Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 15 (14 април 2020) ЛЪЖИ И ИСТИНИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

ЛЪЖИ И ИСТИНИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

Е-поща Печат PDF

Германският държавен деец и  първи канцлер на единна Германия Ото фон Бисмарк (1815-1898) преди повече от два века заявил: „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”. Ако трябва да допълним Бисмарк можем да кажем също, че се лъже и по време на пандемия. Нейното главоломно разрастване изкуши почти всички политически лидери на Запад да послъгват относно възможностите на иначе съсипаното  от неолибералния пазар здравеопазване. Лъжата лъсна, защото се видя, че пандемията в собствените им страни стана катастрофална. Но използват плашилото на коронавируса, те започнаха с него да оправдават неудачите и грешките в собственото си управление. Тези пък от „Новата” Източна Европа, освен това, използват и ситуацията, за да прикрият корупционни управленчески практики и щения за еднолични режими и диктатури. Поради това не можем в български условия да твърдим, че нашата власт е първооткривател на лъжата в политиката. Ако трябва да бъдем точни, лъженето като акт на умишлено съобщаване  на невярна информация, е толкова стара практика, колкото самата човешка раса. Факт е обаче, че поради безнаказаност и неглижираност, лъжата в политиката през последните 11 години управление в България, се стигна до патология. Поведението на патологичното лъжене е документирано за първи път в медицинската литература от немски психиатър Антон Делбрюк през 1891 г. В своите изследвания той пише, че това е психологическо разстройство, при което човек лъже принудително до такава степен, че е способен да вярва в собствените си лъжи. Това психологическо разстройство той нарича “pseudologia phantastica”. И без да сме специалисти в тази сфера можем вече с увереност да твърдим, че  това е най-точната диагноза на днешното българско управление. До това заключение неминуемо стига всеки трезво мислещ човек като гледа и слуша с каква емоция и страст министър-председателят и неговите депутати в парламента,

защитават своята най-голяма лъжа

за истинското положение в страната, което най-общо и най-меко казано, е упадък във всички сфери. Според световната и европейска статистика, през последните 10 години, България завоюва първенство по всички негативни показатели в ЕС и света: корупция, бедност, замърсеност на природата, неграмотност, сива икономика, липса на свобода на словото и върховенство на закона, смъртност, ниска продължителност на живота и отрицателен прираст на населението... На фона на тези челни места на страната по упадък, министър-председателят ни обаче продължава безогледно да твърди и да внушава измамната представа, че България едва ли не благоденства.  Цялото близо 11-годишно управление на кабинетите „Борисов” се характеризират с две особености: Първо – то се осъществява на принципа проба-грешка, което е видимо следствие от ниския професионален и интелектуален капацитет на управляващите. При възникване на грешка след пробата, което почти винаги се случва в практиката на това управление, вината за грешката се вменява винаги на „комунистите”, на предишното управление и на опозицията. Проба-грешка в този дух бе и декларацията на премиера - „отказваме се от Еврозоната”, в края на февруари - „Кандидатстваме за Еврозоната” на 10 март.

Второ, което произтича от първото: стремежът на властта за отлагане на  възникналите сложни икономически, социални и всякакви други проблеми

става все по-видима и изобличителна тенденция.

Когато обаче това вече е невъзможно да бъде прикривано, в ход влизат противопоставянето, зле скроените лъжи и схеми, както и приемането на неадекватни решения.  Най-ярко и болезнено този стил на управление се открива при сегашната здравна и икономическа криза.

Уволнението на Главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и целият й директорски борд, за отпуснатия от ББР кредит в размер на 75 млн. лв. на фирмата с приходи от 2000 лв. „Свети Георги Груп“, свързана с дружеството за събиране за дългове „С. Г. Груп“, е също показателен пример за такъв стил на управление. Ръководството на банката бе уволнено, едва ли не в ефир, но парите останаха там, закъдето бяха предназначени… А те можеха да дадат глътка свеж въздух на малкия и средния  бизнес, който фактически пострада най-сериозно от пандемията от коронавирус, защото ББР е създадена именно с цел да помага на бизнеса от този формат.

