Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 15 (14 април 2020) КАКВО ВБЕСЯВА ДОБЕРМАНИТЕ НА ВЛАСТТА?

КАКВО ВБЕСЯВА ДОБЕРМАНИТЕ НА ВЛАСТТА?

Е-поща Печат PDF

За някои наблюдения върху антипрезидентския Коментариум


Напоследък у нас, във връзка с извънредното положение, интензивните мерки за медийно карантиниране на президента Румен Радев надминаха тези в борбата срещу CoV. Няма негова публична изява, било обръщение към нацията, интервю или пресконференция, която да не успее тутакси да разлае съвсем по павловски условнорефлексивните „свободни“ медии. Кресчендото например в някои недодялкови сайтове достига до такива ПИК-ови стойности, при които Ива Николова направо заплашва да скочи от перваза, а Илиана Беновска да си свали противогаза.

Вътревидовата конкуренция кой да е по-фронтмен в атаката срещу държавния глава, е особено ожесточена, тя придоби социалдарвинистки характеристики, а залогът е голям, защото кризата неминуемо ще доведе до рязането на живо братовчедско месо в меродавните правителствени официози и секването там на волни хонорароформиращи дарения.

В тази представителна извадка на разпаднали се медийни аспекти и прочее инфекти и инсекти, на особено внимание се радва Калина Андролова, божем публицистката с „Картие“ на ръката. Незапознат човек би си помислил, че Нейна скромност е говорител на президента, щото час по час за него глаголи в личната си ФБ-страница, а после е обилно препечатвана в най-рейтинговите медии на казионния Коментариум. Ние няма подробно да се връщаме към политкатунарстването на госпожичката в най-ново време, само ще припомним, че когато Румен Радев провеждаше предизборната си кампания, тя като член на кръжока „Чук и Гек“, тогава имаше друго мнение за генерала. Предполагам с очаквания за кариера на „Дондуков“ 2. Но не би! Нъц! Греда! Но нека да се насладим едно към едно на сегашното й мнение (извадки).

9 април, веднага след участието на Радев в предаването на бТВ „Питай президента“: „Тази вечер видях един напълно безпомощен човек, дълбоко объркан, непрекъснато противоречащ си, политически некомпетентен... Опитва да се вкопчи в някакви популистки клишета за бунтове и бедност, но... Трябва да си много деинтелектуализиран, за да не схванеш, че това е неточният човек на неточното място в най-лошото възможно време...“.

6 април, по повод обръщението на кралица Елизабет II към британците: „Ето, така се прави, когато имаш стил и обич към нацията. Вдъхва се увереност, подчертава се, че това е един горд и успешен народ, успокоява се, че всичко ще бъде наред. И че бъдещето ще е добро. Дори Радев да гледа това обръщение към британската нация (в което се съмнявам), пак няма да може да осъзнае колко далеч е от профила на един нормален политически ръководител, какъвто президентският му пост предполага да бъде. За 4 години Радев не можа да превъзмогне случайността на появата си в политиката...“.

3 април: „Цял свят е в извънредно положение, половината човечество е в карантина, само глупакът от „Дондуков” 2 не спира да бръщолеви... Само си представете как той щеше да реагира на тази криза, ако беше на власт. Направо е плашещо да го слушаш. Пълна неадекватност. Безотговорност! Прикрита зад "уж грижа" за засегнатите от мерките. Популист кретен!“.

Да, приятели, това е мнението на една от многото дурналистки, които в момента се опитват да ни убеждават колко е полезна фашизацията на обществото. Пет пари не чинят нефелните й плюнки по президента, който е легитимно избран от стотици хиляди избиратели, а тя... тя е просто търсеща популярност драскачка, която си е въобразила, че е по-мъдра от повечето българи. Ама мъдрост с мачкането на нечии чаршафи не се придобива, за това се искат други таланти.

Не по-назад от дурналистите във вътревидовата борба за оцеляване, а също и на първа линия в атаката срещу „Дондуков“ 2, са и някои от обичайно заподозрените

социологически агенции на повикване,

които редовно ни пробутват студени кебапчета и топла бира с муха в халбата. През миналата седмица по бТВ от „Тренд“ почти подмокрени ни съобщиха: „Расте рейтингът на премиера в условията на извънредно положение“. Ерго, задминал е най-сетне този на президента Радев.

За достоверността на трендовото изследване ще цитирам авторитет в социологическите проучвания и емпиричния социологически анализ – доц. Антоанета Гетова: "Числата ми го говорят" продължава, тоя път с политически оттенъци. В началото на видеоматериала (по бТВ) журналистът съвестно изчете характеристиките на социологическото изследване - както и трябва да бъде, но бТВ трябваше да го напишат и в текста извън видеото. Както и да е, в обяснението как са направени интервютата се прокрадна съмнителното "онлайн интервюта". За незапознатите - правенето на представителна извадка на населението онлайн е много трудна задача. Не казвам невъзможна, защото в Естония например е възможно, макар и също да е трудно. От една страна, има цели групи, които са изключени от интернет, но това е първият проблем. Вторият е тези, които са включени, как ще ги намерите - в момента у нас поне по методологията на спазване на принципа на случайния подбор, осигуряващ представителност, е на практика невъзможно. Ако „Тренд“ са намерили такова ноу-хау, трябва да го патентоват, защото несъмнено ще станат богати. По-вероятната версия обаче е, че извадката не е представителна (нещо което „Тренд“ са пропуснали да уточнят) и

не отразява вярно настроенията на генералната съвкупност на българското население

или нека да го кажем по-скоро, че не е в състояние да гарантира, че я отразява. Хитро, колеги, хитро. Нека заблудените си мислят, че изследването е представително: така хем сме чисти социологически, хем ще излъскаме поизцапания имидж на правителството. ГенЯлно!!!

Читатели на „Нова Зора“, някой нещо да не разбра?! Мерси! Разбира се, диктатурата на антипрезидентския коментариат не би била завършена без постоянните абонати на т.нар. национални телевизии, след чиито сутрешни блокове човек, за да остане жив, трябва да ги изгледа здрав. Тук палмата на първенството държат астралните близначки – професорките Антоанета Христова и Татяна Буруджиева, чиято основна задача е да придадат на антирадевото говорене академичен стил и научна обоснованост.

За десерт, населението всекидневно, по два пъти, е облъчвано от брифингите на Кризисния щаб, в който няма нито един специалист по кризисен PR, и чиито сводки допълнително поразяват менталното здраве на хората. След един такъв вечерен брифинг, за да се успокоите, е по-добре да си пуснете някой филм на ужасите или да прочетете роман на Стивън Кинг.

Паноптикумът на антипрезидентското говорене от медии, социолози, политолози и кризисни щабове, е с една добре криптирана цел – продуциране на страх у населението, което само да пожелае въвеждането на още по-строги ограничения върху неговите граждански права и свободи, фиксирани в Конституцията, за които президентът алармира неведнъж от деня, в който бе обявено извънредното положение у нас. Това е разгаданата енигма на далеч простиращата се цел на управляващите и придворните им медии – въвеждането на един рафиниран, модифициран авторитарен режим с неограничен мандат и подписан празен чек от парламент на повикване.

Срещу реализирането на тази цел е и каузата на Радев, генералът на надеждата и президентът на съпротивата срещу статуквото. Затова е и толкова голяма яростта връз него.


 

Още по темата