Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 42 (15 октомври 2019) АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“: КРАЯТ НА ПЪТЯ!

АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“: КРАЯТ НА ПЪТЯ!

Е-поща Печат PDF

След шумните скандали покрай номинирането на Иван Гешев за единствен кандидат за главен прокурор, цензурата и кадруването в БНР и БНТ, дойде и този с „увеличението“ на заплатите на медицинските сестри, което Министерският съвет обеща. Първо правителството прие решение да отпусне 50 млн.лв., а след това „редуцира“ тази сума на 6 млн.лв. с мотива, че е изчерпан лимитът на държавната помощ за болниците. Все едно, че министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не са знаели този факт, още когато премиерът Борисов обявяваше, че са отпуснати не 50, а 86 млн.лв.?

 

 

В разгара на новия скандал обаче най-после получихме ясен отговор относно политическото бъдеще на премиера, той и лидер на управляващата партия ГЕРБ. Борисов лично потвърди, че ще се оттегли от политиката, когато бъде завършена АМ „Хемус“. Журналисти, нетърпеливи да видят това своеобразно Освобождение, припомнят че въпросната автомагистрала трябва да бъде завършена по план до пет години. Тоест, през 2024 г. ще си кажем сбогом с политика- международник, който откриваше „завод след завод“, построи и ремонтира стотици километри пътища, мостове, опери, театри, спортни зали и селски стадиони, църкви, джамии, синагоги, детски градини, училища, пречиствателни станции и т.н. За „Апартаментгейт“, „Къщи за тъщи“ и 130-хилядите здрави прасета, избити заради африканската чума - нито дума! Който ги спомене, да онемее завинаги!

Хубаво, ама неблагодарното племе, което според случая наричат народ, гражданско общество, тълпа или електорат, не може и не иска да забрави свинския геноцид. Както и лъжите, изречени на висок глас от „Премиера Слънце“. Например, за 3,5% икономически растеж, за рекордния износ, за ръста на доходите, в това число на учителските заплати и тези на медицинските работници. И, разбира се, за нулевата безработица и дори за липсата на квалифицирана работна ръка, която спира чуждите инвеститори, дето иначе се редят на опашка да си влагат парите у нас. Други пречки пред чуждите инвеститори няма, понеже правителството и Прокуратурата са преборили контрабандата, организираната престъпност, корупцията и другите злоупотреби с власт. И ако пред МС, НС, Съдебната палата, БНР и БНТ периодично се събират „кресливи“ протестъри (вкл.майки на деца с увреждания, медицински сестри или близки на убити и осакатени от престъпници, които депутатите са удостоили със съкратено разследване, а съдиите са освободили предсрочно поради ходатайството на Български Хелзинкски комитет), това е доказателство за наличието на функциониращи демокрация и правозащитни структури на гражданското общество. Примерът с австралиеца Джок Полфрийман, осъден като убиец на Андрей Монов, е показателен, но не е единствен. По-дразнещо е, че както в случая с Истанбулската конвенция, така и при освобождаването на Полфрийман, ГЕРБ и нейният министър на правосъдието Данаил Кирилов, се оказаха на страната на БХК и срещу народа. И, понеже някои ще припомнят, че Истанбулската конвенция е ратифицирана дори от Турция на Ердоган, ще се позова на доклада на турската фондация „Умут Вакфъ“, извадки от който публикува вестник „Джумхуриет“ (02.10.2019). Според този доклад, само за първите девет месеца на тази година, при 427 престъпления срещу жени в Турция, са били убити 347 с пушки, пистолети, режещи сечива или с удушаване. А със сигнали за извършени престъпления към Прокуратурата са се обърнали 33 000 души!

Да се върнем обаче на твърдението на Бойко Борисов, че при неговото управление българите са се замогнали. Включително и медицинските сестри, за увеличението на чиито заплати кабинетът е отпуснал не 50, а цели 86 млн.лв. Защо тогава кабинетът скришом е „коригирал“ собственото си решение на мижавите 6 млн.лв.? Не са ли знаели Борисов и ресорните министри на финансите и здравеопазването, че лимитът на държавната помощ за болниците и изчерпан? Нима министърът на финансите Владислав Горанов се е сетил за това едва, когато от Би Ти Ви разкриха измамата и Борисов се закани да пита министъра на здравеопазването Кирил Ананиев къде са 86-те милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри? Последният се оправда с това, че МЗ се е договорило с ръководството на НЗОК тя да отблокира от своя резерв 50 млн.лв., а другите 36 млн.лв. ги е превело МЗ. Защо тогава сестрите не са видели и лев повишение на своите заплати? Още повече, че това е като помен с чужда пита: защото НЗОК е независима и нейният бюджет се пълни, освен с преводи от държавния бюджет, със здравни вноски на гражданите. Само че виновниците за поредната излагация на Борисов - Владислав Горанов и Кирил Ананиев, не подават оставки. Напротив, здравният министър твърди, че няма основания за подобен акт, тъй като не е извършил никакво закононарушение. А това, че благодарение на него премиерът Борисов се изяви в ролята на някакъв политически Пинокио, не е ли достатъчно основание за оставка? Нека тогава Борисов да поеме цялата вина и да плати за лъжата с оставката на целия кабинет! Няма защо да чака резултатите от местните избори, за да „хвърли пешкира“, както направи след загубата на президентските избори през 2016 г. Четвърти кабинет Борисов не трябва дори да сънува, а що се отнася до АМ „Хемус“, тя може да бъде завършена и от друго, не герберско правителство. В истински демократичните страни премиерите и правителствата си отиват за далеч по-незначителни гафове от „Суджукгейт“, „Кумгейт“, „Оградагейт“, „Апартаментгейт“, „Къщи за гости без гости“, „Паспортгейт“ и „Заплатигейт“. Но, ако завършването на АМ „Хемус“ е условието Борисов да си ходи от властта и политиката, дайте да я завършим предсрочно! Що се отнася до премиера с дългия нос, който расте при всяка нова лъжа, преди той да е забравил старите и да е подхванал нови лъжливи обещания, ще му припомним една реплика на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, отправена към френския президент Еманюел Макрон. Тя е изказана по повод на това, че Макрон прие в Елисейския дворец представители на смятаните от Анкара за терористични организации - Кюрдската работническа партия PKK и сирийските кюрдски формирования за народна самоотбрана YPG: „Петелът кукурига, но краката му са върху бунището! “(в. „Йеничагъ“, 03.10.2019).

Време е някой да каже на Борисов, че в колибите не мислят, както в дворците. И, че истината за живота на народа е различна от розовата картина, която му представят подмазвачите около него. Които, както твърди Цветан Цветанов, му говорят онова, което иска да чува. Повече скромност няма да навреди. Със или без Борисов, „Фолксваген“ щеше да предпочете Турция за новия си завод в Маниса. Където неотдавна регистрира фирмата „Фолксваген Тюркийе Отомотив Санайъ ве Тиджарет Аноним Ширкети“ с уставен капитал 943,5 млн. турски лири. („Джумхуриет“, 02.10.2019). Както и „Хюндай“ няма да инвестира в България, за да пълни джобовете на алчната и грабежоспособна управляваща върхушка и назначените от нея административни „калинки“. Популистката бомба, върху която е стъпил „петелът“ Бойко Борисов, може да избухне всеки момент.


 

Още по темата