Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 19 (18 май 2021) ЗА ИЗГУБЕНИЯТ СВЯТ И БЛУЖДАЕЩИТЕ ХОРА

ЗА ИЗГУБЕНИЯТ СВЯТ И БЛУЖДАЕЩИТЕ ХОРА

Е-поща Печат PDF

Продължение от брой 18


Аватарите на силите в сянка

След 1993 г., при пълната победа на неолибералния капитализъм,  логиката "напусна" съвременния свят. Този процес бе провокиран от високите технологии и смяната начина на комуникация в обществото, които  бързо и безалтернативно промениха  и  начина на мислене. Оказа се, че логиката при новото прогресивно мислене  пречи  за адекватното възприемане на предлаганите "готови" решения. На практика,  политиците като кукли повтарят един и същ "набор" от лозунги и заучени фрази, написани и подсказани от личните им пиар-агенти.  Този подход, лишен от логика и доказателства при общуването на политиците с обществото, показва единствено, че западните, в т.ч. и нашите "народните избарници", не са самостоятелни субекти, а профилирани по направление "политика", аватари на силите в сянка, които глобалното управляват света, в т.ч. и  колониите.  И това не се случва само и единствено в реалната политика, но и в миманса, обслужващ властелините. Нима Сорос самостоятелно замисля и осъществява "цветните" революции по света? Не! И той е кукла в ръцете на хората зад кулисите, които чрез него, осъществяват транзакциите си и дават гласност на "ценните" си указания. Като награда за свършената работа, над спекулативните му финансови операции по целия свят, се разтваря защитен чадър. Така се процедира    и с целия списък на Форбс, защото властелините на света не са публични личности и не присъстват в списъка на милиардерите!

Несамостоятелността на американските, западните, в т.ч. и българските   политици, в т.ч. и президенти, се състои и в това, че те не се смущават да си искат и да получават рушвети: чрез избирателните си фондове, чрез адвокати и лобисти, от свои и чужди, търсещи протекция, лица. Сем. Клинтънови и Байдънови, са христоматийни примери в това отношение. Нима някой може да предположи, че "избраните и изключителните", които приемат основополагащите, окончателни решения за света, там, в Цитаделата на милиардерите и трилионерите, ще допуснат подобно самоунижение? Изключено е, защото отрицателният подбор за изпълнителите  на тяхната воля се базира и на наличието на качествен компромат за съответния  кандидат. Човек без лични смъртоносни грехове, детайлно зафиксирани, няма шанс да заеме висока длъжност. А оттук нататък следва отработена технология – в света на постистината съществува само това, което показва СNN: "Искате доказателства? Имаме такива, но няма да ги предоставим. Свободата на словото е в това, че мнения, противоречащи на демократичните принципи, нямат право на излъчване. Всяко мнение има право на съществуване, освен тези, които по правило нямат това право. Така например, има хора, които считат, че Земята е плоска, на такива индивиди е забранено да споделят тази своя теза, защото тя противоречи на възприетото мнение, че Земята е кълбовидна!"

Коренът и причината за  днешното повсеместно тържество на  постистината  е  отсъствието на логика в мисленето, а следователно, отсъствието на необходимост да се доказва, че казаното е истина! Просто и ефективно! Колосалната мистификацията става реалност тогава, когато на избрани се предоставя световния монопол върху Истината, която по определение, е самостоятелна и представлява изключителна ценност, защото съществува обективно. А този монопол означава най-напред да лишиш истината от обективност, да я направиш субективна, т.е. да заставиш обществото да признае монопола върху етиката и морала. След това с ултимативният си, високоефективен апарат за комплексно промиване на мозъци, следва да си присвоиш правото да си главния тълкувател на събитията, явленията и фактите и да имаш правото да определяш кое е истина и кое не е, т.е. да тълкуваш като последна инстанция кое е черно, и кое бяло, кое е добро и кое зло. На практика се получава, че в новия, техния свят, за да получиш  доверието на хората, а оттук и умело да ги манипулираш в свой и на властелините интерес, е необходимо да запомниш и непрекъснато да  повтаряш няколко мантри, да наденеш мундира на спасител и да обикаляш по пътищата, прегръщайки се с всеки срещнат!

Не трябва нито ум, нито логика, нито образование!

Ето, това е причината ние, със старата "закваска", да не разбираме новите американски ръководители и техните наместници в колониите, в т.ч. и тяхната логика.

Те просто не притежават логика. Те са нещо "друго". С тях е трудно човек да се договаря, да намира общ език, на който да се водят преговори. А когато няма шанс да се сключи договор, само Бог знае, какво ще последва....

Грандиозното салто мортале.

