Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 16 (21 април 2020) БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУС

БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАВИРУС

Е-поща Печат PDF

НЕ УПРАВЛЕНИЕ НА КРИЗАТА, А УПРАВЛЕНИЕ НА ВЪЗПРИЯТИЯТА


Китайците твърдят, че всяка криза е една възможност. Пандемията на COVID-19 предостави на управляващите в целия свят чудесна възможност да прикрият своите провали в различните сфери на обществения живот: от икономиката, през образованието, до социалните услуги и здравеопазването. Както и да осуетят временно масовите прояви на недоволство от страна на управляваните. И най-вече да ограничат фундаменталните демократични права и свободи на гражданите, налагайки авторитаризъм и поставяйки под карантина милиони хора. Най-вече тези с по-богат жизнен опит и памет за миналото, сиреч по-възрастните, дето „не им гласуват“.

Според един анекдот, публикуван във вестник „Московский комсомолец“, древна китайска мъдрост гласи: „Който казва, че един човек не може да промени света, никога не е ял недопечена летяща мишка“.

Логично възниква въпросът: дали пандемията с новия тип коронавирус бе предизвикана от прилепите на открития пазар за месо в Ухан и обичайното нехайство на управляващите елити, или е следствие на умишлено и престъпно действие, или бездействие? Тоест, дали тя не е била „поръчана“, подготвена и реализирана с оглед на очертаващия се неизбежен провал на глобализма и наближаващата световна икономическа рецесия? „Убива не коронавирусът, а нехайството“, написа Аббас Гючлю в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (10.04.2020).


А от страниците на вестник „Джумхуриет“ (10.04.2020) Шюкран Сонер добави: „От дните на холерата, до дните на вируса – все един и същи сценарий“. Ден по-късно „Джумхуриет“ резюмира така оценката на Медицинската камара в Истанбул за управлението на кризата от страна на правителството: „Това е управление не на епидемията, а на възприятията! След като не взеха навреме необходимите предпазни мерки, а обществените очаквания нараснаха, управляващите наложиха набързо забрана за излизане на улицата. Което означава хората да се изсипят на сокаците посред нощ. Името на това не е управление на епидемията, а управление на възприятията“.

Казано иначе, не е важно ставащото в сферата на здравеопазването и болниците в частност, а онова, което показват „присъдружните“ на властта медии и журналисти. У нас наблюдаваме същите неистови старания на управляващите да трупат рейтинг на гърба на заразените, хоспитализираните, стресираните или карантинираните, заради коронавируса граждани. Последните чакат с нетърпение на 13 май да бъде вдигнато извънредното положение, а вместо това по идея на Урсула фон дер Лайен ЕК начерта пътна карта за излизане от кризата, която предвижда специален режим, тоест по-дълга изолация, на възрастните и на хората с умствени разстройства. Аргументът е: „За да ги запазим“. Ще ги спасяват значи. Защо ли направо не оповестят

доживотна карантина, която нашите управляващи ще приветстват с две ръце?

В краен случай ги устройва и карантина, която да продължи  до сутринта след парламентарните и президентските избори през 2021 г., за да не могат „червените бабички“ да гласуват за БСП. Изолация му е майката! И няма никаква гаранция, че извънредното положение ще свърши през тази година. Маските може да станат постоянен атрибут от облеклото на гражданите. Цитиран от турските всекидневници „Миллиет“ и „Джумхуриет“ (15.04.2020), главният секретар на Управлението по здравеопазване на щата Флорида Скот Рифкийс е заявил по телевизионния канал „CBS Маями“, че още една година, ако не и повече, ще трябва да се носят маски. Започваме да разбираме по-добре шеговития израз: „Хайде да спим, че утре пак цял ден ще лежим“. На фона на очертаващото се масово тестване на населението за коронавирус, пожеланието „всичко да завърши с положителен резултат“ звучи като присъда.

Това че ежедневно пред бюрата по труда се редят по 3000 човека, че броят на регистрираните безработни вече надхвърля 70 000 души, че работодателите предпочитат да освободят своите работници, вместо да кандидатстват за държавно подпомагане по вечно обновяваната формула 60:40, не интересува сякаш министрите на Бойко Борисов и депутатите на ГЕРБ. Всички неблагополучия могат да се припишат на невидимата „гад“, наречена COVID-19. Или на икономическата политика на „китайския коронавирус“. По-жалки от тази „коронаеквилибристика“ са само претенциите на нашите управници, че са пионери в налагането на строги мерки срещу епидемията, от които цял свят се възхищава и учи. Все едно, че епидемията е започнала не в Ухан, а у нас и всеки,

който критикува правителството на Бойко Борисов, нанася удар в гърба на целия български народ.