Войната срещу невидимия враг, който бил създаден от „някаква гад” (думите са на премиера), започна с обявяване мерките на правителството на зрелищен  брифинг на 24 .03.

Малко свързаният с темата 70-минутен монолог на Борисов бе изпъстрен с абсурдни примери от собствената му „страдалческа” биография,

хвалби затова, че отново сме  първенци в Европа по взетите ефективни мерки,

и всичко това, гарнирано със съмнително достоверни факти и плашене на ошашавените зрители.

На първо място, нито сме първи с мерките срещу коронавируса, нито сме най-успешните в Европа (най-успешни се оказаха Германия, и Австрия, а в света - Южна Корея и Китай); нито пък някой от лидерите от ЕС и държавите-членки ни е похвалил. Точно обратното. Само оценката на президента Радев и коректива на властта, в лицето на опозицията - Коалиция „БСП за България”, както и  преобладаващата част от общественото мнение, показаха, че мерките са по-скоро закъснели, хаотични и частични. В областта на икономиката тези мерки, по мнение на бизнеса, дори са ощетяващи и вредни. И действително, денонощното облъчване от премиера, националния щаб за борба с коронавируса и жадните за сензации и трупове „правилни” медии, броенето на умрелите в световен мащаб, на заразените, които манипулативно се обявяват за болни, умишленото премълчаване броят на оздравелите, не допринася с нищо за действителна борба с коварния вирус, а само засилва недоволството, паниката и страха у хората.  На 28 март, мъж от Ямбол, демонстративно счупи телевизора си на Общинския пазар в града като протест срещу шизофреничните и непоносимите вече за психическото здраве на хората пропагандни медийни манипулации на властта и националните телевизии. Мъжът бе задържан за 24 часа, заради "хулигански действия, изразяващи се в чупене на телевизор и призив същото да бъде извършено и от други граждани", съобщиха от прокуратурата в Ямбол.

Обратен ефект и реакция се получи и от необмислените и въведени от правителството големи глоби за нарушителите на само изолацията. Те се оказват непосилни за плащане, поради ниския жизнен стандарт на българските граждани.

След инфарктното приемане на президентското вето по част от Закона за извънредното положение, премиерът Борисов и правителството му бяха принудени да предложат и някои

половинчати икономически мерки,

обявени за подкрепа на бизнеса и най-уязвимите слоеве, но фактически реално бяха предвидени средства само за допълнително възнаграждение на работещите в сферата на здравеопазването,  МВР и в Министерство на отбраната, които са на първата линия в битката с епидемията от коронавируса. Липсват всякакви мерки за борба с вихрещата се спекулата на пазара.

За сметка на това обаче мерките ограничаващи демокрацията като разпускане на парламента, свободата на личността и словото, са пресилени и гарантиращи възможността на управляващите да мачкат по свое усмотрение несъгласните и онези, които си позволяват да критикуват тяхната политика. Те откриват и възможността министър-председателят да управлява еднолично, нещо за което отдавна е подозиран. Този уклон на управляващите в България и някои други източно европейски страни като Унгария например, беше осъден от „началниците” в  Брюксел. На 31.03. председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Извънредните мерки за борба с коронавируса не могат да се използват като предпоставка за посегателства върху демокрацията и най-вече върху свободата на личността и словото.” Тя дори обеща този проблем да бъде обсъден на специално съвещание на Еврокомисията и да се вземат необходимите мерки. Така балонът с хвалбите на Борисов, че началниците от Брюксел одобряват неговите мерки, се спука. За негов ужас авторитетният вестник „Льо Монд” даде за положителен пример президента Румен Радев, който наложи вето срещу Закона за извънредните мерки на правителството засягащи правата на човека и свободата на словото.

