Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2021 Брой 26 (6 юли 2021) НА ИЗБОРИТЕ – В ЕДИНЕН НАРОДЕН ФРОНТ!

НА ИЗБОРИТЕ – В ЕДИНЕН НАРОДЕН ФРОНТ!

Е-поща Печат PDF

В Програмите на своите три редовни конгреса (последният на 14.07.2018 г.) ПП „Нова Зора” поставя като трето основно направление в соята дейност, създаването на Единен народен фронт (ЕНФ) за  излизане на България от перманентните кризи и нейното оцеляване, чрез нов модел за политическо и социално-икономическо развитие, в условията на съдбоносните предизвикателства. Защото в  своята над 140 г. история, Третата Българска държава никога не е претърпявала такъв срив, граничещ с откровен цинизъм на външните „ментори” и поставилите се в тяхна услуга български политици, по време на т.нар. „преход” от социализъм към див капитализъм, наречен пазарна икономика. Ръководени от тези съображения, ние предложихме обединяване на националната енергия, на базата на  преодоляване на конфронтацията в обществото чрез помирение, единение и възраждане, като основа за консолидация на левия и десния патриотизъм, за спасяването на Отечеството ни - Република България. В Програмата подчертаваме, че нито една  политическа партия или социална група не може да изведе сама страната от дълбоката материална и морална криза. Нарастващите опасности на глобализиращия се свят могат да бъдат посрещани и преодолявани само, ако българският народ бъде консолидиран на базата на програма с ясна стратегическа цел – запазване и укрепване на българската национална държава. Ние считаме, че няма кой друг, освен българските социалисти и патриоти, обединени в Единен народен фронт на хората на социалната кауза и любовта към Отечеството, да изпълнят историческата задача за изграждане на нова социална България, на базата на свободата и единната консолидирана национална общност, чрез солидарност и справедливост. Затова призовахме към обществен диалог и съгласие по основните стратегически цели на България, ясно формулиране на националните интереси и поставянето им над партийните. Потенциалните участници в ЕНФ следва да оставят встрани програмните си различия и да се обединят за постигане на определени основни политически цели като издигнат основополагащи лозунги, приемливи за всички. В програмата ние определихме и 32 основни цели на ЕНФ, които в значителна степен съвпадат с Предизборната платформа на Коалицията от партии „БСП за България”, за изборите на народни представители в 46-тото Народно събрание, насрочени за 11.07.2021 г. В резултат на решенията на Националния съвет на БСП, под ръководството на председателя на партията г-жа Корнелия Нинова, завършиха преговори и бяха подписани двустранни споразумения с различни политически партии, (извън досегашните пет от коалиция „БСП за България”) и патриотични граждански движения. На последното заседание на Централния политически съвет на ПП „Нова Зора” преди седмица, ние оповестихме някои от тях. По искане на членовете на ЦПС, сега огласяваме техния пълен списък. Той ще бъде полезен и за читателите на в. „Нова Зора”.


ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ, С КОИТО ИМА ПОДПИСАНИ СПОРАЗУМЕНИЯ:


1. ПП Нова зора-председател Минчо Минчев;

2. ПК Екогласност - председател Емил Георгиев;

3. ПК Тракия - председател Стефан Начев;

4. Комунистическа партия - първи секретар Ал. Паунов;

5. ПП Алтернатива на българското възраждане - председател Румен Петков;

6. ГП Нормална държава - председател Георги Кадиев;

7. Движение на непартийните кандидати - председател Минчо Христов;

8. ПП Българската пролет - председател Велизар Енчев;

9. ОКЗНИ председател – Добромир Задгорски;

10. ГД Народна сила – председател Георги Димов;

11. Федерация на потребителите - Емил Драндаров;

12. ПП „Българската левица” - председател Боян Киров;

13. ПП Движение за социален хуманизъм - председател Ал. Радославов;

14. Съвет на европейската научна и културна общност - Росица Златанова;

15. ПП Съюз за отечеството - председател Васил Точков;

16. НД За социално и гражданско общество - председател Младен Иванов;

17. Обединен блок на труда - председател Екатерина Атанасова;

18. НСО ЗАЩИТА – председател Красимир Митов.


Нито „Нова Зора”, нито която и да е от изброените по-горе партии, организации и движения, както вече отбелязахме, не е в състояние да извърши необходимата спасителна консолидация на обществото, да събере за градивно начало остатъчната макар енергия на нацията. Разбира се, един механичен сбор от юридически субекти не може да свърши необходимото за обществото единение. Без прокламирането на идеи за нови социални отговорности и нови национални приоритети, много не може да се постигне. Но началото е все пак обнадеждаващо. Показател в това отношение са нестихващите критики на поетия под председателството на Корнелия Нинова опит за обновление за БСП. Възвръщане на доверието към партията обаче, не е възможно да се постигне като с декрет. „Увлеченията” на много от нейните предишни ръководства, които едва ли не заставяха редовите социалисти да се съгласяват с политики перпендикулярни на собствените им разбирания, не са забравени. Помнят се и „отлюспванията” извършени от тези ръководства, заради политическата конюнктура, жертва на които станаха едни от най-верните членове на БСП, задето са работили за комунистите. Днес махалото се връща и в неговото оздравително движение остава да живее надеждата за ново, за истински вярно и потребно за обществото  движение напред.

В своето последно интервю Мартин Хайдегер, последният велик мислител на ХХ век, формулира неизменната координатна система на човешките ценности: „Всичко важно и голямо е възникнало само от това, че човекът е имал Родина, и че е бил вкоренен в традицията”.

В много отношения през последните четири години БСП се вписваше в координатите от „завещанието на Хайдегер”. Нашата надежда е, че този курс няма да бъде изоставен и, че задачата на „Нова Зора” е била и си остава създаването на истински Единен народен фронт.

За да бъде ден, за България!


ЦЕНТРАЛЕН

ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТ

НА ПП „НОВА ЗОРА”:

Председател: Минчо Минчев


Купуването и продаването на гласове е престъпление.


 

Още по темата