Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 19 (18 май 2021) ЗАЕДНО В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ОТДАДЕНОСТ, ОТГОВОРНОСТ

ЗАЕДНО В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ОТДАДЕНОСТ, ОТГОВОРНОСТ

Е-поща Печат PDF

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Неделя 150“ на Българското национално радио с водещ Диана Янкулова 16 април 2021 г.


Водещ Диана Янкулова: Господин президент, да започнем смело от това, което попита представителят на ГЕРБ преди малко - кой носи отговорност за служебното правителство? Кой ви препоръча министрите, които назначихте в кабинета?

Румен Радев: Кой представител на ГЕРБ да знам все пак, понеже нямах възможност да чуя?

Водещ: Редовият член Тома Биков.

Румен Радев: Господин Биков е известен с твърде динамичните си позиции, които зависят от това кой е на власт. Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция. Аз не бягам в никакъв случай от тази отговорност. Напротив. Винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм и, най-вече, отговорност към бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри без оглед на техните политически пристрастия и все пак мотивирани хора.

Времената са предизвикателни, страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност, а отишлата си наскоро власт все още разполага с всички механизми – и финансови, и властови, защото цялата администрация беше години наред назначавана от тази власт. Но въпреки това има хора, които могат да застанат със своето лице, със своята биография и да поемат тази отговорност. И искам във вашето студио да им благодаря за това.

Водещ: Вие им благодарихте за куража, когато ги представихте пред обществото. Означава ли, че това е „А отборът“ на вашия избор или както се говореше в политическите кулоари доста хора са ви отказали?

Румен Радев: Това са хора, които приеха с готовност да изпълняват тази мисия. С повечето от тях съм работил по един или друг начин и познавам техните качества, постижения и професионализъм. Между другото, някои от тях са обществено известни. Вие също имате представа за тях. За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Както обявих при тяхното представяне, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е, ако щете, един модел за излизане от тази безпътица, в която се намира в момента България. 45-тото Народно събрание много ясно показа, че ние сме в тази политическа безпътица. Моделът е хората в правителството, независимо дали имат пристрастия към левицата, дали са безпартийни, център, десница, да се обединят, да надмогнат своите различия и червените линии на разделение и да покажат, че могат да работят заедно в името на България.

Водещ: Много анализатори видяха във формулата на това служебно правителство една по-дълготрайна управленска конструкция. Готвите ли се за по-дългосрочно управление на този кабинет, каквато възможност съществува, при положение че следващото Народно събрание не излъчи стабилно управление или пък това е базата на политическата подкрепа, която ще търсите при кандидатирането си за втори президентски мандат?

Румен Радев: Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност и след следващите избори, в рамките на следващия парламент, те да съставят правителство. Не е добре България да отива от избори в избори, най-важното - да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, който контролира изпълнителната власт. Една функция, която бе отслабена значително през годините от управлението на господин Борисов. Така че много е важно да имаме правителство.

А за това доколко служебният кабинет може по някакъв начин да се впише в едно бъдещо управление - аз го посочвам като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме в момента. Това, което се случи в 45-ия парламент, е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

Водещ: Всъщност не давате ли вие урок на политическите партии за онова, което те не събраха сили да сторят в 45-ият парламент. С това служебно правителство вие им давате една форма и им казвате „това е възможно“ и е разумно за България в момента.

Румен Радев: Не само аз, но всички министри, които вземат участие в това правителство, дават този урок. Силно се надявам, че те ще успеят, въпреки всички заложени потенциални бомби под това правителство, които са на дистанционно управление. Най-вече за да могат да покажат, че този модел има перспектива и това е един изход, към който трябва да се стремим.

Водещ: Какво имате предвид като казвате, че под това правителство са заложени бомби? Проблемът с персоналните назначения и рокадите или факта, че администрацията, с която ще работят по ведомствата, е дългогодишно изграждана от ГЕРБ. Научихме даже за едни спешни трансформации – заместник-министри, преназначавани в последните дни на кабинета като директори на дирекции. Специално за екоминистерството имаше такъв пример, но предполагам, че подобна практика съществува и другаде.

