Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 15 (14 април 2020) ГЛОБАЛНИ НЕОЛИБЕРАЛНИ ДЕКОРИ И ВИРУСНА РЕАЛНОСТ

ГЛОБАЛНИ НЕОЛИБЕРАЛНИ ДЕКОРИ И ВИРУСНА РЕАЛНОСТ

Е-поща Печат PDF

Вирусно торнадо започнало от Китай отнася красивите замъци конструирани от западната неолибералната идеология, които на практика се оказаха театрална бутафория, а както режисьори така и архитекти нито се виждат нито се чуват. Всички поголовно - под карантина. След торнадото, нормално, ще започне разчистването на терена, който може да се окаже малко странен - замъци няма, а са се появили нови новенички огради навсякъде. Казват били необходими за спиране на торнадото.

И парчета от бутафориите, парчета навсякъде. Ето и някои от тях.

Оказа се например, че невидимата ръка на пазара създава пазарната медицина, която си е жива и здрава, а  що се отнася до здравеопазването, там е така, малко комплицирано.

Доживяхме Русия да помага със здравен  военен десант на натовски държави.

Супер медицина и супер фармация има, а здравеопазване се оказва, че може и да няма.

Американката Дани Аксини, заразена от корона вируса, по чудо остава жива и сега има да плаща за болнично лечение 35 000 долара. Вече като безработна. За тях застрахователните компании плащат само теста (900 долара), но не и последващо лечение. Американският президент г-н Тръмп има идея да въведе държавна медицинска застраховка за всички безработни. Благодарение на вируса, разбира се. Без него силно мирише на социализъм. Прави впечатление радикалното обезмирисване на факта, че конгресмени, сенатори и съпътстващи чиновници имат презряната от всички истински неолиберали лукративна държавна медицинска застраховка.

Пазарна икономика има, а народно стопанство (стопанство за народа) може и да няма. Има внос на стоки, главно  от Китай произведени там от некитайски компании. Транснационалните корпорации не можели да се справят с вируса и трябвало да бъдат спасявани от държавата. Предпочитали кеш.

Колкото си по-богат толкова повече си бил социално отговорен. Пример: милиардери-социалисти. Оказва се, че има такива. По собствени твърдения. Аз знам за Бил Гейтс и Марк Цукербърг. В Невада за болните без жилища на асфалта са очертани с боя правоъгълници, които "наемателите" нямат право да напускат. Най-строга социално отговорна карантина. Лежи там и не мърдай!

Евроатлантическа солидарност: американци в Китай, според френския Liberation, плащат за противовирусни маски кеш, двойно, и без да проверяват стоката, прекъсвайки  вече договорени и платени доставки за Франция. America First!

На мястото на  огромните красиви билбордове с т.нар. западни неолиберални ценности, след вирусното торнадо ще могат да се намерят само малки етикети написани на ръка с истинската  стойност на нещата. И ехидната усмивка на Оскар Уайлд: "Днес хората знаят цената на всичко, но не и стойността на каквото и да било."

Къде са разните там вегани, ЛГБТ-та, воините срещу Харви Вайншайн и представителите на 148 вида джендъри? Притихнали, смирени и в карантина? Какво стана с идеята, че човешкото тяло е предразсъдък,  че не е важно какво става с него? Че човешкото тяло е като глината за един скулптор - месиш, мачкаш, пиеш хапчета, това отрежеш, онова пришиеш...? Че е истина само това, което ти си мислиш за себе си? Че ти си това, за което се смяташ?  Че са важни само интелектуално дефинираният индивидуализъм и самовъображаемата значимост?

Тука малка скоба за човешкия ум във връзка с предходното. Знаете ли какво днес мислят американците? Според сенатора от Луизиана Джон Нили Кенеди (John Neely Kennedy) те считали, че мозъкът е удивителен орган. Вашият мозък, например, е удивителен орган. Той започвал да работи още в утробата на майка ви  и не спирал дейността си до момента до избирането ви в Конгреса на САЩ. Този случай, а и други подобни, навяват на мисълта, че може да има известни компликации с мисленето, така в по-широк мащаб, а и по-специфично, с това кой за какво се мисли.

Оказа се, че

за вируса няма никакво значение дали си сигурен, че си джендър номер 5, 55 или 105,

дали си демократ или републиканец, русофил или рософоб. За него е фундаментално важно само едно - дали си човек или не. Е, правел малка разлика между Адам и Ева в полза на дамата и толкоз! А най-голяма опасност за неговото добруване се оказа, че е човешкото съчувствие и саможертва. Невероятно, но пък експериментален факт.

От съвременната "електронна  култура" никаква идея за обяснение на започналото социално торнадо. Сред културния хаос започват да се мяркат отново автори на древни трагедии за оголената човешка душа, както красива така и жестока, под безпощадно излющените слоеве интелектуален грим. Мантрите на съвременни мислители от типа на оня с "Краят на историята" и подобните им, са изметени от сцената, където остават да се мяркат само сенките на забравените древни, изхвърлени даже и от неолибералните буквари.

За финал нещо малко за любителите на свободата, нещо позабравено, което отново  и отново се разравя, този път изпод натрошените неолиберални декори.

"Истинска свобода може да има само там, където няма гнет от човек над човека, където няма безработица и бедност, където човекът не трепери, че утре може да остане без работа, жилище и хляб. Само в такова общество е възможна истинска свобода, лична и всякаква друга." Даже и в този случай става дума само за възможност, не за гаранция.

Няма съмнение, че ще се положат максимум усилия на очистеното място от вирусното социално торнадо да се построят някакви нови декори  от нови режисьори и архитекти, закриващи вечните неудобни истини от рода на предходната. Красиви нови футуристични декори, да кажем, за някакво светло "технотронно бъдеще" и за "всеобщо щастие", максимално прикриващи иманентната същност на завладялото вече  земята капиталистическо общество. Общество на единствено правилното и вечно тържество на всичко имащите над останалите, с една единствена и перманентна цел: повече пари и повече власт. Такъв един фокус-бокус: демокрация има, а народовластие няма.


 

Още по темата