Популярният американски журналист и наблюдател във в-к "Ню Йорк таймс" Росс Даутът, наскоро публикува статия със заглавие: "Раждането на байдънизма: парите въобще нямат значение!", в която  от полуконсервативни позиции разкрива посланията от обявената икономическа програма на президента Байдън за бъдещите няколко години. За сателитите на САЩ по света, в т.ч. и България,  е от особено значение  да се подготвят за бъдещите нови изпитания,  предвид на това, че и след "Вашингтонския консенсус", и след пазарния фундаментализъм, и след залеза на неолиберализма и надеждите от тръмпизма, новата икономическа доктрина на САЩ би трябвало да покаже, макар и бледа, но все пак светлина в тунела. Според руския журналист Димитрий Косирев – едва ли това би било възможно!

Оказва се, че "байдънизмът" е изплагиатстван "тръмпизъм" – огромни инвестиции в износената американска инфраструктурата и намаляване на безработицата, умерена вълна емигранти, а не неограничен прием, както бе оповестено, за да не пострадат средните американци от евтината работна ръка, нови, по-високи данъци, но само за инвестициите в капиталови пазари и върху дивидентите от борсови печалби, овладяване на уличните погроми и наказания за нарушителите от BLM и "Антифа", въвеждане на ограничителни мерки за експанзията на високотехнологичните гиганти в социалните мрежи, вкл. и чрез по-високи корпоративни данъци. Действително, новото в "байдън-икономиката" е  "съвременната парична теория", която прокламира, че  "дългът, а и парите въобще – вече нямат значение". Това грандиозно "салто мортале", превръщащо "великата" монетарна теория на чикагска школа, известна с девиза на Милтън Фридман "Парите имат значение!" в отживелица, спешно се пое и от ФРС, и от СБ, а директорът - разпоредител на МВФ, която е приготвила вече един  трилион долара за раздаване, внушава на съгражданина си, българския премиер в оставка да бъде смел и решителен в "оплитането" на държавата в нови дългове. И той козирува, както винаги!

Доживяхме!

Идолът на сребролюбието – "Златният телец",

вече не е само средство за промиване на мозъци и пране на съвести – той вече е и символ  на търсещите индулгенция финансови властелини и техните ратаи по света, за ултрагреховния им лъжовен живот!

Днес новата американска мантра е: "Печатайте долари, колкото си искате, докато не настъпи пълна заетост и не бъдат задоволени всички нужди на социалните служби в страната!" Някои се опитват да възразят, че с това поредно "количествено смекчаване" в отговор на социалните предизвикателства, хиперинфлацията е неизбежна, но новите "специалисти"  по запушването на "дупки всякакви" твърдят, че няма страшно, стига в страната да има достатъчно стоки и услуги, които да задоволяват растящото търсене. И тук със страшна сила проличава отсъствието на логика при приемането на управленски решения. С чувството на собствената си изключителност и величие, тези набедени управленци, не си дават сметка, че светът вече не е същият – бягството от долара като световна валута с всеки изминат ден нараства, основният доставчик на стоки за широко потребление на американския пазар години наред вече е Китай, а и производителите на редици критични за САЩ стоки, едва ли ще продават за тотално обезценяващия се долар. И това ще е

началото на новата Велика депресия.

Америка се опитва за пореден път да се спаси за сметка на останалия свят, но този път това няма как да стане, защото останалия свят има алтернатива – Китай и Русия и присъединяващите се към тях държави. Хиперинфлацията и обезценяването на националните валутите ще засегне и останалите валути, в т.ч. еврото и тези в кошницата на МВФ, без юана.

За малките държави като България, която не е в състояние да задоволява потребностите си със собствено производство и, която  в "демократичното" си развитие е принудена да се снабдява със стратегически стоки чрез внос, настъпващата криза ще бъде  драматична. Години наред българския търговски баланс е отрицателен, т.е. за закупуването на стратегически стоки и услуги, критични за съществуването на страната, ще се наложи да се емитират нови заеми и да се теглят кредити. А когато лихвите тръгнат рязко нагоре, какво правим с бюджета?

Щатският долар като световна валута с всяка изминала година ще губи от своята значимост като универсално платежно средство. Мястото на долара в международните финансови разчети ще се заеме от националните валути на големите световни производители и износители на суровини и материали. Освен това Националната банка на КНР разработва своя дигитална валута (CBDC), която ще бъде под надзора на централен държавен орган, премахвайки елемента на анонимност, както е при останали дигитални валути. През април 2020 г. Пекин изпробва дигитална валута в 4 града, провеждайки вътрешни тестове за конвертиране между кеш и цифрови пари, за проверка на сметките и за разплащания. През 2021 г. експеримента обхвана нови 28 големи града,  като процесът  продължава да се разширява, включвайки и многомилионните Пекин и Шанхай. За Китай приемането на дигиталните юани, както в страната, така и извън нея, ще позволи на финансовата му система да намали зависимостта си от долара и да ограничи ролята и контрола на  чуждестранните финансови институции и регулатори.

