Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2020 Брой 50 (15 декември 2020) ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО…

ЦЕЛТА НА ЗАНЯТИЕТО…

Е-поща Печат PDF

В епидемиологично отношение не сме на плато, а в блато


„Учените направиха нещо, смятано за невъзможно. И това беше за няколко месеца да произведат ваксини за COVID-19. Сега обаче започват истинските битки. Какъв е приоритетът за доставка на ваксината? Кой ще я получи пръв – медицинският персонал, други респонденти, възрастните или цветнокожите? Ще имат ли някои щати предимство пред другите? Ще получат ли ваксини някои високоприоритетни не-американци, преди да са ваксинирани всички американци? Някои ще се съпротивляват на това да бъдат ваксинирани, но ще ги питат ли? Отдавна кръжи наоколо и въпросът за разрешенията на ваксините, изхождайки от изискването всички да бъдат имунизирани против едра шарка“. Това написа Ричард Ран във вестник „Вашингтон таймс“ (23.11.2020) в статия, озаглавена „Нека войните за ваксини да започнат“. А на 3 декември турският всекидневник вестник „Миллиет“ оповести, че председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, армейски генерал Марк Мили, бил предупредил за опасността вируси да бъдат използвани като „биологично оръжие“. Естествено, не от САЩ, а от „терористични“ и „диктаторски“ режими, като тези в Китай и Русия. При всички случаи, бързината с която бяха създадени ваксините поражда съмнения в тяхната завършеност и ефикасност срещу все още непроучения докрай „китайски“ коронавирус. Народът не случайно е казал: „Бързата кучка слепи ги ражда“. А дали създателите и производителите на ваксини не са имали цели, различни от това да спасяват хората?

От публикацията на Ричард Ран до днес изтече много вода и ошашавените от мрачните статистики за смъртността от коронавируса граждани бяха засипани с оптимистични изявления за напредъка в разработването и производството на ваксини срещу COVID-19. Главно американските ваксини Pfizer, BioNTech и Moderna. Както и ваксината на Оксфордския университет във Великобритания, въпреки „щастливата“ грешка при нейното прилагане върху група от 2700 души, получили половин доза, но оказали се в по-добро състояние от другата група, върху която е била приложена цяла доза. Освен това те били 55-годишни, а ваксината уж е предназначена за най-рисковите възрастови групи от 65 години нагоре. Поради всички тези пропуски, одобрението, производството и използването на ваксината на Оксфорд  и Astra Zeneca ще се забави. Докато американската ваксина на Pfizer&BioNTech вече се сдоби с документ за проявените странични ефекти и най-рано до 17 декември се очаква да получи одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата. Въпреки че страничните й ефекти наподобяват някои симптоми на заразата с коронавируса: зачервяване и болка на мястото на инжектиране, главоболие, мускулни болки и болки в ставите, парализа на лицевите мускули, втрисане и треска. Стана така, че САЩ - най-засегнатата от пандемията страна, с над 13 милиона заразени и близо 300 000 починали от коронавирус, ще „спасяват“ света. И то от вирус, дошъл уж от китайския град Ухан, където вече не отчитат нито един починал на денонощие. Въпреки наличието на китайски и две руски ваксини, ЕК „избра“ да поръча американските Pfizer&BioNTech и Мoderna, първата от които е създадена от семейство турски гастарбайтери в Германия: – професор д-р Угур Шахин и професор Йозлем Тюреджи. България, естествено, се включи в тази авантюра, като лично премиерът Борисов оповести „радостния“ факт. Но, след като обяви, че в началото на декември ще пристигнат 125 000 дози от ваксината Pfizer, поиска от НС да одобри преговорите и сделките на кабинета с фирмите производителки. Т.е., да поеме отговорността за евентуални неблагополучия.

Правителството представи и съответен план-график за ваксиниране, според който доброволно и безплатно ще бъдат ваксинирани първи

лекарите и полицаите от предната линия.

Във Великобритания, където масовата ваксинация вече започна, първите ваксинирани бяха една 91-годишна баба и 94-годишният дядо, с гръмкото име Уйлям Шекспир. Те не само се съгласиха да бъдат използвани като опитни мишки, а старата дама дори заяви, че разглежда ваксинирането си като подарък за рождения си ден. Оставаше да добави, че това може да е последният подарък, който ще получи да края на живота си.

