Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2019 Брой 39 (24 септември 2019) МИНОТАВЪРЪТ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА

МИНОТАВЪРЪТ НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА

Е-поща Печат PDF

Или за българските деца и законотворчеството по норвежски образец

 

Историята за Тезей и Минотавъра е един от най-познатите и впечатляващи митове от древната митология. Основното в него не е справедливият гняв на цар Минос, чийто син е подло убит от атинските младежи след победата му в Панатинските игри, нито смъртоносият лабиринт или кръвожадното чудовище зверочовек, или смелият младеж Тезей. Основното в него е Ариадна, нейната любов и нейната нишка - червено вълнено кълбо, което показва посоката и изхода от това невероятно опасно премеждие. Това е мит за причината и следствието, за борбата между доброто и злото, за обществото като цяло, за избора, който правим, за любовта и решимостта да оцелееш и победиш.

 

Тя обхваща всички деца и е насочена към тяхното благосъстояние, не само тези в риск", предизвикват само омерзение и погнуса, колкото и да си обръгнал на десетилетия политически лъжи, наглост и корупционни скандали.

От медиите, които си позволяват да вземат отношение по въпроса, струи какафония: едни тиражират с успокояващ тон: ”Няма Стратегия и никога не е имало!”, други убеждават бодро: „Това е най-добрата стратегия, която сме имали!” Как да им вярваш, когато народът е казал за подобни случаи и люде: „Не ме гледай, какво върша, а ме слушай, какво ти говоря!”

Стратегия има, още повече, че вече има и съответна реална подмяна под формата на допълнения към редица закони, които я обезпечават и узаконяват! Закони, обнародвани без много шум в ДВ и влизащи в сила от 1.01.2020 г.!

Това са: Закон за закрила на детето, Закон за социално подпомагане, Закон за социалните услуги, Семейния кодекс, промените в правосъдната система.

Вече се борим не срещу стратегии, а срещу закони – това все повече хора у нас започнаха да разбират и да реагират.

Аргументирано и отговорно реагира Светия Синод на БПЦ: „Няма по-добра среда за детето от семейството, от родителите, които го обичат. Това е важно и за националнната сигурност.” Митрополит Гавраил с огромна загриженост сподели: ”Страх ме е в България да не стане като в Скандинавието. Ако стане, дано не го доживея...”

Мощното недоволство срещу българската стратегия по норвежки образец и с норвежки грандове започна във facebook групата "Не на стратегията за детето", която по последни данни има над 100 000 членове.

Срещу законодателното посегателство спрямо семейството и децата, застанаха сдружението "Асоциация общество и ценности" (АОЦ), които бяха особено активни и в кампанията срещу Инстанбулската конвенция; редица юристи като адв. Владимир Шейтанов, адвокатът, който в либийския съд защити медицинските ни сестри, адв. Петър Николов, юрист на годината за 2018 г., учередител на сдружение РОД и върнал над 20 деца на техните семейства. В кампанията срещу стратегията се включиха от ВМРО и най-вече "Възраждане" на Костадин Костадинов; сформираха се десетки родителски организации, като Асоциация „Поход за семейството”, които призоваха Националната стратегия за детето 2019-2030 година да бъде изцяло отхвърлена. Опасенията им са свързани най-вече с резултатите от прилагането на подобни стратегии в скандинавските страни. Според тях, съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни преместването им в приемни семейства. От „Поход за семейството” настояват също и за създаване на регистър на педофилите. „Най-много ме смущава фактът, че детето е разглеждано извън контекста на семейството. Родителят никъде не присъства като страна.“ - това коментира Михаела Божанкова, част от организация срещу Стратегията за детето.

Детето е неразривна част от семейството и законовото противопоставяне на родители и деца е престъпление! Къде остана викторианското „Домът е моята крепост”?! Къде остана библейската морална формула, на която хилядолетия се е крепил света: „Почитай родителите си.”?! Нали, родителите-техните деца и децата на техните деца – това е естественият природен и социален кръговрат! Принудителното разкъсване на тази свещенна връзка има сатанински характер, който цели унищожаваснето на човека като духовно и социално същество и общество, основано на родство, традиции и народност!

Омбудсманът Мая Манолова предлага да се изработи напълно нова стратегия, "която ясно и категорично да изведе и намери баланса между "най-добрия интерес на детето" и съхраняването на целостта на семейството. „Държавата трябва да концентрира усилия и ресурси за подпомагане на родителите, изпаднали в криза, и да защитава правата на децата и на техните родители от административен произвол, бюрократично бездушие, субективизъм и очевидни несправедливости. Дебатът за децата ни, е дебат за бъдещето ни. Само така ще се разсее впечатлението, че "замразяването" на сега съществуващия проект изчаква по-добри времена, за да бъде отново сложен на масата".

