Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 17 (27 април 2021) ЗА ПРИНЦИПНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЛИТИКА

ЗА ПРИНЦИПНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЛИТИКА

Е-поща Печат PDF

През изминалата седмица, в хода на дебатите по приетия дневен ред на 45-то Народно събрание, председателят на Коалиция „БСП за България“ Корнелия Нинова, постави от парламентарната трибуна на вниманието на народните представители и на общественоста, някои от най-съществените проблеми на парламентарния дневен ред. Бихме ги определили в четири аспекта:

• За законите внесени от БСП, „които отлежават“;

• За промяната от 4 април, която е започната, но не е завършена;

• За стопяването на финансовия резерв;

• За порочната практика на „старото задкулисие с нови лица“.

Предлагаме изразените от Корнелия Нинова становища, според стенограмата на заседанията, в посочения ред.


ЗораКорнелия Нинова („БСП за България”):

Уважаема

госпожо Председател,

от името на парламентарната група на „БСП за България“ имаме въпрос и настояваме законопроектите, внесени от нас още преди седмица, да бъдат включени в работата на комисиите и съответно в работата на залата. Защо? Ще се мотивирам. Законите, които внасяме, са ориентирани в решаване на два спешни проблема. Единият е да се ограничи възможността за харчовете от прозореца на джипката, както стана популярно, защото докато ние тук заседаваме и решаваме въпроси, свързани например с изборното законодателство, тези харчове продължават.

Само миналата седмица на едно заседание на Министерския съвет бяха изхарчени 200 милиона. Днес в заседанието на Министерския съвет фигурира точка за промени на утвърдените разходи по области на политики, бюджетни програми в бюджета на Министерството на финансите, което е изключително притеснително. Нашата цел е, беше и продължава да бъде, да разградим този модел и този начин на управление на държавата и на финансите. Една от бързите и спешни стъпки е да приемем промените в Закона за публичните финанси, който сме внесли, и който се намира в Деловодството поне от 10 дни. Там сме наложили ограничения на министър-председателя да харчи безразборно пари, без това да минава през Народното събрание. И това е принципна, държавническа политика! Уви, държите този закон на трупчета някъде – нито е в комисиите, нито днес ще се гледа, а през това време той ще продължава да се окопава във властта.

На второ място законите, които сме внесли, са също спешни и ориентирани към мерки за хората, домакинствата, младите семейства, децата и възрастните. Настояваме, ако трябва, председателите на комисиите да направят извънредни заседания и да се разгледат нашите законопроекти. Ако искате ги отхвърлете, но да се гледат! Това са: Законът за семейните помощи, с който помагаме на млади семейства и деца в кризата; Законът за преизчисляване на пенсиите, който и вие – новите политически субекти, имахте в програмите си. Пак казвам: ваша воля е дали ще ги одобрите, но ние настояваме да се включат по Правилник в работата на комисиите и в работата на залата, защото като сме обещали нещо на българските граждани преди изборите, държим да го изпълним след изборите. (Ръкопляскания от „БСП за България“.)


* * *

ПОМИСЛЕТЕ СИ КАКВО ВИ ЧАКА!


ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВА МИТЕВА: От името на парламентарната група на „БСП за България“ давам думата на госпожа Корнелия Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Уважаеми български граждани, промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила и не е направена.

В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. За четири години –  пет пъти вот на недоверие срещу правителството на Борисов, напускане на парламента, заради погазване на демокрацията и парламентаризма, 1323 законопроекта или предложения по законопроекти, алтернативни на политиките на ГЕРБ. Това са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати. И не се забравят. Така че всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят „нещо заедно”, са безпочвени и не почиват на обективните факти, историята и истината в последните четири години. Очевидно сега обаче има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии.


Уважаеми колеги от новите политически субекти,

за нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които ви устройват, включително и тук. Поведението на Борисов е ясно – той е традиционно непоследователен и ще продължава да ни „забавлява” със скечове. Новите политически субекти, не можете  сами, не ви стигат гласове. В същото време обаче нападате БСП и отказвате протегнатата ни ръка, защото смятате, че ние сме „партия на статуквото”. В този момент това е очевидна липса на политическа мъдрост. Ние никога не сме се месили в поведението на други партии и не сме давали съвети, но тъй като сега всички подред ни предизвикахте, ще си кажем мнението.

Първо, още в Четиридесет и четвъртото народно събрание заявихме: „Обединени патриоти“ са явният партньор на ГЕРБ, а скрито управляващият партньор е ДПС. (Възгласи от ДПС: „Еее!“) Четири години сме го повтаряли от тази трибуна, това е наша ясна позиция. ДПС днес заявяват: „Няма да управляваме с ГЕРБ и няма да подкрепяме ГЕРБ и БСП, защото са партии, загубили изборите“. Ами те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас. (Шум и реплики от ДПС.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВА МИТЕВА: Моля, без подвиквания от залата!

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Помислете си какво ви чака.

Не, уважаеми колеги от ДПС, ще си получите истината.