В България за опитни мишки правителството избра лекарите и полицаите, които първи ще получат ваксината. На 5 декември Борисов лично провери във ВМА фризерите за съхраняване на ваксината при температура минус 71 градуса по Целзий. Дребна подробност е, че с такива фризери трябва да бъдат оборудвани и камионите, които ще превозват ваксините, както и РЗИ в поне шест области. Те също трябва да се купуват тепърва. А случаят с фризера, доставен на РЗИ Бургас показа, че дори размерите на тези съоръжения не се познават предварително. Затова се наложи да се разбива входът на сградата на РЗИ, та да може да влезе вносният фризер за дълбоко замразяване. Но, млъкни, сърце! „Спасяването“ на българския народ започна! По-добре късно, отколкото никога, но най-добре би било това да не се налага. Или разпространението на заразата да беше спряно още преди да е настъпило лятото. Тогава обаче, Борисов „пусна много умно вируса да вилнее“ из страната, а той самият обикаляше с джип, за да вдъхва оптимизъм у „материала“, че и тази беля ще отмине. Но, докато фармацевтичните компании чакаха одобрение на техните ваксини от съответните агенции по храните и лекарствата в САЩ и ЕС, от управата на Pfizer направиха изявление за „понижена цел“. С други думи, поради проблеми с доставката на суровини за ваксините, вместо 150 милиона дози, щели да бъдат произведени едва 50 милиона дози. А само Великобритания е поръчала 100 милиона дози от ваксината Pfizer и BioNTech, 40 милиона дози от ваксината на Оксфорд и Astra Zeneca и 5 милиона дози от ваксината Moderna.

Трябва да напомня, че ваксините са няколко типа. Едните, които се наричат още активни, използват жив, но омаломощен вирус, а другите, наричани пасивни – РНК (рибонуклеинова киселина). Твърденията на Pfizer за 95% ефикасност са силно преувеличени, ако не са и научна фантастика. Редица експерти по света и у нас казват, че ефективността на една ваксина проличава едва след двегодишното й прилагане, а нашите „спасители“ ни купиха „котка в чувал“, за да не се цепят от колектива. Сиреч, внасят ваксини с недоказана ефикасност, без никакви доказателства, че нямат животозастрашаващи странични ефекти. На практика нито една от посочените ваксини не е завършила всички етапи на изпитание. Да не говорим за

новото чудодейно лекарство

MK-4482/EIDD-2801 или молнупиравир, което според изследване на университета в Джорджия, публикувано в списание „Nature Microbiology“, пресича за 24 часа разпространението на COVID-19. То било изпитано върху… порове!

Не е ясно и какво не трябва да правят ваксинираните след имунизацията си. Относно условията за използване на руските ваксини вицепремиерът на РФ Татяна Голикова пояснява: „След имунизирането срещу коронавируса трябва в продължение на 42 дни да се сведат до минимум контактите, да се спазва маскеният режим, да се откажем от посещения на места с големи количества хора. Не трябва да се употребяват алкохол и лекарства, които потискат имунната система.” При такъв „сух режим“ някои любители на чашката в Русия и у нас направо ще се разсъхнат. Това първо. А второто е, че дори правителството ни да иска, ваксинирането не може да бъде задължително, защото няма достатъчно ваксини. Но и с наличните количества може да се извадят от строя нашите медици, полицаи и други, върху които ще бъдат приложени ваксините, ако се окаже че имат нежелани и опасни странични ефекти.

Кой тогава ще носи отговорността?

Премиерът, министърът на здравеопазването, НОЩ или депутатите, които упълномощиха правителството да преговаря с производителите на ваксини? Ако необходимото условие за пресичане на епидемията е 75% от жителите на страната да са изградили имунитет, ще са необходими много повече дози и години. Не се знае колко време след поставянето им ваксините защитават организма от коронавируса и дали преболедувалите от него не могат да се заразят повторно. Случаи на повторно заразяване на медици има и у нас, и по света. Което означава, че и през 2021, и през 2022 г., ще продължим да съжителстваме с коронавируса, да носим маски и да пазим социална дистанция. Без посещения на ресторанти, дискотеки, питейни и нощни заведения, без екскурзии до Гърция и Турция, без посещения на колективни спортни и други масови прояви. И, може би, без присъствени заседания на НС и присъствено обучение в училищата и университетите. България, която през 2010 г. английското списание „Икономист“ нарече „най-тъжното място на света“, ще стане отново такова, но след като премина през фазата „най-смъртоносно място на света“. Защото по смъртност от коронавируса на глава от населението станахме първи в ЕС и света, а по общ брой на починалите от пандемията – 5156 към 09.12.2020 г., отдавна надминахме Китай. За постиженията на азиатския гигант в борбата с епидемията Дидем Йозел Тюмер написа следното в турския всекидневник вестник „Миллиет“ (07.12.2020): „Китай, който от началото на борбата срещу коронавируса до днес е упрекван, че бил източникът на епидемията, че не е взел навреме необходимите предпазни мерки и, че според някои твърдения дори е скрил за заразата, днес, въпреки голямото си население (1,4 млрд. души, б.р.) е начело на страните, успели да поставят епидемията под контрол. На 6 декември 2020 г. на сушата в Китай са установени за 24 часа 18 новозаразени с коронавирус, като 17 от тях са дошли от чужбина. А броят на починалите от COVID-19 от началото на епидемията до днес е 4634“.

