Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 13 (30 март 2021) ОТ ПЪЛНА ЕНЕРГИЙНА, КЪМ ПЪЛНА ВАКСИННА НЕЗАВИСИМОСТ!

ОТ ПЪЛНА ЕНЕРГИЙНА, КЪМ ПЪЛНА ВАКСИННА НЕЗАВИСИМОСТ!

Е-поща Печат PDF

Новото пропагандно „шменти-капели“ на Борисов: Дори да смени господаря си, лакеят си остава лакей.


„Мъже, жени, народ,

ще строим завод на живота“

(Никола Вапцаров, „Завод“)


Измина повече от година откакто се появи „вирусът от Ухан“, за който китайците вече са забравили. Докато останалата част от човечеството, включително „демократичният свят“, продължава да се плаши и бори с неговите мутации: британски, южноафрикански, бразилски, нигерийски и френски.

И днес, въпреки наличието на няколко вида ваксини – три американски, една британско-шведска, една френска в процес на изпитания и по 2-3 китайски и руски, броят на потвърдените случаи на коронавирусна зараза в света надхвърля 123 млн. А този на починалите гони 2 млн., от които над 541 хиляди в САЩ. Междувременно, продължават съмненията и споровете за ползите и рисковете от ваксините и ваксинирането. Както и съмненията относно безопасността на една ваксина, тази на AstraZeneca, породени от загадъчната смърт на десетина имунизирани с нея в страни като Австрия, Италия, Дания и България. Тотална неяснота властва и по въпроса за вредите, които коронавирусът и неговите мутации нанасят върху органите на човека. Дали, освен белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове, коронавирусът не засяга и мозъка на заразените? Или трябва да приемем, че ако някой се е родил глупав и нахален, това е завинаги, а не се дължи на коронавируса, от който са го лекували в болниците, или на ваксината, която са му сложили?

Както показа преди време едно проучване в Обединеното кралство Великобритания, близо 30% от лежалите в интензивните ковид отделения, излизат оттам с психически разстройства. Не ми е известно у нас да е изследван този проблем, въпреки натрупания солиден статистически материал. От 8-ми март 2020 г., когато в България беше въведено извънредно положение, заменено по-късно с „извънредна епидемична обстановка“, до 27-ми март 2021 г., броят на потвърдените случаи на коронавирус достигна 325 233, а този на хоспитализираните стана 9430, от които 751 в интензивните отделения. Броят на излекуваните стана 247 451, на починалите – 12 601, а този на ваксинираните стигна 430 228.  За сравнение, във Великобритания само за 24 часа (между 20-ти и 21-ви март) ваксинираха 711 156 човека. Броят на хоспитализираните и настанените в интензивните отделения на болниците в страната като цяло и в частност, в столицата скочи толкова, че шефът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев даде тревожен сигнал: „До няколко дни болниците в София ще са в колапс!“. И по показателите брой на хоспитализираните и брой на настанените в интензивните отделения, бяха надминати рекордите от октомври и ноември миналата година. За 6 дни – от 22 март до 27 март броят на изгубилите битката с коронавируса набъбна от 53 на 22 март, на 169 души на 23 март, 119 на 24 март и 106 на 25 март, , 99 на 26 март и 89 на 27 март. Тоест, стабилизира се на равнища близо до и над цифрата 100.Налице е своеобразно плато на смъртта! В зависимост от това на каква база се определя смъртността, класацията на България в черната статистика варира от 4-то място в ЕС и 1-во на Балканите, според нашето МЗ, до 1-во място в света, според института „Джон Хопкинс“. Вместо да си отиде, вирусът само мутира към още по-заразни и смъртоносни щамове. Оказа се, че ваксините не възпрепятстват заразяването и разпространението на коронавируса, а само хипотетично облекчават протичането на заболяването. Има обосновани предположения, че някои ваксини могат дори да предизвикат нежелани и смъртоносни последици у определени пациенти.

