Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 11 (17 март 2020) ОТМЪЩЕНИЕТО! ЗАЩО РУСИЯ СВАЛИ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА?

ОТМЪЩЕНИЕТО! ЗАЩО РУСИЯ СВАЛИ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА?

Е-поща Печат PDF

Глобалната икономическа криза вече бушува с мощ и главно - време е да я оглавим и да използваме всички възможности, които тя отваря. Бонус е хубавата възможност да си поиграем с някого за нещо.

Гудбай, Америка!

В класическата западна политическа наука разпадането на Съветския съюз се описва като логичен резултат от комбинация от няколко хитри външни манипулации, провеждани от колективния Запад под командването на екипа на Рейгън, които доведоха до лавинообразно нарастване на икономическите проблеми на Съветския съюз и вътрешни разногласия в съветския елит. В комбинация с умората на населението от остаряла идеология, тези предизвикателства доведоха до самостоятелното разглобяване на първата социалистическа държава на планетата.

Манипулацията

означава преди всичко блъфиране на Рейгън със СОИ (Стратегическа отбранителна инициатива), благодарение на което СССР навлиза все по-дълбоко в надпреварата с въоръжаването, която беше твърде скъпа за него през 80-те години, и срива на цените на петрола (основният източник на петродолари за съветската икономика), който САЩ организираха с помощта на Саудитска Арабия, умело спекулирайки с ислямистката солидарност, подхранвана от войната в Афганистан.

Това тълкуване на събитията е не само значително опростенческо, но макар и чудовищно опростено - то е доста подходящо за обучение на нови войници на глобализма.

Това идва да ни покаже, че скъпите задгранични партньори не са си направили изводи от реалната история на разпада на СССР - и това е добре.

Историята е хитруша и би било много смешно да се прочете в учебниците на бъдещето как колективният Изток, воден от Путин, за първи път блъфира Съединените щати в безсмислената и твърде скъпа за Америка от 2020 г. (с трилионния си бюджетен дефицит) надпревара с въоръжаването и то в момент, когато американските елити изгубиха единство, фондовата борса се пропука по шевовете, губейки 15% седмично, а Русия свали цените на петрола - и с тях тушира икономиката им.

Накратко, Путин е действал със САЩ по същия начин, както Рейгън със СССР.

Този възглед за това, което се случва сега, би бил не по-малко опростенчески, тъй като хората обикновено обичат символите, а политиците най-вече.

В момента обаче трябва да отговорим на въпроса –

защо в петък, 6 март 2020 г., Русия свали цените на петрола?

Но да започнем с фактите:

1) В началото на 2020 г. Русия има излишък в бюджета си, съставен по цена на барел петрол 40 долара. Към 1 март 2020 г. златните резерви на Русия се оценяват на повече от 570 милиарда долара.

2) В началото на 2020 г. Саудитска Арабия има бюджет, който би се освободил от дефицит със средна годишна цена на петрола от 85 долара за барел. Златните резерви на Саудитска Арабия в началото на 2020 г. се оценяват на малко над 500 милиарда долара.

3) Съединените щати в началото на 2020 г. имат бюджет, който не  зависи от цените на петрола, но има повече от трилион дефицит, а с разходите са от 4,7 трилиона. долара. В комбинация с най-големия държавен дълг - около 23,4 трлн. долара - съществуването на тази държава се крепи само от прословутата „печатница“ на ФРС и контрола върху петродоларите. Златните резерви на САЩ на този фон изглеждат и са в рамката на статистическата грешка.

4) В началото на 2020 г. две трети от обема на произвеждания нефт в Съединените щати представлява т.нар. „шистово“ масло. Днес американските ведомства започват да блъфират, че разработването на шистов нефт щяло да престане при цена от 25 долара за барел. Това обаче прилича повече на неуспешен опит за предотвратяване на паника на борсата. Тя би била катастрофична, на първо място, защото чудовищната степен на заемозадлъжнялостта на  компаниите, занимаващи се с производство на шистов нефт, е известна на всички финансисти.

5) Освен това към нея се прибавя вече съществуваща паника в американските борси предизвикана от непрекъснатия спад на всички индекси и капитализации през последните три седмици, причинен или от страха от коронавируса, или от опита да бъдат „издухани“ финансовите балони под иначе правдоподобно извинение - "Корекция".

Предвид всички горепосочени факти, лично на мен ми се струва, че решението на Русия да свали цените на петрола е абсолютно прагматично. И то има три основни цели:

а) засилване на контрола над Близкия изток, правейки Саудитска Арабия по-зговорчива и управлявана;

б) преминаване във вътрешен план към следващия етап на заместване на вноса и отделяне на икономиката от влиянието на петродолара;

в) унищожаване на конкурентите за нефт и газ в Съединените щати - силно кредитираните "шистови" компании, а като бонус, строшаване гръбнака на камилата на американската икономика и следователно хегемонията на долара.

Всичко това заслужава да бъде подчертано. Днес, 9 март 2020 г., в 17.30 часа по московско време, е началото на търговията в източните Съединени щати, когато акциите на основните производители на „шистов нефт“ започнат да се наливат. Струват си те да бъдат следени - Pioneer Natural Resources Co., Whiting Petroleum Corporation, Occidental Petroleum Corporation.

Освен това особено важен е показателят за броя на активните сондажи в САЩ, но тъй като  той има известна инерция, ще бъде актуализиран едва в края на седмицата.

Сривът на капитализациите на тези фирми вероятно ще отведе американските борси още по-надолу в бездната на една неминуема и неконтролируема криза.

Решението на Русия да свали пазара на петрол е всъщност решение да бъде фактор в управлението на световната икономическа криза и да извлича максимални бонуси при нейното приключване. И с пълно право. Образно казано, ние трябва да получим максимума при споделянето на „американското наследство“. Ние имаме не само моралното право на това, но и всички подходящи ресурси: здрави финанси, все по-независима икономика, с нас е „световната работилница“ - Китай, както и други съюзници, армия, флот и руската гвардия.

Аз съм истерик, който поради колебанието на курса на долара провалих пътуването си, за среща с коронавирус в Испания или Италия. Препоръчвам на всички да се успокоят и да посетят, например, Карелия или езерото Байкал.

Останете с нас - светът никога няма да бъде същият. Руското слънце изгрява - бавно, но стабилно.


Източник: Поглед.инфо


 

Още по темата