Румен Радев: Това са видими примери за всички. Да ви дам най-очевидните. Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета в Народното събрание и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани. Трябва да има средства и за пенсионери, които трябва да бъдат подкрепени в най-тежкия момент, и за медицинските работници, и за здравна превенция, и за бизнеса. В момента този кабинет е с вързани ръце. Той трябва да върши огромна по обем работа – да проучва, да анализира, да търси възможности. Това допълнително го натоварва - по какъв начин той може да отговори на тези изисквания и очаквания на обществото. Отишлото си управление абдикира и от една изключително важна задача за бъдещето на България – да депозира своя План за възстановяване и устойчивост в ЕС. По този начин отново да постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация. Това е план, разработван почти година от всички дирекции по министерства, отговорни по оперативни програми, от един голям екип към Министерския съвет, с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността, с дълга комуникация с Брюксел и забележки от там, които също не са достъпни на обществеността. Сега само в рамките на дни трябва всичко това да се смели, да се анализира и да се вземе тежкото решение - ще се внася ли в този вид - по този начин всички пасиви на настоящия план да се хвърлят върху служебното правителство, или ще се търси начин той да бъде актуализиран. Това в момента се анализира, но има мобилизиран достатъчно експертен капацитет и аз вярвам, че служебното правителство ще се справи и с тази задача.

Водещ: Оставяте то да вземе автономното решение за това по кой път да се върви. Защото включително в предишни предавания на „Неделя 150“ сме разговаряли с много наши и чужди експерти и всички смятат, че не трябва да се губи време, а планът може да бъде редактиран и в ход след внасянето му, което обаче ще даде възможност на България вече да усвоява средства, особено в онази част за възстановяване от коронакризата.

Румен Радев: Кои средства да усвоява България … 13 процента?

Водещ: От друга страна, планът беше толкова критикуван, че не знам дали да го внасяме, ако самите ние не го харесваме.

Румен Радев: Разбира се, че не трябва да се отрича категорично, защото това е трудът на много експерти от различни министерства. Това е труд на професионалисти и той трябва да се уважава. Естествено, че има много стойностни проекти в този план, но той трябва да се гледа в неговата цялост. Кметовете на редица общини чакат тези 13% за санирането.

Нека да обменим няколко мисли за плана в цялост и неговите приоритети. Категорично санирането е една полезна програма, но тя далеч не е справедлива. Ако всяка година отделяме по 1 млрд. на година за саниране, вие виждали ли сте изчисления на експерти кога всеки български дом ще бъде саниран?

Водещ: Не, не съм виждала такива изчисления, но съм виждала санирани блокове при първата буря и силен вятър да се разпукват по шевовете…

Румен Радев: Да, има такива, но има и качествено направени. Далеч съм от мисълта, че трябва да подлагаме на критика всички санирани блокове, но същността на тази програма беше да се укрепи конструкцията отвътре. Вие знаете състоянието на нашите панелни блокове и кога вече те излизат от експлоатационна годност. Това беше голямата цел – от вътре да се укрепят, но се абдикира от тази цел и се отиде на външното опаковане. Но да се върнем към разчетите: ако като европейски граждани плащаме от нашите пари по 1 млрд., след около 40 до 50 години всеки български дом ще бъде саниран. Много хора няма да дочакат това. Тази програма е полезна, но не е справедлива. Трябва да се отнасяме с внимание към тези приоритети.

Искам да направя веднага съпоставката – точно предизвиквайки тези приоритети, в един много кратък прозорец за обществено обсъждане, който бе даден ноември, мобилизирах екип в Президентството, в който участваха и част от министрите, които сега съм назначил, за алтернативи какво друго може да се направи, освен предложеното и по ясно критерии. За мен критериите трябва да са следните: да се отива към модернизация на страната, не към усвояване на средства. Модернизация, базирана на съвременни водещи технологии, да има всеобхватност на гражданите и на бизнеса, да има инвестиции в човешки капитал с насоченост най-вече към образованието и здравеопазване, и най-вече тези инвестиции да водят към много по-висок икономически растеж.

Предложихме един от проектите за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS, с пълна разработка и разчети. Тук важното е не просто хората да си мислят за катастрофи и планински спасявания. Хиляди българи всяка година умират от инфаркт и инсулт, защото не може да им бъде оказана помощ в първия така наречен златен час, защото не могат те да пристигнат до компетентния медицински център, а ние имаме центрове на много високо ниво в медицинско значение. Но няма как хората да стигнат, представете си от отдалечени планински райони. Всяка година хиляди хора губим. Защо този проект не се прие? Той е за 80 млн. лв.

Водещ: Може би, защото Вие го предлагате, иначе правителството поне няколко пъти е повдигало въпроса за закупуване на медицински хеликоптери.

