Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 22 (2 юни 2020) НАШАТА МОЛИТВА: СЕПТЕМВРИ ДА НЕ БЪДЕ МАЙ!

НАШАТА МОЛИТВА: СЕПТЕМВРИ ДА НЕ БЪДЕ МАЙ!

Е-поща Печат PDF

Колко хубаво щеше да е, ако можехме да захвърлим като скъсани дисаги дните на принудителна социална изолация, на дистанциране и карантина, наложени ни заради проклетия „китайски“ вирус! И да забравим как скромно и почти мълчаливо отбелязахме Трети март, Великден, 1-ви май, Гергьовден и Празника на българската писменост и култура 24-ти май. С училища без ученици; с дистанционно обучение; със затворени детски градини, киносалони, театри, опери, библиотеки и книжарници; с университети, в които с изключение на три специалности, ще се влиза не с приемни изпити, а с оценките от матурите. И най-неприятното за някои – със затворени ресторанти, фитнес и танцувални зали. Обаче 2020 г. ще остави своя отпечатък в умовете на милиони човешки същества, колкото и да им се ще да я забравят.

Признава ли се това или не, коронавирусът разказа играта не само на системите за здравеопазване, а и на икономиките, образованието и културата в различните страни по света. Започвайки от най-мощните, като САЩ, Китай и Русия, минавайки през по-маломерните като Италия, Испания и Великобритания, докато се стигне до благоденстващите Швеция, Дания, Норвегия, Швейцария, Холандия и Белгия и не толкова благоденстващата, но многомилионна Бразилия – колосът на Латинска Америка. Там само за едно денонощие от 23 до 24 май броят на заразените с коронавирус нарасна с 19 969 души, достигайки цифрата 330 890, а този на починалите се увеличи с нови 1001, за да достигне 21 048 души. Колкото и да се мъчат „правилните“ медии на Запад и у нас да прикрепят и Русия към печалния керван на жертвите на коронавируса, държавата на Путин е на челни позиции само по броя на заразените (335 882 към 24.05.2020), докато със скромните 3541 починали (към 25 май) направо е за медал. За сравнение, към същата дата, броят на починалите във Великобритания гонеше 40 000, а този в САЩ – 100 000. Най-скъпото здравеопазване в света, американското, буквално се сгромоляса за няколко седмици!

Преди седмица вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува списък на всички починали от коронавируса в САЩ, над който постави стряскащото заглавие: „Смъртните случаи в Съединените щати наближават 100 000. Неизчислима загуба!“ А на най-известното място в мегаполиса, площад „Таймс скуеър“, филмовият продуцент Йожен Яреско издигна четиристенно пано, което показва броя на починалите от COVID-19. Най-отгоре пише:

„Часовникът на смъртта на Тръмп“.

По ирония на случая, в същото време президентът на САЩ изразяваше задоволство от големия брой заразени с коронавирус. Това, според Тръмп, показвало, че в САЩ се правят най-много тестове за COVID-19. По тази логика малкият брой заразени и починали в България се дължи на малкото на брой проведени тестове. От страна на българското правителство и Националния оперативен щаб – ни дума, ни вопъл, ни стон срещу тази манипулация!

Въпреки че моргите и гробищата в САЩ продължават да се задръстват с трупове, Тръмп нарежда на губернаторите на щати да „отворят“ икономиката. И едновременно с това затваря границите за чужденци, идващи от Бразилия. След това се хвали: „Аз съм най-лошото, което се е случвало на Русия“. Според опонентите му, вероятно държавният глава на Щатите не осъзнава, че той по-скоро е най-лошото, което се е случвало на собствената му страна и те се питат: дали пък самоволната употреба на хидроксихлорохин, освен сърдечни, не е предизвикала у Тръмп и ментални увреждания?


Добре че не пие дезинфектанти, бихме добавили ние, нито пък се подлага на вътрешно осветяване с ултравиолетови лъчи, които препоръча на лекарите. Вместо това, воюва словесно и с предизборна цел, било с Китай и СЗО, било с Русия и Иран. Преди време твърдеше, че е виждал доказателства за това, че коронавирусът е създаден в лабораторията в китайския град Ухан. После обвини СЗО, че е марионетка на Китай, а на 25 май турският всекидневник вестник „Миллиет” обяви: „Тръмп излезе прав“. Защото жената на китайския президент Си Цзинпин, Пенг Лиюан от 2011 г. работела като посланик на добра воля на СЗО. По тази логика актрисата Анджелина Джоли е виновна за глада и болестите в Африка, където като посланик на добра воля на ООН осинови няколко чернокожи деца.

