Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

АВТОСАБОТАЖ!

Е-поща Печат PDF

България един месец преди местните избори


Докато ДАНС и Прокуратурата в лицето на стария и новия главен прокурор разясняваха поредния си „успех“ - операцията за обезвреждане на руската агентура в България, някой дръпна шалтера на програмата „Хоризонт“ на БНР и свали от ефира журналистката Силвия Великова, подкрепяща протестите срещу Иван Гешев. И се надигна такава вълна от професионална солидарност и обществено негодувание срещу управляващите, че лично премиерът Борисов нарече авторите на този скандал “главанаци”, а деянието им квалифицира като „саботаж срещу правителството“. Саботаж, за който той разбира се, няма никаква вина, освен тази, че подкрепя свободата на словото и на медиите. И, на който саботаж е жертва собственото му управление.


Привикан пред СЕМ, шефът на БНР Светослав Костов увери, че Силвия Великова не е била освободена, а за спирането на „Хоризонт“ бил подведен от началника на отдел „Техника“ Пламен Костов, който поискал временното прекъсване на излъчването на „Хоризонт“ за цялата страна под предлог профилактика на 75-те предаватели и проблеми с оптичната връзка с тях. Остана валидна обаче оставката на шефа на „Хоризонт“, който защити колежката си Великова и заяви, че в БНР има цензура. Вместо да подхване темата за цензурата, Прокуратурата подпука злополучния шеф на отдел „Техника“, а пък той си взе отпуска баш в разгара на разследването срещу него. Нито Цацаров, нито Иван Гешев видяха някаква вина за случилото се в БНР у премиера Борисов. А той, както направи и с антируския шпионски скандал, се обяви отново за „ни чул, ни видял“.

Прокуратурата и полицията извеждат рано сутрин от домовете им с белезници на ръце предполагаеми руски агенти, предрешени като русофили, „главанаци“ в БНР съботират управлението – той гледа от страни! Йосиф Висарионович Сталин би казал, че такава позиция е много удобна, но е изцяло гнила. Някаси нередно е Борисов да поема само отговорността за „успехите“, а провалите да делегира другиму. Не може да твърди, че няма нищо общо с акцията на ДАНС и Прокуратурата срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, срещу бившия главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов и още няколко „троянски коня“ на Русия, понеже ДАНС е пряко подчинена на министър председателя. А що се отнася до „доказателствата“ за престъпната шпионска дейност и намеса във вътрешните работи на България, които Цацаров и Гешев твърдят, че притежават относно руските граждани до.з. генерал Леонид Решетников и бизнесмена Николай Малофеев, както и за финансирането от РФ на политически и други проекти у нас, те най-вероятно са предоставени от „партньорски“ шпионски централи. Нашите, т.нар. правоохранителни органи просто са заставени да играят по чужда, не руска свирка, а Борисов само лавира между шамарите на „големите началници“. И ако социологическите проучвания на Живко Георгиев са били използвани в анализите на Решетников, за да се изготви печелившияг профил на кандидата за президент Румен Радев, какво е виновен социологът? Нали неговите изследвания не са класифицирана информация, нито някаква голяма държавна тайна, засягаща националната сигурност? Цацаров и Гешев могат да издействат забрана за влизане в страната и за повече от 10 години, но от това „доказателствата им“ за руския шпионаж няма да станат по-достоверни. Напротив, падането им в съда ще бъде удар не само срещу прокуратурата, а и срещу изпълнителната власт. Защото „независимостта“ на прокуратурата у нас е реципрочна на свободата на изразяване и на независимостта на медиите. Не друг, а бившият градски прокурор на София Николай Кокинов беше казал на Борисов в къщата му в Банкя по адрес на главния прокурор Цацаров:

„Шефе, нали ти си го избра!“.

Прокуратурата налапа въдицата на „руската хибридна намеса“ в президентските избори в България през 2016 г., точно както демократите в САЩ обявиха, че президентът Тръмп е бил избран с помощта на хакерите на Путин. Подобни нелепици могат да бъдат само сладък лек за отровени от русофобия и изпразнени откъм здравомислие глави. Но не и за тези, които помнят телевизионния дебат между Румен Радев и бившия партиен секретар на Общинския Народен Съвет на Плевен Цецка Цачева, добрала се чрез Борисов до поста председател на НС и след това станала закратко министър на правосъдието, откъдето си тръгна след „Апартаментгейт“. Сълзата, която проля от едното си око, разказвайки историята за своя дядо, репресиран от комунистите, събуди не съчувствие, а подигравки по адрес на бездарното й театрално изпълнение. Още повече, че „актрисата“ излъга, че за пръв път споделя за тази семейна трагедия. Намерени бяха видеокадри от същия разказ, направен две години по-рано пред „Свободна зона“ на Георги Коритаров. Не беше необходима никаква намеса на Русия, за да отвее Румен Радев кандидат-президентката на ГЕРБ, след като и Борисов призна, че номинирането й е било грешка. Нещо повече, той намекна, че тя е била сторена нарочно, за да спечели кандидатът на БСП.

Изпитание за Божието търпение

Коментирайки странното активизиране на Прокуратурата относно руската намеса в президентските избори у нас, Александър Симов подхвърли иронично, че ако Решетников е предложил Румен Радев за кандидат-президент на БСП, то вероятно Путин, Медведев и Курникова са пробутали Цецка Цачева чрез ГЕРБ, за да може Корнелия Нинова да отбележи един изборен успех.


