Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 15 (14 април 2020) ЗАЛЕЗЪТ НА ХЕГЕМОНА

ЗАЛЕЗЪТ НА ХЕГЕМОНА

Е-поща Печат PDF

Втора част,

продължение от миналия брой


На 27 октомври 2014 г. журналистът Микаел Тален от американското радио "Prison Planet" и  интернет-ресурса www. рrisonрlanet.com, публикува текст, със заглавие: "Документ на фондация "Рокфелер" от 2010 година предвижда създаването на Пандемична полиция" и подзаглавие "Когато пандемията избледнее, този по-авторитарен контрол и надзор над гражданите и техните действия, ще остане и дори ще се усилва!"

Изготвянето на  доклада, озаглавен "Сценарии за бъдещето на технологиите и международното развитие" е  иницииран и спосориран от Фондация "Рокфелер" с президент Джудит Родин и от "Глобалната бизнес мрежа" с президент Питър Шварц.  На стр. 18 на този документ се разиграва сценарий, в който президентът на САЩ решава да не защитава границите си и да не ограничава пътуванията със самолет след

избухването на пандемия от нов смъртоносен вирус.

В представената хипотеза пише: "През 2012 година пандемията,  която светът очакваше от години, най-накрая удари. За разлика от Н1N1  от 2009 година, този нов грип, с първоизточник на заразяване дивите гъски, се оказа изключително смъртоносен. Дори най-подготвените за пандемии държави бяха бързо преодолени и вирусът се разнесе по целия свят, заразявайки близо 20% от населението и само за седем месеца причини смъртта на 8 милиона души, предимно млади хора... Китайското правителство не бе единственото, което предприе крайни мерки, за да защити своите граждани... По време на пандемията националните лидери по целия свят загърбиха авторитета си на демократи и наложиха "въздухонепроницаеми" правила и ограничения – от задължителното носене на маски за лице до проверка на температурата на тялото на входовете на общинските пространства, ж.п. гарите и супермаркетите... Необходимите и съмнителни практики, използвани за спиране приливите на вируса, остават дълго и след пандемията, което позволява на правителствата да налагат авторитарни контроли под прикритието на грижа за защита на обществото... За да предотвратят разпространението на все по-глобални проблеми – от пандемията и транснационалния тероризъм, до кризи в околната среда и нарастващата бедност, лидерите по света предприеха мерки за засилване на собствената си власт... Отначало представата за по-контролиран свят получи широко приемане и одобрение. Гражданите с готовност се отказаха от суверенитет в личния си живот, в замяна на по-голяма безопасност и стабилност. Те бяха по-толерантни и дори нетърпеливи към насочеността и надзора отгоре надолу, а националните лидери имаха повече възможности да налагат ред по начини, които смятаха  за подходящи".

След анализ на реалните световни пандемии от 2009 и 2012 г., през есента на 2014 г., авторът Микаел Тален прави извода, че „пандемията беше използвана и за прилагането на дълго търсени технологии, най-вече за биометричните лични документи на гражданите,  за контрол на тяхното придвижване… и за по строго регулиране на ключови отрасли, чиято стабилност се счита жизненоважна за националните интереси... Макар и да е измислен, опитът за прогнозиране и планиране на действие при големи бедствия от мозъчни тръстове и правителства може много добре да даде представа за реалните действия, които се предприемат в момента. Въпреки че са необходими определени медицински протоколи, вероятността от фино и завоалирано  завземане на властта е опасна и реално съществуваща". Журналистът Тален, анализирайки действията на президента Обама през 2012 г., заявява: "във връзка с борбата с епидемията "ебола" и издадената президентска заповед за "Ревизиран списък на карантируемите заразни болести" се появява възможност държавната администрация да задържа всеки американец, който показва признаци на някакво "респираторно заболяване". Диктатът става още по-обезпокоителен в светлината на заявеното от лекаря от Мисури Джеймс Лауренци в радиошоуто на Алекс Джоунс на 20 октомври 2014 г., че потенциалните пациенти с "ебола" изчезват от болниците без лекуващите лекари и администрацията да са поставяни в известност. "Тези пациенти изчезват, правят нещо с пациентите, Бог знае къде отиват!" – казва лекарят".

