Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 2 (14 януари 2020) ЕДИН ПОГЛЕД ВЪРХУ ЛОНДОНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАТО

ЕДИН ПОГЛЕД ВЪРХУ ЛОНДОНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАТО

Е-поща Печат PDF

Генерал Доминик Делавард, бивш авторитетен ръководен служител на френското разузнаване и експерт по проблемите на кибервойната, коментира декларацията на НАТО, приета в началото на декември м.г. на срещата на страните-членки в Лондон. Той счита за невярно твърдението, че НАТО се била придържала към целите и принципите на ООН. След Студената война действията на пакта се характеризират с неспирна разрушителна намеса във вътрешните работи на суверенни държави в нарушение на международните правила, определени от ООН. В периода 1995-2019 г. са хвърлени над милион бомби и е причинена смъртта на няколко милиона души в различни места по света с единствената цел да се установи хегемония над т.нар. „международна общност“. Затова не отговаря на истината съдържащата се в Лондонската декларация претенция, че НАТО бил отбранителен съюз, който не създава заплаха за никоя държава. Страните, които са бомбардирани вече 25 години знаят това.

По повод формулираното в Лондонската декларация положение за увеличение на военните разходи на страните-членки на НАТО ген. Делавард счита, че то няма да бъде изпълнено поради икономическите и социалните проблеми на главните натовски държави. Според него НАТО няма да е в състояние да се конкурира с Организацията за шанхайско сътрудничество. Съвкупният военен бюджет на натовските страни-членки е 100 милиарда долара – сума, която страните-членки на Организацията за шанхайско сътрудничество ще достигнат още през 2020 г. Организацията за шанхайско сътрудничество има по-големи възможности за разширяване с големи държави като Иран и Турция в сравнение с пакта НАТО, който може да се разшири със Северна Македония, Босна и Грузия. Като става дума за Турция, трябва да се знае, че двойното членство в НАТО и Организацията за шанхайско сътрудничество не е забранено. През 2005 г. САЩ кандидатстваха за член на Организацията за шанхайско сътрудничество, но по понятни причини молбата им беше единодушно отхвърлена от страните-членки.

В Лондонската декларация се поддържа познатата западна антируска позиция. Ген. Делавард счита, че непрестанните закани и обвинения против Русия, която бива представяна за източник на агресия и заплаха, са претекст, който е необходим, за да се оправдае самото съществувание на НАТО. В действителност именно страните-членки на НАТО, а не Русия, са тези, които хвърлиха над милион бомби и причиниха смъртта на няколко милиона души. Именно те нарушават правилата на ООН като продължават незаконната военна окупация на част от сирийската територия. Към това трябва да се прибавят превратът, организиран в Украйна, разчленяването на бивша Югославия, постоянното настъпление към границите на Русия в пълно незачитане на обещанията, дадени някога на Горбачов. Според генерала НАТО не действа „разумно и отговорно“ по отношение на Русия. Обратно на обичайните натовски твърдения той посочва, че не Русия (или Китай), а САЩ са главната киберзаплаха в света, а за това свидетелстват разкритията на разобличителите Сноудън, Асанж и Манинг. Вашингтон е инсталирал подслушвателни устройства на всички западни политически и икономически лидери и сега разполага с козове, посредством които да шантажира и да печели икономически предимства.

НАТО изразява загриженост от тероризма и нестабилността, наблюдавани в различни страни, но, както изтъква ген. Делавард, НАТО пропуска да припомни, че тези явления са породени от натовските многопосочни намеси във вътрешните работи на суверенни държави. Тероризмът и нестабилността са резултат от незаконните натовски бомбардировки, от униженията, понесени от граждани на тези страни в американските военни затвори Абу Граиб и Гуантанамо, от това, че силни светски лидери бяха насилствено свалени от власт и настъпи хаосът, който наблюдаваме днес, от това, че под лъжливи предлози са водени войни против Сърбия, Ирак, Либия, Сирия. Друг резултат е възникналата масова миграция. Разнебитването на международния ред е резултат главно от действията на представители на Запада и НАТО. Така, че като казват, че се борят срещу тероризма, страните от НАТО вземат другите за абсолютни глупаци, казва ген. Делавард. С действията си НАТО всъщност предизвиква хаос, миграционна криза, взрив на тероризма и омраза към Запада.

В Лондонската декларация на НАТО се говори за необходимостта да се се опази „нашата енергийна сигурност“. Това отразява една мания на САЩ и означава, че НАТО се противопоставя на строителството на газопровода „Северен поток-2“, за да се навреди на лошите руснаци и да се облагодетелства газовият пазар на добрите американци. А изтъкването в декларацията на значението на „сигурността на нашите телекомуникаци, включително 5G” означава да се предпочетат американските технологии пред технологията на китайския гигант „Хуауей“. САЩ отдавна шпионират европейските телекомуникации, а същевременно обвиняват Китай, че „възнамерява“ да шпионира страните-членки на НАТО посредством своята система 5G. Ген. Делавард посочва, че характеризирането на Китай като „предизвикателство“ в Лондонската декларация означава, че НАТО стъпва на пътя на конфронтацията с Китай, което е изгодно единствено за САЩ.

НАТО е инструмент на американската хегемония. Ето защо разпускането на пакта или поне оттеглянето на Франция е най-доброто решение доколкото организацията непрестанно си съчинява нови заплахи, които да служат като лъжливи претексти за да се оправдаят войните и интервенциите, насочени към това да се поддържа западното господство над планетата.

В заключение ген. Делавард изказва мнението, че нещата не опират само до това, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“ (както се изрази преди време френският президент Макрон). Според него пактът може и да не надживее задаващата се глобална икономическа криза, която експертите предвиждат. Просперитетът на Запада и финансирането на неговите въоръжени сили почиват днес върху цял океан от дългове, посочва мрачно ген. Делавард. Бъдещето ще покаже дали неговият песимизъм е оправдан.


(NATO: General Delawarde assesses final London Declaration, The Duran, January 1, 2020 - редактиран превод със значителни съкращения)


 

Още по темата