Премиерът Борисов твърди, че смъртността и заразяемостта у нас били намалели, а броят на излекуваните нараствал всеки ден, благодарение на новите, по-строги ограничения. И обещава от 21 декември отново да „отвори“ държавата, а детските градини да бъдат отворени от 14 декември. Пълен нонсенс е да се радваш, че починалите от коронавирус са „намалели“ от рекордните 221 на 1 декември, на 79 на 6 декември и 68 на 7 декември, когато ден по-късно те станаха 213, а на 9 декември намаляха на „само“ 146. Т.е., броят на починалите от коронавирус през този времеви интервал е бил средно над и около 150 на ден!

Обезпокоителен е и високият дял на новозаразените. На 8 декември, при направени 6260 теста за коронавирус, положителните бяха 2764, т.е. над 44%. А на 9 декември, при извършени 9715 теста за коронавирус, 3980 (40,97%) бяха положителни. Това успех ли трябва да се нарича?! Ясно е, че не се намираме на никакво плато, а сме затънали в истинско блато! Въпреки, или благодарение на усилията, основно пропагандни, на управляващите ни. План за ваксинация има, но докато започне да се изпълнява „яко ще се мре“! А морът може да продължи и след ваксинирането. Има ли разлика дали ще се мре с или без медицинска помощ?

По времето на соца в народната казарма съществуваше истински

култ към плановостта и целеполагането.

Дори занятията по строева подготовка се провеждаха по предварително написан от взводния командир план, в който се формулираше и целта на занятието. Според войсковия фолклор, един командир казал: „Целта на занятието е да станете факири!“. На тогавашния казармен жаргон „факири“ беше синоним на „съвършени“.

Питам се сега:  каква е целта на занятието наречено борба с пандемията на коронавируса? Да се предпази цялото население от заразяване е очевидно невъзможно. Тогава няма да се получи колективен имунитет. Да се излекуват всички болни, също е неосъществима цел. Хората са различни, с различни придружаващи или основни заболявания. Вирусът мутира, следователно не може да има универсално лекарство или ваксина срещу него. Ефикасността на ваксините още отсега е дискусионна, но производителите им изобщо не възнамеряват да отсекат клона, на който стоят, създавайки съвършени продукти.

Какво ще правят фармацевтичните компании, ако и тази пандемия отиде в историята завинаги? Нали, подобно на НАТО след края на Студената война, ще трябва да измислят ново основание за своето съществуване. Например като намерят или създадат нова заплаха за здравето. Или, както казва един експерт от Оксфорд, когото цитира Арслан Булут във вестник „Йеничагъ“ (25.11.2020): „Първо създадохме вируса, след това ваксината!“.

За момента обаче, „целта на занятието“ е да се приберат едни пари, раздухвайки паника и страхова психоза у простосмъртните. Ваксините може да са важни за борбата с коронавируса, но и той осигурява основание за съществуването и огромните печалби на фирмите-производителки на ваксини и лекарства. Така се извършва своеобразно „преброяване на дивите зайци“. Сиреч, пробва се акълът на управниците в различните страни. А нашите са колкото безотговорни и глупави, толкова и щедри на плащания с чужди пари! Някои пълнят чекмеджета с пачки евро и златни кюлчета; други се радват на подхвърлените им от Борисов 50 лева на месец до изборите през март; трети са пуснати в неплатен отпуск от работодателите си и чакат помощ от държавата в размер на 24 лева на ден. Управляващите им внушават, че тези благини ще ги има само докато те са  на власт. Ако това не е предизборно купуване на избиратели – здраве му кажи. Бог да пази България от такива „спасители“!


 

Още по темата