Румен Радев: Тук е въпрос на приоритети. Когато бях командир на Военновъздушните сили, имахме един случай при обилен снеговалеж бяха откъснати целите Родопи от всякаква транспортна комуникация. Тогава имаше родилка в критично състояние и нямаше как да се стигне до нея. Изпратихме вертолет „Кугър“ със спасителен екип, но и той не можеше да кацне заради дълбокия сняг и да стигне до нея. Тогава спасителят се спусна с въже, отиде и убеди жената тя да бъде качена на голяма височина на една носилка и спасителят заедно с нея се закачи на въжето и я качи горе. Тази жена след раждането кръсти детето си на името на спасителя, който се качи заедно с нея. Това какво говори? Ние излизаме далеч извън хоризонта на практическите дейности. Силата на едно управление се дължи най-вече на доверието на гражданите. Такива случаи убеждават българските граждани, че има държава и че държавата мисли за тях. Затова за този проект трябва да се мисли и аз очаквам служебният кабинет не само да мисли, но и да сформира малко ядро на бъдещото ръководство на една такава структура. Защото нали не вярваме, че доставяйки вертолетите веднага ще започнем да оперираме с тях.

Водещ: Ние имахме вертолети, ако си спомняте, собственикът ги продаде поради липса на заетост.

Румен Радев: Това е абсурдно. За да имаме такова спасяване, че да се покрие първият час, тези вертолети оперират в радиус от 80 км. Това означава локации, базирани в цялата страна, означава определяне на логистика, взаимодействане с Министерството на здравеопазването, нормативни ясни законови промени, подбор и пращане на хора на обучения на хора по сериозни стандарти. Това е огромна по обем дейност, която трябва да започнем веднага да я вършим, за да можем след година – две, когато дойдат тези вертолети, веднага да започнем да действаме. Предложихме и нещо друго в плана – Център за наблюдение, координация и управление. Защо? Представете си една голяма нова и хубава сграда с големи екрани и модерни компютри, която получава в реално време информация от Космоса, която се обработва от необходимия софтуер. Няколко пъти в денонощието над нас преминават спътници, до които ние имаме достъп и ние можем да използваме тази информация. Представете си как ще получим моментално достъп и наблюдение върху всички водни запаси на страна – реки, язовири, работата на ВЕЦ-ове, върху цялата екологична картина – замърсяване на въздух, на води, на почва, незаконни строежи в защитени територии, варварско изсичане на нашите гори, урбанизация, състояние на транспорта в реално време. Представете си как всяко министерство има излъчени хора, които дават денонощно дежурство, и те подават информация по определени от министерството критерии. Това означава прозрачност и ефективност на управление. А не когато политици излизат на трибуната в Народното събрание и после хвърлят лозунги в предизборни кампании за чист въздух, вода и чиста земя. Трябва, ако си политик, който наистина мисли за това, ти трябва да предложиш и организация, и решение. И това го има не само в България.

За да дам пример колко драматично сме изостанали - наскоро имах среща с отговорника на Световната банка за България, който идваше от Латинска Америка. Той сподели, че и в Коста Рика има такова наблюдение. Една страна с около 5 милиона население. Два пъти по-малка по площ от България. Не само имат, ами там участваха в разработването и си изстреляха собствен спътник, и се радват да гледат как им расте гората всеки ден. Аз му казвам, че ние ще се радваме, ако спрем да си изсичаме гората всеки ден.

И да приключа – това е въпрос на приоритети. Единият проект е 80 млн., а другият е за 30 млн. на фона на 12 млрд. Политиката на едно управление, колкото и розово да се представя от медии и от самите министри и участници в това управление, личи най-вече по приоритетите на това управление. Ако това управление е мислило и мисли за здравето и живота на българските граждани, ако мисли да има прозрачно и ефективно управление, защита на българската природа, модерно управление на всички процеси в България, защита от бедствия и аварии, то може да направи това. Вижте разликата в цените – над 2 млрд. за саниране срещу 80 млн. за спасяване!...

Водещ: Примерът Ви беше ясен и намекът Ви разбрахме, имаше едни местни избори, заради които не се догледа изпразнения язовир „Студена“ и неволите на Перник с водата. Но това е метафора…

Румен Радев: Вие знаете ли как се гледат нивата на язовирите - с линийка от кмета или от пазача. Това е смешно.

Водещ: Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е разказвал в нашия ефир за начина, по който се наблюдават водите.

Румен Радев: Всеки ден, всеки час ние можем да знаем нивото на нашите язовири и какво правят ВЕЦ-овете.

Водещ: Това е един събирателен образ на липсата на визионерство в политиката и управлението. Един хроничен недостатък на българската демокрация. Вие искате от министри с мандат четири години да гледат в бъдещето след 40-50 години. По силите ли е това на българския политик? Какъв пример Вие можете да дадете с Вашето правителство, което има два, максимум три месеца, и е обвинявано постоянно заради липсата на време да не прави нищо.