Малката книжка, издадена от фондация "Рокфелер”  в обем от 52 страници, както и постът на журналиста Микаел Тален

са достъпни в интернет-пространството

вече над десет години. Буди недоумение, как е възможно "армията" от вездесъщи американофили в България да са пропуснала през последните десет години да информират герберовия управленски  "елит" за интригуващото издание на Фондация "Рокфелер" със заглавие: "Сценарии за бъдещето на технологиите и международното развитие", та прочитайки стр. 18 да предприемат мерки така, че в складовете на Държавния резерв на РБ  с военновременни запаси и за действия при стихийни бедствия, поне да има маски, защитни костюми, антисептични разтвори, спирт, и най-вече респиратори за биохимическа защита! Не само че няма, но и няколкото апарата, които са били в наличност, вероятно, на далавера са продадени на някоя от десетките частни болници, срещу съответната комисионка. Или специалистите по водене на хибридни войни четат  само абзаците, касаещи създаването на пандемична Полицейска държава? И това, което пише в сценария от 2010 г., днес се случва на практика – Китай и Русия се оказаха най-подготвени за преодоляване на пандемията, докато НАТО, с техните високоплатени служби за стратегическо планиране, явно, за времето, когато е трябвало да четат изданията на фондация "Рокфелер” са писали сценариите за разделянето   на територията на РФ на седем отделни, воюващи помежду си държави. А Тръмп и Борис Джонсън дълго умуваха над дилемата: да не затварят границите или да се изолират под карантина, докато хората не започнаха да мрат като мухи!

Показваното по телевизиите е  планетарна катастрофа – бежанците, пандемията, рухването на цените на петрола, предстоящо финансово цунами. Явно ангажирани от междуличностни "войни", задоволявайки нагона си за пари, власт и удоволствия,  властелините на света не са повярвали преди година на Ричард Хаас, когато той казва: "Разрушаването на Световния ред ще провокира инициативи, който ще доведат до катастрофа". И тя дойде! Демократите на Пелоси са уверени, че с пандемията са ударили "джак под" в борбата си с Тръмп за президентския пост. Но ако починалите от коронавируса и разорените и безработните от икономическа криза са много на брой, то Щатите ще получат нов удар – възрастното поколение  "бели подтисници" ще загубят изборите от поколението "пийпъл ъф колор". Младите американци ще изберат лидери, които окончателно ще превърнат САЩ в страна от третия свят – с неудържим популизъм, с масово раздаване на пари и с хронично невъздържаната печатница "ФРС".

Днес, по страниците на нашите вестници, в сайтове и от телевизионните екрани, видни геополитически анализатори се надпреварват по възможно най-бомбастичен начин да пророкуват предстоящ световен Апокалипсис. Хиперболите са стряскащи, метафорите са ужасяващи като най-използваната е гравюрата на Албрехт Дюрер "Апокалипсис" с четиримата конници – "Победителят", "Войната", "Гладът" и "Смъртта", поместена на корицата на сп. "Економист" в прогнозата  му за новата 2019 г., като колажът предричаше апокалипсис в путинова Русия. А то, какво излезе?

В цитираната по-горе статия, Рей Далио  разказва, че "като студент, през лятото  припечелвах, чистейки пода на Нюйорската фондова борса. На 15 август 1971 вечерта, когато президентът Никсън обяви, че САЩ се отказват от златното обезпечение на книжните долари  разбрах, че правителство не може да изпълни поетите си обещания към кредиторите т.е., досегашния долар, с който разполагаха хората, преставаше да съществува. Девалвация. Целият свят очакваше апокалиптично сгромолясване на Нюйорската фондова борса, но това не стана. На сутринта, акциите се повишиха с 4%." Анализирайки случилото се, Долио стига до извода, че има сили, които дирижират събитията и предприемат решения, облагодетелстващи малка група от хора за сметка на болшинството. Америка не само се спасява от дефолт, но с откриващата се възможност

да печата неограничено количество долари,

станали  резервна валута за целия свят, практически  слез 1971 г. се превръща в изключителна сила, подчинила на себе си, чрез МВФ и СБ, всички държави по света, с изключение на СССР и неговите съюзници. Франция напуска военна организация на НАТО, бунтуват се необвързаните страни, но стотиците американски военни бази и флота, гарантират вече 50 години функционирането на еднополюсния  световен ред.

