Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 17 (27 април 2021) ОТ ШОУТО И ПЛОЩАДА В ПАРЛАМЕНТА

ОТ ШОУТО И ПЛОЩАДА В ПАРЛАМЕНТА

Е-поща Печат PDF

– Как говориш, след като нямаш мозък? – попита Дороти.

– Не знам, но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят – каза Плашилото.

Лиман Франк Баум, „Вълшебникът от Оз”


Думата „парламент“ от френски parler, означава „говоря“.

От бактериите и клетките до човека, всички живи същества говорят помежду си. Човешките диалози се осъществяват чрез думи и жестове. Думите са сигнали, за които – всеки според Любознанието си – разполага с набор от рецептори, с които разчита думите, превръща ги в мисли и чувства, които обменяме. Кръговратът на 2/4 думи и жестове е съществена част от живота на хората. La vie en dialogue (Живот в диалога), в който трябва да говориш и да си настроен за чуване – пише Мартин Бубер, професор по философия и теология на диалога.

Сега, когато ГЕРБ означава повече болест (Гастро-Езофагиална Рефлуксна Болест), отколкото политическа партия, депутатите, дошли в парламента от шоуто и площадите, говорят озлобено и реваншистки, като партизаните, слезли от горите на площадите и в парламента – още един пример от „порочния кръг“(circulus vitiosus)на българската политика.„В България политическите страсти са опасни. Защото са страсти за власт и за пари“– Атанас Буров (1875-1954) – индустриалец, банкер, министър и дипломат; oт„Срещи с Буров“на Михаил Топалов-Памукчиев.

Диагнозата на един психиатър:BG IQ paradox– образовани българи у нас и в емиграция гласуваха за ИТН, други станаха депутати от ИТН. Тежко на ТН. Ad hominem (от лат.: „към/срещу човека“ или „към/срещу личността“): Професор Андрей Чорбанов е „великолепен учен, който можеше да живее в цял свят, в Щатите и Австралия“, но той избра да стане депутат от ИТН, жалко,твърде жалко!

Кратки вицове: преди – „Арменец миньор“, след това – „Пожарникар премиер“, сега – „Шоумен политик“.


Истината на депутатите

– Вие ли сте Истината? Кажете, какво трябва да съобщя на народа?

Старата и грозна жена отговори:– Кажете им, че съм млада и красива! (Робърт Томпкинс, перифраза от „В търсене на Истината“).

Написано преди 420 години, актуално и сега(не само) в българския парламент.

Полоний: Какво четете, принце?

Хамлет: Думи, думи, думи.

Полоний: Питам какво казват думите.

Хамлет: Клевети, милорд. Клевети.

(Уилям Шекспир, „Трагедията на Хамлет, датски принц“)


Уроци за депутати и други политици

– Какво е същественото в това „да приведем в ред имената и думите“?,запита един ученик.

– Ако имената и думите не са правилни, езикът не е в съответствие с истината за нещата. Ако езикът не е в съответствие с истината на нещата, никой не може даотстоява делата си по правилния начин. Ако никой не може да отстоява делата сипо правилния начин, добрите обноски и образованието не биха се развили. Когато добрите обноски и образованието не могат да се развиват, наказанията не биха се налагали справедливо. Когато наказанията не се налагат справедливо, народите страдат. Човек с висш дух преценява, че е необходимо да използва правилно думите, когато говори и пише. Това, което изисква човек с висш дух, е да не съществува нищо погрешно в речта му – отговори Конфуций.

– Но това е много трудно! -възкликна ученикът.

Тогава Конфуций каза:

– Да учиш, без да мислиш, е безполезно. Да мислиш, без да учиш, е опасно.

И продължи с още един урок:

–Императорът запита: „Учителю, имате ли желание да говорите с мен?“

–Ако Ваше Превъзходителство желае да говори с мен, както си говорят мъдреците, тогава добре. Но ако вие говорите с мен по начина, по който разговарят помежду си императорите, то не желая.

–Как си говорят мъдреците?

– Мъдреците не се сърдят, когато ги оборят, а императорите се сърдят,отговори Учителят.


Като Президентът и Премиерът – допълни Народът на РепубликаБългария.

Докога така?(Quousque eadem?)– запита Учителят. И разказа нановоизбраните депутати една от приказките на Ханс Кристиан Андерсен, в коятокотка, преоблечена като принцеса присъства на прием в кралския замък. Когатоедна мишка преминава по червения килим, „принцесата” скача върху нея, за да яхване и изяде. Това е архаичния спомен на гените, при човека и на мемите (meme – идея, поведение или стил, който се разпространява от човек на човек в дадена култура) – гени накултурата (лат. cultura – отглеждане), на образованието и възпитанието, наукротяването на алчността и агресията, на поддържането на морални рефлекси.