Румен Радев: Два месеца са пределно кратък период. Ние знаем много добре, че за два месеца това правителство има изключително ограничени възможности. Но аз искам да дам сигнал. Вижте кои хора влизат в това правителство. Влизат млади хора, визионери, решителни. Да, възможно е някъде да се допуснат грешки. Всяко правителство греши. Както се казва: който не работи, той не греши. Но ние в момента имаме нужда от много повече решителност, амбиция да се направи нещо, за реформи. Включвам и най-младия представител на правителството – господин Атанас Пеканов от Австрийски икономически институт, който, между другото, работи отдавна по анализ и то във Виена на всички тези планове и европейски програми в отделните европейски държави. Това е много важно. Ние понякога се опитваме да правим някакви си наша доморасла политика, някакво си наше виждане за нещата, при положение че има държави, в които тези проблеми са решени и ние можем да заимстваме едни печеливши модели и можем много по-бързо да се развиваме като общество.

Водещ: Но не го правим, защо? Защото това означава да инвестираме тези пари, а не да ги усвояваме в името на партийното окопаване във властта и благополучието на приятелските обръчи от фирми.

Румен Радев: Това, което аз представих заедно с госпожа Йотова на годишния отчет, който е всяка година, ние не представихме просто кандидатура, ние представихме „Послание за нова България“. Точно там ние представяме нашите основни виждания как да бъде решен този проблем. Влизаме в поредната предизборна кампания и отново ще има всякакви обещания за какви ли не социални дейности и икономически модели. Трябва да е пределно ясно. Най-важната непосредствена национална цел пред България е укрепването на държавността. Тя иска решителни действия и минава през честни избори, през неутрализиране на натрупалото огромни ресурси задкулисие, през утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на кражбите, включване на гражданите по-активно в управлението на страната. Това е най-важното в момента, защото ние ако не успеем да постигнем тази важна национална цел, всякакви нови политически конфигурации, всякакви бъдещи икономически и социални модели ще бъдат обречени на провал, както всички предишни. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения вътре в нашата страна – на институциите по между си, между гражданите и институциите, така че върху него вече бъдещите правителства да могат да стъпват уверено и да разгръщат едни прогресивни социални, икономически, образователни, здравни политики. Това не трябва да го забравяме. Аз като президент съм си поставил тази задача и с госпожа Йотова работим именно в тази посока. Това правителство очаквам да направи първата крачка в тази посока, макар и минимална.

Водещ: Тази крачка беше коментирана от Бойко Борисов на националното съвещание на неговата партия ГЕРБ като „Олигархията с нейните капитали ще застане срещу нас“.

Румен Радев: Да помислим малко за дефинициите – какво е олигархия?

Водещ: Срастването на властта с капитала.

Румен Радев: От 11 години кой е на власт? За каква олигархия говорим. Тя олигархията е негова. В момента това е пак проблем и тук има един железен закон на олигархията, формиран още 1911 година от немския социолог Роберт Михелс. Веднъж го цитирах и някои казаха, че цитирам фашистки идеолог, но 1911-а е нямало никакъв фашизъм… Този закон е валиден и днес: „всяка олигархия се стреми, натрупала ресурси, да започне да работи със следващото управление“.

Водещ: Това исках да Ви попитам. Олигархията на Борисов възможно ли е да стане олигархията на Радев, защото ако Васил Божков натрупа своето богатство в голямата си част по време на управлението на правителствата на ГЕРБ и Борисов, сега изведнъж е обвинен, че Ви подава листчетата с кандидатури на важни административни позиции, които служебното правителство назначава?

Румен Радев: Дайте ми доказателства за такова нещо, освен някакви сънища, които чувам.

Водещ: Началникът на кабинета на Бойко Рашков в Министерството на вътрешните работи била учредител на партията на Васил Божков.

Румен Радев: Прочетох някакви такива писания. Доколкото знам, тя изобщо не е регистрирана като кандидат. Да оставим това. Няма как олигархията на Божков и на който щете олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние просто имаме различна ценностна система.

Те даже не се пресичат – моята и тази на предишния премиер. Ако той е работил по този начин…. Между другото там има едно изкуство всички собствени грехове да се прехвърлят на другите. Аз в такива дебати изобщо няма да влизам.

Както казах, моята политика е ясна – укрепването на държавността. Тя минава през неутрализиране на натрупалата огромни ресурси олигархия. Нека не си представляваме, че това ще стане изведнъж. Това са много ресурси. Те са натрупани по незаконен начин в пълна колаборация с предишните управляващи, защото няма как да трупа олигархията ресурси от друго освен публични средства. Това е силата на олигархията.

