Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 13 (31 март 2020) КОРОНОПСИХЯСВАНЕ!

КОРОНОПСИХЯСВАНЕ!

Е-поща Печат PDF

„И най-хубавите планове са били проваляни от дребнавостта на тия, които е трябвало да ги изпълняват“.

(Бертолд Брехт, „Майка Кураж и нейните деца“)


Един невидим враг, една „гад“ броди по света, превръщайки цели градове, региони и страни в концлагери. Тръгнала, както ни убеждават, от прилепите на открития пазар за месо в 9-милионния китайски град Ухан, провинция Хубей, епидемията от новия коронавирус COVID-19 се пренесе в Европа, откъдето прескочи чак до Америка. И съответно наруши спокойствието на жителите и властите в над 160 страни по света, от Азия, през ЕС, до САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина и Чили. Случаи на коронавирусна инфекция  бяха регистрирани и в страните от Персийския залив, Северна и Западна Африка. Поради това Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия.

С други думи, вирусът на страха, наречен COVID-19, се глобализира, отричайки другите форми на глобализацията като икономическата, културната и политическата. По ирония на съдбата, китайският лекар, който пръв алармира властите в Ухан за началото на епидемията с новия коронавирус, беше обявен от тях за паникьор. По-късно беше реабилитиран, но посмъртно, а управниците, които потулиха тревожната информация, бяха снети от длъжност и въдворени в затвора. А през миналата седмица в Конгреса на САЩ беше внесен законопроект с искане Китай да бъде разследван за укриване на информация за епидемията. Припомням тези неща, защото и нашите управляващи бяха съблазнени от възможността чрез Закона за извънредното положение да запушат устата на критиците си като ги обвинят в разпространение на невярна информация. Без да обяснят кой ще преценява дали информацията е вярна или е злоумишлено изопачена и „фейк“ (лъжлива). Разбира се, всичко това беше оправдавано със загрижеността за живота, физическото и духовното здраве на населението и запазването на икономическата, финансовата и политическата стабилност на държавата.

Президентът Румен Радев наложи частично вето върху два члена на гласувания от НС Закон за извънредното положение, ограничаващи свободата на словото,  позволяващи използването на армията като придатък на МВР и въвеждащи пределни цени на храни и лекарства, като средство за борба със спекулата. Премиерът Борисов реагира като

сърдито и разглезено хлапе,

на което са отнели любимата играчка и в скучен монолог на 22 март  обвини президента Радев в егоцентризъм. Понеже не давал армията да се използва за налагане и контрол на карантинните мерки. И не казвал, че мерките за борба със спекулата, които смята за нецелесъобразни, са били предложени от БСП.

Нали доскоро от ГЕРБ твърдяха, че Радев не е обединител на нацията, а президент на БСП? Ако е така, защо на 23 март ветото на президента беше прието и в парламентарната правна комисия, и в парламентарната зала? Срещу премахването на текста за невярната информация се обявиха само от ВМРО, докато депутатите на НФСБ гласуваха „с отвращение“ за ветото на Румен Радев. А от ПП „Воля“, както винаги, се изсулиха от парламентарната зала, за да не вземат страна в спора между Радев и Борисов. Премиерът също не зачете НС, а надянал маска, отиде да пусне водата по трикратно авариралия водопровод от язовир Бели Искър до Перник. С маски бяха и придружаващите го министри, въпреки съветите на Националния оперативен щаб здравите да не носят маски.

Що се отнася до насаждането на страх и паника посредством лъжливи информации, защо Борисов и компания не смъмриха главния прокурор Гешев, който заяви, че трябва да се наложи „почти военно положение“? Още повече, че той пръв упрекна управляващите в мудност и обяви Закона за извънредното положение за изначално закъснял и неадекватен на ситуацията. Кой ръководи страна, в която е въведено военно положение? Президентът, който по Конституция е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили? Премиерът, или главният прокурор? Непоследователните, закъснели (според главния прокурор, б.а.) и панически мерки, въведени от централната и местните власти у нас, не насаждат ли у милиони български граждани усещането за обреченост, безсилие и  изоставяне от държавата? Не твърдяха ли те в началото на епидемията, че COVID-19 не е по-опасен и смъртоносен от предишните коронавируси и обикновените грипни вируси? После началникът на Оперативния щаб за борба с коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски каза, че към нас се задава епидемия „с невиждана ярост“. Накрая властите забраниха влизанията в и излизанията от България към дестинации с вирусна зараза като Китай, Южна Корея, Индия, Индонезия, Иран, Италия, Испания, Великобритания и др. Ски курортът Банско беше поставен под карантина от 00:01 часа на 18 март, а придвижването между областните центрове бе строго ограничено и разрешено само с представяне на документ за неотложност на посещението. За тази цел от МВР бяха изготвени  съответните образци формуляри, към които от 25 март се прибави нов.