Продължавам. Докато ние тук се занимаваме с това, какво се случва с реалния живот на България? За седми път ви го казвам: чуйте гласа на разума. Докато тук тече този безсмислен спор, този човек се окопава, а вие ще го върнете обратно с пълна сила и ще ви кажа защо. Имам предвид Борисов.

Казвате, че искаме всички елиминирането на ГЕРБ. Добре, освен тази група. Думи, думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие, а даже обратното! И недейте да твърдите, че БСП иска да разбие анти-ГЕРБ мнозинството. БСП просто действа, не говори. Отхвърлихте предложението ни за мораториум – ваша воля.

В понеделник подмениха цялата енергетика и часове след това „Булгаргаз“ поиска увеличаване на цените със 17%. Това е реалният живот отвън – 17% във всеки дом, докато тук си прехвърляме обвинения кой кой е и за какво се бори. В понеделник за 24 часа Борисов (тук ще оставя една скоба и ще допълня може би с кого, с кой, макар че не е правилно да се каже литературно „с кой“), овладяха цялото земеделие. Питате ли се защо почват от енергетиката и от земеделието?! Къде са средствата в държавата? И така, в понеделник, след всички енергийни дружества, подмениха ръководството на шестте държавни горски предприятия за 24 часа – „Земинвест“, „Агровотинвест“, „Напоителни системи“, „Врана“-ЕАД, „Агролеспроект“, „Рибни ресурси“ и „Сортови семена – Елит“. Ако ни бяхте послушали миналата седмица, без да се мерим кой е по-прав, без да отменяме тези спорове дали в тази точка или в онази да вкараме мораториума, това нямаше да се случи.

От ДПС сега ще ме репликират и ще кажат: „Не, щеше да се случи, защото тези конкурси са започнали отдавна“. Не, нямаше, защото юристите знаят, че краят на конкурсите е вписването в Агенцията. Ето това направиха за 24 часа, затова не вярваме на думи, а на дела.

Предложили сме ви действия, дайте да го спрем. Вие, новите политически субекти, не искате, ваша воля. Но вижте какво се случва и позволете ми да допусна, че и в енергетиката, и в земеделието кадрите не са само на Борисов. Позволете да допусна, че там са и кадрите на ДПС. Ето, това причиниха (ГЕРБ и Борисов - б.р) за 24 часа, за съжаление, с ваша помощ. Не знам защо го правите – от неопитност ли, от инат ли, че го е предложила БСП, нарочно ли, не знам. Вие си знаете, но е грешка. Не пожелахте да спрем концесиите.

Знаете ли в момента какво се случва в Министерския съвет?  Ето, сега ще ви кажа: дава се концесия за добив на подземни богатства в находище „Орешака“ – Пазарджишко; в момента се дава концесия за добив на подземни богатства в община Димитровград, Хасково; в момента се дава концесия за морския плаж „Кабакум“ във Варна – ето, сега, докато тук се караме кой е по-велик и кой иска повече „да махне ГЕРБ”, като че не е ясно това.

Днес отново няма да гледаме мораториума. А защо? Кой продължава и позволява Борисов да се окопава във властта и да се обогатява за сметка на българския народ? Не сме ние от БСП! Както виждате, не само на думи, а с документи и действия от 10 дни настояваме за едно простичко нещо. Дълго ще говорим по Изборния кодекс, дълго ще правим Комисия по ревизията, ще направим Комисия за „Росенец“ – добре. Действия трябват, хора! Той ни се подиграва в момента, той си действа, докато, позволете, ще кажа, вие, защото ние няма да се включим в този хор, си чешете езиците.

Нашите предложения са на масата. Ваше е решението къде ще се позиционирате – с вдигането на ръката или с натискането на бутона,  защото едно е да излезете тук и да говорите красиви думи, друго е, когато се стигне до решение, с което опровергавате собствените си думи. Но не обвинявайте за това БСП! Пет пъти, абсолютно добронамерено, ви подадохме ръка, без да искаме нищо – не искаме постове, не искаме министри, не ви искаме нищо. Искаме този модел не просто да бъде пропукан, както стана на 4 април, искаме да бъде отстранен и да няма възможност да се върне.

Не приемате това предложение – ваша е отговорността. Ние принципно, последователно, ясно и категорично продължаваме по този път. (Ръкопляскания от „БСП за България“.)


* * *

ЗА СТОПЯВАНЕТО НА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ


ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВА МИТЕВА: Благодаря Ви.

От парламентарната група на „БСП за България“ има ли желаещи?

Заповядайте, госпожо Нинова.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: („БСП за България”): Господин Министър, по официална справка, която имаме от Министерството на финансите от 28 февруари 2021 г. резервът е 8,8 милиарда. Днес, един месец по-късно, казвате, че резервът е 8,5 милиарда. Това означава, че топите резерва на Република България със скорост от 300 милиона на месец.

