Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 5 (2 февруари 2021) ИМА ЛИ СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА?

ИМА ЛИ СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА?

Е-поща Печат PDF

Световният икономически форум в Давос (СИФ)  вече петдесет години е площадка за неолиберален дискурс в епохата на глобализацията. Той се появи като стимул за повишаване конкурентноспособността на европейската икономика в битката й с икономическата доминация на САЩ, след разпада на Бретън-Уудската система, известна като златно-доларовия стандарт. На Форума  през 2008 г. Бил Гейтс формулира понятието "креативен капитализъм" като форма, която работи едновременно и за генериране на печалби, и разрешаване на световните социални неравенства. На заседанието  през  май 2020 г., английският престолонаследник  принц Чарлз, въвежда термина "отговорен капитализъм", а през юли 2020 г., на фона на коронавирусната пандемия, инициаторът и несменяем лидер на СИФ Клаус Шваб, заедно с Тиери Малре, издава книгата "Ковид-19: великото зануляване" (COVID-19: The Great Reset). В нея бъдещият нов капитализъм се предвижда да премахне различията между бедни и богати, но и да унищожи държавните граници. В отговор на това "разрушаване и обновяване на света след Ковид-19", провъзгласено от  Шваб, на 14 декември 2020 г.  групата на финансовите властелини на света, водени от Лин Форестър де Ротшилд, обявяви създаването на "Съюз по инклюзивен капитализъм с Ватикана" (CCIV), който по-справедливо да разпределя преимуществата на капитализма и да помага на хората напълно да реализират своя потенциал.


Тази изключителна активност на апологетите на неолибералния глобален капитализъм, може единствено да се обясни с техния невъобразим уплах от успешната патриотична инициатива на Доналд Тръмп "Да направим Америка отново велика". С нея той, въпреки че не успя да пресуши "Вашингтонското блато", предизвика "цунами" сред кадрите на "дълбоката държава" и ги приведе в пълна бойна готовност за война  на "живот и смърт", за окончателната победа на глобалния еднополюсен свят.

Цялата тази суматоха превърна януарското поредно, този път виртуално, заседание на СИФ в Давос, в първа по рода си световна среща на "големите" при условия на пандемия, която е призвана да сложи началото на епохалната битка за бъдещето развитие или деградация  на  земната цивилизация. Това е и обяснението за решението на редколегията на  "The Wall Street Journal" да  публикува  пълния текст на словото на Владимир Путин в рамките на Давоския форум, защото казаното от руския президент, реално и обективно, отговаря на въжделенията на хората по света за по-добър и смислен живот.


Бел. ред.

Към казаното от нашия изтъкнат анализатор Георги Вацов остава само да добавим, че „Нова Зора“, без да е  "The Wall Street Journal", също по своя собствена инициатива  публикува пълния текст на изявлението на президента на Русия Владимир Путин от 27 януари т.г.  Като мнозина други и ние смятаме, че влиянието на Русия в предстоящите десетилетия ще бъде дотолкова силно, че да си запушваме ушите за това, което говори нейния президент, е направо неразумно и нездравословно. Бяхме обаче удовлетворени да чуем и осмислим казаното от него по отношение на несменяемостта на евроцивилизационния вектор в политиката на великата държава, опора на православните традиционни ценности, като семейството и редица „базови свободи, включително на правото на избор и неприкосновеността на частния живот“. Тъкмо поради това, само минути след като бе публикуван интегралния текст на неговото изказване, се заехме и с превода.

Задълбоченият анализ на казаното от Владимир Владимирович, поставя много въпроси и ние тепърва ще се връщаме към него. В края на своето изявление обаче, президентът на Русия отправи съвсем по Путински, своята пряма, макар и деликатна препоръка, към отговорните за светлото и прекресно бъдеще световни ръководители.  Той посочи, че е много важно „ситуацията в света да бъде оценявана честно“ и, че е необходимо вниманието да се съсредоточи „не върху мнимите, а върху реалните проблеми“. Като такива президентът на Русия назова „отстраняването на дисбалансите“, което, според него, е критично важно за цялата световна общност. Основанията за тази препоръка бяха изведени от оповестените в неговото изложение факти. Тук само ще посочим, че „последните 30 години, в редица страни не са се увеличавали доходите  на повече от половината граждани“, като за сметка на това разходите им „за здравеопазване, образование и редица услуги са се увеличили тройно!“ „Абсолютно е ясно, че светът не може да гради икономика, която работи само за интересите на един милион души или даже за „златен милиард“. Това просто е деструктивна позиция. Този модел по определение е неустойчив“.

Впрочем, всички тези и други данни, принципи и намерения, могат да бъдат открити в пълния превод на текста, за който с благодарност и гордост сме задължени на изящното преводаческо майсторство на талантливата българска поетеса Надя Попова.

Заглавието и смисловите подчертавания в текста на изказването на президента на Русия Владимир Путин, са на редакцията.


 

Още по темата