Добре дошли в 15 век!

Преди малко повече от една седмица за гражданите над 60 години милостиво беше отворен времеви коридор за пазаруване в хранителните магазини и аптеките от 08:30 до 10:30 часа. През другото време им се забранява да излизат от къщи, за да не се заразят от по-младите. Но ако е вярно, че точно младите разнасят заразата с COVID-19, и понасят заболяването общо взето леко, те ще придобият имунитет, докато затворените по домовете си по-възрастни няма да го получат. Защото няма да получат витамин „Д“ от слънцето, ще се обездвижват и ще се стресират по три пъти на ден, докато гледат брифингите на Националния оперативен щаб или изявленията на премиера и министрите. Над всички тегне въпросът кога ще достигнем и преминем пика на кризата? И респективно, кога ще се отмени извънредното положение? В САЩ президентът Тръмп каза, че ще бъде щастлив, ако икономиката се върне към предишното си състояние до Великден, 12 април. Обаче, според турския всекидневник вестник „Миллиет“ (25.03.2020), държавният секретар по отбраната Марк Еспър смятал, че регресията на епидемията от коронавирус ще отнеме 8-10 седмици.

Напълно възможно е и след отварянето на ГКПП и възстановяването на въздушния, сухопътния и морския трафик от и към България,, отново да ни бъдат внесени коронавируси от чужбина. Това вече се случи в Китай.

Светът е голям и опасности дебнат отвсякъде. Обаче, България не може дълго да издържи в изолация и пак ще заживеем на тръни, очаквайки като осъдени на смърт поредната вълна на епидемията. Според най-оптимистичните прогнози на видни вирусолози, ваксина срещу коронавируса може да има най-рано след една до две години. В момента лекарите се опитват да се борят с вируса с лекарства срещу Ебола, СПИН, малария и други, чиято ефикасност срещу коронавируса не е клинично доказана. Остават карантината, социалната изолация и молитвите към Бога. Добре дошли в 15-ти век!

А епидемията няма да чака!

След като наличните инфекционни отделения в големите софийски болници изчерпиха капацитета си, от Националния оперативен щаб обявиха, че ще предложат на министъра на здравеопазването да задължи всички болници да разкрият отделения за лечение на коронавируса. Само че откъде ще се вземат лекари и медицински сестри за тях при настоящата тясна специализация по всичко друго, освен по вирусология и интензивно лечение? Нали медицинските кадри във Втора градска болница и Белодробната болница в София отказаха да лекуват болни от коронавирус, защото не се чувствали подготвени и защитени. Едва ли обещаните от Борисов 1000 лева ще ги убедят в обратното. А епидемията няма да чака управляващите и медиците да се подготвят психически и физически за генералното сражение с COVID-19.

На 23 март, когато се събудихме под снежна пелена, броят на заразените с коронавирус в световен мащаб достигна цифрата 339 041 човека, този на починалите – 14 705, а на възстановените – 98 799. След Китай, в който заразените бяха 81 439, се нареди Италия - с 59 138 заразени и 5476 починали. Третото място заеха САЩ – 35 211 заразени и 471 починали. Четвъртото и петото място окупираха Испания и Германия с 28 768 и 24 873 заразени и съответно 1772 и 94 починали. Въпреки относително по-малкия брой на заразените във Франция - 16 243 души, броят на починалите там беше 676 души, включително по един умрял от коронавируса в Гваделупа и Мартиника. Феноменът Германия продължава да буди удивление, без някой да може да обясни логично малкият брой на починалите от COVID-19.

На 23 март, ден преди първия брифинг на наскоро създадения експертен Медицински съвет, който ще дава на премиера алтернативни на Националния оперативен щаб оценки и препоръки. (Ситуацията с коронавируса на Балканите вижте в таблицата.)

