Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 29 (21 юли 2020) ЧОВЕКЪТ Е ЗА ВРЪЗВАНЕ

ЧОВЕКЪТ Е ЗА ВРЪЗВАНЕ

Е-поща Печат PDF

По време на пресконференцията в МС на 10.7. т.г., между многото изказани лични съображение и позиции, министър-председателят на България Бойко Борисов, със самочувствието на признат Бос на Балканите, заяви:

"Събитията в Белград, когато се разбра, че президентът Вучич и премиерът на Косово  ще ходят във Вашингтон при президента Тръмп, за да се сложи край на косовския проблем, и когато трябваше да се осъществи видеовръзката с Германия и Франция за европейския път на Сърбия. За да се мине към него,  трябва да се реши и проблема с Косово. Хубаво ли е това за Балканите да няма проблем в Косово? Хубаво ли е да има мир на Балканите? Хубаво е! Прочетох сутринта, че президентът Вучич казва, че проруски сили и агенти са го организирали (протеста в Белград - б.а.) –  това прочетох. Вижте вчера, кои бяха?(на митинга пред президентството в София - б.а.) Не коментирам, само давам факти. Защото, за да ние изпълняваме абсолютно своите уговорки, вече по абсолютно цялото трасе на "Балкански поток",  не само се работи, една част е готова, на друга се заварява, на трето – изкопните действия, но  по цялото от А до Я, както и от другата  страна, разбира се, пълна диферсификация на доставки на втечнен газ от Азербайджан, или от което и да е друго находище за втечнен газ".

45-минутната логорея на Борисов направи така, че никой или почти никой не обърна внимание на внушението, че агенти на РФ са организатори на протестите в София в "триъгълника на властта" на 9 юли т.г., срещу управлението на ГЕРБ и срещу непремереното нахлуване  на прокуратурата в Президентството.

Каква е истината?

На пресконференция в Белград сръбският президент Вучич, говорейки за организаторите на протестите в сръбската столица казва: "В организацията на протестите имат участие чужди специални служби". Два дни след пресконференцията на Вучич, както пише руският официоз "Росийская газета": "Представители на сръбските правоохранителни органи информираха обществеността, че за участие в безредиците, в различните градове на страната са задържани граждани на други страни. Конкретно, ръководителят на полицията в Сърбия Владимир Ребич информира, че за участие в безредиците в Белград, Нови сад, Ниш и Крагуевац, са задържани граждани на Великобритания, Тунис, Черна гора, Босна и Херцеговина."

След такива бомбастични, не отговарящи на истината изказвания констатираме, че на българския саморасъл политик му хареса да бъде в центъра на общественото внимание, особено след протоколната позиция на  лидер на балканска  страна - член на ЕС, която за шест месеца бе председател на Съвета на ЕС и всички лидери на Европа му идваха на крак в София, за да  се ръкуват с него. Обикновено в такива моменти, той моли майка си да го види от небето! Радост велика, която все още му държи влага и му пречи на обективното възприятие на реалния живот, което за държавен ръководител е самоубийствено. И за да поддържа собственото си усещане за величие, той и външната му министърка, започнаха да се изживяват като "родители" на кандидати за членове на НАТО и ЕС от Западните Балкани. "Ако не слушате, няма да ви пуснем за членове и ще наложим вето!" - с тъпо постоянство, по различни канали се отправят дебелашки намеци. Но изпълнявайки възложената му задача, Борисов направи толкова много гафове, че вече никой не му обръща внимание. Само Вучич все още играе с него "ганкиното" и, знаейки слабото му място, даже го награди с орден – от една страна, за да лобира  пред западните инстанции, а от друга – да изгради, все пак, газовата връзка с Турция, защото там е голямата  далавера, макар и да е наясно, че кранчето на газта е в ръцете на "началниците" отвъд океана. Вучич, явно като добър ученик на Тито, лукаво играе и  с Изтока, и със Запада, но  по примера на нашия Борисов той успешно мутира и се превъплъщава от комунист в националист, за да може  днес  да е "истински" демократ.

Масовите протести в Сърбия от последните дни, провокирани от отново въведения комендантския час, реално са насочени срещу  задкулисния пазарлък между Вучич и военнопрестъпника, и убиец на сърби, Хашим Тачи, които под контрола на известния американски гей-посланик Ричард Гринел, се напъват да реализират плана на Болтън за уреждане статута на Косово чрез размяна на територии. Това би означавало народът на Сърбия окончателно да се съгласи да признае откъсването на свои изконни земи и православни светини, за да му разрешат да приеме евроатлантическите ценности.

Тръмп отказа среща с военнопрестъпници и ситуацията за Вучич рязко се промени.