Представители на българската общност в Норвегия, които най-добре са запознати с истинското зловещо лице на социалната система и практика там, внесоха протестна декларация срещу незаконното и брутално отнемане на наши деца в Скандинавската държава. Това стана в град Кристиансан в началото на м.декември 2018 г. В нея се казва, че: „...е потресена, шокирана и ужасена от мащабите на брутално отнемане и задържането на децата от родителите им в Норвегия, с използваните методи практикувани от нацистките режими по света. Методи за следене и набеждаване на биологичните родители, докато не бъде отвлечено детето или децата им от БАРНЕВЕРН, по-известна в социалните мрежи като норвежкото детско ГЕСТАПО!  БАРНЕВЕРН е може би най-щедро финансираната институция в Норвегия, като медиите цитират за 2016 година - 27 милиарда крони! Според медиите около 70 % са за заплати на служителите на БАРНЕВЕРН и издръжка на държавните и общински служби и приемни домове, охрана, транспорт, експерти и др.! БАРНЕВЕРН индустрията е създала огромен административен и репресивен апарат, в който участват общинските съвети, полицията, прокуратурата, съда, експерти и вещи лица, адвокати, педиатри, педагози, лекари и стоматолози, помощен персонал в училищата, дори обикновените граждани, които са задължени да подават сигнали до институцията, често анонимни и напълно неоснователни! Всички по веригата получават пряко или непряко облаги от дейността си! БАРНЕВЕРН прикрива дейността си зад фалшивите лозунги за загриженост и благосъстояние на децата, и, че прави най-доброто за тях, като ги отнема от уж лошите им биологични родители и ги предава на приемни такива, които да ги обичат и обгрижват?! срещу заплащане! Водещ е единствено материалният интерес и облагите, които идват след всяко отнето дете! Ако Барневерн и норвежкото Правителство спрат финансирането, то веднага ще се види, че никой не му прави впечатление кой, как и по какъв начин възпитава децата си и как се отнася с тях!

БАРНЕВЕРН използва изключително брутални нацистки методи за разпит на деца на 3, 4 или 5-годишни, като насреща им застават опитни психолози и без знанието на родителите, се опитват да измъкнат информация за семейството. Показателни са множеството реклами за докладване, които са поставени на много обществени места в големите градове на Норвегия! “Имаш мама, имаш и татко, но ако не ти харесват може да ни се обадиш и ще ти намерим други, по-добри" ! Или - “Имаш голяма къща! Имаш ли място за още един човек? Обади ни се и ще станеш приемен родител!" - следва телефон и адрес за среща!” – из декларацията на Българската ообщност в Норвегия.

ФАКТИТЕ са потресаващи: Норвегия е на първо място по отнемане на деца от родителите. Там това е държавна политика. Ето заглавие в норвежки вестник: „20% ОТ НОРВЕЖКИТЕ ДЕЦА ВЕЧЕ СА СПАСЕНИ ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИМ“. Това са около 200 хиляди деца, които са „спасени“ и вече живеят не у дома си с татко и мама, а в приюти или изведени от страната (”осиновени”?) без информация за по-нататъшната им съдба!! Норвегия е една от първите страни в света, която създаде Научно-изследователски институт към Университета в Осло, където се изучават самоубийствата на деца от 0 до 7-годишна възраст. От гледна точка на нормалния човек – много странно. Но според местната БАРНЕВАРН е твърде естествено – щом децата наистина загиват след садистични педофилски оргии, това официално може да бъде регистрирано като „самоубийство“.

През 2017-а 170 водещи норвежки професионалисти, занимаващи се с въпроси по закрилата на децата, изпратиха отворено писмо до ресорния министър, в което обвиняват BARNEVERNET, че е "нефункционираща организация, която прави сериозни грешки в преценката със сериозни последици". Експерти твърдят, че въпреки дебата за BARNEVERNET сърцевината на норвежкия модел за закрила на детето няма да се реформира, защото представлява ДНК-то на социалната им система. Семейства от Източна Европа и от Турция вече от години са все по-скептично настроени към службите за закрила на децата. "В тези страни по традиция държавата не се намесва в семейните дела. Всяка такава намеса се смята за недопустимо прекрачване на границата."

Срещу норвежкият модел за закрила на детето се водят дела в Страсбург, неправомерно взети деца стават причина за влошаване на взаимоотношения между държавите. Цял свят осъжда това, което се случва там с децата. А в България какъв опит искаме да наложим от една порочна система съсипала децата си?