Що се отнася за приноса на премиера за нулевата миграция по нашите граници, основана на личното му приятелство с Ердоган, той,  меко казано, е спорен по една проста причина, която може би е все още неизвестна на нашия премиер и неговия съветник по турските въпроси Вежди Рашидов.


Тази причина е азбучното дипломатическо правило, че в политиката и междудържавните отношения

приятелство няма - има само интереси.

И президентът Ердоган доказа, че се придържа строго към това правило нещо, което и руският, и сирийският президенти, го изпитаха на свой собствен гръб. За сведение на премиера и неговия турски съветник, до преди войната в Сирия Ердоган наричаше сирийския президент Башар Асад свой брат и те заедно посрещаха празници, ходеха си по семейному на гости и на почивки.   „Братството” обаче беше до момента, в който Асад реши, че не е целесъобразно една тръба от нефтопровода да мине през Турция. Гръцкият мигрантски коридор бе избран от Ердоган не случайно, нито пък, за да угоди на Борисов, а най-вече, за да бъде наказана Гърция, заради твърдото й намерение да се възползва от даденото й международно право да проучва и разработва континенталния шелф около гръцките острови, в близост до турския бряг. Ердоган стриктно и ревностно защитава националните и възродените неоосманистки интереси на Турция. България е част от тези интереси, но в момента българския мигрантски коридор не е на дневен ред. Това е обяснението за  нулевата миграция. Ако обаче не бяхме подарили на Турция правата върху газопровода „Турски поток”, или пък най-вече, ако в Черно море, по талвега на граничната ни река Резовска, бяха открити наши нефтени находища, нещата щяха да са диаметрално противоположни.

Голословни се оказаха и уверенията на премиера за мерките в социалната сфера.

Освен потребителски заеми от 1500 лв. за останалите без работа - досега друга реална мярка няма. Ако обаче трудните ситуации от живота на обикновените хора, свързани с  безработицата и безпаричието, могат да се преборват със заеми, това не е нищо друго освен цинизъм.

И тъй като правителството на Борисов управлява все едно, че все още живеем в ерата до интернета,  е редно да напомним какви социални и икономически мерки приеха правителствата на държавите, които по думите му „не се справиха с мигрантската вълна и са изправени пред изключителни трудности, да не кажа катастрофи. В случая, той явно имаше предвид Гърция, заради това ще си позволим да представим мерките в тази страна, която спря с помощта на своята армия бежанската инвазия – една добре обучена и платена армия от терористи, които използваха ужасяващи джихадистки методи и тактики за проникване на гръцка територия.

Сега да се върнем на мерките, които бяха публикувани от тиражния гръцки вестник „Етнос” на 24.03. В най-общи линии те се заключават в следното:

А. Мерки в помощ на работниците и   служителите, които са временно спрени от работа в предприятията:

- Обезщетение от 800 евро, което е безвъзмездно, необлагаемо и не се компенсира.

- Спиране на плащането на данъчни задължения, включително и вноски на разсрочено плащане.

- Пълно покритие на застрахователните им дългове върху номиналната им заплата за 45 дни.

- Предоставяне на 25% отстъпка от  установени данъчни задължения, ако са платени на тяхната изискуема дата.

- Спиране на плащанията на банкови задължения към банките за  кредитополучателите.

- Плащането на 60% от наема за жилищата  на служителите и работници във временно спрени от държавата компании.

- Забрана за съкращения и клауза за задържане дори в случай на спиране на заетостта.

Б. Мерки за останалите без работа

- Спиране на плащанията по банковите задължения на получилите кредити.

- Временно спиране на плащането на данъчни задължения, включително и вноски на разсрочено плащане.