Сега той  трябва да се договаря с Германия и Франция, които отхвърлят каквато и да било размяна на територии. Преди десетина дни Лавров в Белград заяви: "ЕС не трябва да се изолира от решаването на косовския проблем, а Русия ще продължи да защитава интересите на Сърбия в международните организации и ще подкрепя всички опити, които биха довели до взаимно решение на въпроса за статута на Косово, при посредничеството на ЕС, но на основата на Резолюция 1244  на СС на ООН".

Явно тази позиция на РФ е имал предвид Борисов, когато казва, че руски специални служби, недоволни от политиката на Вучич, са провокирали  протестите в Белград, като, уж, без да коментира, а само с "факти" извайва  образа си  на "мъченик" за "правото" дело и жертва на руската "хибридна война" (това едновременно е и реверанс към българските  евроатлантици в тежък за него  момент!). Гигантска манипулация, която много бързо бе разобличена от самия Вучич, който на 12 юли в интервю за телевизия "Pink", заяви: "Аз нямам никакви доказателства за "руска следа" в антиправителствените демонстрации в Белград", но затова пък, с поредната си "изцепка", Борисов заби нов,  лъскав,  правителствен гвоздей в ковчега на българо-руските отношения.


Премиерът на Република България пледира, че изразява общата европейска позиция и грижа за приемането на Сърбия в ЕС,  но  ето какво казва немското  радио "Дойче веле" (DW) в коментара си от 10 юли т.г.  за Вучич и за  събитията в Сърбия: "В началото на германското европредседателство канцлерката Ангела Меркел припомни колко важни за Европа са правовата държавност и демокрацията. И сега думите й трябва да бъдат последвани от дела - например, като преговорният процес със Сърбия бъде отлаган дотогава, докато Вучич е на власт. Брюксел също така трябва да инициира независимо разследване на въпроса кой е отговорен за бруталните действия срещу демонстрантите? И ако Сърбия откаже да съдейства по въпроса, тогава ЕС трябва да забрани на шефовете на полицията, на Вътрешното и на Външното министерство на Сърбия, да влизат на територията на Общността. Брюксел не трябва да ги оставя да се измъкнат. Твърде дълго германската канцлерка подкрепяше Вучич. Сега обаче това заплашва да остави тъмно петно върху нейното иначе успешно управление".

И каква е равносметката от този пореден фейк –

автогол на нашия център-нападател  в  "срещите" на България със Сърбия и Русия пред погледите на целия свят?!

В днешната изострена обстановка в София и, в големите градове на страната, не можем да си позволим да не обърнем внимание на реакцията или на учудващата липса на реакция от страна на Посолството на РФ в РБ по повод  официалната декларация на българския премиер. По същество, почти едновременно в София и Белград избухна народното недоволство срещу правителствата на двете страни. Сръбският център за евроатлантически изследвания  (CEAS)  излезе с версия, че "зад организацията на протестите са "проруски активисти", а целта им е да провалят преговорите между Сърбия и Косово". Както е известно, подобен център в България се оглавява от Цветан Цветанов, който по повод на събитията в София,  заяви: "че ако е трябвало да участва в един от двата митинга на 10 юли т.г. , то той би избрал този за защита на президентската институция". Това е първата евроатлантическа  разлика в двете балкански столици от последните дни за ролята на РФ в тези събития.

Втората е в реакцията и позицията на съответните посолства на РФ в София в Белград. "Посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко нарече обвиненията на CEAS абсурдни и необосновани. По неговите думи центърът е "инициаторът за пропагандирането на така наречената руска заплаха". В същото време МВнР на Русия нарече обвиненията за участие в демонстрациите "поръчкови" и заяви, че те са насочени за очерняне на руско-сръбското партньорство“. (курсивът е наш – Г. В.)

В отговор на внушението на българския премиер, че  по аналогия със събитията в Белград, и в София  "проруски сили и агенти  са ги организирали", нито от МВнР на РФ, нито от  руското посолство в София не последва някаква реакция, въпреки че Вучич улесни много руските дипломати, опровергавайки казаното от Борисов.

Това крещящо "руско" мълчание  натрапчиво  напомня за мълчанието на руската страна  през зимата на 1997 г., по време на метежа срещу единственото към  този момент законно правителство на България, реално отстояващо приятелските и  взаимноизгодни отношения между България и РФ, демонстративно потвърдени, въпреки официално възприетата политика на МВнР на РФ, с резултатите от посещението на делегация, лично инициирана и водена  от  зам.-председателя на МС на РФ и председател на руската част на смесената междуправителствена комисия Олег Лобов, през втората деседневка на декември 1996 г.

И днес, и тогава, фиксираме нелогични и неясни двойни стандарти на руската дипломация! И с основание питаме:  докога, дорогие товарищи и господа?


 

Още по темата