Сутринта на 24 март броят на доказано инфектираните с коронавируса в България нарасна на 202, вечерта достигна 220, а на 27 март сутринта те вече бяха станали 293. В Турция на 24 март министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа обяви за починали 37 души, които на 25 март станаха 44, а на 27 март – 59. Броят на заразените беше нараснал от 1872 на 2433, като към починалите се добавиха още 50, изгубили живота си в 8 други страни по света. На 27 март броят на доказано заразените по света надмина 532 000, а този на починалите-20 000. С над 85 991 потвърдени случаи на коронавирусна инфекция САЩ задминаха Китай (81 872), докато Италия все още е страната, която изпреварва Китай по броя на починалите – над 6000. От началото на епидемията, до 25 март, във Франция починаха 1100 души, които на 24 март бяха „само“ 860. Към 27 март потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Германия бяха 42 288 (увеличение с 5780 само за едно денонощие), а броят на починалите стана 253 (увеличение с 55).

Италия обаче получи помощ с лекари и медицински сестри от Русия и социалистическа Куба, в която към 23 март имаше само 35 заразени и 1 починал. Според една публикация в турския вестник „Миллиет“ (24.03.2002) 40 000 кубински лекари работят в 77 страни по света. Бразилия, която преди време беше изгонила кубинските лекари, сега ги молела да се върнат. А в САЩ Доналд Тръмп поиска помощ от… Южна Корея! Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо се разбунтува срещу Тръмп, като му написа: „Когато аз имам нужда от 30 000 апарата за обдишване, вие ми изпращате 400. Какво мога да направя? Тогава вие определете 26-те хиляди, които ще умрат!“


Според съобщение, публикувано в турския вестник „Миллиет“ на 26 март, за да се защитят от коронавируса медицинските сестри в Ню Йорк надявали… торби за смет!

Само ЕС се опитва да си пререже сам пъпната връв като след печалния опит с Италия се съсредоточава върху намирането на собствени решения срещу коронавируса. В знак на солидарност Германия е прехвърлила на своя територия 47 болни от коронавирус италианци. Нека всеки да си направи изводите сам.

Що се отнася до

ситуацията в България,

тя не е нито положително, нито отрицателно изключение от общата тенденция в ЕС и света. Хвалбите на Борисов, че сме били пионери в налагането на строгите мерки за борба с коронавируса, са силно преувеличение на собствените ни достойнства. Нито големите европейски, африкански или американски страни, нито страните с мащабите на нашата, имаше защо да изучават българския опит, при положение, че можеха да черпят ноу-хау от Китай и Южна Корея. Да не говорим, че някои от по-крайните мерки могат да се окажат по-вредни от болестта. Достатъчно е човек със сърце да се постави в положението на самотните и болните възрастни хора, чиито деца са емигранти в чужбина, или не могат да стигнат до тях заради наложената карантина и блокирането на входовете на областните градове. Оставени на милостта на службите за социален патронаж, на БЧК и на доброволците, те не могат нито да си получат пенсиите, нито да си платят сметките за ток, вода и отопление. И, преди да ги споходи коронавирусът, може да умрат от самота, студ, глад и отчаяние. Психясването на нацията е следствие от тридесет годишното безхаберие на управляващите, като 1/3 от тези „години, изядени от скакалци“ се падат на правителствата, ръководени от Бойко Борисов. Последният кабинет „Борисов-3“ ще се запомни не с реформи, а с кризи и скандали. Епидемията на коронавируса е само върхът на айсберга, под който зрее бъдещата икономическа криза и свързаните с нея безработица и фалити на фирми. Опитите на премиера да обяснява неща, които са неясни за самия него, ме кара да цитирам написаното от Фридрих Ницше в „Тъй рече Заратустра“: „Не само този лъже, който говори въпреки своето знание, а тъкмо онзи, който говори, въпреки своето незнание“. И този кабинет „орел, рак и щука“, ръководен от подобен „експерт по всичко“, щеше да преследва авторите на неверни информации, ако НС беше отхвърлило президентското вето!

Откакто, подобно на Съвета на ЕС, Министерският съвет започна да заседава и да решава по видеоконферентна връзка, сме спокойни за физическото здраве на министрите. Боим се обаче, че те са повярвали на собствената си оптимистична пропаганда и асоциализацията, която препоръчват на простосмъртните, ще ги докара до „коронопсихясване“, подобно на управлявания от тях народ. Така поговорката „Бог високо, цар далеко“ може да замени девиза над входа на Парламента „Съединението прави силата“.

Бог да пази България!


 

Още по темата