Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 18 (5 май 2020) ПАРАЛЕЛНАТА ПАРТИЯ В БСП

ПАРАЛЕЛНАТА ПАРТИЯ В БСП

Е-поща Печат PDF

Герговци за Европейско развитие на България (ГЕРБ)

 

През миналата седмица, след близо 45 дни карантина, във Венеция отново се завърнаха делфините, в Уелс – дивите кози, в Киев – Саакашвили, а в българските мейнстриймни медии – другарят Гергов, човекът в топ 5 у нас сред хората „с лично мнение“. Само за броени дни публичните интервюта на "социалистът на Гоце в официозите на властта" надхвърлиха търсенето и подгониха бройката на вирусолозите.

Гергов и герговци са особен социално-психологически тип представители на перестроечния бизнеселит у нас и в частност в БСП. Техният генезис е в епохата на късния социализъм. По правило те са втора или трета генерация партийно-номенклатурни потомци, отгледани в условията на спецснабдяването от бюфета на ОК на БКП. Длъжността им винаги е била да  обслужват по-първа ръка хора от времето на социалистическия стоков дефицит. И днес е така, само че в по-друг смисъл. Обикновено са тикани в своето кариерно и бизнес развитие, по родово-партийна линия. След десетоноемврийския преврат, на тези превърнали се за една нощ от комунисти в социалисти, от трудещи се в „свободни предприемачи“, им бе осигурено капитализирането на всички необходими връзки, контакти и ресурси. Обстоятелства позволиха на тази потомствена партийно-привилегирована каста да натрупа по време на прехода милиони, все в „полза на облекчаване положението на пролетариата”.

 

Иначе те са с имоти по цялото протежение на билото на Стара планина, и на север,  и на юг, и от Черно море, до полите на Витоша! Така, по сполучливия израз на гениалния ни народопсихолог Иван Хаджийски, те изповядват специфична еснафска диалектика за единство и борба на противоположностите – хем са с дебели портфейли, хем са в първата редица на първомайските манифестации, където носят портретите на Дядо Благоев и Учителя Георги Кирков. В същото време от сърце и душа дълбоко презират обикновените социалисти, хората на базовата партийна дейност по малки градчета, селца и паланки. Не на последно място, характерно за менталната им структура, е че по големите християнски празници се черкуват в православните храмове; през деня се правят на русофили, а по заник слънце внасят светлина в масонската ложа по шотландски ритуал.

„Ами, аз съм в бизнеса ни през цялото време! Аз съм частник от първия ден на демокрацията, откакто ме уволниха СДС като дойдоха на власт, съм в частния бизнес“, - изповядва пред Илияна Беновска произхода на многомилионното си богатство, другарят Гергов. По правило генезисът на първия милион е табуирана тема за гергоподобните у нас и е проява на лош вкус да се пита за него. Обикновено обясненията в такъв случай са в контекста на Рокфелеровото забогатяване, комуто тъкмо му потръгнал бизнеса и „бинго!” – взела, че починала богатата му леля. Маркс казва по подобен повод, че по-скоро римокатолическата църква ще се откаже на 90 % от догматиката си, отколкото да разкрие откъде са парите.

Описаният социално-психологически тип по необходимост се превръща в транспартиен и дори надпартиен, защото олигархиатът е с друга идейна доктрина, която извира от метаидеологията на парите. И няма противоречие ни в партийното му членство, ни в самодефинирането му като „ляв“ и „десен“ олигарх. Това дори е задължително, за да бъде маскирано неговото автентично битие в обществото и, за да бъде създадена илюзия за идейно вътрешнокланово противоборство. Нещо повече, за целта, след приватизацията на материалните активи у нас, на тази каста бе необходимо присвояването на цели партии, постигането на тяхната феодализация, както и изграждане на партийни структури от клиентелистки тип. Не на последно място като потребност за тях, са и обслужващите медии. Така става ясно защо активът на пловдивската организация на БСП играе по музиката, поръчана от другаря Герго и защо Илияна Беновска и Ива Николова например, полягват удобно пред собственика на хотели, панаири и цумове, който в свободното си време го дава социалистически лидер. Густо, майна, густо!

„В условията на прехода се роди и набра сила един октопод. Той е пробил във всички партии без изключение. Виждаме, чe тoзи oктoпoд e бeзмилocтeн и рaбoти кaтo вaляк.