В. „Ди Велт" пояснява, че полската евродепутатка Беата Госиевска се е включила в специална дискусия по въпроса в ЕП. Госиевска е цитирана с думите: "Кога най-после ще бъдат премахнати тези служби за закрила на децата, които не подлежат на централен контрол и чиято съмнителна история започва още през годините на Втората световна война?" Авторката на статията обяснява, че в Германия почти никой не е чувал за незаконно лишаване от права на полски родители. Тя пише, че през миналата година 64 000 деца са били дадени под попечителство, като 37 800 от тях са родени в смесени бракове.

БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО по всички възможни начини настоятелно и гневно пита своето Правителство и изисква съответните отговори и решения:

„Уважаеми държавни служители, как можахте да позволите обучение на Българските социални служби от една толкова компрометирана институция като БАРНЕВАР, от която пропищя цяла Европа и срещу, която има множество заведени дела в Страсбург? Какво може да научат българските СС (социални служби) от БАРНЕВАР? Как да крадат деца от родителите им ли? В Плана за действие на няколко места се виждат програми финансирани по НОРВЕЖКИЯ СОЦИАЛЕН МЕХАНИЗЪМ! Не разбирате ли, че продавате децата на България? Продавате ги за 1 300 000 евро, които сега трябва да усвоите и да оправдаете тяхното получаване! Какви думи за порицание заслужавате, освен унищожители на българското семейство! В общественото обсъждане на Проекто-стратегията за детето 2019-2030 г. имаше над 150 ПРОТЕСТНИ МНЕНИЯ НА РОДИТЕЛИ и нито едно не бе взето предвид! Всичко, срещу което протестирахме, ние, родителите, е наблъскано в новия План за действие и Националната програма за закрила на детето за 2019. Как е възможно да се води независима вътрешна политика, особено касаеща деца, на суверена държава, с финаносви средства от друга държава?! КОЙ И ПО КАКЪВ КРИТЕРИЙ е избирал НПО – партньорите, защитаващи каузи, за които им се плаща?! Ако утрешният ден им се плати да лобират затова, че земята е плоска и слънцето се върти около нея, то те ще го направят и ще ни изнесат хиляди лекции на тази тема! За тях не е важен моралът и правотата, а това кой плаща! Точното определение на този закон е "Безумен план за изтребление на българските деца"... Приети са изключително разтегливи правила, които да позволят отнемането на децата ни за родителска небрежност и липса на родителска грижа, без никъде да са дефинирани тези два термина. Това позволява всякакви спекулации от страна на социалните работници, изнудване на родителите и злоупотреба с родителите и бъдещето на децата! Овластяват се институции, които окачествяват като „подходящи“ и „неподходящи“ методи за възпитание на децата в семейството.

Една държава, която не може да се грижи за 1350 деца с 12 милиона лева, иска да поеме грижата за 1 172 208 непълнолетни (http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България )!!! Същата г-жа Шабани, със закон, сега иска принудително да отнема децата ни за спешно настаняване. Този Закон дава право за осиновяване, без съгласието на родителя, - чл. 123. (1) и още много други дейности, в които участието на майката и бащата или тяхното съгласие, напълно се изключва. Някои от тях са: чл.1(2), чл.2(1), чл.29(1), чл.204(2),чл.221(10)... В чл 27 ( 5) държавата поема прилагането на мерки за семейно планиране и репродуктивно здраве, включително информирането за опасностите на ранната бременност, предпазването от нежелана бременност и дори за безопасното й прекратяване. Никъде не се споменава, че това трябва да става само при изричното съгласие на родителите. Те дори не биват информирани за това. Що за болна мисъл е тласнала законотворците да посягат върху децата ни и върху семейството като институция?! Не желаем други държави да ни казват как да възпитаваме децата си. Българите сме оцелели 1300 години и знаем как да пазим семействата си!“ - това са изявления в социалните мрежи и говорители на социални двежения, срещу Стратегията за детето.

През м. май и м. юни т.г., чрез социалните мрежи се организира и проведе Национален протест дрещу Стратегията за детето 2019-2030 г. Жителите на 29 града, сред които София, Варна, Пловдив, Русе, Ямбол, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Габрово, Сандански, Добрич и др., се обявиха в защита на традициононото българско семейство, срещу приемането на Националната стратегия, както и за отмяна на поправките от 22 март в Закона за защита на детето, излизане на страната ни от Норвежкия финансов механизъм, който налага абсурдни условия и e явно вмешателство в българското законодателство. Настоява се също да не бъдат приемани принципите на Ювеналната юстиция (детски съд), както и да се закрие телефон 116111, приканващ децата: „Сигнализирай, ако си разочарован, несигурен или в опасност“, тъй като тази функция се изпълнява от Спешен телефон 112.

Протестите продължават и през м. септември.

От нас зависи доколко здраво държим нашата спасителна нишка на Ариадна – българската ни идентичност и традиция, единствената, която може да ни помогне и спаси от злавещия лабиринт и от раззиналата паст на неолибералното зверочудовище, пред което сме изправени.