Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 27 (7 юли 2020) СЕГА ПЪК ДАРИТЕЛ!

СЕГА ПЪК ДАРИТЕЛ!

Е-поща Печат PDF

Преди седмица от „националните“ телевизии научихме за поредното похвално дело на Премиера-Строител Бойко Борисов. Бил дарил на един манастир 20 000 лева, подарени му от съпартийците по случай неговия 61-ви рожден ден – 13 юни. Дарението получил лично ловчанският митрополит. Така списъкът на „дарителите“, оглавяван от Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, бе обогатен с първия партиен и държавен ръководител на клетата ни държавица. Да се свети името му!

Казват че и благоверният цар Петър, синът на Симеон Велики, дарявал щедро със земи и крепостни селяни църкви и манастири. Поради което бил канонизиран от БПЦ, въпреки че според „Беседа против богомилите“ на Презвитер Козма, именно при неговото почти 43-годишно царуване (927-970 г.) разцъфтяла богомилската ерес. Властването на Петър не блести с военни победи и териториални завоевания. Напротив, дълги години историците го смятаха за слаб владетел, опитал се безуспешно да привлече един истински неподкупен светец като Иван Рилски. Но, тъй като дарявал щедро официалната църква, станал един от най-тачените от нея, след Борис-Михаил Покръстител, български владетели.

По времето на „онова присъствие“ дарителите на църкви и манастири давали лични средства, в замяна на което имената им били изписвани на видно място. А днес някои „дарители“ раздават държавни, тоест на данъкоплатците пари, но „независимите“ медии ги обявяват приживе за светци. А немалко от тези „добротворци“ просто си купуват индулгенции за минали, настоящи и бъдещи грехове, както през Средновековието Папата е продавал индулгенции. Покойният основател на „Мултигруп“ Илия Павлов, например, ремонтираше сградите в Бачковския манастир, но това не го спаси от куршумите. Бойко Борисов тръби, че е ремонтирал и построил „стотици“

театри, опери, спортни зали, църкви, манастири, джамии, синагоги и други,

но това не го опази от компромати, като аудиозаписа и снимките от спалнята му в правителствената резиденция Бояна. Той отпусна милиони за стадионите на пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“, но отказа да помогне на ПФК „Левски“, докато не се смени неговият собственик. Отказа да приеме и джиросаните му от Дубай акции, та сега Наско Сираков се чуди какво да прави с тези хартийки. Понеже клубът се нуждае от свежи пари в брой, за да изплати огромните си задължения към НАП, НОИ, ЧЕЗ, Софийска вода, футболистите, треньорите и служителите. В същото време „най-големият левскар“ Бойко Борисов ходи по църкви и манастири, колкото собственият му министър на здравеопазването да го глоби с 300 лв., задето не слага маска. И партията, която той създаде, ГЕРБ, беше глобена с 3000 лв. за неспазване на санитарните изисквания по време на срещата в партийната централа и брифинга на Лидера на 17 юни. Подмината с мълчание беше обаче сбирката с актива на ГЕРБ в една зала в „клъстера“ Стара Загора. Добре, че герберите бяха спастрили над 20 млн.лв. от субсидии, преди НС да лиши временно депутатите и министрите от заплати. Въпреки удължаването до 30 юни и след това до 15 юли на извънредното положение (под формата на „извънредна епидемична обстановка“), заплатите и партийните субсидии бяха възстановени и „дарителството“ на управляващите продължи. Господ явно не се впечатлява от фалшивата благотворителност, имайки предвид богатствата в чекмеджето на Борисов в боянската му спалня. Когато някои критици оприличават „дарителството“ на премиера на купуването на индулгенции за многобройни грехове, не са много далеч от истината. Както неведнъж сме казвали –

дарява се нещо свое, а не подарено от други или взето от държавната хазна.

За такива „дарения“ народът е казал: „С чужда пита – майчин помен!“ Нали и от отбора на Кирил Домусчиев, ПФК „Лудогорец“ Разград кандидатстваха за държавна помощ по формулата 60:40, с обещанието, че на свой ред ще я дарят на нуждаещите се? Когато някой се прави на благодетел с парите на данъкоплатците, това е всичко друго, освен дарителство. Ако чекмеджето ти е пълно с пачки евро и златни кюлчета, а на шкафчето ти стои зареден пистолет, е логично хората да си мислят за Али Баба и 40-те разбойници. Колко му е да подариш 20 000 лв. с авторекламна цел? Още повече, когато не си се изпотил за тях, а са ти ги дали съпартийците, сякаш си средновековен монарх, а те са ти васали.

Колкото по-енергично се кръсти Борисов, толкова повече се сещаме за написаното от Христо Ботев в стихотворението „Патриот“:

„И е добър християнин,

не пропуска литургия.

Но и в черква затуй ходи,

че черквата й търговия“.

