Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 3 (21 януари 2020) ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ!

ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на ПГ на „БСП за България“, при откриване на сесията на 44-то Народно събрание, сряда, 16.01.2020 г.


Уважаема госпожо

Председател,

уважаеми народни

представители,

скъпи български граждани!

Нека новата година бъде мирна и благодатна за България. На вас колеги пожелаваме здраве и смислени решения с добър резултат за страната и за народа ни!


Започваме и тази сесия в правителствена криза с поредната девета смяна на министър в Кабинета – криза с водоснабдяването. Близо половин милион българи са на режим на вода – основно човешко благо и право. 100-хиляден град е изправен пред избора - работа и хляб или вода! В десетки други градове от години хората не знаят какво е постоянно течаща чиста вода. Три пъти за 10 години се повишиха цените на водата. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода.

България е превърната в сметище на света. Международната и българската мафия печелят много смъртоносни пари за сметка на здравето на българския народ пред погледа, а може би, съдейки по последните действия на прокуратурата, в съучастие с българските власти.

Висши държавни служители – изпълнителният директор на Здравната каса, заговориха за организирана система за източване на Здравната каса. Директно са назовани и виновниците – министър и заместник-министър правят лобистко законодателство в полза на големи частни интереси.

Тол системата е отложена отново и е на път да се провали.

Завърна се чумата по свинете и нови десетки хиляди животни се умъртвяват. Цял сектор в животновъдството се унищожава. Естествено, това доведе до невероятен скок в цената на месото – над 50%, а на колбасите, според бранша – 10%.

Предупреждават ни, че ще расте цената на хляба. Расте цената на водата. В много общини се увеличават местни данъци и такси, а близо 2 милиона българи продължават да живеят с пари под прага на бедността. Това са фактите и в тази ситуация откриваме новата сесия.

Защо стигнахме дотук? Защото в продължение на 10 години в управлението на ГЕРБ се приемаха закони в интерес на печалбата на малцина срещу тази на мнозинството. Корупцията вече е заложена в законодателството. Стигнахме дотук заради безхаберие, некомпетентност, а както се вижда от действията на прокуратурата, и заради злоумишления на управляващите. За 10 години превърнахте политиката в търговия, но цинизмът е, че плащате собственото си спокойствие с парите на хората – взимате им непосилни данъци. При всеки бунт министър-председателят си плаща такса „спокойствие“ с техните, с труд изкарани пари, но не, за да има развитие и растеж на страната, не за да има благополучие на народа, а самоцелно да се запази властта. След 10 години обаче и този модел започва да се изчерпва и да не работи.

Системите започват да гърмят една след друга. Унищожихте кръвоносната система на държавността, институциите, които не функционират. Вкарвате държавата от криза в криза, гасите пожари, които сами подпалвате, но управление на държава не е гасене на пожари, то изисква план, компетентни хора, работа и контрол – нищо от това нямате. Затова вместо стабилност и развитие, които обещавахте, има хаос и застой. И това не може да продължава така!

Скъпи български граждани, не вярвайте на лъжи и манипулации, че „Българската социалистическа партия“ влиза в договорки, задкулисие, каквито и да са разговори за крепене на това правителство. Искам да съм пределно ясна: ние работим за сваляне на този кабинет и на това управление! То, освен безхаберно и некомпетентно, вече е вредно за България.

Нямало алтернатива?! Винаги има алтернатива. По всички теми, които засегнах, ние от БСП от години алармираме, сигнализираме министерства, МВР, Прокуратура, по всички въпроси, които повдигнах. Предлагаме различни решения: друг здравен модел, в който болниците не са търговски дружества; друг социален модел, който намалява неравенствата; друг образователен модел, който гарантира кадри за икономиката и работата тук, в България, на завършилите млади хора; друг модел на системата за борба с корупцията, в който не управляващите си избират проверяващите.

Преди малко колегите от ГЕРБ също говориха, че искат консенсус по стратегически важните за България въпроси.

Уважаеми българи, това е лозунг, когато са притиснати в ъгъла. През всички тези години ние предлагахме консенсус по ключовите въпроси за България – демография, здравеопазване, образование и икономика. Всички наши предложения – разумни и с аргументи, бяха отхвърлени без аргументи, така че призивът за консенсус се използва в криза, но не е искрен и никога нашата подадена ръка по тези теми не е била приемана. Ето защо смятаме, че промяната за България и за живота на българския народ преминава през промяна на управлението.

Обръщам се към другите парламентарни партии, които се определят за опозиционни, към другите извънпарламентарни партии, които искат промяна, към граждански сдружения: уважаеми колеги, всеки от нас тича по своята писта и е силен в своята тема, но е слаб, защото е сам. Всеки от нас има идеи за промяна. При всички нас има кадърни и почтени хора. Нека се опрем на тях, да се опрем на жизнените сили на българския народ, защото имаме една обединяваща идея: да сменим това управление и да променим и България, и живота на българските граждани. Това е възможно да го направим, но не просто да заемем техните постове като министри и премиери, а с друга цел – да гарантираме растеж, стабилност и благоденствие на българския народ.

Благодаря за вниманието.


 

Още по темата