Водещ: Усещате ли достатъчно силна политическа енергия от формациите на протеста, а и обществена енергия, за да кажем, че тази първа стъпка няма да остане и единствената? Ние 30 години виждаме как просто се пренасочват тези връзки зад паравана, но не се ликвидират.

Румен Радев: Ние като общество трябва да проумеем, че нямаме вече друг шанс освен да постигнем това политическо единение, така че да тръгнем по някакъв нов път. Всеки път с болка се съпоставяме спрямо другите държави. Винаги сме на последно място, но ние трябва да търсим причините защо сме на последно място. Ето, в продължение на това, което казахте, да се съпоставим с Румъния – до 2009 година, до идването на модела „Борисов“, ние имахме абсолютно сходни икономически траектории с Румъния. Даже в редица отношения ние бяхме по-добре. След 2009 г. да видим данните. Тук трябва да сравняваме реалния брутен вътрешен продукт, не чистия, този, който е коригиран с коефициента на инфлация, защото ако не използваме този инструмент коригиран реален брутен вътрешен продукт, щяха Венецуела и Зимбабве да имат най-висок ръст, поради тяхната хиперинфлация.

Водещ: Но Румъния си депозира Плана за възстановяване и устойчивост.

Румен Радев: Румъния за последните 10 години има близо 50 % ръст на реалния брутен вътрешен продукт. Нашият е около 30 %. При Румъния има възход на инвестициите, при нас има пълна стагнация. При Румъния има превишение през целия този период и след 2009 г. преките чуждестранни инвестиции превъзхождат местните спестявания. В България започна обратният процес още през 2009 г. и тази тенденция от 2015 г. вече е абсолютно стабилна в негативен план. При нас местните спестявания превъзхождат значително преките чуждестранни инвестиции. Тук, при нас, става вече обратният процес на цялата икономическа логика. При нас спестяванията започват да текат от нас, най-бедната европейска страна навън, което вече е сериозно. Ако тръгнем вече да изследваме причините, което правят доста икономически и политически анализатори, сериозни, а не обслужващи властта, ще видим, че причината е в качеството на институциите. Това се случва когато има политически риск от експлоатация на бизнеса, било то от държавата или политически и олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, когато съдебната система не може да защити тези хора да правят конкурентен, честен, открит бизнес.

Водещ: И когато законодателството се променя час по час.

Румен Радев: Точно така. Когато законодателството е абсолютно непредвидимо, ние виждаме какви са резултатите. Не са в наша полза. Ето, тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни дадености. България има прекрасни, честни, почтени млади хора. Това, което нямаме и сме нямали до момента са адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя талант тук, в България.

Водещ: Не искам да оставате с убеждението, че Ви вкарвам в режим да отговаряте на нападки, но за да изясним за хората, защото за тях е важно и не би трябвало да остава съмнение. Кирил Ананиев, бивш финансов министър и във Вашето служебно правителство, каза, че е отказал Ваши разпореждания да уволни шефовете тогава на НАП и на митниците и е поставил своята оставка преди тези уволнения. Вярно ли е това и защо сте го искали, ако тогава действително е имало разговори за рокади.

Румен Радев: Аз уважавам господин Ананиев, най-малкото заради неговите бели коси. Той е човек на почтена възраст. Имах подобен въпрос и снощи на един брифинг в село Руня. Ще кажа пак същото: Внезапният напън на господин Ананиев да се впише като герой, който с тяло брани шефове на агенции е повече от комичен. Няма да го коментирам изобщо господин Ананиев.

Водещ: Да задам въпроса по друг начин, ако служебните министри получат персонални задачи от Вас, но не са съгласни с начина, по който виждате тяхното изпълнение или изобщо с подобни задачи, могат ли да се чувстват свободни в работата си, или понеже сте човекът, който ги назначава и който носи отговорността за тяхната работа, ще трябва непременно да се вслушат.

Румен Радев: Моята професионална работа преди да стана президент се е основавала на различни стилове на лидерство, но винаги зависи от обстановката. Но най-силният винаги, който прилагам в своята работа, е делегиране на правомощия. Моите изисквания и задачи съм ги дал в началото. Оттам министрите имат свободата как да си подбират екип и да изпълняват тези задачи.

Водещ: Това е ясен отговор. На протестите през лятото Вие бяхте авторът на лозунга „Мутри вън“. Сега кои мутри трябва да се почувстват притеснени от задачата, дадена на служебното правителство, да се диагностицира истинското състояние на държавата?