Президентът Радев направо саботирал националното единство, твърдейки, че България е сварена неподготвена за епидемията. Цял свят признава, че е бил изненадан от мащабите и скоростта на разпространение на епидемията, само България, ръководена от Бойко Борисов я е посрещнала „на нож“. Само БСП и някои медии не оценяват заслугите на правителството, а го критикуват. Остава нашият премиер и вицешампион по рейтинг Бойко Борисов да ги нарече „фалшиви“, както направи президентът на САЩ Доналд Тръмп с онези, които го критикуват. Но, докато Белият дом в лицето на държавния секретар Помпео си намери виновник в лицето на СЗО и Китайската комунистическа партия, нашите ръководители не са стигнали дотам. Понеже разчитат на доставки на маски и тестове за коронавирус от Пекин.

Толкова бързо ли забравихме, че дори лекарите в инфекциозните и интензивните отделения на болниците се оплакваха, че са незащитени? А лекарите и медицинските сестри в други болници направо подаваха оставки, чувствайки се неподготвени за новите задачи, които им се поставят: да лекуват заразени с коронавирус пациенти. Кога се разкриха инфекциозни отделения към болниците извън ВМА, „Пирогов“ и „Александровска“? Факт е, че в сравнение със САЩ, Италия, Испания, Великобритания, Китай, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция и други, броят на потвърдените случаи на коронавирус и на починалите от него в България е незначителен. На 12 април имаше „само“ 675 доказано заразени и 29 починали от коронавируса. Четири дни по-късно –сутринта на 16 април, те станаха 783 и съответно 37, при 122 излекувани. Това показва по-скоро, че пандемията продължава, а не е атестат за подготвеността и високата ефективност на ограниченията и системата ни на здравеопазване. Въпреки щедрите обещания на Борисов да снабдява други страни със защитни облекла и маски, стигнахме дотам да разменяме 32 тона зърнени храни за маски от ОАЕ! Лично министърът на икономиката Емил Караниколов предаде товара без ръкавици в Абу Даби и при завръщането си у нас беше поставен под карантина. Дали това не беше направено,

за да го скрият от Прокуратурата,

понеже е принципал на скандализиралата обществото Българска банка за развитие (ББР)? Съвпадението, както казват във филмите, е (не)случайно.

Плавното нарастване на броя на заразените и починалите в разгара на епидемията от коронавируса в България се дължи най-вече на самоотвержеността на лекарите, медицинските сестри, полицаите и военните от първата линия. И на високото гражданско съзнание на голяма част от карантинираните български граждани. Откакто започна епидемията в България, само двама души избягаха от болница, отнасяйки коронавируса със себе си. Последният такъв беше 58 годишен ром от старозагорското село Паничерево, който бе заловен и върнат в болницата, а цялото село беше поставено под карантина. Очевидно телевизионната агитация сред „фараоновите унуки“, както ги нарича Захари Стоянов, трябва да се придружава с други средства за убеждаване. Например, тоягите с които индийската полиция вразумява нарушителите на карантината.

Не можем да отречем все пак приноса към „хора на паниката“ на психологическата война, провеждана чрез брифингите на националния оперативен щаб и членовете на МС. Честата смяна в позициите на министъра на здравеопазването относно носенето на предпазни маски и функционирането на градските пазари, както и есхатологичните

прогнози на премиера за ада, който ни очаква по време на и след Великденските празници,

пораждаха повече усещане за извънреден хаос, отколкото извънредна дисциплинираност сред населението. В Турция журналистката Сибел Бахчетепе квалифицира подобно поведение, като „Хаос с ръката на властта“ („Джумхуриет“, 12.04.2020). А във връзка с наложените забрани за излизане на улицата в редица областни центрове на Турция, Арслан Текин отбеляза: „На това се вика чрез забрана да разпространяваш вируса!“ („Йеничагъ“, 12.04.2020).

