Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 4 (28 януари 2020) КРИЗАТА НЕ Е ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ. НЕЙНОТО ИМЕ Е „ГЕРБ“!

КРИЗАТА НЕ Е ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ. НЕЙНОТО ИМЕ Е „ГЕРБ“!

Е-поща Печат PDF

Слово на Корнелия Нинова, председател на ПГ „БСП за България“ произнесено на 24 декември 2020 г. по повод искания вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“


Уважаема госпожо Председател, дами и господа, министри и народни представители! Скъпи жители на Русе, Перник, Ловеч, Плевен, Бобов дол, Сливен, Габрово и Горна Оряховица, благодаря ви, че сте тук. Този вот го внасяме и от ваше име. (По време на изказването тече компютърна презентация.)

Уважаеми професори, проектанти, строители на язовири, пречиствателни станции, ВиК инфраструктура на България, добре дошли на вас. Благодаря ви, че сте тук. (Ръкопляскания от „БСП за България“.)

Благодаря ви за експертизата, която ни дадохте.

В момента вие може би сте най-важните хора в България, защото можете и знаете как да се излезе от тази криза. Добре дошли и на вас!

Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече и в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, внесени в България, както и опасните стойности на замърсения въздух, са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството Борисов 3.

Кризата не е природно бедствие. Тя е управленско бедствие.

Ще започна с основата на политиката – нормативната база. Първо, законите и подзаконовите нормативни актове. Съществува Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, План за действие към нея, Закон за водите, Закон за опазване на околната среда и водите и още много, както и десетки подзаконови нормативни актове, наредби, правилници, инструкции. Като прибавим към тях европейските регламенти, стават над 30 документа! А в момента се пишат и нови. Разбира се, че се вижда, че тези документи си противоречат един на друг в някои части. Има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите. Този нормативен хаос се засилва с функциите, които законите възлагат на институциите. Към нормативния хаос се добавя институционален такъв. Институциите, които трябва да упражняват политика по околна среда и води, са над 11 – министерства, агенции, областни управители, ВиК оператори, асоциации, кметове! Това означава хаос и предпоставка за безотговорност. Най-доброто доказателство за това е случващото се в Перник, където видяхме как се прехвърля отговорността от министри на кметове, от кметове на областни управители, които не знаят изобщо, че имат отговорност по този въпрос, на ВиК и така нататък. Тоест имаме нормативен, институционален хаос, създаден от правителството.


Третото доказателство за провала са фактите. Официално 350 хиляди души в цялата страна, но с частичните спирания на водата в нови, и нови градове – 500 хиляди души са на режим на вода.

На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на Европейския съюз за това. Очакват се санкции, които ще плащате всички вие,  уважаеми български граждани.

Световната здравна организация в свои доклад пише за България: „Петнадесет хиляди души умират преждевременно от замърсения въздух“. По официални данни при норма 0,50 в Горна Оряховица, например, на 11 януари замърсяването се движеше между 150 и 1200! На 12 януари в Русе – между 100 и 150 при 0,50 в норма, а в някои градове е 20 пъти над нормалното.

По документи, издадени от Министерството на финансите, за пет години правителството на Борисов са разрешили внос на 735 хиляди тона боклуци от третия свят, от трети страни извън Европа, от които три тона са болнични отпадъци. От Европа не се знае, колко са. По признание на бившия министър Нено Димов тук, той каза, че този контрол не се осъществява. Почти всеки ден се виждат нови и нови случаи на открити боклуци. Само една от всичките 534 фирми, които имат разрешителни за внос на боклуци, е получила разрешение за складиране на един милион и 6 тона отпадъци на площадка от 52 декара в село Обручище.

В ТЕЦ „Република“ Перник, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Брикел“ прокуратурата откри планини от боклуци. Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище. Операторите на тези боклуци твърдят, че имат разрешение за това. Кой го е издал?! Кой носи отговорност?!

Причините, за да стигнем до тази описана фактическа обстановка.

За управляващите: „Те са организиран заговор от БСП срещу властта“.

Моля, колеги от управляващото мнозинство, ако изтъкнете тази причина, да погледнете нагоре към тези хора (на балкона на пленарната зала) и да им кажете: въобразявате си, че сте без вода, че дишате мръсен въздух и ходите с маски по улиците; това не е вярно, това е саботаж от БСП към легитимно избраното правителство. Когато произнесете тази причина за ситуацията, го обяснете на тях, а не на нас.

Втората причина – любимата на премиера Борисов и на управляващите, е миналото. Управлението на БСП, разбира се, е виновно. Спрени били парите по Оперативна програма „Околна среда“ заради БСП и по време на нейно управление.