Румен Радев: Първо, след като в една страна макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, а има НСО, което да го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и кюлчета злато, това означава, че има мутри. Защото ако това е вярно, тези пари не са от заплата, значи някой трябва да бъде рекетиран, за да напълни това шкафче. След като КФН, прокуратурата и ДАНС се пращат да „размазват физиономии“ на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Е, да, разбира се, че при една такава смяна, при едни такива заявки, тези хора се притесняват. Притесненията са им в няколко посоки – да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега явно е имало безнаказано гребане и най-вече да не се проведат честни избори. Защото честните избори могат да доведат до друга политическа конфигурация.

Водещ: Могат ли и трите линии на поведение да бъдат парирани, защото е ясно, че хората с такива интереси винаги гледат да вземат завоя?

Румен Радев: Това няма как да бъде изпълнено от един човек или няколко министри. Това зависи доколко ние сме зрели като общество. Този процес няма да е никак лесен. Затова тези хора в момента надават вой и използват думи като „реваншизъм“, като „диктатура“, като „чистки“…

Водещ: Даже „завладяване на държавата“…

Румен Радев: Да, завладяване на една завладяна държава. Няма да бъде лесен този процес, защото когато се поставиха в позицията на другите граждани, започнаха да занимават всички със себе си. Изведнъж. Трябва да се избавим от усещането, че има хора абонирани за властта, на които властта им принадлежи по право и те са се сраснали със своите столове. Необходими са продължителни и системни усилия от цялото ни общество. Много зависи и от вас медиите, защото не може да има демокрация и икономически просперитет без свободни медии. Това е категорично. Там, където има свободни медии, няма корупция, тя е сведена до минимум, има високо социално положение и всички имат висок социален стандарт. Там, където медиите са смачкани, там има корупция, бедност и неравенство.

Водещ: Аз не би трябвало да говоря от името на всички медии, но от името на нашата медия мога да гарантирам, че свободата тук е издигната в култ, което може би е причината да имаме такива неблагополучни ревизии с намаляване на бюджета. Медиите, лишени от свобода и превърнати в рупори на славословие, в същия момент се оказват също толкова любезни рупори и на компромати. Онези, които съсипаха медиите, тепърва ще си дават сметка, изпитвайки на собствен гръб, липсата на свобода на словото. Да кажем друго, г-н Президент, какво поведение очаквате от прокуратурата, защото като говорихме за онези, които взимат завоя, не можем да изключим и тази институция. Във всеки случай сме виждали как това се случва в периода 2013 г., когато управляваше кабинета „Орешарски“, главен прокурор беше Сотир Цацаров, а Цветан Цветанов беше подсъдим по няколко дела…

Румен Радев: От коя прокуратура да очаквам…?

Водещ: От онази бързата, експедитивната, която дойде в президентството, за да проверява Вашите съветници….

Румен Радев: Как да очаквам решителни действия от прокуратура с оглушително мълчание по отношение на записите, на шкафчетата, на 4 милиарда и половина потънали в „Автомагистрали“ без обществени поръчки и без никаква прозрачност. Ние още не знаем как се разходват тези пари, при каква гаранция за качество, при какви гаранции изобщо след строителството. За половин милиард в „Монтажи“, за язовирите по същия начин, за инсинераторите, за „Апартаментгейт“. Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля.

Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме всички, че режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема – или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена заедно с този рухващ режим в небитието. Но аз вярвам, че в България има, и то не малко, почтени и способни прокурори и трябва да им дадем шанс да започнат реална борба с корупцията.

Водещ: Да кажем и за тази ревизия на управлението на ГЕРБ. Възможно ли е поради неблагополучията на кратките срокове и неясните сили, които ще могат да работят в следващия парламент, да приключи като повечето български скандали – всяко чудо за три дни, или има някаква гаранция за необратимостта на този процес. Обществото чака отговор на това: пак ли много шум за нищо или сме изправени на една граница и сме готови да пресечем отвъд порочните практики? Можете ли Вие да дадете гаранция за тази доза почтеност, така че да не изпуснем политическия шанс така, както почти изпуснахме икономическия шанс с парите на ЕС по Плана да се възстановяваме и развиваме?

