Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 14 (6 април 2021) СЛЕД НАС – И ПОТОП!

СЛЕД НАС – И ПОТОП!

Е-поща Печат PDF

Преди две седмици, от Разград премиерът Бойко Борисов зарадва народа с перспективата България да извоюва „пълна ваксинна независимост“. И дори да се превърне в крупен производител на ваксини срещу коронавируса, с които да се спасяват „стотици милиони човешки животи“. Божеството на ГЕРБ предсказа и края на пандемията, който щял да настъпи през май или юни. А не в края на 2021-а, или в средата на 2022-а година, както смятат други доктори и медицински светила по света.

На премиерския оптимизъм, както винаги откликна като ехо министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Според него, макар и с малко, броят на хоспитализираните в цялата страна бил намалял. На 30 март, когато министърът правеше своето оптимистично изявление, настанените в болници с британския мутант на коронавируса бяха 9679 души, от които 752 се намираха в интензивните отделения. Предишния ден тези цифри бяха съответно 9839 и 773. Т.е., хоспитализираните наистина бяха намалели със 160, но броят на настанените в интензивните отделения беше нараснал с 21. И пак на 30 март беше регистриран рекордът по смъртност за 2021 г. Само за две денонощия, от 29-ти до 30-ти март, броят на починалите от, или с коронавирус, (б.ред.) беше скочил от 60 на 203 души! Единствено здравният министър не беше забелязал чудовищната разлика! А на 31 март беше регистриран нов рекорд, този път по новопотвърдени случаи на заразяване с британския „гостенин“: 5176 души. При 9811 хоспитализирани, 748 настанени в интензивните отделения на болниците и 155 починали за 24 часа, едва ли имаше място за оптимистични изводи. Но, нали точно министър Костадин Ангелов повтаря най-усърдно измислицата на Борисов, че цяла Европа се учи от „българския модел“ на управление на коронакризата? Модел-дискотека, на отваряне и затваряне, на разхлабване и затягане на мерките, на „зелени коридори“ и електронно записване за ваксинация при липсата на ваксини, или предлагането на една единствена - тази на AstraZeneca, около която витаят толкова съмнения. Сутринта министърът на здравеопазването издава една заповед, вечерта Борисов я отменя. НОЩ уверява, че британско-шведската ваксина е безопасна, а „докторът по психология“ Бойко Борисов нарежда да се преустанови нейното прилагане, докато излезе „диагнозата“ на Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Или министърът на икономиката Лъчезар Борисов разрешава на нехранителните магазини да работят, а след 7 часа премиерът ги затваря. При тези обрати не само ресторантьорите ще се объркат, ами и коронавирусът ще се пръждоса в държави, където има минимум предвидимост и последователност на управленските решения. България не е от тях, както не е и от страните, в които се зачитат правата на гражданите, има разделение на властите и независими съдебна власт и медии. Но, за да повярват в това нашите управници, трябва да им го каже Държавният департамент на САЩ, а не примерно двама сенатори от Комисията по външните работи на американския Сенат. Защото, според заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, тяхното мнение било частно и не ангажирало Сената и Белия дом. А единият дори бил обвинен в корупция, каквато у нас не съществува. Не и при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.

По същия начин нашите юнаци се отнасят и към твърденията на авторитетни международни институти за водещото място на България по заразяемост и смъртност от коронавируса в Европа и света, и опашкарството ни по темп и обхват на ваксинацията. За липсата на ваксини Бойко Борисов направо обвини ЕК, която била сключила договорите с фирмите производителки. А къде са дремели неговите министри и експерти, за да ни „набълбукат“ с 4,5 милиона дози от AstraZeneca, само защото тя е най-евтина? Как да вярваме, че и поредното „отваряне“ не е приумица, която ще бъде заменена с локдаун дни след оповестеното разхлабване на ограниченията?