Съветският съюз и КНР изживяха своите волунтаристки моменти с "царевичната експанзия" на Никата Хрущчов и "войната с врабците" по време на културната революция на Мао Дзе Дун. Сега явно е ред на апологетите на глобалния неолиберален капитализъм. И при  "зануляването" на проф. Клаус Шваб, и при "инклузивния капитализъм"  на Лин Форестър дьо Ротшилд и папа Франциск, и при  "детрониране на парите" като главен инструмент на пазарния капитализъм, не откриваме  логика в мисленето и действията, защото се търсят палеативи, които да притъпят социалното напрежение и влошаващия се стандарт на живот на хората в Западния свят.

Русия на президента Путин и Китай на председателя Си, явно са си направили необходими изводи от грешките на своите предшественици, и през цялото време на своето управление демонстрират желязна логика и здрав разум при реализирането на поставените от тях цели в името на народа си и просперитета на   държавата.

Неотклонно и безкомпромисно!

Преди десетина дни в Китай завърши 20-я юбилеен Боаски Азиатски икономически форум. В присъствието на ръководители на страни от  Източна и Югоизточна Азия, китайският лидер Си Дзинпин направи изказване, което в период на световна конфронтация и кошмарна пандемия, внася свеж поглед и перспектива за развитието на света в обозримо бъдеще. Редно и полезно е да се вслушаме в думите на китайския ръководител по простата причина, че Китай не само  умело се справя с Ковид-19, но с инициативата "Един пояс и един път" обедини за години напред десетки държави за взаимноизгодно икономическо сътрудничество. На проведения през миналата година конгрес на КПК бе отчетено, че КНР е победила бедността в своята многомилионна страна. Думите на председателя Си в приветствието му на Давоския Азиатски форум, бяха насочени към бъдещето. В един свят на нестабилност, демонстриращ постоянен дефицит на логично и разумно управление, доверие и сигурност, е крайно необходимо да се намират отговори на възникващите пред човечеството  предизвикателства.

И председателят Си Дзинпин, логично и системно, разкрива основното противоречие на съвременната епоха:  глобалното налагане на своя стил на живот, култура и закони самопровъзгласил се за върховен "повелител"  на попадналите  под пълна негова зависимост народи.

И предлага:

• нужна е атмосфера на постоянни консултации, при зачитане суверенитета на всяка страна – недопустимо е една или няколко държави да налагат своите правила на всички останали;

• проектът "Един пояс, един път" е образец за интеграция между всички субекти, но не с цел пълно изравняване, което практически е невъзможно, а осъзнатото приемане на реалностите от всички участници, със съразмерна полза за всеки от тях;

• идейните вдъхновители на глобализацията постигат реализацията на идеята си в световен мащаб  чрез жестока конкуренция, която не винаги е мирна, защото войните се приемат като "логичен" вариант  за завоюване на нови пазари или територии, населението на които да бъде облагано с данъци и с тежки икономически регулации;

Човечеството е "дресирано" да се примирява с дивата конкуренция – въпросът е дали методът е "груба сила" т.е. война или "мека сила", т.е. тоталнен натиск! Това пък означава, че наред с материалните завоевания се води конкурентна битка и за идеология. В нея победените идеали и духовни тежнения, т.е. цивилизационните стожери на една нация, трябва да бъдат забравени или забранени – с добро или с лошо. Но председателят Си настойчиво препоръчва: вместо перманентна конкуренция с предопределен победител, в новия световен модел на развитие е наложително единодушното одобрение на  регламентирано според нормите на действащото международно право, сътрудничество между равни.

• днешният развихрил се тоталитаризъм, насочен към  безусловното силово налагане на стари и нови идеи, задължителни за изпълнение, изискват да призовем към зачитане на другото мнение,  особено там, където е възведена в неписан закон т.нар. "масовата култура на отмяната" т.е. преследването на хора за техните убеждения. Китайският ръководител говори за търпимост към инакомислието, разпространено сред различните групи хора, обитаващи малки територии, отделните градове и улици. Азиатската култура, особено китайската и индийската, имат огромен опит в това отношение, създавайки свои "острови" в огромните мегаполиси. Светът трябва да се вслуша в  логиката и опита на древните народи, но не само за  да се солидаризира с принципите на добрата воля и хуманизма, а за да ги въплъщава в живота, което е задачата за новото време!

Преди близо сто и петдесет години, гениалния поет и борец за национално освобождение Христо Ботев, проявявайки изключителната си прозорливост, каза на човечеството, че най-големият му проблем, сега и в бъдеще ще бъде отказа от духовност и робуването на  парите. За съжаление, днешната политическа класа на България, интелигенцията и огромна част от новите поколения показват, че нищо не се е променило в народопсихологията на българина – същият комформизъм, същата демагогия, същото печалбарство, същата псевдонаука и псевдокултура, същият урапатриотизъм и менте свободолюбие!

Но Ботев е и си остава звезда, способен да събере под едно знаме, в стройни редици, блуждаещите и търсещи Пътя  към новия-стар свят!

И ще го направим!


 

Още по темата