Ето защо не бива да се учудваме, когато чуваме аудиозаписи и гледаме снимки, било от къщата на премиера в Банкя, било от спалнята в правителствената резиденция, чиято автентичност не се оспорва, а прокуратурата на Гешев ги подминава като „незаконни“. Или ги обявява за манипулирани, преди да са били изследвани в някоя сериозна лаборатория. Незаконно, лъжливо и манипулирано не са синоними. Нима публикуването от прокуратурата на записи от разговори на президента с командира на ВВС, или на есемеси на президентските съветници с бизнесмените Бобокови е законно? Защо размяната на такива между бизнесмена Павел Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов да е „търговия с влияние“, а аналогичната кореспонденция между хазартния бос Васил Божков и премиера Бойко Борисов не е? Парите и златните кюлчета в чекмеджето на последния как са се озовали там? Защо Гешев не разследва със същата страст кореспонденцията, която е текла между обвиняемия дубайски заточеник Васил Божков и премиера Бойко Борисов? Нали в крайна сметка самият Борисов призна, че е препращал есемеси на кирилица до Божков? За предоставянето на млади футболисти от ПФК „Левски“ на „Витоша“ Бистрица, в която самият Борисов се беше регистрирал като „най-дъртия“ професионален футболист в България. Без малко спортните журналисти щяха да го обявят за футболист на годината! А онова „Благодаря“, написано на латиница и адресирано до Васил Божков, за каква услуга е изказано? Да не би да е било за 60-те милиона „такса помощ“, поискани от хазартния бос, според собствените му твърдения? В замяна на което Законът за хазарта е бил „пипнат“ така, че вместо върху оборота, фирмите на Божков са плащали такси само върху част от печалбата, спестявайки си цели 700 млн.лева? Снимката с препълненото с евро и златни кюлчета чекмедже в боянската спалня на Борисов нищо ли не говори на Прокуратурата? Трябва ли да чуем запис без традиционните за премиера псувни и ругатни, за да кажем, че е бил манипулиран?

Впрочем, сайтът „Афера“ публикува два такива аудиозаписа.

На единия Бойко Борисов казва на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев: „Корнела и Радев навсякъде приказват, че ти си основния им гръб и хич не ми е приятелно, приятно… Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е кеф на тебе. Айде, кат се видиме, че говориме… Когато искаш, преди, след… Дет се вика при мене все още е най-сигурно. Айде. Айде“.

Къде е това „при мене“? В боянската спалня ли? Или в къщата на Борисов в Банкя?

На другия аудиозапис премиерът упреква министъра на икономиката Караниколов, че камерите не са го записали по време на проведения на 5 февруари 2020 г. – ден след като президентът Радев сне доверието си от правителството, българско японски бизнес форум. Нарежда му да отиде в парламента и да разкаже за поредния международен успех на управляващите. „От тебе трябваше да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости (на президента Радев, б.р.), аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият. Ма ти трябва да го изговориш това! Това искам да го чуя във вечерните новини! Че аз тръгвам да вечерям с Урсула… Трябва да му се подиграваме, да изглежда смешен… Ако не го направиш в парламента, нещо да отиде, Влади и Менда мисля, че са там, и Валери… Я ги виж и ми чукни да ми кажеш. Айде, давай! Айде…“

Понеже в тези „компромати“ липсват традиционните за Борисов цинизми и простотии, не ни се вярваше гласът на записите да е негов. Ето защо заподозряхме водещия на предаването „Документите“ по ТВ „Европа“ Антон Тодоров, по-известен като „Мумията/Мършата“, или „Тони Шайката“. Именно той нарича Корнелия Нинова „Корнела“. Явно сме надценили културата и психическата устойчивост на премиера, той и лидер на партия ГЕРБ. Борисов надмина автора на книгата „Шайка! Бойко, Цецо, Росен и други негодници“, на когото предаването „Документите“ отдавна е отесняло. Но, до превръщането му в аудиотерорист още не се е стигнало: теренът е зает от премиера! Не че Тодоров би отказал някоя мръсна поръчка, ако му се плати достатъчно.

Пази, боже, от седесар, който се е погерберил!

Справка: Тома Биков, Спас Гърневски и Георги Марков.

Кое е по-опасно за нашето психическо и физическо здраве: коронавирусът или управлението на ГЕРБ? Вирусът ще вземе каквото му се пада и ще заживеем с него, както с грипните вируси. Срещу COVID-19 може да се намерят и ваксини, и ефикасни лекарства, докато за политическия вирус ГЕРБ вече има изпитан български цяр: тоягата на улицата, която през февруари 2013 г. даде резултат. Повторението на това „лечение“ предстои. Парламентарните вотове на недоверие са просто губене на историческо време. Ако народът не се отърси от унеса и не потърси със сила правата си, вирусът на наглостта и корупцията ще прерасне в пандемия и ще го довърши!


 

Още по темата