Понастоящем, като едноличен "господар на света",  САЩ и ФРС носят все още цялата отговорност за финансовата и икономическа стабилност на планетата. И предприемат невиждани в историята на Америка крачки. Непостижимо за разбиране от нормалния човешки разум, е  как една държава може да напечата трилиони долари (един трилион ам.долари днес се равняват на общите приходи в бюджет 2020 на България за 38 години – т.е. за 38 години българският народ от данъците за произведените от него  стоки и услуги и със средствата от безвъзмездните европейски фондове, ще набере сумата, която САЩ ще похарчат само за няколко месеца). Нереално и невероятно! Тази гениална манипулация и сила, извираща от "магията" с долара вече десетки години  държи човечеството в подчинение и страх!

Дали властелините на света ще успеят и този път? Според Рей Далио – не! Според "кризисният мениджър"  Доналд Тръмп, който като бизнесмен няколкократно се е спасявал от фалити - да! Но това не му попречи, след решенията на ФРС за многотрилионните вливания, да каже: "Ние рискуваме да разрушим страната!" Той настоява да се отмени карантината към 12 април, католическият Великден, заявявайки: "Ние трябва да се върнем на работа! В обширната рецесия или депресия можем да загубим много повече хора, отколкото от вируса!"

От първите два трилиона долара, одобрени от Конгреса и президента във връзка с пандемията в САЩ като бюджетен разход, само 46 млрд. $ ще отидат пряко за борба с коронавируса, по-голямата част от останалите средства ще бъдат раздедени на нефинансови институти: за подкрепа на малкия бизнес; за данъчни ваканции за фирмите; за разширяване финансирането на  програмата за безработни; а един трилион$ - за семейства, изпаднали в затруднение (по 1000$ на възрастен и по 500$ на дете). С четири трилиона долара, ФРС на САЩ ще кредитира корпорациите, при нулев лихвен процент, купувайки дългови книжа от първично предлагане на борсата; изкупуване на ценни книжа на търговските банки; кредитирали отделни граждани и малки и средни предприятия; косвено кредитиране на регионалните местни власти. Други четири трилиона долара се заделят за закупуване на държавни облигации и ипотечни дългови книжа. В средата на март т.г., след като свали лихвения процент практически до нула, ФРС обяви грандиозна програма за "количествено смекчаване" и всеки ден ще   изкупува за 75 млрд.$ държавни облигации на МФ на САЩ и ипотечни книжа за 50 млрд.$, без да определя крайния срок на програмата. С разпореждането си до националните централни банки по света и ЕЦБ, свободно да се разпореждат със задължителните 10% резерви в долари, ФРС практически лиши американския долар от статута на резервна валута. В същото време, предоставяйки на своя орган, МВФ, един трилион долара за кредитиране на икономики в затруднение, същият се превръща в Гигантски икономически килър (ГИК) със задача да задушава "непослушните" с купища "зелени хартийки" срещу истински реални активи, вкл. продажба на чужденци на национална плодородна земя, държавна или общинска собственост (вж. случващото се в Украйна).

Ако тази кредитна експанзия се осъществява чрез стандартното увеличаване на американския държавния дълг, тогава лихвените проценти рязко ще се повишават, за да предизвикат интерес у купувачите на "трежърис", което от своя страна ще направи възстановяването на американската икономика невъзможно. Всичко това,  което прилича на "изсипване на пари от въртолет" залива пазарите с "кеш" при мизерна стокова маса, защото всички са под карантина и производството е спряло. Ще започне контролирана хиперинфлация поради нулевите лихви. Богатите ще занулят кредитите си, а бедните ще загубят спестяванията. Разслоението в обществото нараства и гневни хора излизат на улицата. Това е един от възможните сценарии след президентските избори в САЩ в края на годината по цялата доларова зона! Следва девалвация и деноминация! Америка се спасява от собствените си дългови пирамиди за сметка на останалия свят, защото новите долари отново ще се печатат от ФРС!  В еврозоната положението е същото – богатите държави частично ще се спасят, но малките и бедни държави ще са омотани от дългове и ще бъдат изкупувани на безценица!


Нашият добър познат Ричард Хаас преди няколко дни каза: “...болшинството страни минимум за няколко години ще се  затворят в себе си, съсредоточавайки се върху това, което се случва в пределите на техните граници, а не извън тях.”

А ние казваме: “Good bay, Amerika!” и “Здравствуй, Россия!”


 

Още по темата