Въпреки предупрежденията на математиците, че едно разхлабване на мерките ще доведе до нов пик на заболеваемостта и смъртността от коронавируса, управляващите обявиха, че от 1 април се отварят ресторантите и кафенетата, използващи открити пространства. Както се отварят училищата и детските градини, наред с фитнесите, киносалоните и театрите, запълващи 30% от капацитета на залите. Вероятно цялата тази предизборна пиар-олелия ще бъде последвана от нов, още по-тежък локдаун, но нали според йезуитите, целта оправдава средствата? А целта на властимащите беше да останат на власт и след тези парламентарни избори. Какво значение има това, че щели да умрат хора? От липса на ваксини или благодарение на ваксини като тази на AstraZeneca, прекръстена скоростно от производителя на Vaxzevria, за да се отклони вниманието от фаталните й странични ефекти. В Берлин вече спряха употребата й при хора под 60 години, след като германският ваксинационен регулатор съобщи, че е регистрирал 31 случая на редки кръвни съсиреци в мозъка след ваксиниране с продукта на AstraZeneca. Според института „Роберт Кох“, 9 от тях са довели до смърт. С изключение на 2 случая, всички касаят жени на възраст между 20 и 63 години, и 2 мъже на 36 и 57 години. В тази отровна атмосфера, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, са разговаряли с Владимир Путин за съвместно производство на руската ваксина „Спутник V”. Естествено, без да искат разрешение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) или от ЕК.

А в България на 4 април, в условия на продължаваща пандемия,  се проведоха избори за 45-то Обикновено Народно събрание. Няма да преразказваме предреченото от социолози, политолози, социални антрополози, политически психолози и други титулувани шарлатани. Нито ще гадателстваме какви коалиции ще се пробват да съставят правителство. Но, след като турският всекидневник вестник „Миллиет“ (28.03.2021) написа за тайните преговори, проведени в премиерския кабинет между Бойко Борисов, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и почетния председател на движението Ахмед Доган, както и за важната роля, която се очаквало да играе ДПС при формирането на Правителство на националното спасение, съставено от експерти, няма да се учудим да видим в един отбор гербери, либерали и патриоти. Париж си струва една литургия! Но ако след 11-годишното управление на Борисов България трябва да се спасява, спасителите трябва да са други. Възможна е и коалиция анти-ГЕРБ, но не и ако маломерни политически субекти претендират техните програми да бъдат подкрепени безусловно, независимо от скромния брой на депутатите им. Единственото сигурно нещо е, че това НС няма да има за заместник-председатели Валери Симеонов и Веселин Марешки едновременно, тъй като са коалиционни партньори. Ерго, само единият от тях може да седне на председателската маса, ако коалицията изобщо влезе в НС. Надяваме се, че и Цвета Караянчева, тази ПКП според Борисов, няма да види повече председателския стол в НС. Още по-голяма радост ще ни достави отсъствието на самия Борисов от Министерския съвет.

Но, ако 45-то НС не успее да излъчи правителство и веднага се отиде на предсрочни парламентарни избори, тях ще ги организира и проведе служебно правителство на президента Радев. И ще бъде плач и скърцане на зъби, както пише в Светото писание. При всяко правителство без ГЕРБ и Борисов, ще има ревизия на „успехите“. Надяваме се тогава да бъде извадена наяве цялата истина за заемите, които изтеглиха трите кабинета на Борисов. Както и за мотивите, с които бяха предплатени още неначертаните 8 американски изтребители F-16 Block 70. Защото уверенията, че следващите 8 самолета ще струват по-евтино се оказаха чиста лъжа.

Трябва да има ревизия и за всичките милиони и милиарди, похарчени от МС и Борисов без санкция на парламента, защото бяха представени за бюджетни излишъци. Подаянията за пансионерите от по 50 лв. не могат да служат като смокинов лист за безкрайната щедрост към обръчите от приятелски на властта фирми и постоянните печеливши от нагласените обществени поръчки. Но, за да има възмездие за „годините, изядени от скакалци“, ще трябва да се отворят очите и на българската Темида. Това минава през смяната на състава на ВСС, която да доведе и до смяна на главния прокурор Гешев, превърнал се в Матросов на амбразурата, зад която се крие Борисов. На разбрания и толкова му стига!


 

Още по темата