Що се отнася до шпионския скандал, както и до скандалите в БНР, истина е, че най-губещи от тях са ГЕРБ и лично Бойко Борисов. След катастрофата с председателя на НС Цвета Караянчева до Хитрино, някой душманин на управляващите може да каже, че Господ е започнал да въздава справедливост. И, че Борисов, който обикаля страната като шофьор на джип и открива „завод след завод“, не трябва да злоупотребява с Божието търпение. А така също и с търпението на Путин, който вече му напомни, че по-големият прощава, но винаги го карат и да плаща за грешките и неблагодарността на по-малките. В момент, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова води тежки преговори във Варна на заседание на съвместната руско българска комисия за икономическо сътрудничество – за цената на газта и преноса на руско синьо гориво по продължението на „Турски поток“ през България, както и за строителството на АЕЦ „Белене“, да твърдиш, че нямаш нищо общо с лова на „руски агенти“ в България, подхванат от ДАНС и Специализираната прокуратура, е направо нелепо и глупаво. Ако Борисов беше изразил някакви съмнение в качествата – морални и професионални, на кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев, разграничаването му от акциите на последния можеше и да хване дикиш. Но след като Етичната комисия на ВСС реши, че Гешев е морален, а прокурорската колегия претупа за един час доклада за професионалните му достойнства, ясно е че Борисов косвено е свързан с неговото номиниране. Позицията „Не знам, не чух, не видях и нямам никакво отношение със скандала, нека специализираните органи да си свършат работата“, ми напомня за един анекдот от времето на Титова Югославия. Дори Тито поискал да му разкажат виц, който хем да е за него, хем той да не участва. Тогава негов приближен казал: „Друже, Тито, Йованка е бременна!“. Изглежда така стоят и нещата с „неучастието“ на Бойко Борисов в антируския шпионски скандал, вдъхновил цялата русофобска камарила в България. Има ли някой, който да повярва, че ДАНС и Прокуратурата могат да действат без знанието на премиера. Съвсем разбираемо е, че Борисов и те изпълняват препоръките на едно чуждо посолство и, че това не е посолството на Руската Федерация.

На 6 септември чествахме годишнината на Съединението, а на 22 септември - Деня на независимостта. Независими ли сме или само сме сменили една зависимост с друга?

Целта на занятието „шпионаж“

не е просто да се ударят предизборно русофилските политически субекти в България, а да се саботира начеващата нормализация на българо руските отношения и да се торпилират двата „руски“ енергийни проекта: евентуалното продължение на „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“. Още повече че сред потенциалните стратегически инвеститори за Втора Атомна са руската компания „Росатом“, китайската държавна ядрена компания, южнокорейската хидроядрена енергийна компания и френската „Фраматом“. Участието на някоя компания от САЩ е твърде съмнително, като се имат предвид търговските войни на Тръмп и принуждаването на американските компании да се изтеглят от чужбина, особено от Китай, Русия, Иран, Турция и Венецуела. Саудитската „Аркад“, която кандидатства да строи газопровода „Български поток“, също се ослушва към Вашингтон, особено след бомбардировката с дронове на саудитската петролна рафинерия. Отговорност за нападенията поеха бунтовниците в Йемен, но Вашингтон обвинява Техеран и обещава да освободи големи количества суров петрол от своите запаси, за да не допусне скок в цените на петрола на световните пазари. Няма ли основания Иран да подозира САЩ за тези бомбардировки, щом светът ще купува американски вместо саудитски петрол? Във всеки подобен случай следва да се задава въпросът: „Кому е изгодно това?“

Светът си остава опасно място за живеене,

а България за пореден път в своята история, е притискана да се присъедини към враговете на своята Освободителка. Правителството на Борисов ходи по тънък лед, оставяйки русофобите да се налудуват и евентуалното загубване на местните избори ще е най-малкото наказание за ГЕРБ и присъдружните му „патриоти“, някои от които се правят на по-големи атлантици и от Соломон Паси. Миналия вторник узнахме, че Цветан Цветанов е учредил Евроатлантически център за сигурност. Този център щял да защитава демократичните ценности, осигурявайки достъп на гражданите до чувствителна информация, свързана с националната и трансатлантическата сигурност. В своето съобщение от новата НПО обявиха имена на членове и поддръжници, които ни карат да бъдем нащрек: журналистът Христо Христов, бившият седесарски заместник-министър на отбраната по военно-политическите въпроси, защитил докторат в АОН на ЦК на КПСС Румен Кънчев, професорът по история от Американския университет в Благоевград Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов. Учредителите се хвалят и с подкрепата на редица бивши дипломати и служители от администрациите на Клинтън, Буш и Доналд Тръмп. Като гледаме това евроатлантическо попълнение, струва ни се, че освен от психолог, ЕАЦ се нуждае и от психиатър, но нейсе. Рано или късно това НПО ще го докара с асансьора до нов „Апартаментгейт“. И Борисов, който открива „завод след завод“ с милионите на Юнкер. И ще гледа отстрани изненадан как хора като братя Домусчиеви стават още по-богати. Борисов оправда отсъствието от знаменателното събитие на Жан-Клод Юнкер със здравословни проблеми, но всички телевизии показаха, че страдащият от „алкохолен ишиас“ председател на ЕК обсъжда Брекзит с британския премиер Борис Джонсън „на охлюви и сьомга“.


Според Ясен Бояджиев у нас държавата е заприличала на криминалния си контингент. След като направи невероятен подарък на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, със студения резерв, правителството осигури и финансиране за разширяването на канала по пътя към пристанището на ТЕЦ Варна. Напоследък речите на премиера преливат от оптимизъм: докато Европа била в рецесия, у нас имало ръст над 3%, никнели завод след завод и само опозицията не виждала успехите, понеже му завиждала и нямала какво да покаже. Ликуй, народе!


 

Още по темата