- Удължаване на редовното изплащане на обезщетение за безработица, както и дългосрочно обезщетение за безработица и обезщетение за останалите без работа самостоятелно заети лица (т.нар. „маргинали” от нашия финансов министър)  за 2 месеца за тези, чието право на субсидия е изтекло или ще изтече през първото тримесечие на 2020 г.

- Обезщетение от 800 евро за тези, които доброволно се пенсионират или са уволнени от 1/3/2020 до 20/3/2020, ако не получават обезщетение за безработица.

В. Мерки касаещи бизнеса

В случай на  засегнати предприятия или на тези, на които държавата временно е спряла дейността им, се предвижда:

- Спиране на плащането на данъчни задължения и вноските  по данъчни задължения.

- Спиране на плащането на застрахователни задължения и вноски по договори за застрахователен дълг.

- Удължаване на срока за плащане на текущите осигурителни вноски за месеците февруари и март 2020 г., които могат да бъдат изплатени съответно до 30/9/2020 г. и 31/10/2020 г.

- Тримесечно удължаване на срока за изплащане на вноски по активи на фирми-работодатели, които са дължими на 31/3/2020 г. и на всички следващи месечни вноски по  договорите.

- Предоставяне на 25% отстъпка от сертифицирани данъци на фирмите (без ДДС) в случай, че данъкът е платен в първоначално предвиденото време.

- Спиране на плащанията на банкови задължения към банките за постоянния бизнес по ДДС.

- Изплащането на 60% от наема на търговския недвижим имот на временно спрени от държавата фирми и магазини.

- Подпомагане и облекчаване на финансовите схеми на подлежащото на връщане авансово плащане от бизнеса с удължен срок на погасяване и гратисен период.

- Участие на държавата в специални схеми за финансиране на лихвени проценти за актуални бизнес заеми, гаранции за  бизнес и инвестиционни заеми с лихвени субсидии.

- Възможността за плащане на великденския бонус на служителите на фирмите остава и се разтегля във времето  до лятото.

Както е видно от горните мерки и противно на

неистините изказани от нашия премиер,

гръцкото правителство реално подпомага най-уязвимите от епидемията с коронавируса, включително и с великденски бонус в задаващата икономическа криза и не прилага „шменди капели” по отношение на  бизнеса.

Според доклада на Институтът по труда  в ЕС (GSEE) и Конфедерацията на европейските профсъюзи, с все по-голяма сила се изправя въпросът за компенсиране на трудещите се, които временно няма да работят по време кризата с коронавируса в Австрия например:

а) изплащане на 90% нетна заплата за тези, които получават до 1700 евро бруто,

б) плащане от 85% за тези, които са получават от 1700 евро - 2685 евро,

в) 80% за тези, чиито заплати са в рамките от 2685 евро - 5370 евро.

Подкрепата е валидна за 3 месеца, без да се посяга на платените отпуски  с възможност за допълнително удължаване от още 3 месеца.

За сведение на нашите управляващи, в доклада на двете авторитетни европейски институции, публикуван на 09.04. т.г., информацията за мерките в България е сведена до само едно изречение „Обсъжда се да се вземе временна мярка за отпускане на 60% от заплатата на служителите за период до 3 месеца”.

На фона на казаното дотук  вече не е нужно да гадаем какъв ще е резултатът от предложените от правителството мерки в борбата срещу напиращата сила - здравна, социална и икономическа криза  – катастрофална задлъжнялост на държавата, фалит на бизнеса в обслужващата сфера и туризма, масова безработица (до днес са 62 000, а според експертите, ще стигнат двойно повече), и ескалиращо обедняване на народа. Много малко време остана министър-председателят Борисов и подопечните му депутати,  да прогледнат и да се освободят от самозаблудите, да приемат истината и да коригират политиката си.

Иначе, както предупреди президентът Радев, "гладът ще надделее над страха и има риск последствията да бъдат разрушителни".

Публичното чупене на телевизора в Ямбол, е само първата стихийна реакция.


 

Още по темата