Нямa пaртия, кoятo дa ce e oпaзилa. Нa върхa нa пaртиитe, в тoвa чиcлo и нa БCП, трябвa мнoгo дa ce внимaвa зa хoрaтa, чийтo бизнec e cвързaн c държaвнитe пoръчки и дeйнocттa нa държaвaтa. Тoгaвa рeшeниятa нe ce взимaт cпoрeд интeрecитe нa пaртиятa, a cпoрeд интeрecитe нa джoбa. Тoвa ca хoрa, кoитo ca c влacттa - нa мaca, нa cтaдиoнитe, нa лoв", - кoмeнтирa по този повод през миналата седмица пред fakti.bg проф. Румeн Гeчeв. И утoчни чe тoвa нe ce oтнacя caмo дo бизнecмeнa Гeoрги Гeргoв.

Напоследък Фракцията „Герговци за европейско развитие на България“ - (ГЕРБ) в БСП, е изнервена поради предстоящата вътрешно-партийна процедура за избор на нов лидер на „Позитано“ 20. На 8 май изтича мандатът на Корнелия Нинова, а в условията на извънредно положение и карантина не е ясно ще се проведе ли и как общопартийният избор за нов председател на НС на БСП. А това вече създава и уставен казус. Но в същото време е и  повод, и начин за доказване значението на паралелната партия ГЕРБ в БСП като рамо на властта. Крайната цел кратко и ясно бе формулирана от лидера на паралелната партия в БСП – другарят Гергов: „Ние трябва да се отървем!” (от Корнелия Нинова – б.а.) (пред Ива Николова от ПИК). И кого ли да изберем на нейно място?! Ами например другаря Кирил Добрев! Нищо, че на четири очи можем ние си го наричаме „негодник“, но по фейсбук постовете трябва да го хвалим като „мъжкар“, като „достоен наследник на баща си“, „потомствен член на партията“ и прочее предизборни масали и тути кванти за  всепартийно ползване.

Мотивът: „Чакай, бе! Аз всекиго мога да гледам в очите. Тя (Корнелия Нинова – б.а.) дали може?! Дали може да говори с мен за паралелна държава? Защото аз мога да разкажа много интересни неща. И съм й го казал на предпоследния пленум. Казах й: „Ти няма да говориш за паралелна държава, защото аз не съм си казал още думата и мога да кажа много неща!“, - люти се на председателката си пред Ива Николова от ПИК олигархът с червено сърце. И чак се припотява в типичния си народняшко-интелигентски стил на председател на окръжно АПК.

Може би може да разкаже много неща за паралелната държава водачът на паралелната партия в БСП, но не ги разказва. Защото е "тайна велика ест!" И тя е скрита зад седем печата.

Стратегията на герго-гербавата фракция в БСП не е трудна за разгадаване. Доколкото партийното лидерство има и структуроопределящо място в една партия, смяната на председателя Нинова неминуемо ще доведе и до снемане от дневния ред на партията задачата за борба с паралелната държава у нас, за нейното осветляване и изчегъртване. Тази цел Нинова оповести още в първите месеци след нейното избиране за лидер на БСП. Тогава това бе подминато със снизходителни усмивки, като небъдна, като утопична цел от несменяемите от незапомнени години вътрешнопартийни бонзи. Някои от тях вече си мислеха, че имат място и в криптата на „Позитано“ 20, ако все пак се окажат неподвластни на смъртта. Някои от тях дори вече си вярваха, че сами са излели бронза за собственото си безсмъртие. Системното наблягане от страна на Нинова за лустрация на взаимносвързаната и управляваща ни организирана престъпна група ги постави нащрек и това доведе до осъзнатата необходимост от системен, безсистемен, но главно барабанен огън по нея. И този огън не спира и до днес, защото муниции бол, а залогът е голям! Това означава, че всички компроматни средства са позволени – решетниковци руменрадевци, техноимпекси, кагебета, путиновци и марсианци, и въобще цялото кралско войнство – всички на оръжие! Но както са казали мъдрите, един партиен водач се познава не само по неговите приятели и съюзници, а и по враговете на неговата кауза! Затова и изборът на председател на БСП е обременен със съдържание и отговорност далече надхвърлящи контурите на едно уставно мероприятие. Той е натоварен със широки социални и национални очаквания, защото продължаването на борбата за промяна на статуквото у нас не може да бъде отговорност само на един човек, на една отделна партия или на група, която си е сложила главата в торбата. Очистената от пипалата на октопода герго-гербавистка БСП би била важен и консолидиращ фактор във всенародния съюз на честните и достойни хора, за който „Нова Зора” вече години настоява. И този съюз неминуемо ще победи в името на новото бъдеще и новото начало за България.


 

 

Още по темата