Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 25 (29 юни 2021) СВЕТЪТ МЕЖДУ СИГУРНОСТТА И КОНФЛИКТА

СВЕТЪТ МЕЖДУ СИГУРНОСТТА И КОНФЛИКТА

Е-поща Печат PDF

На 24 юни 2021 г., в София, се проведе кръгла маса „Светът между сигурността и конфликта“ с участието на отличените студенти –в едноимения Национален студентски конкурс, членовете на научното жури и други авторитетни български и руски учени.

Научният проект „Светът между сигурността и конфликта“ е организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България” и Националното представителство на студентските съвети в Република България, чрез Организационен комитет, в който участват и Съюзът  на учените в България, Съюзът на Българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Академията за иновации и развитие, Представителството на Россътрудничество в България – Руски културно-информационен център, Союз друзей Болгарии – Москва.

Проявата се осъществи под патронажа на Посолството на Русия в България и се проведе в Руския културно-информационен център.

В условията за участие в Националния студентски конкурс „Светът между сигурността и конфликта“, който се проведе през 2020/2021 г. бяха обявениоколо 50 примерни теми и богат списък с препоръчителна литература.

Студентските творби бяха оценени от авторитетно научно жури в състав: проф. д. н. Нина Дюлгерова – председател на журито, проф. д-р Андрей Андреев, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, доц. д-р Благовеста Иванова, Генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов,  проф. д-р Дарина Григорова, доц. д-р Тихомир Стойчев

Гости на събитието бяха: Съветникът на посланика на Русия в България Филипп Воскресенски, съветникът на Посолството на Русия Роберт Шестаков и първият секретар към Посолството Евгений Меркулов, представители на обществени организации, много студенти, историци и учени.

Г-жа Станка Шопова, председател на Организационния комитет, поздрави всички участници в конкурса и кръглата маса и обяви решението на научното жури за награждаване на най-добрите доклади. Връчени бяха грамоти и дипломи.

В направление „История“ първа награда получиха: Софья Хусаинова от Санкт-Петербургския Държавен университет, Шукри Рашид Шукри от УНСС. Втората награда беше присъдена на Валентин Марков от ВСУ „Черноризец Храбър“, а третата на Инес Хаджиева от НБУ.

В направление „Съвременен свят“ първото място си разделиха Мариян Дерменджиев от ВСУ „Черноризец Храбър“, Делян Балев от Санкт-Петербургски Държавен университет и Пресияна Попниколова от ВСУ „Черноризец Храбър“. С втора награда бяха удостоени Ан-Никол Ивайлова Войнска от УНСС, Кирил Зърлевски от ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград и Димитър Пенчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Третото място беще присъдено на  Евелина  Ценкова от УНСС, Ивайло Будев от НБУ и Камелия Василева от ВСУ „Черноризец Храбър“.

В направление „Архитектура и изкуство“ първото място е на Станислав Георгиев от Висшето строително училище „Любен Каравелов“.

С Диплом за успешно участие в конкурса са наградени Дияна Илиева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и Християна Христова от ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна.

Отличените студенти, освен грамоти и дипломи получиха книги, издадени от Фондация „Устойчиво развитие за България“, сред които сборника и диск с доклади „От историческите битки към Великата Победа“  (сборник доклади от научни конференции, проведени в периода 2016-2020 г. и посветени на битките за Москва, Сталинград, Курск, Яш-Кишинев и Берлин), поетичната антология „Шрапнели и рози“ - съвместно издание със Съюза на българските писатели. Бяха връчени и други специални награди.

Приветствени думи към присъстващите произнесоха Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети, Филипп Воскресенский – съветник на посланика на Русия в България, д-р Константин Пеев – завеждащ отдел „Народна дипломация“ в РКИЦ, проф. Нина Дюлгерова. Те подчертаха необходимостта от запазване на историческата истина и поощриха студентите и занапред да продължават да изучават и анализират историята и геополитиката. В дискусията също така се включиха проф. Дарлина Григорова, проф. Искра Баева, доц. Тихомир Стойчев, доц. д-р по изкуствознание Благовеста Иванова, проф. Иван Величков и други уважавани български учени. На всеки от наградените и присъстващи студенти беше дадена думата за изказване и представяне на разработката им.

С видео-конферентна връзка от Москва в събитието се включиха и руските военни историци доц. Юрий Никифоров и Евгений Спицин, а също така и наградените студенти, обучаващи се в Санкт-Петербургския Държавен университет и ВСУ „Черноризец Храбър“.


 

 

Още по темата