Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 10 (9 март 2021) КОРИДОРИ „ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР“?

КОРИДОРИ „ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР“?

Е-поща Печат PDF

„Всичко се развиваше добре, когато във войната се намеси Генералният щаб“.

(Ярослав Хашек, „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“)


Борбата с пандемията на „китайския“ коронавирус и неговите британски, южноафрикански и бразилски мутации, навлезе в петата си, решаваща фаза. Според някои това е фазата на масовата ваксинация, а според други – на организирания хаос. Така през 1994 г. беше нарекъл системата на игра на българския национален отбор по футбол покойният холандски футболист и треньор Йохан Кройф. Хаосът, обаче, ни донесе четвърто място на СПФ по време на „Американското лято“. Но повторението, особено на хаоса, никога не е равно на оригинала. Напротив, резултатът може да е напълно противоположен. А пък хаосът в здравеопазването, който е запазена марка на ГЕРБ, е направо вреден за здравето на нацията.

След като лично премиерът Борисов и шефът на Държавната агенция по лекарствата Богданов се похвалиха, че страната ни ще бъде залята с 18 млн. дози ваксини на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca,

за да не стане зян  „мат`риалът“

беше разпоредено да се ваксинират всички желаещи. Формата за реализация на поредното хрумване на „шофьора на държавата“ беше наречена „зелени коридори“. По тях, паралелно с ваксинирането на най-рисковите групи от първите четири фази на ваксинационния план, трябваше да получат първата доза от ваксината на AstraZeneca мераклиите за имунизация от нерисковите групи. Понеже правителството беше поръчало 4,5 млн. дози от британско-шведската ваксина, „желаещите“ нямаха избор. Но, както се казва, онова, което мишката намисли, котката го разваля. Изведнъж от ръководството на AstraZenecaуведомиха ЕК, че ще доставят само половината от договорените за ЕС количества от ваксината. Това, естествено, се отрази и на доставките за България. Гневните изблици на премиера Борисов и неговия здравен министър Ангелов, предназначени за вътрешна, предизборна употреба, изобщо не трогнаха вероломните производители на ваксини. И се започна едно ходене по мъките, при което въпросните „зелени коридори“ ту се отваряха, ту се затваряха „временно“, поради липса на ваксини. Хората от опашките пред ваксинационните центрове ругаеха медиците, сякаш те са виновни за дефицита на ваксини, а не политиците, които им купиха

„котка в чувал“,

предплащайки още непроизведени ваксини. Точно както по-рано предплатиха несъществуващите още американски изтребители F-16 Block 70. Някои общопрактикуващи лекари, които бяха натоварени с ваксинацията на своите пациенти и тези от ново разкритите „зелени коридори“, получиха по един, вместо по пет флакона от ваксината на AstraZeneca, а други не видяха и толкова. И точно когато на 1 март бяха отворени ресторантите и кръчмите, „зелените коридори“ бяха затворени, докато пристигнат достатъчно дози от ваджишките ваксини. На 2 март някои коридори бяха отворени за кратко, след което хлопнаха врати отново, поради изчерпване на материала. Така те се превърнаха в истински „коридори за зелен хайвер“, т.е., за напразно губене на време и нерви от страна на „желаещите“. Хаосът, предизвикан от приумиците на премиера Борисов, остана незабелязан само от министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов. При поредния „Костадинов поток на съзнанието“, както нарече Иво Балев изцепките на министъра, професор Ангелов обяви, че никъде в света не се говорело за хаос, освен в България. А тук не ставало въпрос за хаос, а за „наплив и желание за ваксиниране“. Един вид, виновни са тези, които искат да се ваксинират, а не тези, които трябваше да им осигурят ваксини. За капак на всичко, премиерът Борисов обяви, че ще поиска ваксини назаем от Германия и Франция. Две страни, които удължиха срока на ограниченията срещу коронавируса и изобщо не им е до преотстъпване на ваксини. Защото понякога на ден регистрират по 20 000 новозаразени и стотици починали от коронавируса и неговите мутации. Кой ще даде назаем ваксини на страна, чийто премиер е обявил, че „най-майсторски“ превежда страната си през кризата?

И че другите трябва да се учат на ум и разум от него. Нима Борисов не обещаваше да снабдява ЕС с маски, шлемове и защитни облекла? Дори казваше, че ще даде ваксини на съседката ни Република Северна Македония. Как ще обясни сегашната си просия?

За „най-успешното“ управление на коронакризата говори таблицата, публикувана в сайта Worldometer Corona на 02.03.2021. Представяме ви само част от нея, за да прецените колко далеч от истината са самохвалните твърдения на „Премиера-Слънце“ Бойко Борисов и неговия министър на здравеопазването Костадин Ангелов. Който, въпреки провала на ваксинационния план и застрашителното нарастване на броя на новорегистрираните случаи и на жертвите на пандемията, оглави листа на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Един вид, наградиха го за грешките и хаоса в здравеопазването!

Когато цифрите говорят, и боговете мълчат.

По броя на заразените и починалите с коронавирус, България изпреварва десетки страни с численост на населението приблизително колкото нашето, или многократно по-голямо. Такива са: Китай, с неговите 1,4 млрд. души, от които са починали 4 636 човека; Виетнам, който има към 90 млн. население, но едва 2472 заразени и 35 починали; Беларус с 289 136 заразени и 1993 починали; Гърция с 10 млн. население, 19 2270 заразени и 6534 починали от коронавируса; Израел с 5779 починали; Швейцария с 10 005 починали; Сърбия с 466 885 заразени и 4157 починали; Австрия с 46 2769 заразени и 8605 починали; Словакия с 311 002 заразени и 7388 починали; Дания с 212 224 заразени и 2367 починали; Хърватия с 243 458 заразени и 5548 починали; Словения със 191 056 заразени и 3863 починали. Да не говорим за Албания, която има 107 931 заразени и 1816 починали, за Северна Македония с нейните 103 746 заразени и 3151 починали от коронавируса, Черна гора със 76 283 заразени и 1015 починали, Норвегия със 72 026 заразени и 623 починали, Финландия с 58645 заразени и 755 починали, за Куба с 50 590 заразени и 324 починали, Кипър с 35 009 заразени и 231 починали или Исландия с 6055 заразени и 29 починали. Дори Никарагуа и Венецуела са далеч по-успешни в борбата с пандемията от България. А критикуваната за пасивност Швеция има малко повече жертви -12 882. И в същия ден, когато у нас бе поставен рекорд по заразяемост и смъртност за 2021 г. от 2588 души при 117 починали, в скандинавската страна заразените достигнаха 669 113 души, а починалите нараснаха за едно денонощие само с 37 души, достигайки 12 882. Къде е по-ефективна борбата с коронавируса? В Швеция или у нас? Страни като Унгария, Словакия, Словения и Израел не робуват на евроатлантизма, а се запасяват и със западни, и с руски и китайски ваксини. Докато нашите ръководители просят западни ваксини назаем, въпреки всички съмнения в тяхната ефективност и безопасност. Понеже ЕМА не била одобрила руската ваксина „Спутник V“.

Няма по-сляп от този, който не иска да види и по-глух от този, който не иска да чуе!


 

Още по темата