Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 16 (21 април 2020) КОГА ПАК ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ?

КОГА ПАК ЩЕ СТАНЕМ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ?

Е-поща Печат PDF

Мерки, приети от Съвета на Конфедерацията - Конфедерационното Правителство, на 23 март:

- Разрешава на правителството на кантон Тичино временно да спре дейността на сектор "Строителство" (до 5 април);

- Разрешава му да предприеме мерки и за временно затваряне на други - неосновни - икономически отрасли, ако по-нататъшната обстановка го изисква;

- Всички останали кантони трябва да представят подробни и строго мотивирани молби - в случай, че решат временно да преустановят дейността на някои икономически отрасли - на вниманието на Съвета на Конфедерацията, който внимателно ще ги разгледа, преди да ги отхвърли или одобри;

- На 6 март е взето решение за забрана на събирането на групи от над 150 човека на открито и в закрити пространства. С напредването на епидемията, тази мярка в Кантон Тичино, е заменена с пожелателен призив към гражданите да останат по домовете си. Тази седмица предстои да се разгледа забрана на гражданите да напускат домовете си до 5 април;

- Маски, защитни облекла, дезинфектанти и пр., са напълно осигурени. С маски трябва да се движат само болните (от простуди, друг вид грип). На заболелите от коронавируса и техните близки е наложена карантина. В магазините хората влизат един по един, получавайки номер. Трябва да се спазва дистанция от 2 м между хората. Засега болничните легла са достатъчни;

- Швейцария почти затваря своите граници (в този параграф са изброени случаите, в които преминаването се разрешава или забранява).

За да намали максимално икономическите поражения от кризата, да гарантира работните места и да компенсира загубите на малките и средни предприятия, Съветът на конфедерацията в Берн, приема на следните решения:

- Работодателите да внасят молби за редуцирано работно време на своите фирми, за да се избегнат каквито и да било съкращения.  Заплатите ще се изплащат в цял размер. За целта Конфедерацията отпуска 12 млд. франка на 12 март и 30 млд. франка на 20 март - общо 42 млд. франка, за да бъдат отпуснати:

* бързи заеми на фирмите в размер на 10 процента от годишния им доход с 0 процента лихва. Заемите с максимален размер 500 000 франка ще се получават в рамките на един ден и ще се връщат от фирмите в период от 5 до 7 години. Този вид заеми изцяло се гарантират от Конфедерацията.

* Заемите с максимален размер 20 млн. франка ще се отпускат с лихва 0,5 процента, ще се гарантират 85 процента от Конфедерацията и 15 процента от банката. За тяхното отпускане е необходим повече от 1 ден, но те пак се вписват в категорията "бързи".

- От обявяването на мерките досега 51 000 фирми са подали молба за преминаване на редуцирано работно време. Това е равно на 656 000 работници и служители или на 15 процента от работещите в Швейцария.

- Безработните запазват досегашната си издръжка.Премахва се изискването за представяне на т.нар. таблици, в които безработните трябва задължително да вписват месечните си търсения на работни места, доказвайки търсенето с печати на фирмите, които са посетили, за да кандидатстват за работа. Тези таблици се представят в бюрата по труда и педантично се изследват от техните служители. Това е специфична особеност на швейцарската социална система, която не позволява на безработния да имитира търсене на работно място – (б - М.В).

- Временно се премахват лихвите за забавено изплащане на сметки,такси и данъци (като никой не губи работата си и заплатите се изплащат в пълен размер б - М.В.)

- Конфедерационният Съвет ще заседава два пъти седмично - в сряда и петък (т.е. заседанията на Централното правителство стават по-чести в условията на кризата - то не делегира властта на никакъв "щаб", който е съмнителен от законова гледна точка и, който гражданството никога не е избирало и упълномощавало – б - М.В.)

Ресторантьорският и хотелиерският бизнес, основен за Швейцария, в който е заета армия от стотици хиляди сезонни и постоянни работниции, търпи най-големите загуби. От началото на епидемията досега доходът в този бранш се е снижил с 20 процента. Тъкмо обратното, в селското стопанство, което властите оценяват като първичен, базов, сектор, развитието и поръчките скоростно се разрастват.

Е, да, но това е страна, която запази селското си стопанство, макар че географските и климатични условия не са много благоприятни.

А какво ще ядем ние, когато световната върхушка, чиито жалки марионетки са Бойко и неговия фамозен ЩАБ, реши да ни кръцне вноса? Впрочем, една напълно разорена от нечуван грабеж страна като нашата и без друго ще се озове пред ГЛАДОМОР - най-много в рамките на месец.

Ще станем Швейцария на Балканите ама по-късно, - както го предрича Слава Севрюкова - преди това трябва да оправим сметките си с когото трябва. Тогава чак ще настъпи заветният край на "пандемията с коронавируса".


(По данни на swissinfo.ch, публикувани в 19.00 на 29 март 2020 г.)


 

Още по темата