Румен Радев: Първо да уточним някои неща. Нито от мен, нито от служебния премиер г-н Янев, нито от министрите е произнасяна думата ревизия. Ревизията е ясно установена законова процедура с ясни механизми. Илюзия е да си мислим, че за 2 месеца може да се направи ревизия на едно 10-годишно управление и то с богата база, която да бъде изследвана. Това, към което трябва да се стремим, трябва да бъде откритост. Много е трудно в момента да се постигне тази откритост дори в една благоприятна административна среда. Това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Вие знаете, че още от лятото на миналата година, откакто започнаха протестите, вървяха и различни сигнали: за изнасяне на документи, за унищожаване на документи, за подправяне на документи. Това е ясно като задача. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива сигнали, те трябва да станат публични. Когато в САЩ се въвежда Public hearing – метод на публичното изслушване, се явяват и двете страни, не разбира се в този вид, в който го видяхме в българския парламент – на активно заглушаване с прийомите на африканско племе с тропане, викане и т.н. Тук се иска един спокоен дебат, но базиран на документи. Това очаквам да стане от служебното правителство. Ако се установят такива документи, да бъдат поканени: бенефициенти на големи кредити да речем от Българската банка за развитие, фирмите, които строят магистралите и ремонтират язовирите, да заповядат да ги видим. Вие виждали ли сте лицата на тези хора? Защото това са нашите пари и българите имат право да знаят кой оперира с техните пари. Крупните бенефициенти на ББР, която е по закон банка за развитие на малкия, на средния и на семейния бизнес. Да видим тези хора, които са вземали стотици милиони, да дойдат, да седнат и да разкажат в какво са влагали тези пари и как те допринасят за нашето обществено и икономическо развитие.

Другият комичен случай - „Автомагистрали“ наемали хора и техника, за да строят магистралите. Понеже „инхаус“ процедурата приключва и се изчерпва между АПИ и „Автомагистрали“. Понеже нямат право вече на следващо възлагане, си наемат хора и техника. Да дойдат тези фирми, от които наемат хора и техника, да видим тези договори и какви хора и техники наемат. Ние не знаем какви са тези договори. От няколко години им казвам: заповядайте, пуснете си договорите на сайта, пуснете си критериите, по които остойностявате труда и наема на тази техника и на тези хора. Нека собствениците на тези фирми, дали са явни, или подставени лица, да дойдат и да ги видят хората. Трябва да знаем в тази страна, когато става въпрос за публичен ресурс, кой го харчи – да му видим лицето как го харчи.

Водещ: Ще ни ги покаже ли служебният министър на регионалното развитие?

Румен Радев: Е, те няма да дойдат. Ще дойдат сигурно подставени лица, но нека дойдат! Трябва един спокоен разговор. Може истината да е друга, нека я видим! Нека се сложат от едната страна договорите и платежните, а от другата да се каже какво и как се работи срещу тези пари – дали са изплатени авансово, дали има още пари, които са у тях без да е свършена работа, строи ли се без разрешително за строеж, как се движат проблемите с отчуждаването с ОВОС и т.н. Нека знаем просто кой ще носи гаранция, ако наемат хора и техника. Трябва да се провери, защото излиза, че „Автомагистрали“ трябва да носят гаранция, т.е. ние с вас, защото те нямат капацитет да строят.

Водещ: Осветляване и проветряване, ще има много сериозна нужда от това. Понеже ни остават много малко минути, а Вие бяхте обвинен, че насаждате недоверие към изборите и тяхната честност и легитимност през месец април, сега, когато назначеният от Вас служебен кабинет ще трябва да ги прави при прясно променен Изборен кодекс, имате ли някакви притеснения, че вотът може да срещне такива промени, че да се наложи да бъде касиран или поне да не бъде признат от много от участниците?

Румен Радев: Това са отново спекулации. Никога не съм насаждал недоверие в изборния процес, но съм посочвал негативите и винаги и съм организирал няколко пъти настойчиво публични консултации при мен с всички компетентни органи и партии в парламента, ангажирани с изборния процес. Посочвал съм негативите и сме дискутирали тези негативи в нашите избори, които заедно да отстраним. Това не е насаждане на недоверие в изборите.

Има неща, които ние трябва да превъзмогнем с различни механизми – със законови, с технология, с организация. Да вземем например прословутите машини. Тук 100 пъти ни се посочва как Нидерландия била изхвърлила машините, как Марк Рюте е казал „Изхвърлете ги“. Аз също съм говорил с Марк Рюте. Защо там са изхвърлени машините? Дайте да сравним Нидерландия и България как правят избори. Защото при избирателна активност на няколко последователни избора в Нидерландия е около 80%, изключително висока, недействителните бюлетини са под половин процент. В България при 50% избирателна активност средно ние имаме около 5% недействителни бюлетини. Това означава, че губим цяла една партия да влезе в българския парламент. Това означава изкривяване на вота на българските граждани. В Нидерландия едва ли ще видите в YouTube, то и в момента го има при нас, но там няма да видите видеозапис от областна конференция на една партия, доскоро управлявала България, където областният координатор дава инструктаж как да се произвеждат недействителни бюлетини и посочва от кой да се черпи богат опит. Затова ние се принудихме да търсим технологични решения.

