски народ извади голям късмет, досега поне - все още някакъв местен еничарин не е казал, че арменците са си живели райски под турския нож. Впрочем, един – Соломон Паси – почти го изговори: „Каква ни е далаверата, та да признаваме арменския геноцид?“ Всичко е далавера за тия типове.

Защо се изтъпанват така тия хора? Някакви старомомински комплекси ли начесват? Или пък искат с тъпоумна провокация да се наврат в полезрението на публиката? Глупаво е, защото с лилипутския си ръст трябва да се преборят с литературната ни класика, с историческите извори, с краеведението, със свидетелствата на чужди автори. Ами свидетелствата на народното творчество? И те ли трябва да бъдат поругани и зачеркнати?

По-вероятната причина е, че новите еничари са огладнели и пробутват скандална теза, за да осребрят отцеругателството си. Винаги ще се намери кой да им плати. Къде зяпа обаче държавата? Нали сте големи приятели с евреите – поучете се от тях.