Факт е че дори на Цветница председателят на националния оперативен щаб генерал-майор професор Мутафчийски изрази възмущение от продължаващите разходки с шишета бира по улиците на столицата. Очевидно част от „натриела“ не е свикнал да си стои вкъщи и да гледа турски филми, или представленията на Бойко Борисов. Тези рогачи не вярват и на социологическите проучвания, според които над 70% от хората одобряват мерките на правителството, а премиерският рейтинг се покачва главоломно, за сметка на президентския. И всичко това се случва тъкмо в дните на карантина, на отваряне и затваряне на пазарите и на забрана на разходките без кучета в парковете и градините. Един бог знае кого и как са интервюирали авторите на гореспоменатите социологически проучвания, след като близо милион българи са затворени по домовете си. Пък и да си кажем правичката, когато военният министър си хортува със своя началник на пресцентъра на една пейка пред Народния театър, той дава лош пример. Какъвто дава и министърът на културата Боил Банов, димейки с цигара в своя кабинет. Лутанията на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който в един и същи ден подписваше и отменяше свои заповеди, също действаха в обратната на желаната от премиера посока, но и те бяха пробутвани като „грешки на растежа“ и отстъпки пред обществените настроения.


Обаче премиерът Борисов отказа категорично да последва препоръките на доцент Мангъров да се позволи на младите да се заразят с коронавируса, за да придобият имунитет. „Аз няма да пусна децата и внуците си!“, каза вторият по рейтинг в България. Никой нормален баща и дядо не би желал да погребва децата и внуците си, вместо те да изпратят него във вечното му жилище. Но и при най-строгите мерки вирусът показа, че не убива безогледно най-възрастните, а онези, които имат сериозни придружаващи заболявания. Включително деца и юноши. Децата и внуците на премиера Борисов могат и да не ходят на работа, но за

децата и внуците на хиляди обикновени хора животът е ежедневна борба за хляба.

Те не могат да си позволят да стоят вкъщи, чакайки вирусът да си отиде. Освен това в човешките клетки проникват не само коронавируси, а и обикновени вируси и радиация. Нея как ще спрем? Човекът има прекалено много врагове на този свят, за да си създава нови. Но в случая с „китайския вирус“ не липсват поддръжници на конспиративните теории дори у нас. Рупорът на кампанията срещу строгите ограничения, въведени от правителството срещу коронавируса, е телевизия „Алфа“ на Волен Сидеров. На последния бяха повдигнати две обвинения: заради призивите му народът да изпълни църквите по Великден и да докаже своето православие, и за отказа му да получи призовка за явяване в Прокуратурата. Все едно, че смъртта на заразените от COVID-19 в развити страни, като САЩ, Италия, Испания, Обединеното кралство, Франция и Германия е измислица на пропагандата.

Теориите за заговора спадат към ненаучната фантастика и засега трябва да бъдат забравени. Действителността е прекалено сложна и деликатна, за да бъде обяснявана като нечий заговор, въпреки че основания за подозрения не липсват. Впрочем, Испания, Италия и Германия се готвят за постепенно отменяне на ограниченията. Австрия пък отвори магазините за битова техника, докато Франция и Англия удължиха извънредното положение, а Швеция изобщо не е въвеждала никакви ограничения. Дали разхлабването на мерките не е преждевременно? Едно проучване в Южна Корея разкри, че 51 от изписаните като излекувани от болниците, повторно са проявили симптоми на заразяване с коронавирус. Официални представители на властите са заявили, че тестовете на поне 116 души, за които се е смятало, че са надвили вируса, отново са дали положителен резултат. („Миллиет“, 14.04.2020). Тоест, борбата с епидемията от COVID-19 може да не приключи тази година и тази вероятност следва да бъде отчетена от управляващите у нас. Засега обаче те не дават доказателства, че се готвят за такава развръзка.

Правителството ни следва да бъде упреквано не заради строгите мерки, а за това, че не използва съществуващия отдавна план за действие при епидемии. Както и за това, че не представи на НС анализ за ефективността на въведените строги ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Вероятно и този пропуск ще бъде оправдаван с изолацията, в която бяха поставени депутатите. И без това те се само лишиха „популистки“ от заплати и партийни субсидии до края на извънредното положение, оставяйки без заплата и главния държавен здравен инспектор. Последният стана жертва на това, че е член на политическия кабинет на министър Ананиев.

Популизмът уби всякакво приличие, без да засегне коронавируса! Като няма хляб, зрелища поне да има за българина. Нищо че, както се пее в една песен, той „неумира без Шекспир, но умира без хляб“.