Уважаеми български граждани, това е едно удобно обяснение винаги, когато правителството е притиснато до стената, но истината е следната. Има писмо от Европейската комисия за замразяване на средствата по Програмата, в което пише, цитирам: „Замразяват се въз основа на одит за периода 2010-2012 г. във връзка с констатирани груби нарушения на европейски финансов регламент, груби нарушения на правилата за обществени поръчки, сливане на критерии за подбор и избор на изпълнители, както и неравнопоставено третиране на различни участници в тръжните процедури“. За периода 2010-2012-а!

Кой управляваше държавата тогава? Бойко Борисов.

Заради кого са спрени средствата? Заради управлението на ГЕРБ и на Бойко Борисов, и то още в предишния мандат.

Това са вашите причини, които, надявам се, опровергах.

А сега – истинските. Водите.

След 10 години управление на ГЕРБ са похарчени приблизително 3 млрд. лв., загубата на вода по мрежата се е увеличила средно от 60 на 61%. Добрич, Сливен и Шумен – 80 и над 80%.

Защо и къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата, която е подновена по-малко от 1%? – Въпрос. За 10 години три пъти увеличена цена на водата за хората – от 1 на 3 лв. средно! Резултатът от това увеличение и събрани средства – 500 хиляди на режим, на много места мръсна и негодна за пиене вода.

Защо – питаме – и къде отидоха парите, събрани от хората, след като мрежата не е подновена, а качеството е влошено? Отговори няма – смислени и логични.

След 10 години управление платихте 500 милиона, събрани от всички българи, за ремонт на язовири. Резултатът от това е: 400 от тях са в предаварийно състояние; (информация преди три месеца от министър на ГЕРБ, 113 са с неизяснен собственик все още. След 10 години управление на ГЕРБ) и държане на цялата власт – законодателна, изпълнителна, контролни органи и така нататък!

И пак въпросът е: къде са 500-те милиона и защо е такова състоянието на язовирите? Пълно мълчание за движението на тези средства и резултата от тяхното инвестиране.

Отпадъците – същия хаос.

От българските граждани събирате повече такси, отколкото плащат жителите на Белгия и Англия например!

Плащаме няколко пъти за един и същи отпадък, уважаеми български граждани, ако не знаете. Един път плащате „такса смет“, втори път – „продуктова такса“, трети път – общините от вашите данъци плащат „самоучастие към средствата на Европейския съюз“, и четвърто, отделят се средства от ПУДООС.

И в резултат на това във всяка община има нерегламентирано сметище… тонове европейски – от трети страни, боклуци, горене и 15 хиляди годишно умиращи от това!

Къде отиват парите на хората – също е въпрос без отговор от Вас. Защо си плащат? За да ги тровят ли?

Ще обясня отговора с един нагледен пример. Наред с различни растителни и дървесни отпадъци, „Топлофикация – Сливен“ има разрешение да изгаря и материали, негодни за консумация или преработване. През 2016 г. РИОСВ в Стара Загора отказва инвестиционно намерение на инвеститора, като казва, че трябва да се направи оценка на околната среда. Инвеститорът си оттегля предложението, но след три месеца внася същото и вече не трябва да има оценка на околната среда! И РИОСВ му дава разрешение.

Същото се отнася за Министерството на здравето по този проект. В първия случай им казват: „Трябва да се направи оценка как ще се отрази на здравето“, след три месеца казват: „Няма никакъв проблем, можете да го правите – няма да се отрази лошо на здравето“!

Как си го обяснявате това? Хората плащат и биват тровени; други си плащат и трупат пари за сметка на здравето им! Това се нарича корупция. И тя не може да се случи без протекцията на управляващите.

И сега вече

конкретно за Перник.

Кризата в Перник се дължи на умишлени действия по скриване на истината заради изборите, заради партийна целесъобразност. Изправихте пред заплаха за сигурността и здравето на 100 хиляди души.

Втората причина е безхаберие. Предупреждавахме ви от септември – 14 пъти оттук, от това място! Изобщо не обърнахте внимание – високомерни, самодоволни и самозабравили се във властта. Доведохте тази криза с умишлено бездействие заради изборите, а може би и с умишлени действия, защото има арестувани вече, а съдът ще каже.

Какво да се прави сега?

Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални, експертни решения, но паникьосани от общественото напрежение, втурнати да спасявате правителството и личния имидж на премиера, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза – сега имитирате решения и рискувате нова. Продължавате да заблуждавате хората, че проблемът може да се реши за 45 дни, а вчера ваш министър обяви, че не само че няма тръби за този тръбопровод, но че тепърва те ще се произвеждат и че ще се търсят 300 ТИР-а, за да ги карате дотук.

Бъдете обективни и искрени с хората. Нека калинките да замълчат в този момент и да говорят експертите.

Събрахме над 20 души проектанти, хидроинженери, строители на язовири и напоителни системи. Ето какво казват те за вашия проект. Ще го представя, благодарейки им за експертизата и като алтернатива, защото постоянно твърдите: „БСП не предлага нищо“.