По отношение на структурата на резерва. От тези 8 милиарда и половина 3 милиарда 300 милиона са Сребърен фонд, който не може да се пипа. Три милиарда са средствата от Европейския съюз и 750 милиона са салдата на НОИ и НЗОК – Осигурителния институт и Здравната каса. И така, като извадим тези пари от общата сума…

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ: Защо ги вадите?

КОРЕНЕЛИЯ НИНОВА: Защото не можете да ги харчите за друго освен за тези целеви неща – за пенсии, НОИ, НЗОК.

Реалните свободни средства в резерва остават милиард и 400. Първо, това да изясним. (Реплики.)

Второ, въпросът ми е: колко пари изхарчи господин Борисов с постановление на Министерския съвет извън одобрения от Народното събрание бюджет? Обща сума.

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ: (от място): Нито стотинка.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Колко пари изхарчи извън одобрените в бюджета с постановление на Министерския съвет?

МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ: (от място): Нито стотинка.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: Очевидно е за всички, че изпълнението на бюджета не отговаря на приетия от Народното събрание. В тази връзка Ви питам: има ли намерение правителството на Борисов да внесе актуализация на бюджета? Защо Ви питам? Политическата обстановка в момента в България е изключително динамична и напрегната. Ако не се състави правителство и се тръгне на предсрочни избори, няма да има парламент, който да приеме актуализация на бюджета. Т.е., ако Вие не го направите и не понесете отговорност за това, което оставяте, тръгвайки си, Вие внасяте допълнителен хаос в държавата, и то вече на равнище – финансов, социален, икономически и т.н.

Затова, моля за отговор: това правителство в оставка – на Борисов, възнамерява ли да внесе актуализация на бюджета, с което да гарантира нормалното функциониране на държавата в следващите месеци, каквото и да се случи със съставяне на ново правителство, служебно или отиване на избори?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВА МИТЕВА: Благодаря Ви.


* * *

КОЙ СИ ТИ, ТА ДА КАЗВАШ КАКВО ДА ПРАВИ ПГ НА БСП?


Увaжaeми бългaрcки грaждaни, тoвa, кoeтo виждaтe в нoвия пaрлaмeнт, e cтaрoтo зaдкулиcиe c нoви лицa. Чуйтe aргумeнтитe. Oнзи дeн прeдлoжeниeтo нa „БCП зa Бългaрия" (за мораториума относно ограничаване правата на МС в оставка – б.р.), e билo прoтивoкoнcтитуциoннo, зaщoтo сме oгрaничaвaвали прaвaтa нa изпълнитeлнaтa влacт, кoитo ca им дaдeни c Кoнcтитуция. Днec то вeчe нe e прoтивoкoнcтитуциoннo c нoвoтo прeдлoжeниe, c кoeтo ce увeличaвaт кaзуcитe, в кoитo Нaрoднoтo cъбрaниe oгрaничaвa изпълнитeлнaтa влacт. И щe гo пoдкрeпят. Знaчи минaлaтa ceдмицa e прoтивoкoнcтитуциoннo, днec вeчe нe e, зaщoтo ce дoбaвят oщe 7 ограничения! Освен това.

Oнзи дeн, прeд вcички кaмeри и прeд ръкoвoдcтвoтo нa БCП, c мeн ce прoвeдe aрoгaнтeн и нaхaлeн рaзгoвoр. В cмиcъл - "Оттeгли тoвa прeдлoжeниe, щe тe пoдкрeпим cлeд eднa ceдмицa, зaщoтo имa някoлкo oбщecтвeни пoръчки и някoлкo кoнцecии нa плaжoвe". Цитирaм Йoрдaн Цoнeв и зacтaвaм c лицeтo cи прeд цeлия бългaрcки нaрoд. Имaм за cвидeтeли цялoтo ръкoвoдcтвo нa пaртиятa. Дoтoлкoвa бeшe възмутeн, (Цонев – б.р), чe cи пoзвoли дa гo нaпрaви прeд цeлия първи рeд на парламентарната група. Aкo cи върнeтe кaмeритe щe видитe рeaкциятa ми и cтрaшния cкaндaл, кoйтo ce рaзви в рaмкитe нa три минути, в кoйтo cкaндaлнo зaявих: "Кoй cи ти, чe щe кaзвaш, кaквo щe прaви БCП?. Виe мoжe дa кoмaндвaтe във вaшaтa групa, нo нe и в БCП“.

Вече пeтa гoдинa БCП дeклaрирa, чe нe иcкa дa бъдe чacт oт тoвa зaдкулиcиe и вече пeта гoдинa гo дoкaзвaме с принципите, които отстояваме. Дoкaзвaмe гo и ceгa. Вcички aргумeнти зa някaкви прoцecуaлни нaрушeния, caми cи ги oбoрихa c дeклaрирaнeтo, чe днec вeчe щe пoдкрeпят тoвa прeдлoжeниe... cлeд кaтo зaминa кoнцecиятa нa лeтищe "Coфия", cлeд кaтo зa 2 ceдмици бе oвлaдянa eнeргeтикaтa, зeмeдeлиeтo... а, както ще научите, и културата.


 

Още по темата