Може би премиерът Борисов не е много далеч от истината, казвайки, че адът предстои. Ако тази му прогноза се базира на някаква информация, недостъпна за простосмъртните, защо ни залъгва, че като ни приемат в чакалнята на еврозоната, върху нас ще се излее златен дъжд от 540-те милиарда евро, които ЕК предвижда за борба с кризата? Щом е толкова просто, защо правителството чака толкова време да узрее общественото мнение, вместо да го подготви с разумни доводи? Нали и от Шенген ни делеше само една баданарка? После се отказахме от влизането в шенгенската зона, за да не ни превърнат в граничари и лагерни надзиратели на препратените ни от Западна Европа бежанци и нелегални мигранти.

Дори след време да ни пуснат в чакалнята на еврото, няма скоро да чуем шумоленето на пачките евро. Което обяснява, защо правителството поиска да изтегли нов заем в размер „до 10 млрд.долара“. Кой тегли заеми в разгара на глобална криза, когато лихвата е най-висока? Очевидно баснята за икономическия растеж, за ниския държавен дълг и финансовата стабилност на България вече не работи. На безработните и бездоходните, които стават все повече, не им е до басни. И, както казва президентът Радев,

гладът може да надвие страха от коронавируса.

Разбира се, че след скандала в Българската банка за развитие (ББР), раздала 75 млн.лева кредит на колекторска фирма, народът има право да знае как ще се раздадат и милиардите от новия държавен заем. Лъвският пай със сигурност няма да получат собствениците на малки и средни фирми, безработните и самоосигуряващите се, а асовете на бизнеса – олигарсите. Обекти на държавното подпомагане не са дребните предприемачи, чието материално положение не е много по-добро от това на наетите и уволнени от тях работници. Няма да се облажи и „материалът“, поставен под домашна карантина и социална изолация. В своя „доброволен затвор“ той ще се пули в синия екран, гледайки скучните брифинги и монолози на Борисов и компания. Ще проклина несретната си участ, пък ще му писне и, надянал маска, ще се строи пред входовете на големите търговски вериги в очакване да бъде отменено извънредното положение. Или поне строгите мерки да бъдат разхлабени. Икономиката и политиката на вируса COVID-19 ще оставят незаличими следи в съзнанието на оцелелите от епидемията, нареждайки се до спомените за чумата, холерата, СПИН и други пандемии.

Цветница мина без масови посещения на църквите и без осветени върбови клонки. И Великден мина без нов благодатен огън от Ерусалим. Въпреки всичко решението на Светия Синод на БПЦ да не затваря църквите за вярващите и да проведе литургиите както досега, срещна одобрението на о.з. генерал Решетников. Последният осъди страхливостта на РПЦ и Вселенския патриарх и напомни, че неслучайно България е дала православието на цяла Русия.

Но дали съвпадението на епидемията с управлението на Бойко Борисов е случайно? Дали то не е

наказание затова, че не се уморихме да грешим

в своя избор на „спасители“? Развихрянето на епидемията в почти всички страни по света показва, че тя не е регионално, а глобално явление, тоест пандемия.

Докато ние търсим месии, други търсят отговори за генезиса на проблема с коронавируса. Английският „Дейли мейл“ (12.04.2020), когото вече сме цитирали, направи ново сензационно разкритие. Политическият редактор на „Мейл ъв Сънди“ Глен Оуен пише: „Лабораторията в Ухан провеждаше опити с коронавирус върху прилепи, уловени в пещерите на Юнан, на 1000 мили разстояние от Ухан. От които се смяташе, че е тръгнало заболяването. Опитите бяха субсидирани с 3 млн. паунда от САЩ. Проучване на генома на COVID-19 го проследи до прилепите от пещерите на Юнан. Вече не се изключва инцидент в лабораторията на китайския град.“

Тоест, коментарът интерпретира избухването на епидемията в Ухан, като съвместно действие на САЩ и Китай. „Стига сте ни обвинявали!“, възрази гневно китайското посолство в Лондон.

Добър ден, тъга! Къде останаха твърденията за китайския учен, който в края на миналата година е бил заловен от митничарите на едно летище в САЩ и в куфара му намерили шишенца с два типа коронавируси и смъртоносния вирус Е-Coli?


Накрая малко информация и за ситуацията с коронавируса в нашата съседка Турция. Според публикация във вестник „Джумхуриет“ (12.04.2020), Турция е изпреварила Италия и Испания по броя на доказано заразените с коронавирус за едно денонощие: 5138 случая към 12.04.2020. По този показател тя се нарежда на трето място, след САЩ и Англия. Освен това експерти твърдят, че са установени нови, различни симптоми на коронавирус. У част от заразените се наблюдавали проблеми, като нарушаване на координацията и говора. „Забравете всичко известно за коронавируса!“ – предупреждават експертите.


 

Още по темата