Ето нашите предложения на база на техните твърдения:

„Още през 2017 г. от прокуратурата е констатирано, че язовир „Бели Искър“ създава опасност за населението и материалните ресурси – касае се за крупен язовир в близост и над София“ – това го пише в сигнал на завеждащия отдел „Надзор за законност“ във Върховната административна прокуратура. Още тогава господин Борисов е реагирал и казал, че спешно нарежда да се изпълнят препоръките и да се започнат ремонти.

Това е 2017-а, сега сме 2020-а – ни-що от тези препоръки и от тези ремонти!

Още през 2013-а има комплексна експертиза, извършена от екип от водещи български специалисти в областта на хидротехническото проучване, проектиране, строителство и експлоатация от БАН, от Минно-геоложкия университет, бивши инженер-геолози и хидрогеолози от „Енергопроект“ и така нататък. Част от тях са тук. И казват, че стената е в частично работоспособно състояние поради степента на деградация на бетона, и препоръчват веднага да започне ремонт. Нищо от това не е изпълнено досега!

Едва сега, в кризата, започвате да действате, но, моля ви, чуйте ни този път отсега – не казвайте, че плашим хората и всяваме страх и паника.

Просто чуйте гласа на разума

– той не е политически, не е на БСП, той е на хората, които разбират. Ако не направите разумно този проект, има риск от разпад на електроенергийната система.

Защо? Защото ако от АЕЦ „Козлодуй“ излезе един хилядник временно – в ремонт или по някакви технически причини, (тази година се е случвало три пъти вече), колеги, единственият резервен вариант за тези 1000 мегавата, които, ако излязат от мощност, единствената възможност е запълване от ПА ВЕЦ „Чаира“. Той затова е строен, той се пълни от „Белмекен“. Ако в „Белмекен“ няма достатъчно вода, следва срив в енергийната система. Тази материя е изключително сложна – не я оставяйте на непрофесионалисти, а чуйте какво да се направи.

И ето какво бихме направили ние, ако в този момент трябваше да решаваме кризата, за да чуете и видите, че има алтернатива.

Първо, водите от „Грънчар“ захранват основно язовир „Белмекен“, като за зимния период всяка година до края на март НЕК използва количествата за производство на електроенергия.

Първото нещо, което трябва да се направи, което бихме направили ние – документирано съгласие от НЕК и от ЕСО за отклоняване на водите от „Грънчар“ към „Бели Искър“. Документирано! Защото ако това продължи след май, ще предизвикате криза в енергийната система.

Второ, незабавно възлагане чрез открита процедура по ЗОП за технически проект за рехабилитация на язовир „Бели Искър“. Нито първото правите, нито второто, което казвам!

Трето, провеждане на открита процедура за избор на изпълнител на строително-ремонтните работи на язовира. Не го правите!

Четвърто, „Софийска вода“ – госпожо Фандъкова, чуйте го и вие, и общинските съветници – трябва да даде не само съгласие за преминаване на водите до Мало Бучино, но и за да се гарантира безопасното управление на нивото на язовира. За целта трябва да се разработи хидравличен модел за цялото трасе, защото рискувате хидравлични удари с всички последствия.

Пето, незабавно да се приведат в работна експлоатация двете основни деривации на язовир „Студена“ – те не работят и язовир „Студена“ никога няма да се напълни, ако не направите това.

Следващото, каквото и да се прави, за да се доведе вода до Перник, няма никакъв смисъл, ако не се подмени водопреносната мрежа, защото отново ще изтече по улиците.

И последно, виждаме, че отново сте се объркали в това кой ще поеме сметката за цялата тази ситуация. „Софийска вода“ и Община София казват: „Няма да сме ние, няма да натоварваме софиянци“. „ВиК – Перник“ казва: „Няма да сме ние, няма да расте цената на водата в Перник“. Но някой трябва да го плати и вие казвате: „Ще го плати „ВиК – Перник“.

Уважаеми управляващи и български граждани, „ВиК – Перник“ е във фактически фалит! Те имат вземания за над 2 милиона, а дължат много повече – няма как да платят тези разходи. Накрая всичко ще се стовари на вашия гръб.

Ето защо, тъй като не правите нищо от това, което ние предложихме много пъти, включително и сега, създадохте криза, имитирате решения и има опасност да създадете нова криза. Изобщо цялото управление на ГЕРБ е управление на кризи, които сами създавате поради безхаберие, некомпетентност и корупция.

Рисковете, уважаеми българи, не са в природата, не са в преносната мрежа – правителството на Борисов вече е риск за България! Досега беше вредно, но вече е потенциално опасно и е риск за България! Оставането му на власт гарантира нови кризи. Затова всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка. Благодаря ви.


 

Още по темата