Докато се чакаше решението, а не диагнозата, както казва Бойко Борисов, на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно употребата на ваксината на AstraZeneca, преустановена в десетки страни на ЕС след десетината смъртни случаи на имунизирани с нея пациенти, нашият премиер се появи в един незавършен строеж в Разград. Съпровождан от Десислава Атанасова, бивш юрисконсулт на психиатрията в Русе, бивш министър на здравеопазването, сега водач на предизборната листа на ГЕРБ в Разград, Борисов пусна поредния си предизборен пропаганден кьорфишек. Той обяви, че тук всеки момент ще завърши строителството на завод за производство на лекарства и бъдещи ваксини. С него щяла да се осигури „пълна ваксинна независимост“ на България от капризите и вероломството на фармацевтичните компании, които не спазвали договорите си с ЕК. И които по този начин спъвали хода на масовата ваксинация у нас. Нещо повече, в разградския завод за 16 месеца щели да се произвеждат по 100 млн. дози ваксини, с които щели да се спасят стотици милиони животи. Борисов си играе с милионите, както с 500-евровите банкноти в чекмеджето на нощното му шкафче, или с тези, които хвърля през прозореца на МС или на джипа срещу съответните овации. Според него, другите държави, ощетени от намалените и неритмични доставки на фармацевтичните компании, като AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna и други, щели да си отдъхнат. Както си „отдъхнаха“, след като той им обеща да ги засипе с маски, шлемове, защитни облекла, калцуни и други атрибути на борбата с коронавируса ли? Някой говори ли за тези неосъществени премиерски „щедрости“? Не! И сега, когато Европа катастрофира и без помощта на „българския модел“, България ще спасява Стария континент и света с ваксини! Въпреки че самата тя е опашкарят на Европа по процента на ваксинираните.

Заобикаляйки този факт и личния си принос за буксуването на ваксинирането у нас, Борисов се похвали, че дори други страни да започнели да произвеждат ваксини, щели да са изостанали от нас с 16 месеца, през които се е строял заводът в Разград! Демек, когато утре премиерът – ако Борисов още е такъв, пререже лентата на завода и България се появи на ваксинационната карта на Европа, някои лидери, които му се присмиваха, ще си гризат ноктите от завист.

Прекрасно е да сънуваш розови сънища с отворени очи, но кой ще достави материали за производството на ваксините? Прилепи ли ще ловим из пещерите? Панголини от Китай ли ще внасяме, или ще отглеждаме шимпанзета като британците! Или ще молим Путин да ни даде лиценз за производство на руската ваксина „Спутник V“? След шпионския скандал и ареста на шестимата „национални предатели“, единият от които награден с орден за воинска доблест от коалиционния ортак на Борисов, министъра на отбраната Каракачанов, и особено след изгонването на първия и втория секретари на руското посолство в София, това няма как да стане. Не, защото ЕМА забранявана Борисов да вдигне телефона на руския президент Владимир Путин, на китайския му колега Си Цзинпин или на премиера на КНР Ли Къцян и да поиска от тях ваксини. А защото Борисов няма очи да го направи. Примерите на Унгария, Словакия, Словения и Италия, които внесоха руската ваксина, без да искат разрешение от Брюксел, показват, че той заблуждава обществеността. ЕМА не може да забрани вноса и употребата на ваксини, които не са одобрени от нея. Както и ЕК не може да определя квоти от договорените от нея ваксини. Здравеопазването е въпрос на национален суверенитет и оправданията с „началниците“ в Брюксел, са за наивници. Да чакаш ЕМА да ти каже дали да използваш или не ваксина, като тази на AstraZeneca, когато други страни-членки на ЕС замразиха употребата й, докато проучат възможната връзка на този продукт със случаите на смъртоносни тромбози, е проява на страхливост и национална безотговорност! Каквато е и предпочитането точно на тази ваксина, заради ниската й цена. Евтиното си е евтино!