Да не продължаваме нататък: как се броят бюлетини и се отчитат, как се пишат изборните протоколи с всякакви ужаси по тях. Това всичко се елиминира с машините. Не казвам, че това е най-доброто, но ние сами се докарахме дотам – да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността и да елиминираме по някакъв начин недействителните бюлетини. Машините допринасят изключително много за намаляване на контролирания вот. Когато вотът ти е контролиран, ти трябва да се отчетеш – снимаш с телефона си бюлетината и показваш после. Тук контролираният вот не играе, защото ти си зад едно параванче и всички виждат и не можеш да си изкараш телефона и да кажеш: ето как гласувах.

Водещ: Новата ЦИК беше създадена с мъки и политически скандал. Имате ли доверие в нейния капацитет, понеже я назначихте според промяната в изборния закон. Тук няма да влизаме в обясненията Вие ли избирате тези хора или само ги назначавате, предложени от партиите…

Румен Радев: Мисля, че минахме през тази разправия. Насаждаше се внушение, че аз ги избирам. Не. Аз не избирам никой от тях. Посочват ги партиите в парламента. Искам да ги поздравя този път, защото партиите в 45-ото Народно събрание посочиха стойностни професионалисти. Аз съм убеден, че на базата на тези хора, които посочиха и за които аз издадох указ и имах публично изслушване с тях, това са хора с опит и мотивация. Надявам се да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политическите вмешателства да вкарат поредни раздори в ЦИК. Но тези хора имат капацитета и амбицията да проведат едни наистина добри избори.

Водещ: Ако не им се пречи…. Да минем през външнополитическите теми. На всички страхове, че ще смените курса от евроатлантическия на управлението на ГЕРБ към Москва, видяхме, че външният министър в служебното правителство прие съвсем плавно от Екатерина Захариева управлението. Защо Ви е страх да произнесете думата Русия? Каква беше тази работа с декларацията от форума на Б-9. Заблудихте ли обществото? Това опит за политическо мошеничество ли е, както каза Даниел Митов? Тук ще цитирам думите му: „Ако Ви се даде възможност наистина да влияете върху външната политика, пак ли ще иде да се лигави на Путин?“

Румен Радев: Г-н Митов сигурно още го боли, че не го допуснах и не издадох указ да стане посланик в Румъния. Да оставим тези негови лични драми и болки. Учудващо е, че след 10 години, в които ти всеки месец си ходил в Брюксел на Европейски съвет и всеки месец си участвал там и след 10 години, цитирам тук и критиките на бившия премиер Борисов, след 10 години още да не ти е ясно що е то ЕС, що е то НАТО, какви са формулите вътре в тях и форматите, как се изработват резолюции и декларации, как се ревизират и как се приемат. Това е жалко и когато казваме, че на България не є се чува гласът в ЕС и тя не може да реализира своя потенциал като пълноправен член на този ЕС, трябва да търсим там причините. Не искам да ги анализирам. Може би са проблеми на някаква езикова бариера, но ние стигнахме дотам. Тук има абсолютно неразбиране и манипулация на факти.

Дал съм много ясно моята оценка и по отношение на Русия, и по отношение на националната сигурност, че там компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност. Но трябва да се ясно едно – кой представлява България в ЕС и кой взима отношение. Този, който я представлява в ЕС, той взема и е част от колективните позиции и колективните решения. Тук тези крясъци, че съм имал недопустимо, крещящо мълчание по отношение на руските шпиони, са върхът на наглостта. След като си пуснал руските агенти на техните служби безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата, да си прикривал техните действия, да си допуснал огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа върху класифицирана информация, 5 български граждани, 4-ма офицери са уличени в това нещо, а службите, пряко подчинени на теб, са отговорни за организацията и контрола върху класифицираната информация и издаване на допуск. При това след като си платил неимоверна цена за „Турски поток“ незнайно как формирана с наши пари без да си ни питал, след като лиши България от огромни такси, които се дължаха по договор от „Газпром“ по Трансбалканския газопровод, след като позволи „Газпром“ да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България и цялата ти концепция за „Балкански поток“ се изпарява, след като допусна по най-елементарен начин България да загуби арбитража и да плати огромни пари заради Белене и след като години наред допускаш „Лукойл“ да не плаща никакъв корпоративен данък, е върхът на наглостта.

Водещ: Завършваме, защото изтекоха минутите. Не че успяхме да отговорим на всички въпроси, но аз се надявам, че ще имаме и други срещи в ефира на БНР, програма „Хоризонт“ и „Неделя 150“. Специален гост ни беше президентът Румен Радев.


 

Още по темата