Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 30 (28 юли 2020) НЕ НА МУТРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА!

НЕ НА МУТРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА!

Е-поща Печат PDF

Слово на проф. д-р Румен ГЕЧЕВ произнесено на митинга „Бузлуджа 2020“ в София, 25 юли т.г.

 

Здравейте скъпи приятели,

 

Днес се навършват 129 години от основаването на нашата партия. Партията ни е минала през огън и вода, през меч и бесило, но е устояла на политическите бури повече от столетие, благодарение на народната подкрепа.

България се намира в остра политическа и икономическа криза. През 2009 г. Борисов и компания поеха управлението на страна, която бе:

- член на ЕС, с функционираща пазарна икономика;

- с бюджетен резерв от 8 милиарда лева и милиардни помощи от ЕС;

- с рекордно нисък държавен дълг под 20% от БВП;

- с ниска безработица, бързо растящи доходи и висок растеж на БВП (над 6% годишно);

- преки чужди инвестиции над 9 милиарда евро годишно;

Днес, след десет години управление на ГЕРБ и техните сателити в ЕС, България е:

Най-бедната страна, с най-силно изразена социална поляризация. Тук богатите стават все по-богати, а бедните все повече и все по-бедни;

Най-неконкурентоспособната икономика;

С най-висок дял на сивия икономически сектор;

С най-мащабна корупция;

С най-зависима и неефективна съдебна система, където правото на бухалките е по-силно от правото на закона;

Достъпът до здравеопазване става все по-скъп и по-недостъпен за стотици хиляди сънародници;

Чуждите преки инвестиции са десет пъти по-малко, чуждият капитал се изнася от страната, в т.ч. поради ескалиращата мутризация;

България е страната с най-нисък процент – едва 40%, усвояемост на предоставените ни безвъзмездни европейски средства;

Станахме чужденци в собствената ни страна - чужд капитал контролира: почти цялата ни банкова система; по-голямата част от инфраструктурата ни; в т.ч. летищата; значителна част от енергетиката ни; подземните ни богатства; водоснабдяването и електроснабдяването;

Герберска България е с  най-малка свобода на словото наредена вече след няколко африкански страни;

Ние сме на този хал, защото:

- Управляващите нямат даже краткосрочна програма за икономическо развитие.

- Не ги интересува бъдещето на нацията. Тяхната заветна цел е как да напълнят чекмеджетата си с евро и със златни кюлчета. Как да плячкосат обществените поръчки, как да откраднат европейските фондове, как да осигуряват средства за купуване на избори и на политическо послушание.

- Тяхното законодателство е открит и арогантен лобизъм, хаос и  непрекъснати поправки на законите.

- Те не се трогват от обезлюдяваща България, те са слепи за това, че нашите деца са принудени да търсят хляба си в чужбина.

Борисов и неговата шайка се гордеят, че са спрели трите крупни инвестиционни проекта – АЕЦ Белене, Южен Поток и Бургас-Александруполис. Те охотно рапортуват на чужди господари, че са готови да слугуват на гео-политически им интереси стига да ги оставят на власт. За тях няма значение, че стотици милиони евро наши пари буквално са заровени в земята и вместо приходи и работни места, ни носят ежедневно огромни икономически загуби, че самите ние губим гео-политически предимства.

Не е ли унизително да гледаме как тези дни в Брюксел комплексираният ни премиер чинно козирува на уж равните му „колеги“. И резултатът от неговата клоунада е налице – анализът на предварителните разчети по разпределение на средствата през следващия програмен период на ЕС 2021-2007 г. показва, че ние отново сме в най-неблагоприятна позиция. Определено не може да се приеме като успех, нито „донесеният“ от Борисов пакет от нови милиардни заеми, нито крайно недостатъчната помощ за икономически изостаналите ни региони.

Скъпи приятели, БСП представи пред вас своята Визия за България. Ние сърдечно благодарим за вашите предложения, оценки и градивни критики. Нашите екипи работят по детайлизирането на Визията и разработката на конкретни механизми и инструменти за нейната реализация. Ние считаме, че заемането на достойно място в интеграционните процеси на ЕС и в световната икономика, предполага не само ефективно използване на европейските фондове, но главно мобилизация на нашите собствени материални, технологични и най-вече човешки ресурси. Горко на държава, която разчита само на външни подаяния.

За БСП най-важният капитал са нашите деца, нашите млади хора. Те печелят световни олимпиади по математика, физика, химия и компютърно програмиране. Ако искаме те да останат при нас, да разгърнат тяхната воля и талант за благото на България, трябва да свалим това мутренско управление.

Скъпи социалисти, симпатизанти и съмишленици.

От името на парламентарната група на „БСП за България“ ви благодарим най-сърдечно, дълбок поклон за вашата всеотдайна подкрепа. ЗАЕДНО ние можем и трябва и да направим така, че България да заеме достойно място сред нашите европейски партньори.

БСП казва НЕ на мутрите във властта,

Не на крадливите „калинки“ в държавното управление, ДА на предприемчивите, знаещи и можещи българи.

Ние подаваме ръка на всички сънародници, които искат да направим нашата България просперираща, демократична страна.


 

 

Още по темата