Нима Западът не възразяваше срещу транзитирането през България на руски природен газ по газопровода „Турски поток“, който Борисов прекръсти на „Балкански поток“? А решението за внос на не западни ваксини или за тяхното производство в България е далеч по-безобидно и оправдано от фалшивата „пълна диверсификация“ на газовите доставки и „пълната енергийна независимост“ на страната.

Впрочем, „замразяването“ за една година на руското разузнаване в България, с което се похвали главният прокурор Гешев, може да доведе до изгонването от Москва на още български дипломати. И до трайното увреждане на руско-българските отношения. Последиците ще ги усетим всички. Но буди почуда фактът, че за толкова години у нас ловят само руски шпиони. Само Кремъл ли ни брои за живи, докато другите гледат на България като на прочетен и захвърлен вестник? Руската разузнавателна активност в България най-вероятно е свързана не толкова с модернизацията на Българската армия, колкото със засилената военна активност на САЩ и НАТО в Черноморието и на Балканите. Например, когато у нас се разиграваше поредният антируски „лов на вещици“, в Черно море се провеждаше военноморско учение на НАТО „Sea Shield“ („Морски щит“). В учението, домакин на което беше Румъния, участваха 18 военни кораби и 10 бойни и патрулни самолети от САЩ, Турция, Франция, Италия, Англия, Япония, Нидерландия, Полша, Испания, Гърция, Хърватия, Украйна и Албания. Позовавайки се на съобщение на руската информационна агенция РИА „Новости“, турският всекидневниквестник „Миллиет“ (22.03.2021) акцентира на „безпрецедентния“ ход на Путин, който заповядал всички подводници на ВМС на Русия да се пренасочат към района на натовската демонстрация на мускули. Както знаете, ВМС на Република България не участваха в учението, заради разразилата се коронавирусна зараза сред военните моряци. Веднъж и ние да не сме сред противниците на „руската агресивна политика“! Защото оправдаването на натовските военни заплахи с „агресивната политика“ на Путин и Русия, много напомня на казаното от героинята на Бертолд Брехт Майка Кураж: „Поляците тук, в Полша, не биваше да се намесват. Право е, че нашият крал нахлу в страната им с цялата си войска и обоз, но поляците, наместо да поддържат мира, взеха, че се намесиха в собствените си работи и нападнаха краля, тъкмо когато той минаваше най-спокойно. По тоя начин те се провиниха в нарушение на мира и всичката пролята кръв ще тежи на тях.“

По тази логика, Борисов да благодари на Путин за вниманието. Или да му каже, че преследването на руските шпиони е маневра за отвличане на вниманието на Джо Байдън от газопровода „Балкански поток“. Той, според Белия дом, застрашава сигурността на Европа, понеже транзитира руски, а не да речем, американски шистов природен газ. Иначе, „пълната диверсификация“ на газовите доставки чрез азерския газ, който отива направо в Гърция, и „пълната енергийна независимост“ на страната ни, са също такава фикция, каквато е и „пълната ваксинна независимост“. Заводът за лекарства в Разград може и да заработи, но не и да започне скоро да произвежда „стотици милиони дози ваксини“, както обяви Борисов. Първо, защото няма кой да купи толкова ваксини – родни или чужди, произведени по лиценз. Второ, защото на самата България са й нужни не повече от 15-20 милиона дози, за да имунизира цялото си население с две дози. А след ваксината на „Джонсън и Джонсън“ на фармацевтичната компания „Янсен“, и руснаците разработват еднодозова ваксина. Дори в БАН да са създали прототип на българска ваксина, тя трябва да премине през всички изпитателни етапи, преди да получи одобрението на ЕМА, а и заводът в Разград трябва да получи лиценз. Което ще отнеме поне няколко години.  Значи, когато този процес завърши, Борисов може да не е премиер и да не отреже лентата на завода. И без това прекалено дълго се заседя на този пост. Ами ако в Белия дом решат, че заради ендемичната корупция у нас Борисов не бива повече да остава премиер? Ако, въпреки че е „техен кучи син“, някоя вечер го повикат в американското посолство и му връчат ултиматум да си ходи доброволно или да чака убийствени компромати? Не е сигурно, че тъкмо той ще обере лаврите от появата на България на европейската ваксинационна карта.