Истината за чепатата реторика на Тръмп е прозаична: наближават президентските избори през 2021 г. и той отчаяно се нуждае от някакви „успехи“ след провала си в борбата с коронавируса. Същото прави у нас премиерът Борисов, размахвайки като лично достижение ниската смъртност от коронавируса и намаляването на ДДС за ресторантите и книгите на 9%. Невиждана „щедрост“, която той изтъкна и в приветствието си към българските учители за 24-ти май. Но не обясни, защо е „пипнал“ ДДС за книгите едва на 11-та година от своето управление. Напротив, докато инспектираше строителството на пътя Пловдив-Пазарджик, каза, че пипането на данъците било голяма грешка, но бил готов да понесе политическата отговорност за нея. Само че срамът трябва да понесе и парламентарното мнозинство, с чието одобрение селективното намаление на този данък трябваше да стане факт. Сега остава премиерът да разшири „грешката“ за всички, които изпищят от явната им дискриминация в полза на ресторантьорите. Собствениците на танцувални зали и школи вече надигнаха глас, та министърът на здравеопазването обеща да им разреши да отворят. Те, естествено, няма да са последните, които ще поискат данъчни и други облекчения. На дневен ред са спортните и по-специално футболните клубове. От ПФК „Левски“ казаха, че ще изпратят писмо до премиера с искане да джироса на Наско Сираков акциите, които му беше изпратил съдружникът на Васил Божков Георги Попов. Борисов заяви, че ще скъса писмото и ще го хвърли в кошчето за боклук, което значи, че акциите ще отпътуват обратно до Дубай. „Най-големият фен“ на „отбора на народа“ отказа да участва в цирка! Който го критикува и обвинява в страхливост, е просто „тулуп“ и „негодник“, за когото Борисов не иска дори да чува! Само вродената му скромност му пречи приживе да си вдигне един паметник, с който да украси ако не София, то поне Банкя. Гледайки как вози в джипа министъра на финансите, въпреки несъгласието на последния с намаляването на ДДС за ресторантите и книгите, се питаме: Борисов наистина ли се беше превърнал от началник,в шофьор на Владислав Горанов, или го беше взел за заложник, докато кандиса на неговата данъчна реформа? А някои наивници в „Левски“ приеха „с отвращение“ дарението на Делян Пеевски от 500 000 лв. с надеждата държавата, начело с Бойко Борисов, да добави още 20-30 пъти по толкова, щом се смени собствеността на клуба. „Парите не миришат“, казал император Веспасиан на сина си, по повод на въведения данък върху обществените клозети. Дали „Левски“ ще бъде спасен с пари на феновете, на „най-големия дарител“ Делян Пеевски, или с държавна инжекция – все тая! Друг е въпросът, че се дарява нещо, което е свое, а не е откраднато от целия народ. Да му мисли избраният електронно за собственик на „Левски“ Наско Сираков. Борисов, Горанов, Цацаров и Гешев, разбира се, нямат нищо общо с тази трагикомедия! Ако някога се роди нов Алеко, наречен Щастливеца, спокойно може да напише „Бай Ганьо по време на коронавирус“.

Не знам дали е от коронавируса, но и в нашата югоизточна съседка Турция ги избива на черен хумор. Например, преди да е свършил празникът Рамазан, от високоговорителите на джамиите в Измир, вместо езан (призив за молитва, б.а.) прозвуча песента на италианските партизани „Белла чао“. Оказа се, че неизвестни хакери са се намесили на честотите на озвучителните системи и пуснали въпросната песен. Но, вместо да търси тях, властта арестува Бану Йоздемир, член на опозиционната Народнорепубликанска партия и бивш заместник-председател на областната партийна организация в Измир. Престъплението й се състои в това, че е споделила в социалната мрежа кадри от мига, когато от минаретата на джамиите е звучала „Белла чао“.(„Джумхуриет“, 23.05.2020). Редица опоненти на режима на Ердоган смятат, че провокацията срещу езана е негово дело с цел да се удари опозицията. Същият брой на вестник „Джумхуриет“ разказва как дъщерята на директора на Управлението по религиозните въпроси (Диянет) Али Ербаш, Мерве Сефа Ликоглу, която проповядва в Дюздже, издала фетва, която забранява на майките да ходят с шорти над коленете, дори когато са до дъщерите си.

Накрая ще цитираме едно изявление относно борбата с коронавируса: „Светът ни следи внимателно и ни взема за пример“. Казал го е не Бойко Борисов, а „приятелят“ му „Тайпи“ във видеоконферентна връзка с областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул. („Миллиет“, 24.05.2020). Всяка прилика с хвалбите на нашия премиер е (не)случайна. Същия ден, броят на новозаразените с коронавирус в Турция се увеличи с 1186, достигайки цифрата 155 686, а този на починалите нарасна с 32 и стана 4308. Над страната тегнеше нова 4-дневна забрана за излизане на улицата и дори джамиите останаха празни. Кое тук е за пример на света?

Но, тъй като животът често съчетава печалното със смешното, вестник „Миллиет“ от 24 май отбеляза: „След коронавируса се случи и това! Заради забраната за излизане на улицата, един гражданин в Къръккале си купи хляб от бакалина с дрон!“

А СЗО и редица експерти по вирусология предупреждават, че ни очаква втора, може би по-опустошителна вълна на коронавируса. И че прекалено бързото разхлабване на строгите ограничения може да има непоправими последици. В най-добрият случай вирусът ще остане и трябва да продължим да го изучаваме и да се научим да живеем с него. Например едно изследване на учени от Националния център по инфекциозни болести и Медицинската академия на Сингапур заключава, че дори при положителни тестове лекуваните от коронавирус не могат да заразяват 11 дни след излекуването си, а след две седмици у тях не може да се намери активен вирус. Що се отнася до епидемията, в Турция тя нямало да приключи преди да изтекат още 120 дни. („Миллиет“/25.05.2020). Сериозни експерти признават, че все още „китайският“ вирус е непозната материя, чието поведение не подлежи на прогнозиране.


На свой ред икономисти предсказват неизбежна глобална финансова криза, по-тежка от тази през 1929 г. И че тя ще нанесе последния удар върху неолибералната икономическа политика. Кой да ги чуе, щом привърженикът на теорията за „стадния имунитет“ доцент Мангъров, според собствените му изявления по телевизията, е успял за един час да впечатли Борисов до такава степен, че премиерът да му каже: „Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна!“. Какво можем да добавим? Както казваше една от героините във филма „Матриархат“: „Няма мъже, колежке, няма мъже!“.


 

Още по темата