Впрочем, изявлението му за разградските светли ваксинни перспективи свари неподготвени, както министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов, така и главния здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

И двамата признаха, че не знаят какво точно е имал предвид техния началник, понеже са научили за поредната му приумица от медиите. Други учени и икономически експерти направо опровергаха Борисов, допускайки че става реч за производство на ветеринарни ваксини. Нима „организаторът и вдъхновителят на всички наши успехи и победи“ не прави вече разлика между хора и домашни животни? Ако е така, напълно реално е Борисов да си остане само със славата на строител на скъпи и некачествени пътища, върху които всекидневно падат тонове камъни от надвисналите чукари. Не му остава друго освен надеждата Байдън да се претрепе някой ден по стълбите на самолета, обвинявайки за това не вятъра и старческата деменция, а руските хакери и Владимир Путин. След последното залитане на Байдън, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подчертал, че когато той се качвал на президентския самолет след визита във Военната академия „Уест поинт“, пристъпвал крачка по крачка. „Последното нещо, което бих искал, е да падна като Байдън“, казал той, пак според турския в. „Миллиет“ (23.03.2021). И оприличавайки умственото състояние на 78-годишния Байдън с това на 79-годишния сенатор демократ Бърни Сандърс, изразил опасение, че то може да му попречи да разбере какви документи подписва. От „патриотичната“ телевизия на Валери Симеонов „Скат“ отбелязаха по повод на последното сгромолясване на Байдън, че „за съжаление“ някои се подигравали на президента на САЩ. Откога нашите „патриоти“, които се съешиха предизборно с партията-фирма „Воля“ на Веселин Марешки, станаха геронтофили? Но, без съмнение, ако влязат в 45-то НС, те ще се предложат за коалиционни ортаци на ГЕРБ и Бойко Борисов. Подобните се привличат!

При всички случаи, заради едни ветеринарни ваксини, или заради простото препакетиране на чужди ваксини в Разград, нашият „канас сюбиги“ Бойко Борисов няма да бъде канонизиран от Църквата като Свети Тривелий. Смята се, че това е хан Тервел, който през 718 г. спасил Византия и Европа от арабите, разбивайки ги пред Константинопол. Чак през 732 г. Карл Мартел ще направи същото в битката при Поатие. Хвалбите на управляващите у нас с т.нар. „български модел“ на управление на коронакризата вече започнаха да раждат вицове. Според Иво Балев, този модел бил една от 5-те тайни на държавата, която предали на Кремъл разкритите от Гешев „руски шпиони“. Като прочел секретната информация за модела, руският президент Владимир Путин много се натъжил и казал: „Тези са по-зле и от нас!“ (В-к „Сега“/ 26.03.2021).

От фараон светец не става! Фараоните в Древен Египет или ги обожествявали приживе, или ги убивали и погребвали така, че никой да не си спомня за тях. Същото се е случвало и с диктаторите – реални, или нарочени за такива, в България. Стефан Стамболов е насечен с ятагани насред София, след което са поругани, както погребалното му шествие, така и гробът му. Александър Стамболийски е съсечен във вилата си в село Славовица. И двамата стават жертви на македонски терористи. Друг „диктатор“, Тодор Живков, на преклонна възраст беше обвинен и съден от бившите си лакеи.

Дори да смени господаря си, лакеят си остава лакей! А лакеи около Борисов – наспорил Господ и те първи ще го заплюят, когато падне от власт. Не чакай благодарности и признателност от такива.


 

Още по темата